agaw00 31.08.04, 14:33 dziewczyny czy któras mi to rozszyfruje,dzisiaj odebrałam badania histopatologiczne, z którego mialam sie dowiedziec c o bylo przyczyna poronienia i mam napisane tylko to. Aga Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuska.pl Re: Endometrium in stadio proliferationis-co to z 01.09.04, 20:07 Endometrioza (nie wiem natomiast w jakim stadium-podpytaj lekarza). Ja tez mam endometrioze. To znaczy blona sluzowa macicy (endometrium) wystepuje poza obrebem jamy macicy. Dokladnie tkanka ta umiejscawia sie na jajnikach (najczesciej), pecherz moczowy i inne. Ja mialam operacje bo u mnie tkanka ta umiejscowila sie na jajniku, tworzac torbiel tzw. czekoladowa (od koloru). W tej chwili nie mam lewego jajnika i jajowodu. Na szczescie nie przeszkodzilo mi to w zajsciu w ciaze i urodzeniu zdrowej coreczki. Endometrium jest czesto przyczyna nieplodnosci. Pare tygodni temu dowiedzialam sie ze jestem znowu w ciazy. Pierwsze usg-brak czynnosci serca. Drugie usg-ciaza obumarla. Jutro mam zabieg i cholernie sie boje. Mozliwe ze endometrioza byla przyczyna. Jeszcze pogadam z lekarzem. Zycz mi powodzenia. Mam duzo wiecej informacji na temat tej choroby jak chcesz moge Ci jeszcze cos podeslac. Ania Odpowiedz Link
607.706m Do anuska.pl 03.09.04, 11:07 Aniu, Piszę do ciebie z prośbą o podesłanie mi na adres gazetowy 607.706m@gazeta.pl materiałów na temat endometriozy o których wspomniałaś w swoim liście. Za każdą informację będę bardzo wdzięczna. Dzięki Monika Odpowiedz Link
maretina Re: Endometrium in stadio proliferationis-co to z 01.09.04, 21:29 endometrium w stanie proliferacji ( zwielokrotniania, rozbudowy), jestes pewnie przed owulacja, albo tuz po niej. Odpowiedz Link
adju Do agawOO 02.09.04, 23:58 Agaw mam prośbę-czy mogłabyś dopisać to do wątku "łacińskiego". Na stronie głównej znajdziesz link zaznaczony na czerwono. W tytule wpisz po łacinie a w treści polskie tłumaczenie. Z góry dziękuję Justa Odpowiedz Link
anuska.pl Re: Endometrium in stadio proliferationis-co to z 04.09.04, 13:32 UWAGA!!! Poprawka!!! Ago Maretina napisala Ci oczywiscie poprawna odpowiedz. Endometrium w opisie to oczywiscie blona sluzowa macicy-a nie od razu endometrioza. Przepraszam za pomylke. Chyba bylam za bardzo przejeta zabiegiem i pisalam jakies glupotki (a zabieg w porzadku, nic nie boli a nawet lepiej sie czuje). Ania Odpowiedz Link