05.09.01, 00:26
kto wymyślił obecny herb Zabrza - kojarzący się raczej z Cechem Rzemiosł,
czemu przeszkadzał mu orzeł?
A może Wam się podoba ?
Obserwuj wątek
    • Gość: tree Re: herb IP: *.um.zabrze.pl 05.09.01, 08:11
      Odpwiedzi, droga Meg, musisz szukać w 1922 roku, gdy nadawano Zabrzu prawa
      miejskie. Dzisiejszy różni się kilkoma szczegółami od tego uchwalonego przez
      ówczesną radę miejską, ale podstawy barw i elementy składowe nie zmieniły się.
      A o ile trochę pamiętam podstawy heraldyki, połówka orła właściwa jest dla
      herbu ziemskiego, nie dla miasta. No ale ktoś, kto po wojnie próbował zatrzeć
      korzenie niemieckie Zabrza, nie wiedząc o tym, chciał na siłę włożyć do herbu
      piastowskiego orła.
      • meg_s Re: herb 05.09.01, 20:30
        to czemu Ruda Śląska może mieć herb z orłem? i jeszcze któreś miasto?
        a nasz mi się i tak nie podoba - ale to oczywiście kwestia gustu
        • Gość: tree Re: herb IP: *.um.zabrze.pl 06.09.01, 12:19
          meg_s napisał(a):

> to czemu Ruda Śląska może mieć herb z orłem? i jeszcze któreś miasto?
          > a nasz mi się i tak nie podoba - ale to oczywiście kwestia gustu

Nie jestem jakimś wielkim ekspertem ( w zasadzie małym też) ale wydaje mi się, że
          dawne stolice ziemskie mają prawo używać symbolu orła, bądź półorła, jak np.
          Gliwice. A czemu używa symbolu orła Ruda Śląska - a kto mógł zmusić kiedyś
          radnych do przestrzegania zasad heraldyki?

• Gość: quba Re: herb IP: 213.227.100.* 17.11.01, 14:16
          Mnóstwo miast ma połówke orła i np. szyb górniczy, albo inne narzędzie - zob.
          herb Wrocławia.Obecny herb nie wiem czy wiąże sie z naszym miastem przez
          historię, ale jest po prostu niemy! On nic nie mówi. Jest też brzydki. Wielka
          szkoda.
    • Gość: Kasztan Re: herb IP: 136.131.240.* 06.09.01, 12:37
      Z tym polorlem w herbie miast slakich to jest roznie.
      Maja go miasta Gliwice, Ruda Slaska, Swietochlowice, Chorzow, Bytom, natomiast
      Zabrze, Katowice, Siemianowice, Myslowice, Piekary Slaskie maja herby bez tego
      elementu i trudno jest rozpoznac na jakiej zasadzie jedno miasto go ma a inne
      nie?
      • Gość: michi Re: herb IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 26.10.01, 11:38
        Z ta wasza wiadomoscia na temat herbu jest bardzo kiepsko!
        Po uzyskaniu praw miejskich wladze rozpisaly konkurs na herb.
        Wygral pomysl przsedstawiajacy 3 wieze i kolo zebate.
        Kolo symbolizuje przemysl, a wieze mialy oznaczac potege miasta Hindenburg
        stojacego na strazy granic.
        Z wiadomych wzgledow po wojnie wladze postanowily zmienic herb. W 1949 powstal
        nowy. Pol orla piastowskiego plus liscie (chyba laurowe) plus symbole pracy
        gorniczej.
        Teraz moim zdaniem dobrze powrocono do starego herbu.
        • Gość: meg Re: herb IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:54
          Gość portalu: michi napisał(a):

> Teraz moim zdaniem dobrze powrocono do starego herbu.

a moim szkoda - bo szpetny,

• Gość: pips Re: herb do meg_s IP: 217.8.188.* 30.10.01, 17:23
            Hej meg_s ;-) Ja ciebie bardzo lubię, ale prosze nie pisz takich obrazoburczych
            opinii.
            Obecny herb Zabrza dobrze nawiązuje do tradycji Zabrza: przemysłu i jego
            miejskosci, która się rozpoczęła w 1922. Półorzeł, do tego piastowski, był
            narzucony siła, niewiele ma z Zabrzem wspólnego. Zabrze nigdy nie było
            piastowkie.
            Potraktuj Zabrze jako Twoją lokalną Ojczyznę, a nie tylko miejsce, w którym
            mieszkasz. Wtedy nie będzie Tobie przeszkadzało to, co stanowi część historii
            tego miasta. Może się spotkamy na wystawie nt. historii Mikulczyc?
            Pozdrawiam
            • meg_s Re: herb do meg_s 31.10.01, 08:04
              żeby choć ta wieża była jakaś zgrabniejsza, a gdzie się podziały pozostałe dwie?
              pozdrowienia dla pipsa :-)))
              • Gość: pips Re: herb do meg_s IP: 217.8.188.* 31.10.01, 10:01
                meg_s napisał(a):

> żeby choć ta wieża była jakaś zgrabniejsza, a gdzie się podziały pozostałe dwie

heh.... kobiety i ich estetyczne postrzeganie świata........ ;-p
                pozdrawiam meg_s
            • Gość: klakier Re: herb do meg_s IP: *.um.zabrze.pl 31.10.01, 08:22
              A może lepiej się spotkać dziś na wystawie zabrzańskich plastyków amatorów o
              18.00 w domu kultury w Kończycach? Niektórzy z prezentowanej dziś "Grupy 18" są
              naprawdę nieźli.
    • Gość: pips Re: herb IP: 217.8.188.* 05.11.01, 17:02
      Muszę odgrzać temat, bo wydrukowali początek dyskusji w sobotniej Katowickiej
      na 2 stronie. Pozdrowienia dla meg_s. Mam nadzieję, ze ona przynajmniej kocha
      to miasto, w którym mieszka. Jeszcze raz ją zapraszam na wystawę do Muzeum
      miejskiego na wystwę poświęconą historii Mikulczyc.
      • meg_s Re: herb 06.11.01, 09:07
        w sobotę też? - bo bodajże w piątek drukowali "dekadenckie piękno" - chyba
        powinni nam płacić wierszówki? - moją drugą wypowiedź z tejże piątkowej
        odwołuję - to faktycznie był wpływ chandry, a co do miłości zajrzyj na forum
        gliwickie - zobaczysz jak lansuję Zabrze (zwłaszcza wątek o kulturze - choć
        ostatnio "spadł")
        do kiedy ta wystawa? - bo mam do Mikulczyc specjalny stosunek, a zwłaszcza do
        św. Wawrzyńca
        • Gość: pips Wystawa : do meg_s IP: 217.8.188.* 06.11.01, 22:36
          Witay, chyba dzisiaj lub jutro inauguracja. Nie mogę już zbyt czasto zagladać
          do innych forum, bo i tak inne pasje w internecie nie pozostawiają mi juz
          prawie czasu na spozywanie posiłków ;-p
          Pozdrawiam
        • Gość: klakier Re: herb IP: *.um.zabrze.pl 08.11.01, 10:43
          Z tymi wierszówkami to mam podobne zdanie meg
          klakier vel tree
          • meg_s Re: herb 17.11.02, 13:29
            halo - klakier-tree, pips, quba - gdzieście się podziali - czy tu juz będzie
            tylko polityka?
    • Gość: Stanisław Sidor Re: herb IP: 157.25.152.* 17.11.02, 15:57
      meg_s napisał(a):

> kto wymyślił obecny herb Zabrza - kojarzący się raczej z Cechem Rzemiosł,
      > czemu przeszkadzał mu orzeł?
      > A może Wam się podoba ?

Zgadzam się z tą opinią. Może to jeszcze nie profanacja, ale wymazywanie
      wszelkich akcentów ideologicznych łącznie z symbolem polskiej państwowości na
      aplauz nie zasługuje. Grafika i walory artystyczne nie mnie oceniać, ale też
      nie rzuciły mnie na kolana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka