Dodaj do ulubionych

Jablkowy problem komputerowy.

14.09.12, 16:21
Jak sie dostac do komputera? Na codzien uzywam iMac, z bezprzewodowa klawiatura. Potrzebuje sie dostac do mojego poprzedniego komputera PowerMac, w ktorym wszystko bylo przewodowe. Nie mam juz do niego klawiatury ani monitora, mam przewod firewire. Da sie to jakos wykonac? Acha, systemy operacyjne w obydwu komputerach sa rozne, jesli to ma znaczenie.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 16:26
      Mam dostep do powerbook'a tej samej generacji co powerPC, czy wystarczy ze polacze je przez firewire?
      • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 16:29
        Glownie chodzi mi o wizje, chcialabym przeniesc niektore files na flash drive ale bez monitora nic nie widze ;)
        • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 16:35
          acha, file sharing to na ktorym komputerze musze uruchomic? na tym z ktorego chce sciagnac dane czy na tym na ktory chce sciagnac dane? i czy w ogole musze to robic?

PS. stary komputer to G5
    • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 18:41
      gdybym nie miala zadnych kabli, klawiatur ani monitowor, to ja bym chyba zamienila dyski na chwile i zrobila backup na dvd czy jakis inny nosnik, uzywajac nowego kąpa.
      • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 19:15
        policjawkrainieczarow napisała:

> gdybym nie miala zadnych kabli, klawiatur ani monitowor, to ja bym chyba zamien
        > ila dyski na chwile i zrobila backup na dvd czy jakis inny nosnik, uzywajac now
        > ego kąpa.
        >

z Imac to chyba niemozliwe
    • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 19:27
      we wszystkich instrukcjach na ktore sie natknelam musze nacisnac klawisz T przy starym komputerze ale ja nie mam do niego klawiatury a ta od nowego jest bezprzewodowa, damn it. Jest klawiatura na ebay ale $25 i nie wiadomo jak dlugotrwala przesylka zeby nacisnac jeden klawisz? A co jak nie zadziala?!
      • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 20:02
        to nie szybciej ci wyjąc dysk ze starego kąpa i zanieść do apple store i pięknie poprosić, żeby Ci zbackupowali?
        • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 14.09.12, 20:48

> to nie szybciej ci wyjąc dysk ze starego kąpa i zanieść do apple store i piękni
          > e poprosić, żeby Ci zbackupowali?
          >

zeby jeszcze sklep byl po drodze, poza tym ja nie wiem gdzie tego dysku szukac, musialabym chyba z calym komputerem pojecahc ;) Myslisz ze zaopatrzenie sie w odpoweidnia klawiature rozwiaze problem?
          • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 15.09.12, 17:22
            być może, nie wiem, co dla ciebie łatwiejsze, ja bym pewnie ta klawiaturę od kogoś pozyczyła (niedaleko szukając, sama mam gdzies w szafie jedną na drucie, jako zapasową, gdyby mi baterie padły, ale ja mieszkam nawet dalej niz apple store ;))
            • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 16.09.12, 03:49
              pozyczylam jedna pecetowa ale wtyczka nie pasuje, a reszta znajomych ma bezprzewodowe
    • marekatlanta71 Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 03:37
      Troche za mało informacji podałaś. Czy jak jeszcze go używałaś to był,podłączony do sieci = czy jest szansa ze jak go obecnie uruchomisz to tez się podłączy? Co potrzebujesz wydobyć z niego? Może masz jakakolwiek klawiaturę pod ręka? Wtedy bootujesz go wciskając klawisz T i uruchamia się w Target Disk Mode = możesz go przez FireWire podłączyć do nowego i będzie widziany jako dysk.
      • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 15:55
        marekatlanta71 napisał:

> Troche za mało informacji podałaś. Czy jak jeszcze go używałaś to był,podłączon
        > y do sieci = czy jest szansa ze jak go obecnie uruchomisz to tez się podłączy?

nie podlaczy sie, nie ma bluetooth a ja nie mam zadnych przewodow zeby podlaczyc go do airport. Uzywalam z nim adaptera afterthemac ale zeby to dzialalo tez potrzebuje klawiature i wizje, i nawet nie wiem czy tego tez nie wyrzucilam.

> Co potrzebujesz wydobyć z niego?

moje prace, mase zdjec itp.

>Może masz jakakolwiek klawiaturę pod ręka? Wte
        > dy bootujesz go wciskając klawisz T i uruchamia się w Target Disk Mode = możesz
        > go przez FireWire podłączyć do nowego i będzie widziany jako dysk.

jedyna klawiatura jaka mam jest bezprzewodowa wiec nic z tego, probowalam, nic sie nie dzieje

jak myslisz, jezeli podlacze laptop do starego komputera uda sie bez dodatkowej klawiatury?
        czy moze byc jakakolwiek klawiatura z usb czy musi koniecznie byc jablkowa? ta ktora mi pozyczono nie spelniala zadnego z tych wymogow.
        • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 15:59
          mysle, ze moze byc jakakolwiek z usb - moje dziecko mi podpina jakas stara pecetowa mysz do japka, bo chce miec klasyczny right click i bangla, to nie widze powodu, dla ktorego klawiatura mialaby nie banglac, tyle, ze pamietaj, ze tam nie masz guzika control (to znaczy masz, tylko ze on ma te funkcje, co command).
          • edytkus Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 17:07

> mysle, ze moze byc jakakolwiek z usb - moje dziecko mi podpina jakas stara pece
            > towa mysz do japka, bo chce miec klasyczny right click i bangla, to nie widze p
            > owodu, dla ktorego klawiatura mialaby nie banglac, tyle, ze pamietaj, ze tam ni
            > e masz guzika control (to znaczy masz, tylko ze on ma te funkcje, co command).
            >

mnie jest potrzebny tylko klawisz T ;), tylko skad tu wziac klawiature z przewodem. Dziz, nie wiedzialam ze to juz przezytek :O
            • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 18:00
              > mnie jest potrzebny tylko klawisz T ;), tylko skad tu wziac klawiature z przewo
              > dem. Dziz, nie wiedzialam ze to juz przezytek :O

Goodwill albo Salvation Army.
              • policjawkrainieczarow Re: Jablkowy problem komputerowy. 18.09.12, 18:02
                Albo daj ogloszenie na Craigslist, ze szukasz. Ostatecznei nei kazdy, kto taka ma gdzies w garazu, leci ja obfotografowywac i wystawiac na ebay.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka