Dodaj do ulubionych

Rzeszów - Tomasz Michalski

15.09.05, 15:39
Witam wszystkich !!!
Mam 44 lata....
Lista PartiDemokratycznej ma nr. 4.....
kadencja sejmu trwa 4 lata.....
Nie, nie jestem fanem numerologii ale te liczby przytaczam dlatego, że:
- 44 lata to wiek w którym sporo sie juz przeżyło, doświadczyło, zrobiło a
jednoczesnie to wiek w którym nie brak nam energii i zapału do wszsytkiego.
- 4 jako numer listy Partii Demokratycznej bo partia ta utożsamia pewien etos
równowagi, spokoju, braku zawziętości w stosunku do innych ugrupowań.
jednoczesnie jest silna swoja wiedzą i doświadczeniem. To własnie ludzie
związani z PD a wczesniej z UD i UW rozpoczeli to czym Polska zyskała w
opinii międzynarodowej. I choć wielu oskarża nas o "grubą kreskę" to jednak
nikt nie zaprzeczy fakto, że podwaliny pod nasza demokrację układali ludzie
związani z PD. I ja jestem z nimi...
- 4 lata przyszłej kadencji sejmu to przede wszsytkim czas w którym chcę jako
przyszły poseł zadbać o poszanowanie prawa a przede wszsytkim oczyszczenie
tego prawa z "narośli" bzdurnego jego psucia przez poprzedników. To 4 lata w
których chciałbym by w sejmie powstała nowa jakosc...nowoczesny system prawny
Rzeczpospolitej...
- 4 lata poprzedniej kadencji sejmu to 4 lata w trakcie których ludzi
zwiazanych z PD nie było w sejmie.... tak jak wielu antyliberalnych polityków
chciało, spełnił sie ich sen i co ?? czy było Wam lepiej ?? NIE poprzednia
kadencja sejmu była chyba najgorszą w historii ... i pomyślcie... sejm bedzie
lepszy gdy w jego łąwach zasiąda ludzie odpowiedzialni....
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciekawy Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: *.net / 213.17.254.* 15.09.05, 16:12
      czy Robert Michalski to rodzina ,znany aferzysta w Bydgoszczy.
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:01
        Nie... to nie jest moja rodzina.
        • x3936012 nie wstyd ci w PD nazwisko szargac??? 21.09.05, 18:33
          matka pewnie wyjsc na ulice nie moze.

Boze dzieki ci ze w rodzinie nikogo to nie spotkalo!
    • Gość: Rzeszowiak Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: 82.177.41.* 15.09.05, 19:12
      Jakie czynności służące naszemu miastu - Rzeszowowi, zamierza Pan podjąć (zaproponować) po ew. dostaniu się do Sejmu ?

Pozdrawiam
      • Gość: JureK Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 17.09.05, 15:26
        Ale przecież poseł nie jest reprezentantem regionu. Poseł nie składa przysięgi
        swojemu regionowi i swoim wyborcom. poseł ma działać w interesie
        Rzeczpospolitej (całej) - nawet jak jest to wbrew interesom regionu (miasta,
        gminy) z którego poseł pochodzi. Szukam takiego ugrupowania, którego posłowie
        będą tak działali. Niestety większość kandydatów w swoich wypowiedziach
        deklaruje właśnie :"Będę działać dla dobra regionu. Załatwię w Warszawie ... (i
        tu można wpisać cokolwiek)... dla MOJEGO Regionu." Czy o to chodzi?
        • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:09
          Zgadzam się w zupełnosci i podzielam ten pogląd. Poseł powinien reprezentowac
          region z którego posiada mandat ale nie może to byc na zasadzie, że sejm to
          jakies boisko na którym "reprezentancji" róznych regionów toczą rozgrywki kto
          najwiecej "zyska" dla swojego regionu. Rozwój regionu powinien byc w
          kompetencji władz samorzadowych.
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:05
        Przede wszystkim hciałbym by jak najwięcej kompetencji spływało jak najniżej do
        gmin, powiatów i miast. Jestem zdecydowanym zwolennikiem jak najwiekszego
        wyposażenia samorzadów w instrumenty fnansowe tak by mogły byc gospodarzem na
        swoim terenie.
    • gobi03 Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 15.09.05, 19:17
      Czy ma pan swoją witrynę: życiorys, osiągnięcia, cele i priorytety? Adres
      emailowy? Odpowiedzi na często zadawane pytania? Internetowa wizytówka i kanał
      okmunikacji z (potencjalnymi) wyborcami?
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:22
        Przykro mi... Nie posiadam włąsnej strony internetowej.
        Bardzo chętnie opowiem o sobie, o tym co robię, gdzie pracuje co lubię.
        Jesli chodzi o kontakt to zapraszam wszsytkich zainteresowanych jutro tj. 20
        wrzesnia na godź. 16.00 mój nr. GG to 6440750.
    • stranger.pl Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 15.09.05, 21:10
      Co Pan sądzi o politykach, którzy na wieść o przegranej swojej partii lub
      swojego kandydata mówią do wyborców: "nie dojrzeliście do demokracji"?
      • stranger.pl Hmm, czy doczekam się odpowiedzi? 19.09.05, 14:38
        • tomasz.michalski Re: Hmm, czy doczekam się odpowiedzi? 19.09.05, 16:11
          Oczywiscie.
          przepraszam za zwłoke ale niestety nie mogłem uczestniczyc w dyskusji aż do
          chwili obecnej.
          A co sadzę o takich politykach ?? Myslę że to włąsnie oni nie dorośli do
          demokracji. Powiedzenie czegoś takiego, swoiste "obrażanie się" na elektorat to
          przejaw kompletnego braku wyczucia i wyobraźni... dyskwalifikuje to moim
          zdaniem taką osobe z życia publicznego.
          • stranger.pl Dziękuję za szczerość i odwagę:) 19.09.05, 18:17
            Pan Tomasz Michalski napisał:
            "A co sadzę o takich politykach ?? Myślę że to właśnie oni nie dorośli do
            demokracji. Powiedzenie czegoś takiego, swoiste "obrażanie się" na elektorat to
            przejaw kompletnego braku wyczucia i wyobraźni... dyskwalifikuje to moim
            zdaniem taką osobę z życia publicznego."

A odpowiedź dot. pytania cyt.; "Co Pan sądzi o politykach, którzy na wieść o
            przegranej swojej partii lub swojego kandydata mówią do wyborców: "nie
            dojrzeliście do demokracji"?

Też tak myślę o takich politykach. Cieszę się, że choć w tym się zgadzamy.

Polityk, który na wieść o przegranej swojego kandydata (Tadeusza Mazowieckiego)
            powiedział w wieczorze wyborczym w TVP do społeczeństwa/wyborców: "nie
            dojrzeliście do demokracji" nazywa się Bronisław Geremek. Czy aby to nie jest
            Pana partyjny kolega?

Tego się nie zapomina - za dużo wśród was ludzi aroganckich, myślących w
            kategoriach "my" wiemy lepiej, my jesteśmy "dobrzy"/"najlepsi" nam się należy
            posada, a jak nie wybierzecie nas/naszych to wy wyborcy jesteście ciemniaki.

Osobiście nie mam dobrego zdania o demokracji ale ja przynajmniej zawsze to
            mówię szczerze i głosno - inni lubia hipokryzję - chwalą demokrację jak
            wygrywają, ganią jak przegrywają. Mi się to nie podoba.
            • tomasz.michalski Re: Dziękuję za szczerość i odwagę:) 20.09.05, 16:29
              Po pierwsze...kazdy moze popełnic błąd i wątpie czy znalazłby się choc jeden
              człowiek który by powiedział "nigdy w zyciu nie popełniłem błędu". Mysle że
              akurat Bronisław Geremek jest na tyle wybitna postacią, że można mu
              wybaczyć "chwilę słabosci"
              Po drugie...ta chwila słabosci przypadła w momencie wyborów prezydenckich gdy
              to "meteor" polskiej sceny politycznej Stan Tymiński "zawędrował" do drugiej
              tury wyborów prezydenckich (sic!!) Mysle, że wypowiedź Geremka bardziej tyczyła
              tego, że społeczeństwo nie "dorosło", nie nauczyło sie rozpoznawac powaznych
              kandydatów...Dzisiaj Stan Tymiński nie ma praktycznie żadnych szans...
              społeczeństwo juz "dojrzało" by korzystac z siły swojego mandatu.
              Po trzecie.... prosze wskazać mi partię, która by powiedziała : "my NIE
              jestesmy najlepsi, MY NIE MAMY pomysłu..,najlepiej zrobisz gdy wybierzesz
              innych" Jest taka partia ?? takie ugrupowanie ?? Czy tylko PD tak mówi o
              sobie ??
              Po czwarte.. chcałbym poznac jaki system zamiast demokracji byłby wg Ciebie
              najlepszy.....??? Może taki w którym sie nie przegrywa? Raz zdobytej władzy nie
              oddaje ???
              Pozdrawiam !!
              • stranger.pl Re: Dziękuję za szczerość i odwagę:) 20.09.05, 18:53
                1.Politycy jak saperzy - błąd i koniec... To postulat normalności,który na
                razie omija Polskę. To zbyt poważna sprawa (nawa państwowa) by mówić np. był
                młody, głupi lub słabość wzgl. wyrwało mu się...

Właśnie przez reakcję w niespodziewanych momentach lub niemiłych momentach
                politycy (jak każdy człowiek) pokazują swoje prawdziwe oblicza - skrywane na co
                dzień często pod maską obłudy.

2.Powiedział Pan cyt.: "Po drugie...ta chwila słabości przypadła w momencie
                wyborów prezydenckich gdy to "meteor" polskiej sceny politycznej Stan
                Tymiński "zawędrował" do drugiej tury wyborów prezydenckich (sic!!) Myślę, że
                wypowiedź Geremka bardziej tyczyła tego, że społeczeństwo nie "dorosło", nie
                nauczyło się rozpoznawać poważnych kandydatów...Dzisiaj Stan Tymiński nie ma
                praktycznie żadnych szans... społeczeństwo już "dojrzało" by korzystać z siły
                swojego mandatu."

Niech Pan zastanowi się w jaki sposób broni w/w osobę:
                Pana cyt.: "(...) społeczeństwo nie "dorosło", nie nauczyło się rozpoznawać
                poważnych kandydatów... Dzisiaj Stan Tymiński nie ma praktycznie żadnych
                szans... społeczeństwo już "dojrzało" by korzystać z siły swojego mandatu."

Czyli przyjmuje Pan, że wówczas społeczeństwo było niedojrzałe głosując na S.
                Tymińskiego a nie głosując na T. Mazowieckiego:(

Właśnie w tym cały problem, że jeśli ktoś ceni demokracje i jej broni nie może
                obrażać się na to, że większość wybiera co wybiera - myśli Pan, że w
                przyszłości ktoś pokroju S. Tymińskiego nie będzie mógł wygrać wyborów w
                Polsce? Jest Pan w błędzie - to jest nieprzewidywalne.
                A jeżeli wygra to uzna Pan, że znowu społeczeństwo zawiodło, przestało
                być "dojrzałe" by korzystać z siły swojego mandatu."?

3.Istotnie, w prawie każdej partii jej aktywiści mówią: my jesteśmy najlepsi,
                wybierzcie nas - tyle że nikt poza Unią Wolności/Unią
                Demokratyczną/Demokraci.pl nie czyni to w... pozie samozwańczych autorytetów.
                Żadna inna partia nie sili się na pozę "sumienia" czy "zjadaczy wszystkich
                rozumów" co jest cechą typową dla dorobku (moim zdaniem) Unii Demokratycznej i
                jej kolejnych nazw/szyldów.

4.Pyta się Pan cyt.: " chciałbym poznać jaki system zamiast demokracji byłby wg
                Ciebie najlepszy.....??? Może taki w którym się nie przegrywa? Raz zdobytej
                władzy nie oddaje ???'

Przecież ja nie kandyduję:) To nie ja hasła, etykietki, recepty...
                Ale niech będzie - odpowiem Panu.
                Moja odpowiedź - nie wiem. Ja nie mam gotowych odpowiedzi na wszystko w
                przeciwieństwie do p. Bronisław Geremeka i reszty - jestem tylko skromnym
                szarym człowiekiem...
                Wiem za to, że żaden system nie jest wieczny i demokracja nie jest wyjątkiem -
                a co ją zastąpi czas pokaże. Demokracja nie sprawdza się w XXI w. bo już nie
                sprawdzała się w poprzednim. To tylko sztuka manipulacji. Osobiście wolałbym
                zamiast co czteroletnich szopek i pojawianiu się nowych "tyranów" i ich
                krewnych, znajomych, przyjaciół, klienteli etc. aby była jedna stała „tyrania”.
                To tańsze i bardziej praktyczne - w demokracji odpowiedzialność się rozmywa.
                Decyduje większość, zbiorowość - więc nikt nie odpowiada. Chcę jednostkowej
                odpowiedzialności - silnej władzy i zdecydowanej odpowiedzialności. Ja nie
                czuję potrzeby wybierania (jak i dawania moim sąsiadom takiego
                prawa): "baranów, którzy nie potrafią nic więc idą w politykę". Tu następuje
                selekcja negatywna.

PS
                Żeby nie było nieporozumień – nie jestem komunistą/postkomunistą – wycofałem
                się z polityki i mam własny biznes (mi osobiście nie jest żle - wręcz
                przeciwnie, coraz lepiej). Ale ręce opadaja gdy widzę "elektorat" i motywy
                głosowania - np. wiara w hasła "każde młode małżństwo dostanie
                mieszkanie", "milion miejsc pracy", "sto tysięcy na osobę".

Pozdr.
                • tomasz.michalski Re: Dziękuję za szczerość i odwagę:) 21.09.05, 16:12
                  1.Politycy jak saperzy - błąd i koniec... To postulat normalności,który na
                  razie omija Polskę. To zbyt poważna sprawa (nawa państwowa) by mówić np. był
                  młody, głupi lub słabość wzgl. wyrwało mu się...

Właśnie przez reakcję w niespodziewanych momentach lub niemiłych momentach
                  politycy (jak każdy człowiek) pokazują swoje prawdziwe oblicza - skrywane na co
                  dzień często pod maską obłudy.

Jak saperzy...no cóż pewnie wtedy wogóle by ich nie było i to nie tylko w
                  Polsce ale i na całym świecie..ale czy zycie byłoby wtedy lepsze..może ..kto
                  wie.. :-)

2.Powiedział Pan cyt.: "Po drugie...ta chwila słabości przypadła w momencie
                  wyborów prezydenckich gdy to "meteor" polskiej sceny politycznej Stan
                  Tymiński "zawędrował" do drugiej tury wyborów prezydenckich (sic!!) Myślę, że
                  wypowiedź Geremka bardziej tyczyła tego, że społeczeństwo nie "dorosło", nie
                  nauczyło się rozpoznawać poważnych kandydatów...Dzisiaj Stan Tymiński nie ma
                  praktycznie żadnych szans... społeczeństwo już "dojrzało" by korzystać z siły
                  swojego mandatu."

Niech Pan zastanowi się w jaki sposób broni w/w osobę:
                  Pana cyt.: "(...) społeczeństwo nie "dorosło", nie nauczyło się rozpoznawać
                  poważnych kandydatów... Dzisiaj Stan Tymiński nie ma praktycznie żadnych
                  szans... społeczeństwo już "dojrzało" by korzystać z siły swojego mandatu."

Czyli przyjmuje Pan, że wówczas społeczeństwo było niedojrzałe głosując na S.
                  Tymińskiego a nie głosując na T. Mazowieckiego:(

Właśnie w tym cały problem, że jeśli ktoś ceni demokracje i jej broni nie może
                  obrażać się na to, że większość wybiera co wybiera - myśli Pan, że w
                  przyszłości ktoś pokroju S. Tymińskiego nie będzie mógł wygrać wyborów w
                  Polsce? Jest Pan w błędzie - to jest nieprzewidywalne.
                  A jeżeli wygra to uzna Pan, że znowu społeczeństwo zawiodło, przestało
                  być "dojrzałe" by korzystać z siły swojego mandatu."?

odpowiem szczerze..moim zdaniem nie był to najlepszy wybór.. no i mam prawo tak
                  mysleć i taką wyrażac opinię... czy Pana zdaniem to był dobry wybór (tzn
                  przejście ST do drugiej tury) !! Prosze jednak mnie dobrze zrozumiec, ja nie
                  obraziłem sie na społeczeństwo że tak wybrało..ba gdyby ST wygrał wybory
                  oczywiścei pogodziłbym sie z tym faktem jako wynikiem własnie demokracji ale
                  przeciez nikt nie zmusiłby mnie bym uznał że to dobry wybór. Demokracja własnie
                  polega na tym że możemy wyrażac swoje opinie... Nikt nie żądał np uniewaznienia
                  wyborów itp...

3.Istotnie, w prawie każdej partii jej aktywiści mówią: my jesteśmy najlepsi,
                  wybierzcie nas - tyle że nikt poza Unią Wolności/Unią
                  Demokratyczną/Demokraci.pl nie czyni to w... pozie samozwańczych autorytetów.
                  Żadna inna partia nie sili się na pozę "sumienia" czy "zjadaczy wszystkich
                  rozumów" co jest cechą typową dla dorobku (moim zdaniem) Unii Demokratycznej i
                  jej kolejnych nazw/szyldów.

To jest oczywiście Pana opinia i trudno mi sie z nia zgodzic ale respektuje ja
                  włąsnie jako wymiar różnorodnosci poglądów..przecież ja nie zmuszam Pana do
                  głosowania na PD czy tez osobiscie na mnie choc było by mi oczywiście miło
                  gdyby tak się stało. natomiast nie wiem czemu mają służyc Pana wypowiedzi...nie
                  znając mnie osobiscie przypisuje mi Pan cechy które wg Pana charakteryzuja
                  wszystkich z UD.. Na jakiej podstawie ??

4.Pyta się Pan cyt.: " chciałbym poznać jaki system zamiast demokracji byłby wg
                  Ciebie najlepszy.....??? Może taki w którym się nie przegrywa? Raz zdobytej
                  władzy nie oddaje ???'

Przecież ja nie kandyduję:) To nie ja hasła, etykietki, recepty...
                  Ale niech będzie - odpowiem Panu.
                  Moja odpowiedź - nie wiem. Ja nie mam gotowych odpowiedzi na wszystko w
                  przeciwieństwie do p. Bronisław Geremeka i reszty - jestem tylko skromnym
                  szarym człowiekiem...
                  Wiem za to, że żaden system nie jest wieczny i demokracja nie jest wyjątkiem -
                  a co ją zastąpi czas pokaże. Demokracja nie sprawdza się w XXI w. bo już nie
                  sprawdzała się w poprzednim. To tylko sztuka manipulacji. Osobiście wolałbym
                  zamiast co czteroletnich szopek i pojawianiu się nowych "tyranów" i ich
                  krewnych, znajomych, przyjaciół, klienteli etc. aby była jedna stała „tyrania”.
                  To tańsze i bardziej praktyczne - w demokracji odpowiedzialność się rozmywa.
                  Decyduje większość, zbiorowość - więc nikt nie odpowiada. Chcę jednostkowej
                  odpowiedzialności - silnej władzy i zdecydowanej odpowiedzialności. Ja nie
                  czuję potrzeby wybierania (jak i dawania moim sąsiadom takiego
                  prawa): "baranów, którzy nie potrafią nic więc idą w politykę". Tu następuje
                  selekcja negatywna.

Tylko co by było gdyby w tej Pana "tyranii" cos się Panu nie podobało...no i co
                  wtedy by Pan zrobił by to zmienic ??? pewnie było by troche trudniej...a tak ma
                  Pan jednak możliwośc wyboru..głosowania na tych , na tamtych..badx nie brania
                  udziału w wyborach.. i to jest Pana przywilej wynikający własnie z
                  demokracji..w "tyrani" mogło by ybc gorzej nie sadzi Pan

PS
                  Żeby nie było nieporozumień – nie jestem komunistą/postkomunistą – wycofałem
                  się z polityki i mam własny biznes (mi osobiście nie jest żle - wręcz
                  przeciwnie, coraz lepiej). Ale ręce opadaja gdy widzę "elektorat" i motywy
                  głosowania - np. wiara w hasła "każde młode małżństwo dostanie
                  mieszkanie", "milion miejsc pracy", "sto tysięcy na osobę".

gratuluję sukcesów, naprawde szczerze,, kazdy powinien znalesc swoją działke..i
                  miec prawo do wyboru tego co bedzie robił..Pan wycofał sie z polityki i to tez
                  był wybór..ja zdecydowałem się na wzięcie udziału może po to by mniej było tych
                  cytowanych przez pana "baranów"..

Nie chce Pan w tym uczestniczyc ok to Pana sprawa ...ale...
                  dlaczego więc wypowiada się Pan na tym forum ???

Pozdr.
                  Pozdrawiam równiez !!!
                  • stranger.pl Re: Dziękuję za szczerość i odwagę:) 21.09.05, 18:27
                    Ad PS)
                    Powiedział Pan cyt.: "Nie chce Pan w tym uczestniczyc ok to Pana
                    sprawa ...ale... dlaczego więc wypowiada się Pan na tym forum ???

To że nie uczestniczę aktywnie w polityce nie znaczy że odmawiam sobie prawa do
                    zabierania głosu o polityce - uznałem, że w obecnych warunkach (pomny swoich
                    doświadczeń) moje plecy służą do "promowania" ludzi za których musiałem się
                    potem wstydzić - niby ich znałem, a okazywało się że ich nie znam:(

A teraz aktywna polityka kolidowałaby z tym co dla mnie jest ważniejsze. Ja
                    swoje miejsce w historii już odegrałem. Może kiedyś kto wie?

Pozdr.

PS
                    Życzę Panu realizacji pranień i nadziei - choć programowo Pana ugrupowanie to
                    dla mnie (sorry) "manowiec historii i polityki".
                    Ukłony
              • czerwony_zlodziejski_ryj Pewnie, co to za demokracja 21.09.05, 09:29
                Co to kurna za demokracja, jak wyborcy mogą olać Geremka, olać Mazowieckiego,
                olać Michników i Rywinów. Co tej jest. To jakieś nieporozumienie, bo przeciez
                polaczki nie mogą nie chcieć Nas, autorytetów moralnych. No jak tak może być.
                Nie dorośli polaczki jeszcze aby docenić naszą wyższość. Co za świnie, no.
    • Gość: ms Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:19
      Witam,

Nie mieszkam w Rzeszowie, ale trzymam kciuki za Demokratów :-)

Pozdrawiam
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:23
        Dzieki !!!!!!!!!!!
    • Gość: wojtek czaja Re: posilki dla wszystkich uczniow IP: *.mat.univie.ac.at 17.09.05, 11:58
      Szacujac z grubsza ilosc uczniow w Poslce, ilosc dni nauki, oraz koszt
      przecietnego obiadu w szkole (np., w/g tego co podaje Akcja Pajacyk), doszedlem
      do wniosku, ze za okolo 4-5 miliardow pln rocznie mozna zapewnic sniadanie i
      obiad w szkole wszystkim dzieciom w Polsce. Czy zglosilby Pan taki projekt w
      sejmie, gdyby zostal Pan poslem?
      • tomasz.michalski Re: posilki dla wszystkich uczniow 19.09.05, 16:28
        Mysle że należało by sie skoncentrowac na tych dla których takie posiłki byłyby
        niezbędne..Trudno finansować posiłki "wszsytkim" uczniom bowiem wśród nich
        znalazło by się sporo uczniów z rodzin dla których pomoc nie jest potrzebna.
        Pomoc powinna docierać tam gdzie naprawde jest niezbędna a po drodze fundusze
        nie powinne być "trwonione" na "wielkie projekty" nie przynoszące realnych
        korzysci tym dla których wszelka pomoc jest niezbedna.
        • Gość: wojtek Re: posilki dla wszystkich uczniow IP: *.mat.univie.ac.at 21.09.05, 10:31
          > Mysle że należało by sie skoncentrowac na tych dla których takie posiłki byłyby
          > niezbędne.

Oczywiscie - ale jak Pan by to zrobil? Na ile wiem to jest masa fundacji (ale
          tez i rzadowych staran typu "szklanka mleka") ktore ida w tym kierunku od lat a
          do osiagniecia celu jakby tak samo daleko.

Jesli znajdzie Pan inny pomysl jak to zrobic zeby ZADNE dziecko nie bylo glodne,
          to chetnie poslucham.
        • gobi03 Re: posilki dla wszystkich uczniow 21.09.05, 14:24
          Posiłek dla wszystkich uczniów to nie jest żadna "pomoc", tylko zwykły posiłek
          dla uczniów. Proszę nie mylić szkoły z Armią Zbawienia. Jeżeli w szkole
          wszystkie dzieci dostają posiłek, a kilkanaście procent z nich nie dostaje, to
          jest DYSKRYMINACJA. Dyskryminacja dzieci za to, że ich rodzice ciągle jeszcze
          mają pracę. Dyskryminacja pracowitych, przedsiębiorczych rodziców, którzy płacą
          podatki, z ich podatków są fundowane posiłki dla wszystkich dzieci - ale nie dla
          ich dzieci!
          • tomasz.michalski Re: posilki dla wszystkich uczniow 21.09.05, 16:17
            Ja nie mówie o tym by posiłki otrzymywały tyko te dzieci których na to nie
            stac. Chodiz mi o finansowanie tych posiłków..
            A co do możliwości zapewnienia posiłków wszystkicm dzieciom to trzeba tez się
            zastanowic czy te dzieci chca tego...
            Ale dla tych którzy są...jestem zdecydowanie za ale moim zdaniem to nie nalezy
            robić w formie "wielkiej ogólnonarodowej akcji",,itp bo to bedzie
            marnotrawienie środków..
            • Gość: wojtek Re: posilki dla wszystkich uczniow IP: *.mat.univie.ac.at 21.09.05, 17:34
              > ale moim zdaniem to nie nalezy
              > robić w formie "wielkiej ogólnonarodowej akcji",,itp bo to bedzie
              > marnotrawienie środków..

Nigdy nie myslalem o tym jako o "wielkiej ogólnonarodowej akcji" - tylko o
              zwyklym standardzie ustalonym przez rzad RP.
            • gobi03 Re: posilki dla wszystkich uczniow 22.09.05, 23:16
              Tak, tak mi też chodzi o finansowanie tych posiłków. Po prostu szkoła zapewnia
              pewien standard usług: kształcenie, wychowanie, opiekę. I tu pytanie, co
              wliczamy do tego standardu, na co dajemy szkole pieniądze. Jeśli dajemy na
              posiłek dla _każdego_ ucznia, to mamy równość. Jeśli dajemy pieniądze przez
              Opiekę Społeczną, to bogatsze dzieci jedzą schabowe a biedniejsze pyzy.
              Czy uważa pan, że (dorośli) ludzie pracujący, zapobiegliwi, sprytni i zamożni
              powinni mieć mniej dzieci, niż biedni, niezaradni, bezmyślni i leniwi? Czy uważa
              pan, że Polska powinna inwestować w biedę i lenistwo?
    • Gość: m.j.kaucz Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:33
      Witam z Iławy! Mam o 4 lata więcej, startuję z listy nr 4, jestem na pozycji nr
      4 w okręgu nr 34 (Warmia i Mazury). Zgadzam się Twoimi poglądami i życzę
      powodzenia. Trzymam kciuki!
      Marek Jerzy Kaucz
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:29
        Witam
        Pozdrawiam serdecznie Iławę i piękne mazury. Życze powodzenia i do zobaczenia
        na Wiejskiej :-)
    • jack20 Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 17.09.05, 15:55
      Prosze Pana, to wyborcy was nie chca a nie liberalni politycy.
      Byliscie pierwsi u wladzy to fakt, nie znaczy to jednak ze polozyliscie
      podwaliny pod demokracje. Efekt waszych dzialan posumowali w koncu wyborcy nie
      dopuszczajac juz wiecej do parlamentu. stanie sie to i tym razem.
      Czy nie pora skonczyc ze straszeniem wyborcow, ze utozsmiacie etos, ktory na
      standardowego Polaka dziala jak plachta na byka?
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 19.09.05, 16:38
        Wola wyborców jest wskaxniekiem ich nastrojów. Zgodze sie z pogladem że
        tzw "ogół" wyborców woli gdy obiecuje mu się dotacje, zasiłki, pieniadze, duzo
        wolnego czasu, piekne wakacje itp... Natomisat nie rozumiem jacy to liberalni
        politycy nas, czyli PD nie chcą...?
        Sadze że w miarę upływu lat coraz więcej osób przekona sie że "Balcerowicz nie
        powinien był odejść"..Kolejen eksperymenty wyborcze WS, SLD teraz.....(wpiszcie
        sami) udowadniają że tak naprawdę żadnej z liczacych sie opcji które rzadziły
        Polska nie udało sie "zapenić" sobie kolejnej kadencji.... mam nadizje że
        przyjdzie jeszcze cas kiedy to np. Partia Demokratyczna ponownie zyska aprobatę
        wyborców.
    • Gość: spekulant Re: Rzeszów - Tomasz Michalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:50
      Szanowny Panie

proszę napisać jaki jest pana stosunek do tzw. podatku giełdowego w wysokości
      19%?? czy sądzi pan , że powinien zostać utrzymany , czy może zlikwidowany , a
      może podwyższony?? prosze też się pochwalić czy spekuluje pan na giełdzie??

pozdrawiam ciepło

Spekulant
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 21.09.05, 16:23
        Szanowny "spekulancie"
        Nie "spekuluję' na giełdzie i nie posiadam żadnych akcji..
        A podatek..chodzi Ci zapewne o podatek od zysków tzw podatek "Belki"...
        jestem zdecydowanym zwolennikeim obniżania wszelkich podatków....więc chętnie
        bym go obnizył..nawet do era lecz...
        trzeba pamietac że podatki to nie jest jakas daninaspołeczeństwa na rzecz
        wyimaginowanego "władcy" tylko pieniądze które wykorzystywane sa ot chocby na
        obrone, policje...funkcjonowanie Państwa itp..nie mówiąc juz o takich waznych
        sprawach jak zdrowie i emerytury górnicze (tak tak.. to przeciez podaki sa
        żródłem finansowania odpraw górniczych. Więc jesli chcemy likwidowac podatki i
        je zmniejszac to również musimy robic to w sferze wydatków....Ilość materii we
        wrzechśwoecie jest stała i podobnie jest w gospodarce z pieniądzem.. normalnej
        gospodarce bo w księżycowej to nawet pisaku zabraknie na pustyni :)
    • celinski_lublin Re: Rzeszów - Tomasz Michalski 21.09.05, 10:17
      Lubelskie pozdrawia Podkarpacie. Jeszcze 3 dni kampanii, a potem w niedzielę
      dobry wynik.
      Pozdrawiam
      Marcin Celiński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka