Dodaj do ulubionych

Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny?

07.12.05, 13:00
Dziewczyny, czy ktoras z Was utracila ciaze na tak wczesnym etapie (5-6tc) i
znalazla potem przyczyne poronienia?? Czytamy mnostwo postow o badaniach /
potencjalnych przyczynach poronien nawracajacych, ale czy te wszystkie
przyczyny sa mozliwe dla straty zarodka we wczesnym etapie jego rozwoju?
I czy udalo sie Wam za ktoryms razem urodzic szczesliwie (jakie leki i na co
wtedy bralyscie przed i w czasie ciazy)?
Caluje
Obserwuj wątek
    • wordshop Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 07.12.05, 14:31
      witaj!
      pierwszą ciążę donosiłam, a nawet przenosiłam bez problemu i mam zdrową prawie
      1,5 letnią córeczkę.
      moja druga ciąża niestety zakończyła się właśnie na etapie 5-6 tydzień.
      bezpośredniej przyczyny nie udało mi się znaleźć, ale zarodek nie rozwijał się
      prawidłowo. był za malutki, więc prawdopodobnie nawet leki by mu nie pomogły.
      poroniłam samoistnie. prawdopodobnie przyczyną poronienia były wrodzone wady
      dzidziusia.
      dwa miesiące później znowu zaszłam w ciążę. ginka poleciła mi brać
      profilaktycznie duphaston. USG pokazało, że maluszek rośnie prawidłowo i mogłam
      odstawić lek. nie biorę już żadnych leków na podtrzyanie, tylko witaminy. teraz
      jestem w 9tc i wierzę, że będzie dobrze.
      podrawiam,
    • agniesia1973 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 09.12.05, 08:03
      Witam! Poroniłam dwa razy, właśnie na tak wczesnym etapie ciąży (za każdym
      razem w 6 tyg). Po zrobieniu wielu badań okazało się, ze mam podwyższone
      p/ciała antykardiolipinowe oraz mam dodatni wynik p/ciał przeciwjądrowych. Mój
      gin powiedział, że mam zespół antyfosfolipidowy.
      Nie jestem w ciąży, jak na razie czekam na zielone światełko. W styczniu
      powtórka p/ciał... mam nadzieję, że będą ok.
      Pa Pa
      • isiah.t Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 09.12.05, 13:24
        Agniesia,

tez zrobilam p/ciała antykardiolipinowe po 1 poronieniu - ale wynik byl w
        porzadku, zreszta tak samo jak wszystkie inne badania (moze poza prolaktyna,
        ktora jest w gornych granicach norm - dlatego bralam bromergon w 2 ciazy na
        obnizenie prol. ale nic to nie pomoglosad

Powodzenia,
        Pa
        • anuteczek Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 09.12.05, 15:14
          Podwyższony poziom prolatktyny może utrudniać zagnieżdżenie się zarodka...
          Powinnaś sprawdzić immunologię i zrobić dobre usg z kontrastem - być może
          istnieje jakaś przeszkoda mechaniczna uniemożliwiająca zagnieżdżenie się zarodka.
          pozdrawiam
          ania
    • gogo2 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 09.12.05, 08:19
      Poroniłam- nie wiem dlaczego. Teraz mam dziecko, poczytaj post "Zostałam mamą
      po poronieniu"
      • azalea Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 09.12.05, 17:28
        Ja poroniłam w 6 tyg. i byc może przyczyną była przegroda w jamie macicy na
        3/4, którą stwierdzono mi niedawno podczas histeroskopii diagnostycznej. Chwała
        Bogu, że nie doszło do drugiej ciąży !!!!! W szpitalu spotkałam diewczyny,
        które 2 razy roniły właśnie w okolicach 6-8 tyg. z powodu przegrody. Ja teraz
        czekam na operację usunięcia przegrody.
        • olina77 Do Azalea... 13.12.05, 12:20
          Witam! Raczej nie masz szans mnie pamiętać. Mam nadzieję, że nie rozdrapuję
          ran, ale widzę, że sama o tym piszesz. Byłaś na Forum "w oczekiwaniu"
          wątek "donosimy i urodzimy zdrowe dzieci". Odeszłaś zanim ja je odnalazłam.
          Zanim się pierwszy raz wpisałam przeczytałam wszystkie posty i bardzo Cię
          polubiłam. W dniu kiedy się wpisałam Ty napisałaś, że...wiesz co. Było mi
          strasznie przykro, popłakałam się.
          Tak głęboko mi utkwiłaś, że do tej pory pamiętam Twój nick. Byłam ciekawa
          dalszych Twoich losów i odnalazłam Cię. Właściwie sama nie wiem po co...chyba
          chciałam przeczytać, że Ci się w końcu udało, ale widzę, że jeszcze nie...

Życzę Ci powodzenia w zajściu w ciążę po operacji!
          Mam nadzieję, że następnym razem jak napiszę Twój nick w wyszukiwarce znajdę
          Cię na forum "w oczekiwaniu"!!! Powodzenia!!!
          • azalea Re: Do Azalea... 16.12.05, 15:57
            Kochana Olino smile
            Pamiętam Cię również smile))) I ściskam mocno smile))
            Jestem pełna optymizmu, bo wreszcie coś się u mnie wyjaśniło. Przegroda w
            macicy na 3/4 + mięśniak podśluzówkowy o średnicy prawie 5 cm raczej nie
            sprzyjają zajściu w ciążę, więc teraz spokojnie czekam na operację w okolicach
            lutego-marca. Jeszcze dłuuuuuga droga przede mną, ale przynajmniej jest
            światełko w tunelu. Myślę, że w końcu dostałam się w dobre ręce lekarskie smile
            Całuję Ciebie i dzidzię smile)))
            Aneta
            • olina77 Re: Do Azalea... 08.01.06, 12:12
              Anetko, jeszcze raz życzę powodzenia i wszystkiego najlepszego! Mam nadzieję,
              że szybciutko będziesz się cieszyła rosnącym brzuszkiem i ani się obejrzysz i
              będziesz tulić dzieciątko w ramionach smile
              Oby te nowe lekarskie ręce były jak najlepsze!
        • lidek0 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 07.01.06, 22:25
          A czy zarodek umiejscowił się właśnie na tej przegrodzie? Bo jeżeli nie to na
          tak wczesnym etapie nie roni się z powodu przegrody. Pytam bo sama mam macicę
          dwurożną, i mnie jednak korekcja mogłaby przynieśc więcej złego niż dobrego ,
          ale sama zaciąłyłam i urodziłąm wspaniałego synka. Często lekarze zwalają
          przyczynę poronienia na przegrodę zaniedbując inne badania, przecież na usg
          przegrody nie widać i nie wiadomo tak na prawdę czy na niej był zarodek.
    • muszelka04 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 13.12.05, 16:11
      Pierwszą ciążę poroniłam z powodu stanu zapalnego, który "szalał" pomiędzy
      moimi drogami rodnymi a drogami moczowymi. Praktycznie jak zaczęłam leczenie
      tego stanu zapalnego, to dowiedziałam się, że jestem w ciązy. Nacierpiałam się
      swoje i poroniłam w 5 tc, a teraz jestem szczęśliwa mamusią 7-mio miesięcznej
      Martynki. Na pewno dużo "nabroiła" w tym temacie nadżerka, którą obecnie leczę.
      Życzę powodzenia wszystkim dziewczynom.
    • wifeik Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 13.12.05, 16:15
      isiah.t, ja poroniłam ponad dwa lata temu w 6t...zawzięłam się, znalazłam
      dobrego lekarza, który skoncentrował się na przyczynach no i chyba znalazł, bo
      w maju br urodziłam Synka. Robiłam szereg badań, prawie wszystkie prywatnie ale
      wyszło min, ze miałam bakterię ureaplazma, która nie pozwala zagnieździć sie
      prawidłowo zarodkowi ale najważniejsze to pierwotny zespół antyfosfolipidowy -
      w skrócie - w jednej z ośmiu kategorii miałam przekroczoną normę - w związku z
      tym po zajściu w ciążę/przypadkowo w 24 dc smile)/do końca brałam zastrzyki-
      codziennie clexane, podskórnie w brzuch, na początku jeszcze dodatkowo acard
      75md. Te przeciwciała powodują min "zawał" płodu, zakrzepy w łożysku itd, w
      zależności rodzaju...Mnie się udało wziąć byka za rogi czego i Tobie życzę
      Basia
      • isiah.t Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 03.01.06, 09:34
        Basia,
        robilam juz badanie na przeciwciala antykardiolipinowe i wyszly w porzadku -
        ale wynik mialam tylko jeden mieszczacy sie w normie - o jakich 8 kategoriach
        piszesz?
        Zastrzyki robilas sobie sama przez cala ciaze? sa bolesne? sad(
        Dzieki
        • judyta10 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 03.01.06, 13:28
          Ja poroniam można powiedzieć trzy razy do tego jeszcze pozamaciczna dwa
          pierwsze poronienia około 6-7tyd,trzecie ciaza biochemiczna.Zrobiłam kupe badan
          wszystkie można powiedzieć w normie ,ale mój lekarz postawił na immunologie i
          chyba trafił obecnie zaczynam 14tyd.Kiedy zaszłąm w ciaze zaczełąm brac
          encorton,acard,clexsan i narazie jest ok encorton już odstawiłam.Mam coraz
          wiecej wiary ,że wkońcu się uda .Znajdz dobrego lekarza a będzie dobrze.
          • olivka_28 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 23.01.06, 13:39
            Witaj Judytko, w jakiej dawce bierzesz te leki i czy brałaś je już przed ciążą
            czy dopiero po II kreskach? I czy to jest leczenie na "ślepo" czy faktycznie
            masz dodatnie p/ciała? Gratuluję dzidzi i zyczę dużo szcześcia. Olivka i 3
            Aniołki
            • muoda.n Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 23.01.06, 13:56
              u mnie przyczyna byl zabieg chirurgiczny do ktorego musialam byc usypiana.. nie
              wiedzialam ze jestem w ciazy.. dowiedzialam sie 2 tygodnie po zabiegu gdy
              poronilam sad
              zrobione mialam badania, nic pozatymi lekami ktore we mnie wpakowali nie
              spowodowalo straty dzidzi..
              18 lutego mija roczek sad jak narazie caly czas boje sie znowu probowac.. ale
              moze juz niedlugo wink

pozdrawiam dziewczynki i sciskam cieplutko kiss
          • isiah.t Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 17.02.06, 13:40
            Judytka,

prosimy o odpowiedzi na pytania olivki

Caluje
            • judyta10 Re: Poronienia 5-6 tydzien ciazy - przyczyny? 17.02.06, 16:26
              Już odpisuje jakoś przeoczyłam.Przeciwciała niby nie miałam niby bo badania
              robiłam przed ciąza albo po poronieniu ale czasem bywa tak ,że przeciwciała
              pojawiają się dopiero w ciąży i tak mogło być u mnie zewzlęgu ,ze wyniki były
              ok leki zaczełąm brać po pozytywnym tescie w małych dawkach encorton
              5mg,clexsan 20 i acard kardiologiczny obecnie 20tyd i jest naprawde dobrze
              dzidzia już sobie fika to naprawde działa sama nie wierzyłam ,że doczekam sie
              normalnej ciązy i gdyby nie tamte zdarzenia mój strach czasem panika to
              patrzącna te 20tyg z perspektywy czasu to jest narnolmalniejsza ciąza pod
              słońcem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka