Dodaj do ulubionych

studia w usa

23.01.16, 16:57
jakie polecacie 2 letnie studia w Usa ? Zastanawiam sie jaki kierunek obrać
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: studia w usa 24.01.16, 03:41
      Pielegniarstwo :)
    • tomtom414 Re: studia w usa 04.03.16, 03:31
      wydaje mi sie ze to zalezy jaka jest Twoja motywacja - czy chcesz cos sie uczys co lubisz czy bardziej zalezy Ci na latwym znalezieniu pozniej pracy . Duletnia szkola daje Ci Assosicate i mozesz pozniej kontynuowac dalej do Bachelors lub Masters. Zgadzam sie z poprzednia odpowiedzia ze pielegniarstwo jest ciagle bardzo dobre , problem polega na tym ze teraz po dwuletniej szkole pielegniarskiej musiusiz sie liczyc z tym ze chcac pracowac w szpitalu musisz zrobic Bachelor poniewaz w wielu szpitalach to juz stardard. Ja wczesniej bylem pielegniarzem i co mi sie najbardziej podoba to to ze mozesz pracowac na kazdej zmianie ( czyli rano, wieczor lub noca) mozesz robic naprawde wiele rzeczy - od direct patient care poprzez papierkowa robote do mangament itp. ) moglbym tak wyliczac. ale programowanie lub zarzazdenie sieciami tez jest dosc dobre. Ja w tym momencie robie postdraduate wiec pytaj jak bede wiedzial to z ochota odpowiem . pozdrawiam i powodzenia
    • edytkus Re: studia w usa 05.03.16, 16:48
      wszystko zwiazane ze STEM, albo accounting. Pielegniarstwo jest IMO bardzo stresujace. Malo kto wytrzymuje do "emerytury."
      • tomtom414 Re: studia w usa 06.03.16, 07:16
        jako osoba pracujaca w sluzbie zdrowia od 12 lat moge powiedziec ze sie z respectem nie zgadzam ze malo kto wytrzymuje do emerytury . jesli ktos pracuje w stresujacym srodowisku ( EM, ICU, CCU) zawsze moze przejsc bez wiekszego doszkalania i pracowac w bardziej spokojnej specjalnosci ( OB clinic assited living itp). Ale zgadzam sie ze STEM jest dobra praca tylko ze nie po dwuletniej szkole niestety .
        pozdrawiam .
        PS cokolwiek wybierzesz powinnas/nienes to lubic robic a nie tylko dlatego ze jest dobra kasa, bo wypalic sie mozna w kazdej pracy jesli sie jej naprawde nie lubi
        • czeneke Re: studia w usa 06.03.16, 13:32
          mysle ze medyczne kierunki zawsze beda dobrym wyborem . Zastanawialam sie bardzo nad radiaton therapy albo ultrasound tech . W obydwoch przypadkach szkola trwa 2 lata z mozliwoscia rozszerzenia specjalizacji .
          • tomtom414 Re: studia w usa 06.03.16, 14:36
            radiation therapist dje CI wieksze mozliwosci pracy - obsluga xraya, ultrasound , moze praca przy CT i MRI, a ultrasound tylko to. Do tego uwazaj na prywatne szkoly do Ultrasound bo wiele z nich nie jest zarejestrowanych przez ARDMS i nie mozesz pozniej zdobyc ich certyficatu a bez niego zaden szpial Cie nie zatrudni. 11 lat temu sam zaczalem ultrasound szkole i zrzezygnowalem po dwoch miesiacach kiedy sie o tym dowiedzialem .
            • go-jab Re: studia w usa 06.03.16, 19:52
              Wydaje mi sie ze radiation therapist to jednak inna para kaloszy niz radiology technician... Takich radiology techs teraz jest wielu na rynku - nie wiem jak z praca/placa... Im bardziej czlowiek wyspecjalizowany (a nuke med czy mri to specjalizacje = wiecej szkoly czyli zainwestowanego czasu i $) tym wieksze szanse na wieksze wynagrodzenie....

Co do pielegniarek, wiekszosc tych ktore znam (a znam ich wiele bo pracuje w 3 szpitalach) pracuje w zawodzie do emerytury albo i dluzej... I nie jest to na pewno praca latwa i przyjemna, ale napewno moze byc bardzo satysfakcjonujaca...
              • grazynad12 Re: studia w usa 11.10.16, 20:00
                Ja pracuje jako medical coder w szpitalu w Yonkers, NY. Skonczylam 10 miesieczny kurs I zdalam egzaminn na coding certificate CPC. Zarobki sa calkiem ziezle, praca nie stresujaca bo na komputerze. Ogolnie mam doczynienia z lekarzami I resydentami ale nie z pacjetami. Po 3 latach pracy w szpitalu moge stwierdzic ze praca pielegniarek I asystentek pielegniarek moze byc naprawde strsujaca I ciezka.

pozdrawiam. Grazyna

Wpisz swoją odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka