Dodaj do ulubionych

Temat jak co roku - liście!

26.10.05, 07:08
Liście zaskoczyły urzędników. Spadają, pomimo że jest jeśień. Nikt tego nie
przewidział. Który urzędnik mógł się tego spodziewać, że spadną? Nikt ich nie
sprząta. Walają się wszędzie. Nawet gdy nieliczni "dozorcy" pograbią je na
kupki pojawia się niespodziewany o tej porze roku wiatr i je rozrzuca.
Polecam park w Rokitnicy lub spacer ulicami osiedla Helenka (szczególnie
ulicą Wybickiego).

Pracuję w Gliwicach. Tu pograbione liście wrzucane są do oznakowanych worków,
które potem są zabierane przez służby dbające o czystość miasta. W Zabrzu na
samo słowo worki wszyscy nabierają wody w usta i conajwyżej wycedzą: ja nie
chce mieć z tą sprawą nic wspołnego.

Może by tak zatrudnić z 15 nowych urzędników, aby zastanowili się co z liśćmi
zrobić? Może kolejnych piętnastu, bo zbliża się zima, a w UM i ADM-ach nikt
nie wierzy, że będzie padał śnieg. I znów zima zaskoczy urzędników i
drogowców.
Obserwuj wątek
    • Gość: fred odnosze wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:44
      czasami mam wrazenie ,że wszystko wam przeszkadza, kompletnie wszsytko. Jakie
      liście ?? o co wam chodzi do cholery ?? ja jakoś ich nie zauważam, baaa, jakby
      ich nie bylo to byloby ponuro bo w końcu mamy najpiękniejszą polską złotą
      jesień.
      Narzekanie, narzekanie i tak w kółko...ja pie.., nie wytrzymam

Jak sam posprzątasz wokół swojego domu to sąsiedzi to zobaczą i też to samo
      zrobią wogół swoich 4 kątów
      • busstop Re: odnosze wrazenie 26.10.05, 11:01
        nie. nie przeszkadza mi kompletnie wszystko. przeszkadza mi bałagan.
        przeszkadza mi, że zamiatanie liści to "syzyfowa praca", bo i tak są nawiwane z
        parku. przeszkadza mi "syzyfowa praca" dozorców, którzy grabią na kupki, nie
        łądują do worków i nie sprzątają, a wiatr na nowo liście rozwiewa. przeszkadza
        mi, że liście te leżą i gniją często do samej wiosny. przeszkadza mi "przepaść"
        pomiedzy zarządzaniem Zabrza a Gliwicami. chciałbym być dumny z tego, że jestem
        zabrzaninem. i zauważ kolego, że piszę o ulicach i niedużym parku miejskim w
        centrum 20-tysięcznej dzielnicy. nie piszę o łakach i lasach. tam niech będzie
        naturalnie. a w mieście niech będzie czysto i schludnie.
        • Gość: prawicowiec Re: odnosze wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 11:28
          busstop - masz zupełną rację. Ale nie ma sie temu co dziwić, patrząc na
          tych "fachowców" zatrudnionych z klucza partyjnego SLD w UM, którzy co
          niektórzy nawet komputera nie potrafią włączyć. Za porządek i czystość w
          mieście odpowiada Wydział Infrastruktury Komunalnej ale wystarczy popatrzeć
          jaki nieporządek panuje w centrum miasta (papiery, brud, syf,). W Zabrzu
          potrzebna jest NOWA MIOTŁA do zamiatania, tyle że w samym Urzędzie Miejskim i
          do wymiatania etatów w tymże to Urzędzie. Gołubowicz ma za miękkie serce, poza
          tym nie panuje nad sytuacją, o radnych nie wspominam bo szkoda słów, więc
          trzeba czekać do wiosny - na nową miotłe.
          • busstop Re: odnosze wrazenie 26.10.05, 12:01
            Prawicowcu, dziękuję za poparcie. W Gliwicach worki nie są rozdawane lecz
            sprzedawane. Za symboliczną opłatę mieszkańcy i administratorzy kupują worki,
            które później, po napełnieniu liścmi są odbierane przez służby zajmujące się
            oczyszczaniem miasta. W Gliwicach funkcjonuje to poprawnie od kilku lat, a w
            Zabrzu od razu fred pisze, że mieszkańcy wszytkiego się czepiają, że go to
            rozwala, że wystarczy pozamiatac przed domem i dalej już nie patrzeć. Broń Boże
            nie wytykać odpowiedzialnym za czystość niedopełnienia obowiązków! Syf, śmieci
            itd w naszymmmieście to nie nowy temat na tym i nie tylko tym forum. Są
            urzędnicy odpowiedzialni za to, by w mieście było czysto. Odpowiadają za całą
            armię dozorców, służby sprzątające tereny miejskie itp. Przepraszam, pisże
            odpowiadają, ale powinienem napisać - powinni odpowiadać, bo chyba za nic nie
            są odpowiedzialne, skoro w Zabrzu bez przerwy wracają te same problemy. W
            Zabrzu są też radni. W Rokitnicy i na Helence też. Czy trzeba im pokazywać
            każdy problem, nawet ten, o który codziennie się potykają?

Zamiast pisać na forum mogłem wysłac maila do Komendanta Straży Miejskiej i
            sprawy szybko zostałyby załatwione. Ale dlaczego wszystko wymaga uruchomienia
            łańcuszka: mieszkaniec => Straż Miejska (a w zasadzie Komendant SM, bo
            Strażnicy Miejscy po parku i po ul. Wybickiego chodzą, a problemów nie
            zauważają) => urzednicy => odpowiednie słuzby ?

• Gość: Mieszkaniec Re: odnosze wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 18:25
              ja niejednokrotnie jadąc samochodem widziałem ja dozorczynie sprzątające
              chodniki przy wspólnotach mieszkaniowych zamiatały piasek na drogę. Piasek ten
              oczywiście zapycha studzienki deszczowe!! I co dalej??? Otóż znowu musi zapłacić
              podatnik za ich czyszczenie i udrażnianie. Gdzie jest Straż Miejska ja się PYTAM
              !!!!!!!!!!!!!
              Wlepiają jedynie babciom mandaty, blokują koła samochodów, znakują rowery i taka
              tam zabawa pod kątem wyborów na prezydenta przez pana komendanta Wiaterka.
              Błazenada!!!
              • Gość: ktoś z IV piętra Re: odnosze wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 18:45
                Mieszkańcu, masz rację że to nieprawidłowe, ale na miłość boską powiedz
                szczerze, skoro to widziałeś dlaczego nie zwróciłeś uwagi tej dozorczyni,
                dlaczego nie zawiadomiłes straży miejskiej lub administracji ? Chyba znam
                odpowiedź, najlepiej jest skrytykować niż zadziałać, takim myśleniem daleko
                nie zajedziemy.
                • Gość: sld-ek Re: odnosze wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:50
                  Musze się zgodzić z busstopem że komendant straży miejskiej zawsze zadziała jak
                  zgłosi się problem, gorzej z tymi strażnikami ale to już inna sprawa. Polecam
                  spojrzeć do Księgi Gości na stronie straży miejskiej, zawsze jest reakcja i
                  odpowiedź komendanta, słaba to pociecha w tym miejskim brudzie, ale cieszy że
                  jest choć jedna instytucja w mieście, która reaguje na zgłaszane
                  nieprawidłowości i zgłoszenia internautów mieszkańców tego miasta.
                  Polecam zatem stronę www.strazmiejska.zabrze.pl/ksiega.php3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka