Dodaj do ulubionych

Pralka i suszarka-jakie kupic?

23.10.14, 21:01
Przejrzalam archiwum, ale watki sa juz stare, a moze ktos niedawno kupowal.

Nasza 17 letnia suszarka postanowila przeistoczyc sie w jakas inna maszyne, turkoce okropnie, wydaje mi sie tez, z etermostat jej szwankuje bo musze pilnowac, zeby wszystkiego nie suszyla na wior niezaleznie od ustawien. Pralka tez w tym wieku wiec zapadal decyzja ze wymieniamy.

Oczywiscie dla mnie wazniejsza w tym moemncie pralka i to pod nia dobiore suszarke.
Niestety moj maz i tesc slyszec nie cha o tej ladowanej z przodu, nie przebije sie (glownym praczem u nas w domu jest tesc). Widzialam poza tym, ze teraz sa juz w USA pralki ladowane od ogry bez tego niszczacego ciuchy i zabierajacego miejsce patyka.

Sklaniam sie ku Maytag Bravos XL o pojemnosci 4,5 cu. mam bardzo dobre doswiadczenia z ich sprzetami.

Jakies sugestie?

Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 24.10.14, 04:06
      mjermak napisała:

> Niestety moj maz i tesc slyszec nie cha o tej ladowanej z przodu, nie przebije
      > sie (glownym praczem u nas w domu jest tesc).

Ale dlaczego nie? Jakie podaja powody? Przeciez taka pralke latwiej jest wyczyscic a nowe pralki trzeba czyscic bo inaczej bardzo brzydko pachna stechlizna. Z tego tez wzgledu musza miec uchylone drzwi (zeby uniknac plesni) wiec na pralce otwieranej z przodu mozna np. skladac pranie lub potraktowac ja jako polke na srodki piorace. Mozesz tez zamontowac suszarke na pralce. IMO same plusy.

Co do glownego tematu nie mam pojecia co oferuje dzisiejszy rynek.
      • mjermak Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 27.10.14, 16:08
        Argumenty jakie podaja to psucie sie zamykania tych drzwiczek, rozszczelnianie sie uszczelek no i wlansie zapach. U mnie pralka stoi caly czas otwarta, polke mam nad nia wiec nie mam potrzeby wykorzystywania pralki jako powierzchni do czegokolwiek. Tesc sklada pranie u siebie w pokoju na lozku a jesli robie to ja to skaldam na suszarce.
        Nie mam potrzeby ustawiania jednego na drugim-mam pralnie i miejsce.
        Zostawianie otwartych drzwiczek mogloby byc problematyczne bo tesc juz wiekowy, po ostatnim wypadku, kiedy zlamal kosc biodrowa chodzi o lasce i juz widze, jak zaczepia i wywija orla, bo zapomni, ze tam sa jakies drzwiczki. Caly dom mam teraz dostosowany pod niego, zeby o nic nie zaczepial bo jednak w tym wieku pewne nawyki juz pozostana. A nie da sie tej pralki gdzie indziej postawic bo musialaby byc wieksza rewolucja domowa a potrzeby nie widze.
    • miskidomleka Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 25.10.14, 17:18
      Mam parę Samsunga, obie 4.7 cu więc mnóstwo miejsca. Pralka jest ładowana od góry bez patyka. HE. Nie cuchnie - co parę miesięcy sama proponuje specjalny cykl czyszczący, poza tym trzymam ją otwartą. Dodatkowa zaleta - ma grzałkę i cykl extra hot/sanitize, więc można jeśli się chce uprać coś w cieplejszej wodzie niż hot z boilera.

Nie mam żadnych zastrzeżeń, poza tym że na koniec prania czy suszenia odgrywają jakieś dziwne melodyjki, kótrych i tak nie słychać z piwnicy. Wolałbym, żeby wysyłały emaila lub smsa. Oczywiście nie wypowaidam się na temat długowieczności, mają na razie po 2 lata. Ahah, suszarka ma steam, ale niekorzystam.
      • miskidomleka Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 25.10.14, 17:21
        Tfu, co ja piszę suszarka ma 7.4 nie 4.7
    • roseanne Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 25.10.14, 20:12
      ja sie zaparlam kopytami, ze ma byc pakowane z przodu
      mam lg od 3 lat, sprawuja sie doskonale
    • doris-ek Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 26.10.14, 02:16
      Buduje nowy dom i wybieram sprzet. Pamietam ze Miski polecal Samsunga i fajny opis. Stanelo na LG (nie moj wybor ale M zrobil research i wyszlo ze konsumentom sie podoba). To moje pierwsze LG wiec trudno mi sie wypowiadac. Z doswiadczenia wlasnego wynika ze jezeli chodzi o AGD dobre sa Samsung, Miele, Woolf/Subzero a Kenmore szerokim lukiem.
      • edytkus Re: Pralka i suszarka-jakie kupic? 26.10.14, 03:14
        doris-ek napisała:

> a Kenmore szerokim lukiem.

moje Samsungi maja juz troche ponad szesc lat, zadnych problemow. Moja siostra tez kupila sobie pralke Samsung ale twierdzi ze nie dopiera skarpet chociaz ogolnie jest zadowolona. Wczesniej mialam Kenmore Elite, ktora, jak na pralke z agitatorem, prala bdb. Uzywalam jej bezproblemowo kilka lat , teraz ma pewnie juz ze 12 i wciaz jeszcze nie byla zepsuta. Moja siostra ma w kuchni appliances Kenmore, zmywarka IMO rewelacja (szczegolnie w porownaniu do mojej beznadziejnej LG), bardzo mi sie tez podoba obustronne otwieranie drzwi mikrofalowki nad kuchenka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka