Dodaj do ulubionych

paczki do Polski

25.11.14, 18:35

Przeczytalam kilka watkow tu na forum, ale same starocie z 2006 i 2008, wiec zakladam nowy watek.
W maju koncze moja przygode ze Stanami, 7 lat na tutejszym uniwerystecie i troche dobrobytu sie nazbieralo. Glownie sa to rzeczy do haftu krzyzykowego i inne robotkowe przydasie i niestety nawet w dwoch walizkach sie nie zmieszcza. Takze w grudniu chcialabym zaczac wysylanie przesylek do rodzicow w Katowicach. Mieszkam w Michigan, ale w okolicy stolicy nie ma zadnych polskich firm sie tym zajmujacych. Wiem, ze w Chicago jest Polamer i moge do nich wyslac paczke USPS i oni przesla dalej. Nawet jesli znajde cos w Michigan to i tak skoncze sie na wysylce USPS, bo samochodu nie mam, a na rowerze moze byc problem:P
Czy sa jakies inne firmy? Ktora dziala najlepiej? W Polsce takie rzeczy do cross stitch sa drogie, wiec wolalabym ich nie stracic. No i chodzi mi tez o clo. Jako doktorantka jestem na minimalnej placy, wiec kazdy dodatkowy koszt to moze byc problem. Nic z rzeczy nie idzie na sprzedaz, wszystko do wlasnego uzytku, do konca zycia ma mi straczyc, ale nie chcialabym byc obciazona clem. Jak to wyslac? Prosze, poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: paczki do Polski 25.11.14, 20:59
      www.polonezparcelservice.com/en/locations
      Bardzo solidna firma.
      • omorfi_gynaika Re: paczki do Polski 27.11.14, 03:57
        Zawsze wysylalam przez Polamer (najpierw pocztą amerykańska do Chicago) I nie było problemów. Polecam! Tydzień temu byłam z wizytą u rodziny, która mieszka niedaleko polskiego sklepu I wysłałam stamtąd przez firmę Doma. Paczka jeszcze nie doszła, więc nie moge ocenić.
        Znam też kilka rodzin polskich, które wracając do Polski wysyłały wszystko kontenerem morskich, ale chyba nie masz aż tyle dobytku?
        • piegucha Re: paczki do Polski 27.11.14, 15:42

To porownam cenowo Polamer i Poloneza, dzieki dziewczyny:)
          Na kontener jednak az tyle badziewia nie mam:P
          A mozecie cos doradzic z clem i deklaracja?
          • omorfi_gynaika Re: paczki do Polski 30.11.14, 01:05
            Ja zawsze piszę "odzież używana wartość $40" ;)
          • pucek-1944 Re: paczki do Polski 12.12.14, 19:50
            wszystkim którzy mają zamiar wysłać paczkę z USA za pośrednictwem firmy Polonez Parcel Service stanowczo odradzam, po wysłaniu paczek paczki po mimo opłaconego kosztu transportu do nadawcy sa zatrzymywane i od odbiorców jest wymuszana dodatkowa opłata na terenie Polski ,,, o zgrozo... to tylko możliwe w tym kraju , dodatkowo Polonez Parcel jest w układzie z agencja celna Colex która utrzymuje i która typuje paczki dla urzedu celnego nawet takie paczki rodzinne sa zatrzymywane bo aby utrzymac agencje jej lokale i ludzi, zatrzymują z każdego trandportu kilkanaście-kilkadziesiąt paczek i łupia ludzi za obsługe celna 220 PLN o zgrozo... a to wszystko się odbywa pod skrzydlami i za zgodą przewoźnika, jednoczesnie pracownicy agecji sami grzebia w paczkach a nie celnicy i sami typują paczki komu dowalić cło ... co wy na to.... Mało tego wszyscy udają że nic dsię nie dzieje a potem dzielą się zyskami ,, fajnie... prawda
            • tamsin Re: paczki do Polski 13.12.14, 01:25
              a co ludzie wy tych paczkach do rodziny do Polski wysylaja? bo chyba juz pomaranczy nikt na swieta nie sle..
              • czajkatarzyna Re: paczki do Polski 30.04.15, 15:01
                A to chyba zależy od osoby;D ja wysyłałam różne rzeczy od kosmetyków ? ale to zwykłymi paczkami, aż po rower dla chrześnicy tu korzystałam z eurospedycji. No i przyznam że czasem wysyłam też ciuchy koleżankom jak mnie poproszą o jakieś większe zakupy;)
            • marekatlanta71 Re: paczki do Polski 14.12.14, 06:03
              Wysłałem juz dziesiątki paczek polonezem, nigdy nic nie oclili. Za to Polamer mi wyciął taki numer jak opisujesz powyzej i przestałem ich używać.
              • bbeataa1 Re: paczki do Polski 14.12.14, 11:44
                ja zawsze wysyłamz FastPost przesyłkę miedyznarodową. Myślę, ze to jedna z lepszych stron brokerskich gdzie są takie oferty.
              • piegucha Re: paczki do Polski 15.12.14, 02:34
                Marekatlanta, zdecydowalam sie na Poloneza. Mozesz mi powiedziec jak dokladnie wypisujesz deklaracje? Tzn. bardzo szczegolowo czy raczej ogolnie?
                wiem z polskiego urzedu celnego, ze paczki o wartosci do 45 euro nie sa clone, ale wlasnie nie wiem jak dokladnie/szczegolowo wypisac zawartosc
                • marekatlanta71 Re: paczki do Polski 19.12.14, 21:16
                  Cóż, zwykle piszę dość ogólnie - np. "śmieci nic nie warte - $30" albo "nic ciekawego - $40" albo "wszczypiórki do chędorzenia - $55"
        • piegucha Re: paczki do Polski 14.12.14, 02:51

Omorfi, a jak duze te paczki wysylasz? Bo zastanawiam sie nad large priority box od USPS, ale moze lepiej cos wiekszego wyslac?
          Tata dowiedzial sie w polskim urzedzie celnym, ze do 45euro mozna wyslac i nie powinni oclic, czyli wychodzi jakies 55$.
          • omorfi_gynaika Re: paczki do Polski 17.12.14, 02:27
            Różnie. Ale jak wysyłasz drogą morską przez firmę polonijną, to najlepiej opłaca się minimum 20 funtów, bo I tak musisz za 20 funtów zapłacić, nawet jak paczka waży mniej.
            • edytkus Re: paczki do Polski 17.12.14, 04:15
              Niedawno moja siostra chciala wyslac do Polski niewielka przesylke zawierajaca jedynie t-shirt. Za rownowartosc tego ile liczyl sobie USPS przez Polonez wyslala juz spore pudelko z ww koszulka, dekoracjami swiatecznymi i jeszcze paroma innymi rzeczami.
              A na formularzu (ktos sie wyzej pytal), o ile sobie dobrze przypominam, wiekszosc ludzi podaje "odziez uzywana" bez zadnego wyszczegolniania.
    • roza2004 Re: paczki do Polski 18.12.14, 22:31
      books.google.pl/books?id=tLROupQtjSIC&pg=PA53&lpg=PA53&dq=Firma+Doma+w+USA&source=bl&ots=dTGH-6wUt_&sig=BsVeI2c9xMk6t7DYYQ__LCChkfM&hl=pl&sa=X&ei=20WTVMjAEsL-UqKjgrAL&ved=0CHQQ6AEwCQ#v=onepage&q=Firma%20Doma%20w%20USA&f=false
    • piegucha Re: paczki do Polski 09.02.15, 14:26

Troche to trwalo, ale paczka dotarla dzis do moich rodzicow. Kurier z Fedexu dostarczyl do domu. Deklaracje wypelnilam szczegolowo, wiec musieli osobna kartke z lista dolaczyc, ale bez zadnego cla. Adres wpisalam pelny, wiec i nazwa uniwersytetu byla, bo mieszkam na kampusie.
      Na biezaco sledzilam na internecie, gdzie jest paczka. Tak samo bylo z zaplata i wypelnieniem zamowienia i deklaracji, wszystko online.
      Takze polecam Polonez i w tym tygodniu wysylam kolejna paczke. Ta szla pewnie dluzej, bo dotarla do nich zaraz przed swietami i statek ponoc tez wyplynal z portu z opoznieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka