magdamajewski 29.03.06, 15:04 pytanie do kobiet po 2 lub wiecej poronieniach. Czy znaleziono u was przyczyne jesli tak to jak ja lecza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga43214 Magda! 29.03.06, 15:16 jestem po dwoch poronieniach, mialam szereg badan, tzn hormony, przeciwciala kardiolipidowe, anty TPO, anty TP, przeciwplemnikowe,genetyka maz przebadany, jednak wszystko wyszlo ok! obecnie jestem w 9 tc, jednak lekarze twierdza, ze to ze badania przed ciaza sa ok nie znaczy w jest rownie dobrze w ciazy! Moga wytwarzac sie rozne przeciwciala zakrzepy itd. Biore leki takie jak encorton, clexane(heparyna), i acard. Jak do tej pory jest ok, ale to dopiero poczatek ciazy wiec jeszcze sie nie ekscytuje! Przyczyne wczesnch poronien (pierwszy trymestr) sie nie znajduje najczesciej! trzeba po prostu brac leki profilaktycznie! duzo dziewczyn donosilo ciaze na acardzie i heparynie! jednak lekarze poronienia ignoruja, mi na poczatku kazali brac duphaston i "byc dobrej mysli", ale to nie wystarczy! pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link
aga43214 ps 29.03.06, 15:19 no i oczywisnie jeszcze duphaston, 2X po 2 tabletki i siedzenie wdomu i jak najmniej chodzenia! mam nadzieje ze tym azem sie uda (odpukac) czego i tobie zycze! trzymaj sie cieplutko! Odpowiedz Link
irka15 Ja znalazlam! 29.03.06, 15:20 Mam niedoczynność tarczycy. Wykrylo je proste badanie na tsh oraz anty tpo i Anty tg. A bylam leczona tylko na hiperprolaktynemie, która tez z reszta mam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
myelegans Re: jakie sa przyczyny nawracajacych poronien 29.03.06, 15:50 Wielu lekarzy, tych z bociana rowniez, na pierwszy ogien zaleca ocene wewnatrzna macicy przez histeroskopie, w kierunku ew. zrostow, przegrod itd, a pozniej genetyke. Duphaston ciazy nie podtrzymuje (duzo artykulow jest na ten temat w Pub MEd), w USA podaje sie go tylko po zabiegach IVF do czasu stwierdzenia ciazy, dlatego ze podczas punkcji usuwa sie rowniez tkanki jajnika.Brac mozna dla spokoju sumienia, ale trzba pamietac, ze mozliwosc ingerencji we wczesnej ciazy jest bardzo niewielka. Acard mozna brac profilaktycznie, ja bralam z roznym skutkiem, najczesciej poranialam. Odpowiedz Link
bach28 Re: jakie sa przyczyny nawracajacych poronien 29.03.06, 18:36 ja mam za sobą jedną "normalną" ciąze a z niej 4 letniego synka i dwa poronienia (obumarłe ciąze) badań cała masa na koncie a przyczyn brak Odpowiedz Link
maleena Re: jakie sa przyczyny nawracajacych poronien 29.03.06, 20:51 Ja miałam jedną ciąże obumarłą a drugą poroniłam.Po drugiej robiłam razem z mężem posiew bakteriologiczny.Okazało się że mamy chyba wszystkie bakterie.Chyba mój gin ma dosyć i kazał próbować bo może to nie to. Odpowiedz Link
maleena Re: Do myelegans 29.03.06, 20:58 Byłam przekonana,że Duphaston podtrzymuje ciąże tyle dziewczyn o tym pisało.Co 3 brała po poronieniu.Chociaż ja wcześniej o nim nie słyszłam. Odpowiedz Link
alizeis Re: jakie sa przyczyny nawracajacych poronien 29.03.06, 20:14 Jestem po 2 wczesnych poronieniach (11 i 7 tydzien) i nigdy nie mialam po nich robionych jakichkolwiek badan w celu wykrycia co bylo przyczyna. Powiedziano mi, ze wiele wczesnych ciaz konczy sie samoistnym poronieniem i nie wiadomo dlaczego - i tyle. Odpowiedz Link
magdamajewski Re: jakie sa przyczyny nawracajacych poronien 29.03.06, 20:41 tylko ze ja mam bardzo zaawansowane pco i w ciaze zaszlam po ivf Odpowiedz Link