Dodaj do ulubionych

Ludność Zabrza

22.09.19, 21:32
Witam!
Mam pytanie odnośnie tożsamości mieszkańców Zabrza? Dużo mieszka Ślązaków i Niemców? Wiem, że większość Polaków, ale nie wiem jak mniejszości. I czy Zabrze to miasto typowo polskie czy śląskie z autochtonami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Fitbit Re: Ludność Zabrza IP: *.dynamic-ww-01.vectranet.pl 23.09.19, 22:09
      Zabrze to wysypisko śmieci, smród, bród ...
      • quba Re: Ludność Zabrza 20.10.19, 17:33
        tak, bród przez Bytomkę
    • Gość: zabrzanka Re: Ludność Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.19, 21:55
      Ty nie jestes zaden pomorzanin.
      Ty jestes zwykly, wredny, nienawistny pisior, szczujacy jednych ludzi na drugich.
      Na Slasku ludzie dogadywali sie zawsze ze soba. Wazne bylo i mam nadzieje, ze tak pozostanie, jakim kto jest czlowiekiem, a nie do jakiej narodowosci sie poczuwa.
      • pomeran94 Re: Ludność Zabrza 01.10.19, 13:15
        Ale kogo ja tu na kogo szczuje? :D ktoś tu ma ładne loty :> taka mała prośba, jak ktoś nie ma nic sensownego do napisania - niech milczy :)
    • Gość: hanysek Re: Ludność Zabrza IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.19, 00:22
      Ślązacy w Zabrzu są! Niemcy zresztą też. Nie wszyscy Zabrzanie mówiący gwarą jednak są Ślązakami - po prostu się zasymilowali! Wielu Ślązaków zatraciło gwarę - może zwyczajnie się jej wstydzą! Ja za młodu byłem piętnowany za Śląskość, więc do ukończenia nauki, gwary nie używałem. Ale po podjęciu pracy na kopalni powrócilem do źródeł. Pamiętam też, w latach 60-70tych - język niemiecki był całkiem powszechny! A Zabrze jest Śląskie. To widać, słychać i czuć - i nie mówię tu o przykrym zapachu z wysypiska śmieci...No i najważniejsze!!! Ślązacy, to nie MNIEJSZOŚĆ! To gospodarze na tej ziemi!!!! Żałuję, że np. Ruda Śl. jest bardziej śląska... tam gwara jest powszechna!
      I jeszcze taka anegdotka(od mojego dziadka, który był świadkiem zdarzenia) z czasów wysiedleń ze Śląska Niemców po II w.św..... :wzywają na rozmowę Ślązaka, i pytają o narodowość. Na to pytany mówi:Ślonzok. Pada pytanie powtórne - narodowość? A ten znowu mówi: Ślonzok. Po trzeciej takiej samej odpowiedzi, "ankieter"(ruski komisarz d.s. wysiedleń) mówi do sekretarza: piszi Germaniec! Na to Ślonzok woła: niy-niy!!piszcie Polok... no i tak zniknęli (na papierze) Ślązacy...czyli zakamuflowana opcja niemiecka!
      • pomeran94 Re: Ludność Zabrza 08.10.19, 18:14
        Dzięki :)
      • pomeran94 Re: Ludność Zabrza 09.10.19, 17:57
        Ale ogólnie jest więcej Ślązaków czy Polaków? I jak to procentowo wygląda?
        • Gość: zabrzanka Re: Ludność Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.19, 17:48
          Naprawde watpie bys byl pomorzaninem, bo zadajesz pytania swiadczace o braku zrozumienia sytuacji etnicznej i narodowosciowej na Slasku, a jako pomorzanin wlasnie powiniens bardo dobrze ja rozumiec. Czy Kaszubow tez pytasz czy sa Polakami?
          Na Slasku mieszkaja ludzie, ktorzy uwazaja sie za:
          Slazakow i Polakow jednoczesnie,
          Slazakow (wylacznie),
          Slazakow o niemieckich korzeniach,
          Polakow.
          Ja np. w spisie powszechnym sprzed kilku lat podalam narodowosc polska, przynaleznosc etniczna slaska.
          Mysle, ze wielu Kaszubow podobnie sie okresla.
          • pomeran94 Re: Ludność Zabrza 19.02.20, 08:16
            Ale nie teraz tylko interesują obecne proporcje, jak to wygląda, ilu Ślązaków, ilu Polaków, ilu Niemców :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka