Dodaj do ulubionych

Głuchy telefon

IP: *.pl 26.03.14, 19:21
Witam:) Mój dziadek od ok. miesiąca otrzymuje po kilka- kilkanaście telefonów- o rożnych porach. Kiedy podnosi słuchawkę, osoba natychmiast się rozłącza. Zastanawiam się, czy zgłoszenie na Policję pomoże, czy ktoś tez otrzymuje takie telefony? Dziadkowi wydaje się, że jest to "mężczyzna" (czyt. wykastrowana podróbka faceta). Swoją drogą, jakim debilem pozbawionym mózgu, trzeba być, by robić coś takiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: telefonistka Re: Głuchy telefon IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.03.14, 20:11
      Miałam kilka takich telefonów.
      Znajoma też mi mówiła, że takie telefony miała o różych porach dnia.
      Leciała przez chwilę muzyczka i cisza.
    • Gość: qqloq Re: Głuchy telefon IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.14, 20:47
      Czy zgłosisz na policję, to Wasz wybór. Takie coś nazywa się stalkingiem, i z tym się walczy...Można też inaczej, prościej - w telefonie stacjonarnym masz przeważnie dwa sposoby na walkę z dowcipnisiem. Jeśli jest to numer zastrzeżony, można (przeważnie za darmo) u operatora zablokować takowe. Z kolei konkretny numer, w większości nowszych telefonów można zapisać do listy tzw. ignorowanych. I po "ptokach" :))
      Miałem kiedyś takiego "wielbiciela", który dzwonił mi na komórkę...w zasadzie miałbym go w nosie, ale złośliwiec dzwonił o piątej rano! Dwa razu mu wyszło :)
      • Gość: Pytajnik Re: Głuchy telefon IP: *.pl 27.03.14, 14:04
        Doszły mnie też słuchy, ze tak działają osoby okradające starszych ludzi "metodą na wnuczka". Na pewno postaram się wyjaśnić całą tę sprawę.
        Dziękuje wszystkim za sugestie. Miłego dnia życzę:)
    • Gość: Basia Re: Głuchy telefon IP: *.bnet.pl 26.03.14, 21:10
      Dokładnie też tak mam!

Prym od 2 tygodni wiedzie telefon z kierunkowym z Olsztyna, dzwonią już od 8 rano gdzieś do 14. (Mam identyfikację numeru). Wklepałam w google i napisało, że to raczej zwykły telefon a nie pułapka, ale oczywiście nie oddzwaniam!!!.

Od tygodnia, po południu dzwoni taki głuchy z kierunkowym z Warszawy.

Nie podejrzewam namiętnego wielbiciela, tylko idiotycznych sprzedawców-naciągaczy, którzy korzystają z losowego wybierania przez automat kilku numerów na raz. Jeśli pierwsza osoba odbierze, reszta ma głucho. Kretyńskie ale Szef wszystkich Szefów sprzedaży telefonicznej tnie koszty wszystkich kosztów i tak to potem, wygląda.

A na koniec dla rozwagi

Numer "na Tepsę"

Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej SA lun Netii. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono: skrzynkę kablową, rozdzielczą lub cokolwiek innego. W związku z powyższym monterzy testują połączenia i proszą o potwierdzenie ich poprawnego funkcjonowania poprzez naciśnięcie klawiszy: 9, 9#, 09#, 90, 90#

Nie naciskaj! Niczego nie potwierdzaj!

Jeżeli to zrobisz - jesteś przekierowany na sex linię (NA TWÓJ KOSZT oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!! ) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki - NIC CI TO NIE DA!!! - połączenie nie skończy się przed upływem 5 min. Podoba Ci się? Koszt - około 1500 zł.

Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć natychmiast słuchawkę i niczego nie naciskaj! Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli zadzwoni do Ciebie ktoś, kogo nie znasz - nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie... NIE RÓB TEGO! - nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz - bo może cię to kosztować 320 zł za samo połączenie! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych.

Jak administracja, lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - to wyśle Ci pismo!

• Gość: Jan Osik Re: Głuchy telefon IP: *.dynamic.vectranet.pl 26.03.14, 21:35
        To prawda, co raz więcej oszustów i zwykłych złodziei korzysta z telefonicznej formy wyłudzania i kradzieży.
        Na przykład do mnie i do paru znajomych dzwonili że sztabu wyborczego Platformy.
        • Gość: wnyk Re: Głuchy telefon IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.03.14, 17:09
          To chyba jakieś jaja,bo do mnie dzwonili z PiS
    • Gość: mamamamy Re: Głuchy telefon IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.04.14, 19:22

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka