Dodaj do ulubionych

Witam Was.

15.08.05, 06:52
Witam Was i przytulam mocno.Moje pierwsze pytanie dotyczy badań.1).13-ego sierpnia miałam wywoływane poronienie i zabieg(ciąża obumarła),to drugie poronienie,pierwsze samoistne w 6tyg.w styczniu.Wizytę mam za 2tyg.,czy do tego czasu powinnam wykonać badania,jeżeli tak to jakie?
Wiem,ze badania są wątku badania po poronieniu,ale czy należy teraz jak najszybciej wykonać jakieś dopóki jeszcze organizm nie "ochłonął".
I drugie pytanie,moze dziwne.Półtora roku temu przeprowadziałam sie na Górny Śląsk,mam 27lat,do tej pory mieszkałam-woj.lubelskie.Czy warunki klimatyczne mogą mieć wpływ na to,ze nie moge utrzymać ciąży?
Moje miesiączki były skąpe,z małą ilością skrzepów.Po pierwszym poronieniu,na wwizycie rutynowej w kwietniu gin.robiąc usg widział jajeczka,stralismy się na maksa,i nic,dopiero w czerwcu udało się.Zastanawia mnie to,ze wtedy gdy bylo jajeczkowanie nie udalo się.Moze któraś z WAs miała podobnie.Moze któś mnie pokieruje,bo na dzień dzisiejszy nie wiem w którą stronę iść. Pozdrawiam serdecznie i mocno przytulam.
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: Witam Was. 15.08.05, 13:14
      witaj... przykro mi ze to sie stało...

z tego co piszesz to mozeszm miec problemy natury hormonalnej.. jednak badania
      mozna robic najwczesniej popierwszej mieiaczce a najlepiej w 3 cyklu kiedy juz
      organizm dochodzi do siebie...

wtedy warto zrobic wlasnie LH i FSH w 2-3 dniu cyklu razem z TSH a potem w
      20-22 dniu prolaktyne i progesteron... i ewentyualnie wtedy monitoring ...

a teraz aby uchwycic stan organizmu z ciazy (o ile nie roblas badan w ciazy i
      nie masz przeciwciał to tradycyjne toksoplazmoza, rożyczka, cytomegalia i
      chlamydia oraz przeciwciala antykardiolipinowe - to najlepiej zrobic we wtorek
      (upewnij sie czy w laboratorium badaja te przeciwciala)

te badania warto zrobic wlasnei teraz bo zrobienie ich później nie umozliwia
      stwierdzenia ze z cala pewnoscia to byla przyczyna... co do p-cial
      antykardiolipinowych to one czasem wracaja do normy po ciazy a w ciazy sa
      wysokie i sa wspolodpowiedzialane za poronienia...

te badania pomoga wykluczyc Ci wiekszosc przyczyn poronien i bedziesz mogla
      spokojnie zajac sie swoimi hormonami ...

na kase chorych nalezy Ci sie badanie genetyczne, dlugie terminy oczekiwania
      wiec od razu warto sie zapisac

co do przyczyn to nie podejrzewam za by przeprowadzka miala na to jakis wplyw...
      jednak wiem, ze po takich nieszczesciach doszukujemy sie przyczyny a w
      konsekwencji meczy nas poczucie winy - zupelnie nieslusznie bo w nczym nie
      zawinilysmy ...

pozdrwiam i życze szybkiego powrotu do normalnego funkcjonowania

Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka