Dodaj do ulubionych

szukam chleba na zakwasie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:35
powiedzcie czy jest w Zabrzu piekarnia lub sklep sprzedający chleb według
dawnej receptury - zakwas, rośniecie bez chemicznych ulepszaczy i przyspieszaczy.
Taki co to był rano zawsze świeży po nocnej pracy piekarza....
Oj dawne to czasy...ale wtedy chleb był chlebem wyrabianym i pieczonym w piecu
ogrzewanym tradycyjnie, a nie związkiem mąki z chemią i piecem specjalnym.
A wiec gdzie taki chleb mogę kupić?
Obserwuj wątek
    • Gość: chleb Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.za.digi.pl 16.02.07, 10:55
      w rokitnicy
    • Gość: znawca Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.gsw.pl 12.03.07, 14:45
      hmm ...
    • Gość: morsco Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:31
      W każdym Luxie lub Bochenie
      • adriane Re: szukam chleba na zakwasie 12.03.07, 19:50
        Dobry chleb jest z piekarni na Cieszyńskiej, podobno jest na zakwasie i nie ma
        polepszaczy. Faktycznie smakuje nieżle. Można go też w sklepie na Cieszyńskiej
        kupić :) Ale to nie jest chleb razowy, bo nie wiem czy czasenm nie o taki Ci
        chodziło.
        • Gość: jedzący Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:14
          Bardzo Ci dziekuję.
          Jutro tam pojade i sprawdzę ten chleb.
          • adriane Re: szukam chleba na zakwasie 12.03.07, 22:45
            To napisz potem czy ten chlebek Ci smakował :))
            W "Egonie" ten chleb jest do kupienia, to taki mały sklepik po prawej stronie
            Cieszńskiej niedaleko od skrzyżowania z Niedziałkowskiego.
            • Gość: jedzący Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:17
              pisze więc...
              kupiłem dziś o 7,45 chleb w Egonie. Ciepły, chrupiący i co najważniejsze ma smak
              jak kiedyś. Zjadłem go na śniadanie, był smaczny. Poczekam z ocena gdy
              zostawiony kawałek pozostanie w szafce przez 5 dni....jak nie spleśnieje to dam
              ocenę - bardzo dobry, ale póki co czekam.....
              Kupiłem także bułki. Ale bułki to nieporozumienie. Miały konsystencję gniota
              niedopieczonego i zapach bułki drożdżowej gotowanej na parze.
              Piekarza chlebowego ma ta piekarnia dobrego, ale pieczenia bułek powinien się
              uczyć w Piekarni obok Urzędu stanu Cywilnego na Wolności.
              Pora na sprawdzenie innej piekarni.
              Zróbmy tu na Forum ranking piekarni. Może wyeliminujemy z rynku tych którzy
              sprzyjają powstawaniu chorób jelita grubego....mamy akurat tydzień tej choroby!
    • Gość: smakosz Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:39
      Na 100% w Zabrzu - Pawłowie piekarnia, obok skrzyżowania.
      • adriane Re: szukam chleba na zakwasie 15.03.07, 09:03
        Cieszę się, że chleb z Cieszyńskiej Ci smakował. Co do bułek, to czasem
        faktycznie bywają takie blade, nie wypieczone.
        Ja jeszcze bym chciała wiedzieć czy gdzieś w Zabrzu można kupić dobry chleb
        razowy, ale taki prawdziwy ciężki, z pełnej mąki, a nie białą bułę na karmelu,
        która udaje chleb razowy.
        • Gość: jedzący Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:29
          z takim żytnim to faktycznie problem.
          Dlatego pieczemy w automacie taki domowy - bywa pseudozytni, bo sam żytni to
          dziś juz nikt nie piecze. Brak odpowiedniej maki żytniej. Mąki ktore sa w
          hurtowniach mają parametry odpowiednie dla przyspieszaczy i konserwantów.
          Takie życie.
          Musiałaby to byc maka mielona w prywatnym mlynie według starej receptury = o
          odpowiedniej wartości - typ, wartośc glutenu, skrobi itd...
          PS. polecam lekturę pl.wikipedia.org/wiki/Chleb
          • adriane Re: szukam chleba na zakwasie 15.03.07, 10:58
            Ja obecnie kursuję między Zabrzem a Otwockiem pod Warszawą i muszę powiedzieć z
            całym przekonaniem, że na Mazowszu, to w ogóle nie umieją piec chleba. To co tu
            sprzedają jako chleb, to woła o pomstę do nieba (np. kruszy się zaraz po
            kupieniu). Dlatego tak uwielbiam ten zabrzański chleb z Ciesyńskiej, tutaj
            takiego dobrego nawet w połowie nie ma nigdzie.
            Co do mąki żytnie, to mam tutaj zaprzyjaźnionego ekologicznego rolnika i od
            niego kupuję dobrą pełnoziarnistą mąkę żytnią i orkiszową (stara odmiana
            pszenicy). Polecam mąkę orkiszową, bo jest super zdrowa i smaczna.
            A w jakiej maszynie robisz chleb i czy to droga taka maszyna jest?
            • Gość: jedzący Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 12:18
              kiedyś pierwszy automat do peiczenia chleba kupilem w Niemczech.
              Teraz mamy juz trzeci - ten kupiony w supermarkecie ze sprzętem AGD.
              Musi mieć 2 mieszadła. Cena w okolicach 250,00 zl
              tutaj link do opisu.
              www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=62
              a kupić mozna np. w Tesco.
          • Gość: asja Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:04
            Niestety ale w Zabrzu prawdziwego chleba się nie kupi . Kiedyś kupowałam ten z
            Pawłowa oraz z Paniówek ( piekarnia przy drodze na Mikołów ) i nawet był dobry.
            Obecnie nie mogę dokonać oceny bo dawno tego pieczywa nie jadłam.
            Jeżeli ktoś chce kupić i potem delektować się prawdziwym chlebem na zakwasie,
            który nie pleśnieje i jest pieczony tradycyjnie w piecu opalanym drzewem ,to
            niestety musi udać się na wycieczkę. Taki chleb można jedynie kupić w dzielnicy
            Piekar Śląskich - Kozłowej Górze . Piekarnia ta czynna jest codziennie chyba do
            dwudziestej . Chleb pieką tam na bierząco. Jest to piekarnia przy kapliczce
            (bo są tam dwie , a z tej drugiej jest niedobry ). Mają tam też chleb razowy
            (przepyszny ) ale ciężko go dostać . Jak komuś chce się jechać to polecam
    • 88o88 Re: szukam chleba na zakwasie 11.04.07, 14:17
      Polecam piekarnię obok skrzyżowania Wolności z De Gaulle'a - obok wodociagów i USC - Piekarnia - Cukiernia Osiadacz. Kupuje tam od lat, maja właśnie taki pyszny chleb na zakwasie. Nie jest napompowany, normalny, bez polepszaczy. Bez chemii, a w tych chemicznych czasach to ważne. Pozdrawiam smakoszy!
      • Gość: gość Wolności koło wodociągów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:31
        Jak wyżej- polecam.
    • Gość: piekarz Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.zb.osi.pl 11.04.07, 14:23
      Proponuję sklep "zdrowa żywność" naprzeciwko "Balatonu" w Zabrzu, tam taki
      znajdziesz.
      • Gość: Klaudia Re: szukam chleba na zakwasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:16
        Proponuje chleb z ROM-POLA piekarnia mieści sie na ul.Lompy.Palce lizać!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka