Dodaj do ulubionych

co trzeba wiedziec,

31.05.06, 19:24
kupujac nowy samochod? czy kazdy dealership ma takie same ceny?
Obserwuj wątek
    • ertes Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 19:38
      Cena masz taka jaka wynegocjujesz...
    • ertes Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 19:42
      Acha, najpierw idziesz na carsdirect.com i sprawdzasz jaka jest cena wiec
      mniej wiecej wiesz ile warto zaplacic.
      Oczywiscie sposobow jest mnostwo. Jesli ci sie nudzi i masz czas to mozesz
      sprawdzic wszystkich dealerow w okolicy i wybrac tego co bedzie najtaniej choc
      watpie zeby to bylo warte zbyt wielkiego zachodu.
      Najlpiej po prostu wybrac samochod, sprawdzic ceny na internecie a potem
      wynegcjowac to co Tobie PASUJE u sprzedawcy.
      • bozena73 Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 20:17
        fajny temat..akurat wlasnie mamy kupic nowy samochod...
        ciagle sie zastanawiamy czy wziasc go w lease czy tez kupic...
        Ja jestem za kupnem, maz za leasowaniem...
        No, ale tez sie zastanawialam..czy moze warto kupic dwulatka skoro cena tak szybko idzie w dol po
        pierwszym roku?
        A jezeli nowy..to co myslicie o Toyocie Matrix? (Chyba jednak nie bedziemy kupywac SUV, bo jednak
        ceny benzyny sa ciagle wysokie wiec myslimy raczej o ekonomicznym samochodzie...)
        • magdamajewski Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 20:24
          zalezy ile jezdzisz jesli duzo to lease cie zje z butami:)
          my tez sie zastanawialismy zeby leasowac nasz, cale szczescie ze go kupilismy
          bo teraz to bysmy plakali okrutnie (duzo jezdzimy 3 lata 90 tys)
        • skibunny Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 20:44
          Bozenka, ja wlasnie mysle; Toyota Matrix (4X4) albo Subaru Outback...
          ja napewno kupie, bo bardzo nie lubie za cos "placic", a potem to oddac i
          pozostac z pustymi rekami:)
          Moj akutalny samochod juz prawie zajezdzilam (moj mechanik ze zdziwieniem
          skomentowal -"no nie chce sie poddac...") i takie mam plany wobec nastepnego:)
          tylko co wybrac i jak kupic... pomocy!
          • bozena73 Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 21:31
            Moj tez samochod juz siada..teraz siadly hamulce ale po zreperowaniu ciagle jezdzi..
            w sumie to moze juz bym chciala aby sie poddal no ale on ciagle sluzy (ma ponad 200 tysiecy mil)
            Bardzo mi sie ten Matrix podoba, oczywiscie 4x4, moj M. ciagle mowi o Subaru Tribeca, ale to juz
            chyba sie zalicza do tych SUV..wiec nie wiem czy go kupimy..
            Bardzo trudno sie na cos zdecydowac..zbyt duzy wybor... :-((
            • ertes Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 21:35
              A po co wam 4x4 ?
              • skibunny Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 21:45
                po co mi 4x4? dobre pytanie... wydaje mi sie ze potrzebny, bo ja jestem taki
                troche dzikus... do pracy to sobie jezdze metrem, za to weekendy! zima jezdze
                na narty, latem po bezdrozach, lasach, z rowerem albo kajakiem... szukajac
                odludnych tras w gorach i kempingow zapomnianych przez wszystkich...
                do tej pory moj ukochany (bo wyjatkowo niezawodny) ford taurus zdawal egzamin,
                ale teraz jakos mi sie wydaje, ze 4x4 bedzie bardziej odpowiedni... czy mam
                racje????
                • ertes Re: co trzeba wiedziec, 31.05.06, 22:19
                  Lepiej kupic dobre zimowe opony i nie bedziesz miala zadnych klopotow a majac
                  4x4 da ci zwodne poczucie bezpieczenstwa.
                  Nie wspominajac o wyzszych kosztach utrzymania samochodu.
                  • marekatlanta71 Re: co trzeba wiedziec, 01.06.06, 03:45
                    Ertes, zgadzam sie z kazdym Twoim slowem. Co gorsza nie po raz pierwszy...
                  • edytkus Re: co trzeba wiedziec, 01.06.06, 04:36
                    ertes napisał:

>
                    > 4x4 da ci zwodne poczucie bezpieczenstwa.

skad wiesz, znasz jej osobowosc?

> Nie wspominajac o wyzszych kosztach utrzymania samochodu.

zalezy do czego porownujesz?
        • ertes Bozena73 31.05.06, 21:34
          bozena73 napisała:

> No, ale tez sie zastanawialam..czy moze warto kupic dwulatka skoro cena tak szy
          > bko idzie w dol po
          > pierwszym roku?

Zaraz, zaraz czy ty chcesz ten samochod sprzedac zaraz po kupieniu?
          Czegos tu nie rozumiem?
          • bozena73 Re: Ertes 31.05.06, 21:43
            Zawsze sie dziwilam ludziom ktorzy kupuja nowe samochody bo wydawalo mi sie ze to nie ma sensu,
            skoro juz mozna kupic w b,dobrym stanie dwulatka o wiele nizszej cenie..
            Ale uwielbiam tez ten zapach nowego samochodu..no i to ze nikt przed nami go nie uzywal..to chyba
            tez sie liczy...
            • ertes Re: Ertes 31.05.06, 22:17
              2-letni samochod to zawsze 2-letni.
              Ja nie rozumiem takiego podejscia bo co to za oszczednosc? Raczej na papierze
              niz w rzeczywistosci.
              Anyway, kupuj nowy. 100 razy wieksza przyjemnosc i jak sama zauwazylas tez sie
              liczy bo po co w sumie sa pieniadze?
              • jaga_nj moje doswiadczenia 31.05.06, 23:52
                Nie ulegac dilerowi(w niczym), byc chamem(moze to nieladnie, ale inaczej cie
                oszukaja), nie dac namowic sie na zadne deals i dodatkowe gadzety(chyba ze
                chcesz, ale z reguly nie jest to potrzebne a placisz musisz). Ja sie targowalam
                tak, ze mieli mnie dosyc i dalam sie namowic na alarm(zupelnie niepotrzebnie bo
                za insurance z alarmem place mniej$1.00(jeden). A jak ten co sprzedawal szedl
                sie naradzic z "bossem" czytalam sobie ksiazke. Mieli ciekawe miny:). Przygotuj
                sie jednak na dluzsza wizyte i absolutnie nie bierz dziecka ze soba. Powodzenia!
                • magdamajewski Re: moje doswiadczenia 01.06.06, 15:43
                  jagna ma racje, my jak weszlismy do salonu (samochod potrzebny by na juz bo na
                  wakacjie wyjezdzalismy za dwa dni a stary sie rozwalil) to od razu dla
                  sprzedawcy powiedzialam zeby czasu nie marnowal bo chce bez zadnych bajerow,
                  jedyne co wzielismy to dodatkowe ubezpieczenie na skrzynie biegow bo duzo
                  jezdzimy i z wczesniejsza mielismy problemy ale to wiedzielimy od razu ze
                  chcemy.
                  z bajerow bo byly te chodniki plasytkowe na podloge za ktore chcieli doliczyc
                  $100 a zajechalismy do myjni i duzo ladniejsze za $20 kupilam
        • claudia207 Re: co trzeba wiedziec, 02.06.06, 00:49
          > A jezeli nowy..to co myslicie o Toyocie Matrix? (Chyba jednak nie bedziemy
          kupy
          > wac SUV, bo jednak
          > ceny benzyny sa ciagle wysokie wiec myslimy raczej o ekonomicznym
          samochodzie..

Zaluje, ze nie kupilam Matrix. Pojemny i ekonomiczny.
    • marekatlanta71 Re: co trzeba wiedziec, 01.06.06, 03:42
      Jakiej firmy kupujesz? Mam fajna metode na cene ponizej carsdirect.com, ale
      dziala tylko z niektorymi markami + nie chce jej opisywac na internecie bo
      przepadnie a sam mam zamiar ja uzyc za jakis czas. Napisz na maila jezeli Cie to
      interesuje.
      • skibunny Re: co trzeba wiedziec, 01.06.06, 22:26
        napisalam maila, dzieki za pomoc
    • samo co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 02:35
      Ertes, namawiasz do kupna nowego samochodu. Czy moglbys wiec podzielic sie
      wiedza jak naprawde wyglada koszt nowego auta kupowanego u dealera? Sprawdzilam
      na Cars Direct cene Toyoty Yaris- $11530. Kolezanka podsumowala, ze w takim
      razie wydam na ten samochod jakies $20000- wymienila m.in. oplaty dealerskie,
      jakies dodatkowe wydatki itp. Czy faktycznie mam sie przygotowac na niemalze
      drugie tyle co kosztuje samochod? Jak to wlasciwie wyglada??? Czy ktos mnie,
      samochodowego laika, moze w tej materii lopatologicznie oswiecic?
      • marekatlanta71 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 02:58
        Jezeli Yaris w wyposazeniu jakie Ci pasuje kosztuje na CarsDirect.com 11530, to
        majac jakies $13500 w kieszeni powinnas wyjsc z salonu z samochodem. Cena
        CarsDirect nie obejmuje oplaty dealera (zwykle kolo $350) + podatku.

P.S. Yaris jest bardzo ladny :)
        P.P.S. Obejrzyj takze Honde Fit - jeszcze ladniejsza niz Yaris.
        • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 03:24
          Ale Fit jeszcze chyba nie ma w sprzedazy?
        • samo Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 04:02
          Marek, jak na razie to doliczylam sie 13080, bo chce miec automatyczna skrzynie
          biegow i airbags. Niektorych z tych dodatkow wcale nie znam (tzn nie wiem co te
          nazwy kryja)-ale to chyba lepiej ;o)) Troche mnie pocieszyliscie, bo juz
          przezywalam maly kryzys i zaczelam sie sklaniac ku uzywanemu. Jeszcze cos-
          piszecie o negocjowaniu. OK, no to pojde sobie do dealera i co? Mam sie z nim
          targowac jakbym kupowala cos na flea market? Oni wlasnie tak dzialaja? Ja nie
          cierpie sie targowac, ale moze jakbym wiedziala jak zaczac... Tu juz nie chodzi
          o stary mebel, tylko kilkanascie tysiecy dolarow...
      • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 03:17
        Wycen sobie samochod na www.edmunds.com/ albo na www.kbb.com/
        (uzywanym przez dealerow). Zobaczysz jaka jest cena wywolawcza i do ilu mozesz
        targowac.
      • ertes Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 03:43
        Marek w zasadzie juz odpowiedzial, ja tylko dodam ze wlasnie w taki sposob
        kupowalem moj samochod.
        Najlepiej znalezc autko, dodac wszelkie opcje jakie ci sie podobaja, wydrukowac
        cene. Z tym do dealera i negocjowac.
        Jak ktos ci kaze doplacic drugie tyle co cena samochodu to popukaj sie im w
        glowe :)

Oplaty to z reguly circa about 500 dolarow plus te wszystkie dodatki
        uprzyjemniajace zycie w samochodzie :) i podatek :(
        • marekatlanta71 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 03:53
          Jak kupowalem Honde, to tak wlasnie zrobilem - wybralem wersje jaka mi sie
          podobala i poszedlem do dealera z wydrukiem. Do ceny doliczyli $175 oplat i $35
          na jakies oplaty za przeniesienie "title". No a do tego doszedl podatek...
          • samo Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 04:03
            Tzn drukowac z Cars Direct? Czy oni maja nizsze ceny niz dealerzy?
            • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:30
              Samo, drukuj ze stron, ktore podalam. Robilam podobnie jak Ertes i Marek przed
              zakupem zagladajac na te wlasnie strony, ktore podaja invoice price i ile
              minimum trzeba im dac zarobic.
            • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:37
              A co myslisz o Scion np xA?
              www.edmunds.com/new/2006/scion/xa/100570404/prices.html?action=1
              • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:41
                O Scion nie da sie targowac. Zalozeniem tej marki jest samochod funcjonalny, dla
                mlodych i za przystepna cene, ale bez targowania, jak to jest powszechnie
                przyjete w tym biznesie.
              • samo Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:41
                Ja nie wiem co myslec o Scion, to nowa marka, maja atrakcyjne ceny, ale nawet
                nie wiem co sie za tym kryje. Toyota chyba nie na darmo ma
                opinie "bezawaryjnej"? Honda Hit tez b.fajna, ale chyba zostane przy Yaris.
                • claudia207 Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:44
                  No Scion to wlasnie Toyota tak jak Lexus.
                  • samo Re: co jeszcze trzeba wiedziec??? 03.06.06, 05:57
                    No i wlasnie widac, ze o samochodach wiem niewiele :-D Caly czas mi sie
                    zdawalo, ze Scion jest chinski :o)))) Musze sie w takim razie bardziej
                    przyjrzec i poczytac.
                • claudia207 scion-toyota 03.06.06, 05:46
                  www.cardesignnews.com/autoshows/2002/newyork/highlights/h02-toyota-scion.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka