Dodaj do ulubionych

Dziwny problem ginekologiczny

02.09.24, 22:43
Tu prawie same babencje więc zapytam...

Od kilku tygodni wojuję z nawracajacym ZUMem. Monural i Zinnat pomogły na chwilę, urofuragina pomaga tylko jak biorę a i tak nie rozwiązuje do końca problemu.
Zrobiłam posiew, wyszły bakterie e.coli.
Dostałam kolejny antybiotyk. Ok rozumiem, trzeba dziadostwo wybić.
I teraz; ze strony ginekologicznej wszystko było ok. Żadnych uplawow, świądu, nic. Aż kilka dni temu pojawi się przykry zapach...
Nadal bez żadnych innych objawów, bez wydzielony czy świądu.
Do gin nie dostane się tak od ręki - więc pytam mądrość zbiorowa ematek - czym bez recepty mogę sobie pomoc?
Bo zakładam że to efekt uboczny antybiotyków
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 22:51
      Zapewne jakieś drożdżaki. Teraz mnóstwo jest leków bez recepty. Ja wybrałabym takie do brania przez kilka dni, te jednorazowe nie zawsze zadziałają. Gynoxin albo clotrimazol.
    • starczy_tego Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 22:52
      Lactovaginal, to lek a nie suplement, mi pomaga na wszelkie zachwiania flory w tych okolicach
      • ophelia78 Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 22:56
        O, kiedyś to brałam za młodu, dziś sobie próbowałam przypomnieć nazwę.
        Dzięki, jutro kupię.
    • berdebul Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 22:58
      Manoza. Lepiej dziadostwo wysikać, niż wybijać w komplecie z wybiciem flory bakteryjnej wszystkiego.
      Probiotyk dopochwowy + żel o odpowiednim pH.
    • ajr27 Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 22:59
      Jak dobrze przeleczysz stronę gin to może się okazać, że ZUMy przejdą jak ręką odjął. Bez recepty świetne są globulki Hexagyn Duo, do tego łykaj probiotyk ginekologiczno urologiczny, poproś w aptece, świetnie uzupełnia florę.
    • eliszka25 Re: Dziwny problem ginekologiczny 02.09.24, 23:01
      Lactovaginal polecam, jak już ktoś wyżej.

Skoro w posiewie wyszły ci bakterie e-coli, to kup sobie demannozę, najlepiej do picia, ale może być też w tabletkach i pij/łykaj przez 2-3 miesiące. Na e-coli demannoza działa czasem lepiej niż antybiotyki.
    • chocolate_dog123 Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 01:43
      Jakie gfr i kreatynina? Wydolne jeszcze nerki? Czujesz ból nerek? Jak się czujesz po którym antybiotyk z rzędu? Ja biorę co miesiąc - 6 tygodni 😢
      • eliszka25 Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 06:27
        Co miesiąc masz zum? Współczuję. Tobie też radzę zastosować kurację demannozą. Trzeba ją brać przez 2-3 miesiące, najlepiej pić, ale mogą być i tabletki.
        • chocolate_dog123 Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 08:26
          No, żyć się odechciewa. Z tym że u mnie wychodzą różne bakterie za każdym razem co jest i dziwne, i nienormalne. Gfr spadło mi z 92 na 67 😢
      • jakis.login Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 06:52
        chocolate_dog123 napisała:

>Ja biorę co miesiąc - 6 tygodni 😢

To oznacza, że albo lek albo dawka są źle dobrane, znajomą z takim problemem wzięli na nefrologię na jakiś czas, dostawała antybiotyk dożylnie i wreszcie się wyleczyła.
    • wapaha Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 07:55
      Iladian niebieski , probiotyki doustnie i odstaw w diecie cukier,pilnuj nawadniania, bielizna bawełniana, zmieniaj nawet kilka razy dziennie ( jesli się spocisz)
      (mocz ogólny robiłaś - jakie ph i gęstość ?)
      • amarantha Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 13:47
        wapaha napisała:

> Iladian niebieski , probiotyki doustnie i odstaw w diecie cukier,pilnuj nawadni
        > ania, bielizna bawełniana, zmieniaj nawet kilka razy dziennie ( jesli się spoci
        > sz)
        > (mocz ogólny robiłaś - jakie ph i gęstość ?)

+ przeleczyć partnera jeśli masz i upewnić się, że to on nie sprzedaje ci jakiegoś syfu.
        • wapaha Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 17:15
          amarantha napisała:

>
          > + przeleczyć partnera jeśli masz i upewnić się, że to on nie sprzedaje ci jakie
          > goś syfu.
          true
          ( nie napisałam o tym bo z tego co kojarzę ophelia nie ma partnera)
    • arthwen Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 12:37
      A nie bierzesz probiotyków przy antybiotyku?
      Jakiś Provag, Lactovaginal, Trivagin?
    • kamin Re: Dziwny problem ginekologiczny 03.09.24, 14:54
      Multigyn dopochwowo - obniży ph i nie pozwoli na rozwój nieprawidłowej floty bakteryjnej i grzybów. Jest bez recepty.
      Na nawracające zakażenia e-coli jest szczepionka doustna uro-vaxom.
      Branie serii antybiotyków to droga donikąd. Wybijesz szkodliwe bakterie wraz z prawidłową florą co otwiera drzwi do kolejnego zakażenia. Po przeleczeniu antybiotykiem powinnaś dostać preparat dopochwowy (ten wspomniany wcześniej multigyn albo illadian) plus probiotyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka