romkaforever 12.01.05, 20:44 Czy posiew jest tym samym badaniem co cytologia? Nikt mi o nim nic nie mowil i zastanawiam sie czy je zrobić, poroniłam trzy tyg temu w 14tc, badania hist- pat niczego nie powiedziały. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heath2 Re: Posiew 12.01.05, 20:52 Mam ten sam problem, ale wydaje misię, że to całkiem co innego. Posiew raczej sprawdza, jakie bakterie 'gnieżdżą' się w pochwie. Nie mam pojęcia, gdzie to zrobić, w mojej miejscowości chyba się nie da, spytam lekarza, może będzie wiedział... Odpowiedz Link
romkaforever Re: Posiew 12.01.05, 21:41 Jesli ktoś zna sie na rzeczy to nam pomóżcie, prosze. Odpowiedz Link
yadrall Re: Posiew 12.01.05, 23:00 Hej! Już wyjaśniam co i jak. Cytologia - materiał do tego badania pobiera ginekolog w czasie badania. Robione rutynowo we wszystkich przychodniach i gabinetach. Pozwala ocenić ryzyko choroby nowotworowej w naządach rodnych (głównie szyjka macicy) Posiew - również moze pobrac ginekolog (należy pilnować,zeby majpierw pobrał wymaz,a dopiero potem badał),albo w niektórych laboratoriach mikrobiologicznych. Ale raczej ginekolog. Potem wymaz jest wysłan do lab. mikrobiologicznego i oceniany pod kątem tego jakie bakerie sa w szyjce macicy - najczęcsiej,ale moze być pobierany także z pochwy lub sromu (duzo rzadziej). To tak ogólnie. Jezeli sa jeszcze jakieś watpliwosci to prosze pytac. Odpowiedz Link