Dodaj do ulubionych

Wysoka prolaktyna-co sie robi??

12.05.11, 17:06
Hey dawno nie pisałam, ale nie miałam bardzo czasu. Latając od lekarza do lekarza bo uwazałam ze nie mam owulacji, wkoncu zdecydowałam sie sama zrobic prolaktyne bo zaden lekarz uwaza ze nie ma sensu. Dzis odebrałam wyniki 46,81 przy normie 3,24-29,12. Oprócz tego mam poczatki Hasimotho czy jak mu tam, biore Euthyrox już 6 mieciecy doradzcie mi co mam teraz zrobic iśc do gina czy do endokrynologa gdzie i sie leczy i jak sie leczy tą prolaktyne???
Obserwuj wątek
    • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 18:41
      hej, prolaktynę zbija się lekami np. bromergonem. Ja bym w pierwszej kolejności poszła do gina, a przy okazji zapytała endo.
      • kahakasurdo Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 18:53
        Ja tydzień temu też badałam prolaktynę i mam 50,2 przy normie 1-25. Więc podobnie mamy. Zgłębiłam temat i wiem, że podwyższona prolaktyna bardzo często towarzyszy problemom z tarczycą-a Ty jak mówisz takie masz. Przy leczeniu tarczycy PRL powinna więc się obniżyć, a jeśli nie, oznacza to, że jest to problem osobny i wtedy trzeba zbijać bromokryptyną.
        Ja właśnie czekam na wyniki badań tarczycy, a póki co ratuję się Castagnusem.
        • swistaczek111 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 19:37
          Ja pierwszy raz badałam prl wiec nie wiem czy spadał czy podrosła od czasu jak sie lecze na tarczyce, wizyte kontrolna u endo mam w sobote wiec sie zapytam a do gina zapisze sie jutro. Tylko nie wiem czy do mojej starej lekarki która nie chciała mi dac zadnych badan bo stwierdziła " że tak sie zdarza, a tarczyca nie ma nic do gadania" czy poszukac jakiegoś nowego lekarza. Dzięki za informacje. A jeszcze te leki na PRL to sie bierze okresowo czy cały czas czy tylko w wybranie dni cyklu???
          • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 20:00
            A jakie masz tsh?
            Również ostatnio badałam prolaktynę ale ja jestem po poronieniu. Wyszło ok.
            Ja miałam w pakiecie spr. jeszcze progesteron.
            Robiłaś badanie w określonym dniu cyklu? to ważne.
            Też mam problem z tarczycą i biorę euthyrox.
            Jeśli masz hormony tarczycy w normie ,a prolaktynę wysoką , to trzeba ją zbić.
            • swistaczek111 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 20:12
              Ja też lecze tarczyce ale teraz jest w normie, w sobote mam kontrol i bede miał najświezsze wyniki TSH, prolaktyne robilam w 16 dniu na 29 dniowy cylk, ale już od jakiegoś czasu zauwazyłam że nie mam owulacjii a poronilam ciąze w 10 tyg w kwietniu 2010 roku i na własną reke szukałam przyczyny. Wyszło mi nierawidłowe THS i własnie teraz prolaktyna.
              • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 20:34
                Najlepiej w naszej sytuacji znaleźć dobrego ginekologa-endokrynologa, ale to nie takie proste.
                Ja jestem pod stałą kontrolą endo, co miesiąc kontroluje hormony, jestem mamą dwóch Aniołków sad Zrobiłam wszystkie możliwe badania i odwiedziłam wszystkich możliwych lekarzy.
                Zapytaj w sobotę endo, ale musisz zbić tą prolaktynę.
                Wiem , że dziewczyny biorą nawet niewielką dawkę bromergonu np. pół tabletki.
                A dużą miałaś niedoczynność? robiłaś pełną diagnostykę tarczycy, przeciwciała tpo i tg no i oczywiście usg?
                • swistaczek111 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 20:43
                  Miałam USG wskazało na zapalenie tarczycy czyli Hosimotho czy jakoś tak ale poczatkowe stadium TSH pierwsze przed wizyta u endo miałm 4,76 anty TPO też były podwyższone limit był 10 ja miał 17 czy coś takiego tf3 i tf 4nie zlecala mi ale chyba to tez prywatnie zrobie już zeby był komplet. A tą prolaktyne to długo sie zbija chodzi mi o to ile mniej wiecej trwa kuracja.??
            • aagata4 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 20:45
              Przede wszystkim szukałabym dobrego endo który zleca badania FT3 i FT4 i sobie przelicza wyniki na procenty. Tacy się zdarzają. Jak taki ustawi Ci dawkę leku euthyrox i będziesz miała wyrównane hormony FT3 i FT4 to się sprawdza prolaktynę i ewentualnie bierze dodatkowo bromergon. Wyrównanie Hormonów tarczycy (czyli FT3 i FT4) sprawdza się po miesiącu brania euthyroksu (lub zamiennika) i wyniki muszą mieścić się w przedziale 60%-90% - kalkulator jest na forum gazetowym Hashimoto. Trzeba pamiętać aby brać tabletkę na czczo i potem przez ok godziny nie jeść nic. Warto aby procentowo różnica pomiędzy FT3 i FT4 nie była większa niż 10 %. Jeżeli ustawisz sobie hormony tarczycy i jednocześnie odczujesz poprawę w koncentracji, nei jesteś płaczliwa czy nerwowa, łatwiej Ci się uczyć i masz więcej siły do życia to znak, że trzeba sprawdzić poziom prolaktyny.

prawidłowe ustawienie hormonów tarczycy zwykle ustawia prolaktynę w normie. Czasem mimo wszystko trzeba jednak wziąć bromergon na obniżenie prolaktyny

Najczęściej lekarze faszerują nas bromergonem od razu bez ustawienia hormonów tarczycy albo ustawienia tylko TSH (hormonu przysadki). Powoduje to niezłe zamieszanie w naszym ukladzie hormonalnym. TSH jest hormonem przysadki i wyniki TSH nie zawsze są adekwatne do FT3 i FT4 - ale o tym lekarze nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć a potem się to na nas mści i nie możemy długo dojść do siebie po terapiach hormonalnych.

Ciężko o takiego endokrynologa. Być może warto poszukac tyrdeologa - chyba nie przekręciłam nazwy specjalności. Teoretycznie najlepiej poszukać gina i endo w jednej osobie, jednak tylko teoretycznie. Endo zwykle są wyspecjalizowani w prowadzeniu chorób tarczycy zagrażających naszemu życiu. Hashimoto taką nie jest a więc olewają i nie dokszałcają się w tej chorobie. Ostatnio zrobił się wielki postęp w tym, że nie zalecają jodidu chorym na Hashimoto. Jednak nie zwracają uwagi na wysokość naszych hormonów FT3 i FT4. ani na nasze samopoczucie. Niskie FT4 świadczy o niedoczynności tarczycy nawet jak TSH jest w granicach 1-2. Niskie FT3 może też być związane z nadwaga albo z anemią. (jak masz problemy ze schudnięciem a nie masz sobie nic do zarzucenia co do diety i ruchu to włąsnie warto zbadac FT3 i FT4. Przy Hashimoto często mamy problemy z żealzem lub B12. Błedem jest zlecanie poziomu żelaza w organiźmie bo przy Hashimoto wiarygodnym wskaźnikiem jest badanie Ferrytyny. (Hashimoto może powodować kiepskie wchłanianie witamin i innych potrzebnych skladników z pożywienia.)

To tak w wielkim skrócie. Żródło to rozmowy z forumowiczkami, które same rozwiązały swoje problemy zdrowotne oraz obserwacje własnego organizmu. Potem w ciązy inaczej się interpretuje wyniki FT3 i FT4 niż poza ciążą. W ciązy bez sensu jest robić badanie na TSH zwłaszcza na początku - jak lekarz na tym etapie zleci TSH to trzymajcie się od niego z daleka.
              Z tym Hashimoto to jest taka ciekawostka, że większości chorym nie utrudnia życia. Nawet nie utrudnia poiczęcia i donoszenia dziecka. Ale jest nas grupa, że właśnie ta choroba jest głównym winowajcom w problemach dzieciowych albo nawet w komforcie życia.

To tak w wielkim skrócie. Ciężko o dobrego lekarza. Endokrynologów jest bardzo mało więc nie mają motywacji do dokształcania się.

przepraszam za literówki ale piszę leżąc i mam troche uszkodzone klawisze w laptopie.

Pozdrawiam i życzę wam abyście się jak naszybciej pozbierały po tym wszystkim i bezzasadnie odczuwały strach o maleństwo. Piszę bezzasadnie bo tak naprawdę każda mama go odczuwa- tyle że my już po poczęciu a nie dopiero po urodzeniu.

Agata
              • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 21:00
                Nie martw się samo zbijanie prolaktyny nie trwa długo, już po miesiącu jest poprawa.
              • swistaczek111 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 12.05.11, 21:01
                aż mi kopara opadała z wrazenia. Nastawiłaś mnie pozytwywnie ale nadeszły też czarne chmury u nas w miescie przyjmuje tylko jeden gin-endo i to prywatnie, pewnie sie do niej zapisze zobacze co mi powie, zapisze sie też do zwykłego gina i a do endo mam w sobote wizyte zobaczymy co powie kazdy z osobna.
              • kahakasurdo aagata 12.05.11, 21:11
                Dziękuję Ci za ten post, dużo mi się rozjaśniło. Im więcej czytam o tarczycy, tym bardziej jestem przekonana, że mam niedoczynność. Czekam właśnie na wyniki (TSH, ft3, ft4 i anty TPO). Możesz zerknąć na moje poprzednie wyniki? Są z listopada - w tym samym cyklu zaszłam w ciążę (jakieś 2 tyg później) i ją straciłam.
                TSH 0,99 (0,34-5,56)
                FT3 – 4,82 (3,5-6,5)
                FT4 – 11,31 (7,5 – 21,1)
                Jak myślisz, można się tu czegoś dopatrzyć? Będę wdzięczna za pomoc.
                swistaczek, przepraszam, że się wbiłam w Twój wątek.
                • aagata4 Re: aagata 12.05.11, 21:27
                  kahakasurdo

A czy masz jakieś objawy niedoczynności (możesz sobie sprawdzić na Wikipedi) lub w moich informacjach zawartych

www.poronienie.pl/badania_tarczyca.html
                  Jak nie masz objawów niedoczynności to być może taka twoja uroda, ale przypuszczam, że masz je ... Generalnie wystarczy mieć ich kilka aby przypuszczać, że masz już punkt zaczepienia (ale nie koniec problemów)

z tymi objawami to można czasem mieć też objawy nadczynności mimo że sie ma niedoczynność. Dzieje się tak dlatego że przy niedoczynności przy Hashimoto jesteśmy podatne na anemie .. a objawy są często tutaj podobne, przynajmniej część.
                  Endokrynologia jest bardzo skomplikowana. Jeden specjalizuje się w cukrzycy inny w tarczycy a jeszcze inny w hormonach kobiecych. Choć anemia to temat dla ginekologa w ciązy lub lekarza internisty lub później hematologa,
                  • ewabaranek Re: aagata 13.05.11, 08:23
                    Do tak wyczerpującego wątku dodam, że:
                    1. Bierze się nie tylko bromergon, ja brałam diostinex (1/4 tabl /1tydz), podobno mamniej skutków ubocznych, ale dość kosztowny (1 tabletka 30pln, kupuje się na sztuki)
                    2. Co do prolaktyny, warto zrobić test po MTC, są to dwa pobrania w odstępie 1 godziny, po pierwszym bierzesz tablekę. Po drugim pobraniu prolaktyna przyrasta i liczy się ile krotnie wzrosła (nie pamiętam normy). To badanie miałam zlecone 2-3 dc.
                    • notka2 Re: aagata 13.05.11, 12:10
                      kaha, TSH masz w normie ale dolnej. Dla staraczek TSH powinno wynosić ok 1-1,5.
                      Wyższe zbija się tyroksyną.
                      Wg mnie masz za niskie FT3 i FT4, powinny być w trzeciej ćwiartce, czyli powyżej 50%.
                      do tego są rozjechane, powinny procentowo być na podobnym poziomie.
                      Przeliczyłam ci to na procenty:
                      FT4 28.01% [wynik 11.31, norma (7.5 - 21.1)]
                      FT3 44.00% [wynik 4.82, norma (3.5 - 6.5)]
                      A jak wyszły ci przeciwciała?

• notka2 kahakasurdo 13.05.11, 12:17
                        i jeszcze jedno: powinnaś z tymi wynikami iść do endo. Ja po odebraniu wyników poszłam do gin-endo, który stwierdził, że wszystko ok, zalecił tylko heparynę na aTPO. Poszłam potem do endo, i tam dostałam jjednak dodatkowo tyroksynę, na zbicie TSH (miałam 2,25).
                        Dlatego wyniki warto konsultować u kilku lekarzy, dopóki nie trafisz na dobrego. Ale jeden lekarz musi ogarniać całość, czyli wiedzieć o wszystkich lekarz, które przyjmujesz.
                        Świstaczku, przepraszam, że wcinam ci się w wątek
                        • notka2 Re: kahakasurdo 13.05.11, 12:20
                          kaha, właśnie doczytałam, że to są wyniki z cyklu, w którym poroniłaś. wg mnie miałaś za niskie FT4, powinien być w pobliżu górnej granicy normy, bo to on utrzymuje ciąże. Myślę, że powinnaś się bliżej przyjrzeć swojej tarczycy.
                          • kahakasurdo notka 13.05.11, 13:28
                            Dziękuję Ci za rady. Właśnie czekam na wyniki tarczycy i poszukam jakiegoś endokrynologa. Coraz więcej widzę u siebie objawów niedoczynności, więc pewnie coś w tym jest.
    • perelka110 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 13.05.11, 15:09
      Co mi pomogło: bromergon na zbicie prolaktyny i Clo na owulację, po przy wysokiej prolaktynie brak jest owulacji. Skutek: 2 dzieci, do dziś dnia się śmieję, że w szufladzie mam zapas na następną dwójkęsmile Prolaktyna również skacze przy sytuacjach stresowych, jej poziom należy badać jak jest się wypoczętym. Pozdrawiam
      • kahakasurdo Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 13.05.11, 16:30
        U mnie problem z prolaktyną jest już od dawna, a mimo to owulacje miewam i w 2 ciąże zaszłam. Widocznie to nie jest jedyny problem, bo nie udało mi się donosić.
    • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 14.05.11, 13:35
      swistaczek daj znać jak po wizycie smile
      • swistaczek111 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 14.05.11, 14:47
        Endo dała mi skierowanie na PRL z obciązeniem tego leku, wymacała cycki czy tam mleko nie leci czy nie mam kanalików pozapychanych i nic wiecej nie powiedziała mam wizyte za dwa tygodnie, a i oddała wynik TSH który wynisi 1,56 więc tu jest OK.
        • notka2 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 16.05.11, 09:44
          świstaczek111, badała ci tylko TSH? bo TSH może być ok, za to FT3 i FT4 nie bardzo, to trzeba badać łącznie.
          WAŻNE - jeśli będziesz badać PRL z obciązeniem, to musisz odpuścić starania w tym cyklu.
          świstaczek111, kahakasurdo: polecam link do strony o tarczycy, którą znalazłam w wekend, prowadzi ją lekarz endo:
          www.endokrynologia.net/?q=/node
          dużo się z niej dowiedziałam, polecam.
          • 1.mateoj Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 16.05.11, 11:56
            swistaczek, póki co pozostaje Ci walka z prolaktyną wink
            Nie wiem dlaczego większość endo bada i bierze tylko pod uwagę TSH, albo oni są tacy dobrzy, że tylko na tej podstawie potrafią leczyć albo są do niczego...
            • notka2 Re: Wysoka prolaktyna-co sie robi?? 16.05.11, 12:07
              obstawiałabym, że do niczego ... trudno znaleźć dobrego endo, niestety
    • swistaczek111 Zgłupiałam :( 31.05.11, 22:46
      Ja już zgłupiałam, w pitek robiłam PRL z tabletką i wyszło w szystko w normie 25,04 a po obciązeniu 196,26!!!! A wtedy nie powiem byłam zestresowana. byłam dziś prywatnie u gina mam już dosc państwowych lekarzy krórzy leją na wszytko i zrobił mi USG i wiecie co widziałam piękny pęchezyk owuacyjny 18,8 mm to znaczy zę za 2-3 dni owulacja pierwsza od roku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Normalnie trzymajcie kciuki będzie bzykanko wink
      • 1.mateoj Re: Zgłupiałam :( 31.05.11, 23:23
        państwowo leją, prywatnie też , może trochę mniej smile
        no to miłego i owocnego przede wszystkim bzykanka wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka