mario2 25.05.01, 11:23 W wielu roznych zrodlach wyczytawalem rozmaite sady i oceny mojego rodzinnego miasta. Napiszcie prosze, czym jest dla Was Zabrze Mario Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: 195.122.190.* 25.05.01, 14:37 Zabrze to wielka wies z ulica wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Czym jest dla Was Zabrze. 25.05.01, 15:04 Niewazne wies czy miasto- to moje rodzinne strony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.bnet.pl 09.06.01, 19:42 Zabrze jest najbardziej wyesploatowanym miastem na G.Ślonzku. Brak jest jakichkolwiek szans na poprawę. Co zawdzięczamy UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 15:53 nie jest to wprawdzie /modne teraz określenie/ moja mała ojczyzna, bo rodzice i tradycje nie stąd, ale ponieważ mieszkam tu od zawsze, a jestem z natury lojalna, więc obraz dzisiejszy i dzień przyszły Zabrza nie są mi obojętne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorg Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.digi.pl 14.06.01, 14:40 Jest moim miejscem na ziemi kochanym mimo że jestem gorolem. Pochodzę z Wielkopolski i zupełnie przypadkowo trafiłem na Śląsk. Rodzice posyłając mnie do szkoły na Śląsk mówili że tam mi nic nie grozi,że tam dobrzy ludzie żyją rodzinni, pracowici,porządni. I to jest racja ale rodowici Ślązacy. Nie twierdzę, że wszyscy gorole są źli ale w większości tak. Porządku i ładu na śląskiej wsi jest o wiele więcej - bo tam jest o wiele mniej przyjezdnych. Potrafią sami dobrze gospodarzyć i godnie żyć. Twierdzę że potrzeba na Śląsku i w Zabrzu "Gospodarzy"- Ślązaków, lecz jakże trudno namówić ich żeby startowali w wyborach jakichkolwiek!. Popatrzcie ilu rodowitych Ślązaków jest na wysokich stanowiskach nie garną się do władzy?. Część mojej rodziny pochodzi z dolnego śląska niektórzy z nich wyjechali do Niemiec po tym jak w ich strony rodzinne przyjechali ludzie z kresów wschodnich. Wujek był kowalem w Bystrzycy Kłodzkiej prostym człowiekiem ale tego bajzlu, który tam powstał nie mógł znieść, ja też to oglądałem będąc w 1956r u niego. Wracając do głównego wątku szkoda, że w Zabrzu nie ma przemysłu z przyszłością i że nic nie robi się w tym zakresie aby ten przemysł do Zabrza ściągnąć. Za mało jest szkół o statucie szkoły licencjackiej nie mówiąć nic o szkołach wyższych. Mieszkańcy Zabrza w głównej mierze to ludzie z ukończoną szkołą zawodową. Niewiele zostało w Zabrzu do sprzedania. Pozostały tylko działania promujące miasto mające na celu stworzenie odpowiedniego klimatu dla inwestorów aby zechcieli w Zabrze zainwestować. Los tego miasta nie jest mi obojętny dlatego chodzę na każde wybory ale teraz to naprawdę nie wiem na kogo mam głosować?. Nie mam konkretnych propozycji co dalej z Zabrzem bo nie jestem specjalistą w tym zakresie bo się na tym nieznam. Jedno co wiem napewno - Zabrzu brakuje gospodarza. Może tu w tym wątku uda się rzeczowo podyskutować na tematy Śląska - Zabrza. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 14:47 próbowaliśmy odpowiadać sobie na to pytanie w wątku "ul. Wolności" i wyszedł nam zaklęty krąg niemożności, a ja nadal uważam, że bez ludzi którym autentycznie zależy, same instytucje niczego nie zwojują, oczywiście preferencje dla inwestorów leżą w gestii władz, ale wiele zależy od klimatu lokalnego Odpowiedz Link Zgłoś
klakier1 Re: Czym jest dla Was Zabrze. 15.06.01, 13:06 hhhhhhhhhz aaaaaaaaaaarfffg sssssssss ewqqq Odpowiedz Link Zgłoś
klakier1 Re: Czym jest dla Was Zabrze. 15.06.01, 13:19 Ojej, bardzo przepraszam, wcisnąłem nie to co trzeba i zaśmieciłem moimi testami klakiatury, tfu - klawiatury, to szanowne forum. Przepraszam. A jesli już tu jestem, to krótko stwierdzę: w Zabrzu się urodziłem, mieszkam tu 32 lata, wiem, że jest to miasto szare i pozornie brzydkie, ale w tym tkwi jego dekadenckie piękno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 21:53 z przykrością stwierdzam, że z uwagi na sąsiedztwo mojego domu - Zabrze staje się dla mnie coraz bardziej jak brudna, śmierdząca poczekalnia dworcowa ale może to tylko chandra i przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: *.lit.hamburg.de 26.06.01, 00:00 I tutaj mozna tylko Oscara Wilde zacytowac: "Wszyscy zyjemy w rynsztoku..." szczegolnie w Zabrzu... Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Czym jest dla Was Zabrze. 27.06.01, 00:00 cytat brzmial: "wszyscy zyjemy w rynsztoku, tylko niektorzy spogladaja w gwiazdy" - a niebo nad Zabrzem juz nie tak zakopcone- to moze i da sie w nie spogladac. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys MOJE Zabrze IP: *.lit.hamburg.de 27.06.01, 11:40 Watek brzmi: Czym jest dla Was Zabrze? Dla mnie to takie miejsce na ziemi, gdzie spedzilem najpiekniejsze lata wsrod malo pieknego krajobrazu. Malo pieknego, ale jakze pasujacego do tej ziemi i ludzi, ktorzy tam kiedys mieszkali i ktorych niedobitki nadal tam mieszkaja... W wiekszosci zadnych wielkich intelektualistow ( "(...)bo dlugo i ciezko mysla...") ale szalenie uczciwych, pracowitych, te ziemie kochajacych i do niej przywiazanych... To miejsce, gdzie przygladalem sie jak moj Opa (Dziadek dla ludnosci naplywowej, zeby nie uzywac innego rzeczownika...)i moje Onkle (Wujkowie) grali w Skata (przyznaje sie ze wstydem, ze dopiero teraz zaczynam te gre troche pojmowac...) i hodowali golebie na ogrodku. To miejsce, gdzie ze Szlojdra (Procy) wybijalo sie sasiadom i nie tylko szyby i wrzucalo do mieszkan tzw. swiece dymne... Miejsce, gdzie zbieralo sie na polu kartofle (ziemniaki) i robilo ognisko, a latem buszowalo po cudzych ogrodkach... To jest miejsce, w ktorym czlowiek od konca lat siedemdziesiatych mogl obserwowac ten proces opuszczania Slaska przez jego autochtonicznych mieszkancow manifestujacy sie wzmozonymi abszicfajerami (uczty pozegnalne) i zaniedbanymi grobami na cmentarzach. To miejsce, gdzie ide polozyc kwiaty na grobie mojego Opy... To wreszcie miejsce, w ktorym w czasie zadkich odwiedzin obserwuje sie zanik gwary slaskiej i gdzie czlowiek sie zamyli, czujac postepujacy dystans i alienacje w stosunku do tego miejsca... To miejsce, do ktorego - chyba raczej napewno - nigdy nie wroce (aczkolwiek zycie takie historie pisze, ze nie ma co sie zaklinac...), ale do ktorego mimo to odczuwam tak wielki sentyment, jaki czlowiek moze odczuwac do chyba tylko jednego miejsca na swiecie - a mianowicie tego, gdzie spedzil swoje dziecinstwo i swoja mlodosc... Tym jest dla mnie Zabrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: MOJE? Zabrze - do Hanysa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 18:25 bardzo to pięknie napisałeś i dzięki Tobie widzę jeden z powodów, dla których do Zabrza nie mam wszystkich tych uczuć mimo, że urodziłam się tu wiele lat temu i do dziś mieszkam jednak z latami zaczynam czuć jaką wartość mają "korzenie" - około Wszystkich Świętych żeby odiwedzić groby moich Babć i Dziadków muszę wziąć urlop i pojechać do Warszawy, Włocławka, Końskich i Oświęcimia a tu Rodzice trafili nie z własnej woli tylko dostali nakaz pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: MOJE Zabrze IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.01, 18:04 HANYS! Az mi sie lezka w oku zakrecila, jak przeczytalam Twoja wypowiedz. Ale jak przez mgle doczytalam sie, ze nie umiesz grac w skata. Nie moze byc? Nawet ja umie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: MOJE Zabrze IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.01, 11:21 Aze wstyd godac , ale jo tysz niy poradza . Ale mozno sie jeszcze naucza . Ino niy ma z kim . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: MOJE Zabrze IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.01, 00:02 Jo bym Cie i mogla nauczyc, nawet... cyganic (chociaz , jak sie tak zastanowia, to chyba nie idzie w tej grze cyganic. Jo ino moga na tym bazowac, ze grom z samymi facetami (bo, jak na porzadno baba przystalo, to sie nie przystoi grac w karty (jak twierdzi moja mama). Ale wystarczy ino spojrzec w gemba jednemu, albo i drugiemu, to sie juz wie, jako oni maja karta - co nie zawsze prowadzi do tego, ze wygrywom.... ale bardzo zadko do tego, ze przegrywom... Calo sprawa rozchodzi sie o to, ze trzeba imiec liczyc do 60 ( ale jo uwazom, ze do 61!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: MOJE Zabrze 08.08.01, 10:03 Emma- grana ze 4 do 60 licytujesz. Pieknie- ale nie dom sie nabrac na gra z Toba. Bo co by bylo przy kontrze abo re. Fto by to porachowol!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: MOJE Zabrze IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.01, 10:38 Mario! Ja gram tylko z "godnymi" przeciwnikami. A w kartach, to tak jak na wojnie , albo w milosci - wszystkie chwyty dozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Chwyty IP: *.lit.hamburg.de 08.08.01, 11:38 I tutaj wychodzi po raz kolejny typowo kobiece nastawienie pt. "wszystkie chwyty dozwolone." Ale kiedy kobietom zarzucisz bezwzglednosc i wyrachowanie - o Boze, jakaz im wtedy wyrzadzac krzywde... Bezpodstawnie, ty meski szowinisto... Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: MOJE Zabrze do Emmy 08.08.01, 12:26 Jednak kazda gra ma swoje reguly. I nie trzymanie sie ich, szczegolnie w gronie "wytrawnych" szkaciorzy powoduje przerwanie gry i poszukiwanie nowego jako trzeciego. Metody przez Ciebie proponowane, to niestety szulerka, lub elementarna nieznajomosc zasad gry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: MOJE Zabrze do Emmy IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.01, 12:36 Jakbys z uwaga przeczytal moja wypowiedz, to moze bys sie i doczytal, ze regul to ja sie zawsze trzymam i nie mam zamiaru ich zmieniac. To tylko ta "kobieca intuicja" i moze troche zdolnosc widzenia pomiedzy "bialym i czarnym" pomaga mi w grze. Zreszta nie tylko w grze. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: MOJE Zabrze do Emmy 08.08.01, 12:59 No skoro sama ustawiasz reguly "jak na wojnie" i sie ich trzymasz to ok. Tylko pamietaj, ze dyskusja dotyczy szkata. Niestety w tej grze nie jest tak, ze wszystkie chwyty sa dozwolone!!! W zyciu?- moze!!!. Ale wierzmi. Reguly w zyciu ustalaja sie same i mamy na nie bardzo maly wplyw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tree Re: MOJE Zabrze IP: 217.153.42.* 12.10.01, 08:48 O 17 we wtorki idzie sie pograć we skata w domu kultury na Guido Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do Emmy 09.08.01, 14:37 nareszcie trafiłaś na zabrzańskie forum, patrz udało się, że jesteśmy "nad kreską", Zabrzanie wszystkich krajów łączcie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: do meg IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 08:51 meg_s napisał(a): > nareszcie trafiłaś na zabrzańskie forum, patrz udało się, że jesteśmy "nad > kreską", > Zabrzanie wszystkich krajów łączcie się Ja juz tu "dawno" bylam, tutaj w zasadzie znalazlam pierwszy temat, ktory mnie zainteresowal i to o "MOIM KOSCIELE". Meg, ja jestem ciezko kapujaca, wiec wytlumacz mi prosze, co znaczy "nad kreska"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do meg IP: *.labor.pl 10.08.01, 11:06 powinnam była napisać "witaj ponownie" nad kreską - admin przerzucił większość forów miejskich na następmą stronę, zostały te czężciej odwiedzane - tj Zabrze też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: do meg IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 11:34 Acha, Meg moge Ci zadac prywatne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: do meg IP: *.lit.hamburg.de 10.08.01, 13:15 Emma, Emma - Ty bys dziolcha ino durch prywatne pytania zadowala... Pierronie jusz niy wiym, czy kryklosz ksionszka lo zyciu abo we szpiegostwie robisz abos je tako... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do meg 10.08.01, 14:17 Gość portalu: Emma napisał(a): > Acha, Meg moge Ci zadac prywatne pytanie? jasne, najwyżej nie odpowiem, ale kłamać nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: do meg IP: *.lit.hamburg.de 10.08.01, 14:37 Dyc wiysz Emma - tako... i bestosz Ciebie pszaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: do meg IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 15:08 Ja sie tylko niewinnie chcialam spytac, kiedy Ty spisz, bo jak patrze na pory dnia ( i nocy!!!), to naprawde mam takie wrazenie, ze Twoj komputer jest na okraglo wlaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 15:14 faktycznie kiedy mam pilną robotę dzień mi się z nocą miesza - zwłaszcza teraz jak rodziny nie ma w domu, (bo pracuję i mieszkam w tym samym miejscu) ale czasem śpię i komputer też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: 217.8.188.* 11.10.01, 18:00 Czejść, niy czytołzech inkszych postów, ale Zobrze to jest moje mjasto rodzinne. Moja familia mjyszko na tym samym mjejscu bez 200 lot. Ty zech sie urodzioł, tu tyż byda pochowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: Czym jest dla Was Zabrze. IP: 136.131.240.* 12.10.01, 09:09 Sadzac po Twoich postach pips, jest to Rokitnica albo Wieszowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: do Pipsa IP: *.pppool.de 14.10.01, 22:11 Gość portalu: pips napisał(a): > no prawie.... ;-p Powiedz, ze Wieszowa. Znalam tam kiedys fajnego synka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: do Emmy IP: 217.8.188.* 15.10.01, 16:58 Witom ciebie Emma, niestety niy Wieszowa, ale tak jakżech napisoł, blisko. Moja rodzina z jednyj strony pochodzi z Wieszowy, ale to som downe czasy. Pozdrowiom, pips Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: do pipsa IP: 136.131.240.* 15.10.01, 16:59 Zabawmy sie w Sherlocka Holmesa. Gdybys byl z Rokitnicy albo Wieszowy to chodzilbys do IV Liceum w Rokitnicy a nie do I w Zabrzu. Cala Twoja rodzinka pracowala na Ludwiku. Z tego logiczny wniosek: Ty jestes chlopak z Mikulczyc. Zgadza sie pips? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do pipsa 15.10.01, 19:43 Gość portalu: Kasztan napisał(a): > chodzilbys do IV Liceum w Rokitnicy a > nie do I w Zabrzu. skąd wiesz, że do "mojej" jedynki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: do meg_s IP: 136.131.240.* 16.10.01, 09:36 W jakich latach chodzilas do Jedynki? Obiecuje, ze nie wylicze sobie na palcach ile masz lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: do Sherlocka ;-) he he.... IP: 217.8.188.* 15.10.01, 20:04 Ciepło, ciepło.... momy już łobstawione prawie wszystko na północy Zobrzo....ale jeszcze niy do końca. Richtig, nojblizyj miołżech do IV LO, ale one miało w czasach jakżech do ogólniaka chodzioł niy najlepszo opinia. Skuli tego poszołżech do renomowanego I Lo, wtedy jeszcze im. W.I. Lenina ;-) Noklepi wspominom moja nauczycielka matymatyki cheba. Meg, napisołżech w jakimś poście sam, ze żech tam łazioł, a Kasztan sce na sioła wiedzieć skond żech jest. On som... coś kiedyś pisoł na Katowicach, co mogło pozwolić na identyfikacja jego miejsca zamieszkania.... obstawiom Rokitnica lebo Biskupice. Pozdrowiom wos pips Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: szkoda..... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.01, 21:37 Szkoda, ze nie z Wieszowej. Tak sie chcialam dowiedziec, czy moja "wielka milosc" jeszcze tam mieszka. Gorol byl - ale fajny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: do Watsona pipsa ;-) he he.... IP: 136.131.240.* 16.10.01, 09:16 No to zostaly tylko Grzybowice! Bingo??? Jest tam jeszcze ta aleja do Wieszowy ze sliwkami? W lecie jezdzilem tam czesto na "pic" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: do Sherlocka Kasztana ;-) he he.... IP: 217.8.188.* 16.10.01, 10:26 Gość portalu: Kasztan napisał(a): > No to zostaly tylko Grzybowice! yesss... Sherlocku - Bingo! > Jest tam jeszcze ta aleja do Wieszowy ze sliwkami? w sumie to nawet niy wiym o kero Aleja ci idzie. Jo mioł śliwki zawsze we ogrodku. Zdo mi sie, ze szło Ci o droga przez tzw. Wieszowske Gorki, tam kaj żech za bajtla ze Opom na szpacyry łazioł i we zimie wszystke bajtle z całyj wsi na sankach sjyżdżali, prosto do krzipopy..... ;-) Downo żech tam już niy boł.... ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: do Sherlocka Kasztana ;-) he he.... IP: 136.131.240.* 16.10.01, 11:53 Genau o ta droga mi szlo pips. Tedy jezdzilem zawsze na skroty do onkla do Zbroslawic. Odpowiedz Link Zgłoś