12.06.13, 13:10
Witam serdecznie,

mam możliwość wyjechania na conajmniej rok do Shenzhen, praca już jest załatwiona. Moja kobieta postanowiła pojechać ze mną, jednak pozostaje kwestia znalezienia pracy dla niej. Więc w związku z tym mam pytanie - jak wyglądają kwestie zatrudnienia Polaków w Chinach? Czy jest możliwość legalnego zatrudnienia, na początek może być to jakaś restauracja czy bar.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szopen_cn Re: Shenzhen 13.06.13, 03:51
      Witamy utopiste.

O ile nie jestescie malzenstwem to glownym problemem jest wiza.
      Bo do Chin nie da sie ot tak sobie pojechac i mieszkac.
      Twoja wize zalatwic powinna twoja firma ale z wiza "dla kolezanki" moga byc problemy.

Aby byc legalnie zatrudnionym firma zatrudniajaca musi miec zezwolenie na zatrudnianie cudzoziemcow. Jednym firmom latwiej takie zezwolenie uzyskac innym trudniej.

Cos wydaje mi sie, ze nie masz zbyt wielkiego pojecia o zyciu i pracy w Chinach.

Wejdz tutaj i zapytaj ludzi bardziej w temacie zorientowanych:
      sinoforum.pl/
      • mlody-utopista Re: Shenzhen 13.06.13, 13:15
        Jasne że nie mam na ten temat zbyt dużego pojęcia, inaczej bym nie pisał na forum. Za linka dzięki, może tam się czegoś dowiem.
        • goroh Re: Shenzhen 14.06.13, 05:16
          dziewczyna moze za kase zalatwic sobie wize biznesowa i siedziec z Toba w Chinach,
          w Hk sa spece zalatwiajacy to. Co do roboty to najlatwiej uczyc angielskiego.
          Nie znam yyksztalcenia kolezanki wiec wiecejsie nie wypowiem.
          pzdr
    • c45 Re: Shenzhen 19.02.16, 13:35
      POLECAM RÓWNIEZ BLOGA INFORMACYJNEGO O CHINACH, KTÓREGO PROWADZÉ:
      wielkiechiny.glt.pl/
      Pozdrawiam
      Milosz C
    • porebskiart Re: Shenzhen 12.06.18, 22:33
      Witam wszystkich rodakow :)
      Za dwa miesiace przeprowadzam sie do Shenzhen. Chcialbym dowiedziec sie, czy jest mozliwosc znalezienia pracy bez znajomosci jezyka chinskiego?
      W Polsce ukonczylem magisterskie studia pedagogiczno - plastyczne. Znam angielski i niemiecki na poziome komunikatywnym Od roku ucze sie tatuazu a rysuje od 15 lat (glownie portrety)
      Czy ktos z Panstwa wie, czy tatuaze sa popularne w Shenzhen ?
      Prosze o opinie i komentarze.

Prawdopodobnie dostane wize na pobyt staly, bo moja zona jest chinka. Ale zastanawiam sie czy to ma wogole sens. czy nie lepiej by bylo starac sie od razu o wize pracownicza? Czy ktos z Panstwa mial juz podobny dylemat lub orientuje sie w temacie rynku pracy i wiz ? pozdrawiam :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka