Dodaj do ulubionych

Czarna/ Biała lista szpitali

19.01.11, 13:10
tak sobie mysle, ze moze dobrze byłoby zrobic takie listy - sa takie na forach ciąza i poród ( nie wiem, moze tu tez była, ale nie widze). Mam nadzieje, ze zadna z nas nei bedzie musiała takich sytuacji przechodzic ponownie, ale cóż, zycie jest zyciem, i róznie bywa... I tak na wszelki wypadek, szczegolnie, jesli jestesmy z wiekszych miast ( wybór szpitali jest wiekszy) wiedzac juz, jak sie w danym miejscu traktuje pacjentkę, zebysmy wiedziały, gdzie si e (nie) kierowac.

Szpital na Madalinskiego, Warszawa - w sumie w skali 1-5 daję 4-. Moze nie było jak z amerykanskiego filmu, ale widziałam juz lekarzy o zdecydowanie gorszym podejsciu...
Obserwuj wątek
    • kinu-lka Re: Czarna/ Biała lista szpitali 19.01.11, 15:10
      Szpital Dzieciątka Jezus na Starynkiewicza, Warszawa- byłam tam 2 razy- pierwszy był ok, drugi beznadziejny-daję więc 3.
    • cyganka00 Kamienskiego Wroclaw 19.01.11, 16:57
      Zdecydowanie 5
      Zabieg ma każdy w narkozie, miła obsługa, a przy odbiorze wyników kobieta cierpliwie tłumaczy. Lekarze odpowiadają na pytania.
      • mi-a6 Re: Kamienskiego Wroclaw 16.08.11, 14:08
        Ja ten szpital wspominam jako najgorszy koszmar. Z taką znieczulicą i chamstwem nie spotkałam się nigdzie. Położne z IP i lekarka obrażone, że je ze snu wyrwałam w nocy. To jak mnie potraktowały przemilczę, bo do dziś mnie jeszcze trzęsie. Najkrócej - jak się zwijałam na kozetce (a wytrzymała na ból jestem, tylko skurcze w tym momencie miałam) to te się na mnie darły, że mam natychmiast wchodzić na samolocik, bo one nie mają czasu. To była moja pierwsza wizyta w tym przybytku. P. nie pozwolili ze mną nigdzie pójść, o niczym go nie informowali, po prostu zostawili na korytarzu bez minimalnej wiedzy. A mnie bez jego wsparcia aż do porannych odwiedzin. I to ja go musiałam informować o poronieniu.
        Kolejna, już nie tak traumatyczna i tylko z konieczności bo sama z siebie bym tam nie poszła - szłam na zabieg do mojego lekarza, który tam pracuje, bo ciąża obumarła w 12 tygodniu. Facetowi zapłaciłam w gabinecie za znieczulenie, bo tak mi zasugerował. Ponieważ byłam jego pacjentką ogólnie przyczepić się nie mogę do warunków, ale znieczulica położnych była straszna. Te kobiety miałam wrażenie, że pracują tam za karę. Zresztą nawet nie usiłowały specjalnie tego ukrywać. Ten szpital będę zawsze omijała szerokim łukiem. Swoją drogą po tym zabiegu zmieniłam też lekarza, ale to inna historia.
    • basiulka999 Raszei- Poznań 19.01.11, 19:52
      w skali od 1-5 daję 4, tylko dzięki cudownym położnym i pielęgniarkom.
    • aneta79_1979 Re: Czarna/ Biała lista szpitali 19.01.11, 21:22
      Siemianowice daję 2, ale to za postępowanie po wypisie ze szpitala a nie w trakcie pobytu...chociaż i tutaj mogłabym się przyczepić....
      • croatia100 Re:Biała lista szpitali- Katowice Bogucice 20.01.11, 17:50
        Katowice Bogucice szpital Bonifratrów były Rydygier: personel bardzo miły, pomocny, tylko jest mi znany oddział septyczny więc o nim się wypowiadam. Byłam tam 3 razy w tym samy celu, za każdym razem lekarze podchodzili ze zrozumieniem, nie usłyszałam złego słowa, oddziałowe bardzo sympatyczne, pielęgniarki również. Personel oceniam na 5, pomimo iż zrezygnowałam z mojego lekarza (po 3 poronieniu-kiedy nie zlecił mi jakichkolwiek badań),a który tam pracuje i który za każdym razem był bardzo pomocny, co do samego oddziału to pamięta jeszcze czasy PRL-u, szczególnie korytarz i ubikacje w których na dodatek pomimo zakazu palenia niektóre kobiety paliły i smród był niesamowity, poza tym brak środków higieny takich jak:papier toaletowy, ręczniki papierowe, sanitariaty też z PRL-u, sale duże ale to ze względu na stare budownictwo, zawsze leżałam na tej samej sali 2-4 osobowej w zależności od zapotrzebowania. Personel:5+, szpital:2
    • madasia Szpitale bez narkozy ogolnej przy lyzeczkowaniu 22.01.11, 16:52
      Ze smutkiem musze stweirdzic,ze są szpitale w Polsce, gdzie zabiegi lyzeczkowania odbywaja sie w znieczuleniu miejscowym, a nie ogolnym
      dane dot, szpitali zebrane sa w watku na poronieniu

poronienie.pl/forum/topic.php?id=5216
      dla tych , co nie maja czasu uczytac watku to szpitale będace na "czarnej liscie":
      - Żyrardów
      -Zgorzelec,
      - Wroclaw- dyrekcyjna, chalubinskiego, kamienskiego, na brochowie
      nieznane sa kryteria,czemu czesc pacjentek dostaje znieczulenie ogolne przed lyzeczkowaniem w tych szpitalach, a czesc nie....
      Moze ktoa jest w stanie odpowiedziec na to pytanie?
    • jakobinka100 Re: Czarna/ Biała lista szpitali 13.02.11, 10:45
      W szpitalu na Madalińskiego w Warszawie podejście do pacjentki i opieka jest naprawdę wspaniała. Bardzo życzliwy personel, warunki są bardzo dobre. Zabieg miałam 2 tygodnie temu (będąc w 12 tc) i oczywiście pod narkozą. Wydaje mi się, że został wykonany ok, bo fizycznie czuję sie dobrze.
      • 1.mouse Re: Czarna/ Biała lista szpitali 15.02.11, 11:32
        Szpital Miejski w Bydgoszczy 4+.zdecydowanie lepiej niż kilka lat temu!!!Pielęgniarki i położne bardzo przyjazne!
    • natalinek.j Warszawa 17.02.11, 23:01
      Ze swojego doświadczenia Madalińskiego - oceniam na 4,5. Podejście miłe, pełne zrozumienia.
      Natomiast jeszcze polecam szpital na Solcu. Kiedy leżałam tam na patologii w III ciąży poznałam dziewczynę z zagrażającym poronieniem... kiedy lekarze zorientowali, że juz nic z tego nie będzie odseparowali ją od nas ciężarnych, żeby jej nie sprawiać większej przykrości, zadzwonili po jej męża. Kolejnego dnia dowiedziałam się że już poroniła, widziałam jak lekarz trzymał ją za rękę i głaskał (ja się poryczałam na ten widok). Sam pilnował, żeby położne do niej co chwila zaglądały, dawali jej leki przeciwbólowe.... Mimo, że sala była 3-osobowa nikogo tam nie kładli, żeby mogła być sama (z mężem). Położne cały czas przeżywały cierpienie tej dziewczyny. Na prawdę nie spodziewałam się, że to aż tak porusza ludzi "z branży". Byc może rzadko się zdarza taka sytuacja w tym szpitalu.... ja jak byłam na Madalińskiego, to odniosłam wrażenie, że to dla nich chleb powszedni. Stąd może róznica w podejściu. Ale generalnie tak jak napisałam wcześniej tam też było ok, czułam się dobrze potraktowana..... nie miałam zabiegu, bo poroniłam sama, ale badali mnie. Dało się wyczuć może nie współczucie, ale zrozumienie i szacunek dla mojego stanu i mojej osobistej tragedii.
      • makaluu Re: Warszawa 25.07.11, 00:56
        Kochane
        Ja mialam zabieg robiony w szpitalu Orłowskiego na ul. Czerniakowskiej w Warszawie - ogólnie oceniam szpital na 5-
        Na pewno wielka zaletą tego szpitala jest młoda kadra, która jest pełna poświecenia i podchodzi do wszystkiego z wielkim profesjonalizmem i wyczuciem... ani przez sekundę nie poczulam sie źle podczas badań czy zabiegu.
        Lekarz opisuje wszystko co bedzie robione, łącznie z tym, ze informuje, że bede czuła zimno kiedy bedzie spryskiwał skórę skinseptem wink Naprawde lekarze w tym szpitalu sa fantastyczni, ciepli, uprzejmi... Byłam znieczulana przez 3 anastezjologów i naprawdę czułam, ze jestem w bezpiecznych rękach...

Minusem niestety sa położne... Lekarz, który mnie przyjmował objaśnił, ze jeżeli zacznie mnie boleć brzuch to mam sie udać po leki do dyzurki... Jak tylko tam zaszlam to usłyszałam, że to MUSI boleć, bo jezeli podadzą mi leki to macica nie bedzie sie obkurczać i nie bede krwawić...
        No i jak dla mnie to jest bardzo dziwne tłumaczenie, bo lekarz mowił mi zupełnie co innego...

I tak na koniec to... dzięki fantastycznemu zachowaniu lekarzy z tego szpitala nie mam żadnej traumy i łatwiej jest mi zapomniec o tym wszystkim... Dziękuje.
    • tylkolondon Re: Czarna/ Biała lista szpitali 25.07.11, 10:48
      na czarna listę zasługuje szpital w Pułtusku
      czekając na poronienie po podaniu artroteku leżałam na sali z 9 ciężarnymi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sad KOSZMAR
      zaczęłam krwawić dopiero koło 21ej, zabieg miałam koło północy, jak leżałam na fotelu to ryczałam i nie byłam w stanie się uspokoić a położne i lekarze byli zdziwieni dlaczego ja płaczę......................................
      • 7zatroskana Re: Czarna/ Biała lista szpitali 23.06.15, 00:03
        popieram,szpital w Pultusku a szczegolnie oddział polozniczy to koszmar. Wcale nie interesuja sie zdrowiem pacjentki. Miałam cc a mimo zlych wyników puscili mnie do domu. po tygodniu okazało sie, że zainfekowali mnie gronkowcem i dwa tygodnie lezałam w kiepskim stanie w szpitalu. Omijajcie go szerokim łukiem
    • minka.b ICZMP w Łodzi 25.07.11, 18:18
      oddział rozrodczości i terapii płodu ICZMP
      Kiedy okazało się że maluch nie żyje zostałam sama na sali, położne dbały o mnie bardzo mocno
      Kiedy płakałam przytulały, wspierały
      Mąż miał wstęp nieograniczony na oddział
      Lekarze delikatnie i ze zrozumieniem mówili o stracie, nie byłam kolejnym przypadkiem medycznym tylko matką która straciła swoje dziecko.
      Zabieg w znieczuleniu, obstawie antybiotykowej
      Z poszanowaniem godności
      • yadrall Szpital w Wejherowie 25.07.11, 22:52
        Dla mnie 4.5.
        Kobiety po poronieniu klada na ginekologi,zeby nie lezlaly z ciezarnymi. Dbaja o pacjentke-informuja o mozliwosci zabrania zwlok (nawet jezeli to jest 7tc) i zarejstrowaniu dziecka. Bez laski daja recepte na antybiotyk i 2 tyg zwolnienia. Oczywiscie zabieg w znieczuleniu ogolnym. Pielegniarki/polozne po zabiegu b. czesto zagladaja do pacjentki, proponuja leki p/bolowe.
        Mi zalezalo,zeby wyjsc tego samego dnia do domu (mam male dziecko,ktore zostalo u dziadkow, maz za granica),wiec po badaniu (jakies 4h po zabiegu) dostalam "przepustke" do domu z informacja,ze jezeli cokolwiek by sie w nocy dzialo to mam zaraz przyjechac.
        Zabiegi wykonuja fachowo-po poprzednich poronieniach urodzilam zdrowe dziecko.

Zeby nie bylo za slodko-panie polozne na IP to dramat i chamstwo... W nocy krwawilam,ale poczekalam do rana. Jak sie stawilam na IP to polozna najpierw kazala mi isc do swojego lekarza (odmowilam),a potem pokazac podpaske czy naprawde krwawie... Tak jakby podejrzewala,ze z nudow sobie robie wycieczki do szpitala sad
        • ewikowa Bogucice - Bonifratow 26.07.11, 07:10
          Dolaczam sie do was - juz czwarty raz trafilam do Bogucic - 6 lat temu i w ta niedziele co byla w tym samym celu - i nie mam nic do zarzucenia. 6 lat temu jeszcze oddzial byl przed renowacja i bylo - no tak jak moze byc ale personel rewelacyjny. Teraz tez robia co moga - a nie wiedza nawet czy tam bedzie ostateczne oddzial ginekologiczny - w tym szpitalu tez przelezalam na poloznictwie 16 tygodni wiec poznalam sie z poloznymi, salowe mnie pamietaja i lekarze tez - dlatego wiem, ze tam jest jedna wielka niepewnosc dokladnie gdzie bedzie ginekologia (mozliwe, ze tam gdzie teraz sa noworodki a noworodki maja byc tam gdzie nowy blok operacyjny/porodowy na 2 pietrze.
          Polozne i lekarze sa bardzo mili dla wszystkich - niezaleznie od tego czy sie tam ma swojego lekarza czy nie - pytalam sie innych pacjenteksmile
          Croatia100 - moge bardzo bardzo bardzo polecic Dr Kosmider - nie wiem czy do niej chodzilas. Jesli sie na niej zawiodlas to jest mi przykro, bo nie bylo lekarza ktory by na moj 'ciekawy' przypadek wyrazil tyle wiary i tyle badan zlecil. Bardzo sie starala. Niestety nie udalo sie, ale nie mam jej NIC do zarzucenia.
        • marumii Re: Szpital w Wejherowie 07.11.14, 21:58
          Szpital Wojewodzki Gdansk. Tragedia... kobiety w trakcie poronienia musza czekac w kolejce. A jak juz laskawie przyjdzie doktor(szkoda ze nie pamietam nazwiska..) to jego teksty w stylu "jadla Pani?a to szkoda bo od reki zrobilbym lyzeczkowanie"lub" jakies pytania??!!". Strach sie bac..
    • fremanueloh83 Re: Czarna lista szpitali Bonifratrzy Katowice 16.10.13, 22:45
      Szanowna Pani! Nasz Szpital cieszy zaufaniem Pacjentów. Słyszymy codziennie wiele słów wdzięczności. Jeśli Pani miała jakieś zastrzeżenia, trzeba ich zgłaszać w sposób cywilizowany. Mimo wszystko lekarze i inny personel medyczny - to też ludzie, którzy ciężko pracują i mają prawo na poszanowanie własnej godności i jeśli nawet Pani Mama przez całe życie płaciła składki, to nie znaczy teraz że jej córka ma obrażać personel szpitala i awanturować się.
      • nn08 Re: Czarna lista szpitali Bonifratrzy Katowice 19.09.14, 19:39
        Dziś byłam na izbie przyjęć szpitala Bonifratów i to, co się tam działo przeszło ludzkie pojęcie. Mimo mocno rozciętej rany siedziałam na izbie 4h i nikt nawet wstępnie nie obejrzał rozcięcia, dopiero kiedy byłam bliska zemdlenia pani pielegniarka skierowała mnie na łóżko. Pan pielęgniarz za to w pokoju, gdzie osoby leżą pod kroplówkami i czekają na swoją kolej przechadza się w te i we wte jedząc bułkę i głośno komentując. Pani doktor natomiast tak uprzejma, że chyba ktoś zapomniał jej nauczyć elementarnych zasad kultury. Co więcej zostałam okłamana (jak zresztą pozostali pacjenci), że na izbie przyjmuje tylko jedna lekarka. Po zamieszaniu, które wywołali oczekujący pacjenci okazało się, że jest na izbie również drugi doktor, który przecz cztery godziny mojego oczekiwania nie robił kompletnie nic. Skandal!
        • koteck Re: Czarna lista Włocławek 11.11.14, 19:13
          Szpital Wojewódzki. W skali 1-5 marna 1. Trafiłam w 2013 r. ze skierowaniem od ginekologa z diagnozą puste jajo płodowe (ew. zatrzymanie rozwoju na wczesnym etapie ciąży). Diagnoza w ogóle nie potwierdzona usg na izbie przyjęć. Zaraz zabrano mnie na podanie tabletek. W trakcie oczekiwania na ich "zadziałanie" podczas obchodów traktowana przez lekarzy jak powietrze. Niestety konieczny był zabieg wykonany w znieczuleniu miejscowym. Bolesny dla mnie ogromnie i pełen wyzwisk ze strony wykonującej go lekarki. Życzliwość może tylko ze strony 1-2 położnych. Co i tak nie zmieni mojej oceny. Tym bardziej to przykre bo wcześniej tam rodziłam i opiekę w trakcie porodu jak i po w skali 1-5 oceniłabym na 6+.
          • koteck Re: Czarna lista Włocławek 11.11.14, 19:17
            Plusem jest to, że nie kładą pacjentek z ciężarnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka