Gość: m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 20:12 w Zabrzu potrafią, szkoda, ze tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roro68 Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 20:51 Kolejny pouczający przyczynek do oślej prywatyzacji wszystkiego, co dało się sprzedać w latach 90. Ciekawe, jak sprawdzono tego "właściciela"? Pewnie wystarczyło tylko, że pomachał szwajcarskim paszportem, wymamrotał cztery zdania w schwytzerdeutch i urzędnicy padali na kolana rozwodząc się nad zaletami dobrodzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 95.160.242.* 20.05.09, 16:12 nikt go nie sprawdzal.kupujacy te wieże to tylko pionek podstawiony przez p ......ktoremu to do dzis najwyzsze głowy zabrza slaniaja sie do stup.nikt nie mial zamiaru remontowac wiezy,byl to po prostu jawny przekret-tak mi sie wydaje,bo nie trudno obliczyc z jakim zyskiem z tego wyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.telpol.net.pl 18.03.07, 23:12 Bardzo dobra decyzja, szkoda że po takim czasie. Przy okazji brawa dla Pana Dariusza Walerjańskiego, który wiele robi dla ratowania i popularyzacji zabytków przemysłowych Zabrza. Tylko tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sittae Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 192.85.110.* 19.03.07, 07:08 Oby tylko na pomyśle, zresztą wspaniałym, się nie skończyło. Niestety jetem pełen nieufności do obecnej prezydent miasta. Był juz pomysł aby budynek dawnej dyrekcji huty przeznaczyć , chocby w części na potrzeby Muzeum. Niestety jest on w całości potrzebny właśnie dla pani prezydent. Ma się tam przenieść z obecnej siedziby przy Powstańców bo ma tam za mało miejsca. Oczywiście nie oznacza to że zwolni sie miejsce w dotychczasowym ratuszu. Adaptacja budynku po Donnesmarckach będzie dużo kosztować. A pieniędzy w budżecie miasta niewiele. I na Muzeum pewnie nie wystarczy. A po co pani prezydent Muzeum w którym pracują ludzie nie do końca jej przychylni..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś wieża wodna IP: 62.29.136.* 19.03.07, 08:19 właśnie, bo w Świętochłowicach na bzdurnych obietnicach prezydenta się kończy. Wieża obok prezydium jest już w kiepskim stanie, a właściciel nic nie robi, podobnie jak p. prezydent Moś, który mydli oczy, że coś tam w niej będzie - tylko co i kiedy. Chyba zdąży się rozlecieć ze starości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 11:03 Szkoda, że obecni dziennikarze nie mają czasu zapoznać się z historią tego, rzeczywiście unikalnego, obiektu. Huczne zapowiedzi o galerii artystycznej z kawiarnią i punktem widokowym władze miejskie słały do wszystkich mediów w połowie lat 90-tych. O sprzedaży stało się głośno dopiero przy okazji końcowej dewastacji. Na temat odzyskiwania rejestrowych obiektów zabytkowych powinien wypowiedzieć się miejski i wojewódzki konserwator zabytków - wersja odkupywania śmieszy tam, gdzie na wniosek magistratu już dawno powinien wkroczyć prokurator. Ale władze mają ciekawsze zajęcia, a WKZ to teraz vacat, bo poprzedni po kontroli NIK zaniemógł, a nowego, mimo konkursu, nie wybrano.Więc kogo tu chwalić za kolejne hasła? Dzięki takim "staraniom" Pan Walerjański to rzeczywiście ostatni bojownik na tym placu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:09 wieża fajna, ale miasto ewidentnie dało tyłka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutnty a kto to Kyamiszyn Darius? IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.07, 15:22 chodzi po zabrzu fama ze to jego wieza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: a kto to Kyamiszyn Darius? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 17:38 to nie jego tylko niejakiego wallona. to na wpół mityczna postać. Nikt nie wie czy on naprawdę istnieje, nikt go nie widział. Ponoć był kiedyś piłkarzem górnika zabrze teraz mieszka w szwajcarii. Jakimiszyn jest tylko (i aż)jego pełnomocnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a kto to Kyamiszyn Darius? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:49 Nie postać mityczna , a jak najbardziej prawdziwa.Były gracz Górnika(za dużo powiedziane).Staniszewski Robert,który przyjął nazwisko Wallon - po matce.Obecnie lat chyba 31.Kręcą z Jakimiszynem już od wielu lat.Wallon to "Słup". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: a kto to Kyamiszyn Darius? IP: *.ip.netia.com.pl 20.03.07, 00:02 podobno wallon ma też jakis bar abo knajpe w Zabrzu. Ktura to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: a kto to Kyamiszyn Darius? IP: 95.160.242.* 15.05.09, 18:00 obecnie Wallon czy jak kto woli Staniszewski jest prezesem w PGM-Damrota-ate jego pomysly?hmmm,pozostawiają wiele do zyczenia.ktos napisal ze Darius byl prawa reka Wallona-blond. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.stk.vectranet.pl 20.03.07, 21:31 niestety w zabrzu nic nie potrafia Odpowiedz Link Zgłoś
almanzor00 Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej 21.03.07, 18:48 to taką rzecz mozna kupić? A za ile ją można potem sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec zabrza Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.zab.zigzag.pl 29.05.08, 14:13 wszystko mozna w tym mieście kupić jak sie ma UM w kieszeni i odpowiednich popleczników, trudno, zeby Dariusz J. nie kupił UM niepotrzebnej wierzy, jesli sam UM pozwolił mu wybudowac sobie okrąglaka na własnym podwórku i pozasłaniac ludziom okna. Dajcie spokój - smiech na sali! Władze prowadzą rozmowy z pełnomocnikiem- hahha- raczej swoim kumplem i właścicielem owej nieszczesnej wieży! Prywatne miasto i kupa machlojek, jak ze wszystkim tutaj. Słoneczna Doliną, zapomnianym Akwalandem o który juz nikt nawet nie pyta a UM udaje, ze nigdy takiej inwestycji nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 95.160.242.* 15.05.09, 18:05 obecnie Wallon czy jak kto woli Staniszewski jest prezesem w PGM-Damrota-ate jego pomysly?hmmm,pozostawiają wiele do zyczenia.ktos napisal ze Darius byl prawa reka Wallona-blond. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.chello.pl 15.05.09, 18:32 My tu gadu gadu a muzeum jak nie było tak nie ma. Za to nowy pałac Mańki-Szulik, w budynku dyrekcji huty, już prawie gotowy :( To się nazywa szacunek dla historii i miłość do swego miasta. Wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 95.160.242.* 15.05.09, 19:59 dziwie sie ze takimi przekretami nikt sie nie interesuje tylko my forumowicze.jak jest o czyms glosno to zaraz wszystko ucicha-WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 89.108.210.* 15.05.09, 20:25 ale jest galeria!!! chociaż tyle - czekam kiedy pokażą wystawy takie do jakich przyzwyczaili zabrzan w latach 80. i 90. a przecież eksponatów przybyło o tamtych lat, jestem pewien. Tak więc czekam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: picnic Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 09:26 a nie doczekanie twoje hihi - po co wam Muzeum-macie wszak hipermarkety i ze sześć budynków Urzędu Miejskiego - a tak swoja drogą, skoro pani Prezydent wyremontowała sobie gabinet i budynek na Powstańcó - to po co jej nowa siedziba w dyrkcji Huty? Odpowiedz Link Zgłoś
rama29 Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej 16.05.09, 15:23 Tak na wszelki wypadek. Może chce mieć dwa gabinety. Jeden dla siebie a drugi dla męża. Połączy je sobie sztolnią i będzie mogła sobie gondolą pływać z jednego gabinetu do drugiego a Bobofrut będzie robił za gondoliera. Może taki jest pomysł? A co trzeba mieć fantazję. Jak Urząd może mieć 8 budynków to MMS może mieć 8 gabinetów. Odpowiedz Link Zgłoś
ramona-only Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej 21.05.09, 09:08 i już nie chce mi się pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramona-only Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.centertel.pl 21.05.09, 15:38 Jest tu kilku pasjonatów Pani Prezydent;ale każdy temat sprowadzać do tego tematu,to przesada. Ja jako GOROLKA staram się miasto w którym przyszło mi żyć pokazywać pięknie,choć wielokroć się wściekam i wstydzę za to brudne z obsubanymi z tynku kamienicami- Zabrze. Jednak na pewnym int forum fotograficznym pokazałam okwiecone i czyste obiekty.Również w/w wieżę(choć oczywiśćie nie spełnia powyższych kryteriów.) I otórz jaki był odzew? Ależ tak!mnóstwo ludzi pytało w tzw" Kometarzu do zdjęcia"-o szczegóły.Niektórzy byli zafascynowani.Dodam Ze to ludziska z całej Europy! Już tu raz chwaliłam p.Waleriańskiego,takich jest niewielu! To naprawdę wspaniała sprawa,że będziemy się(daj Boże)mogli pochwalić przed swiatem takim obiektem! ps-to moja prywatna opinia ,nie jestem z Urzędu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 95.160.242.* 21.05.09, 16:58 kazdy ma prawo do wlasnego zdania,ale jak ktos kupuje taki obiekt wciskajac przy tym ciemnote ludziom ze co tam nie bendzie i w gruncie zeczy nic nie robi to jest to robione tylko dla wlasnego zysku,i gdzies trzeba to poruszyc.jedyne co kazal zrobic to w nocy powyciagac zlom-chyba ludziom z jego otoczenia.jestem fascynatkom takich zabytkow i szlak mnie trafia ze wieża sie rozpada.takich jak on trzeba najpierw prześwietlić.ten czlowiek jest bez grosza przy duszy,i co?nagle wylozyl 400 tysiecy?to byl jawny przekret i tyle-hańba i wstyd!!!!-ten euro deputowany-chyba faktycznie pomachal paszportem i urzędasy padli mu do stop myslac jaki to on będzie dobrodziej dla miasta-och,zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: 95.160.242.* 21.05.09, 17:04 a jesli chodzi o P.Prezydent to ja tez mam do Niej duzy szacunek.ten temat znam trzoszke glembiej i wiem co pisze-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej IP: *.stk.vectranet.pl 27.08.09, 01:56 chciec to mogą, nie ma zakazu Odpowiedz Link Zgłoś
belecicho Re: Muzeum w zabrzańskiej wieży wodnej 11.09.22, 23:38 konstrukcja hydrauliczna w sieci wodociągowej do regulacji ciśnienia i przepływu wody w sieci wodociągowej , tworząca jej rezerwę i wyrównująca harmonogram pracy przepompowni [ 3]. Główne części wieży ciśnień to zbiornik na wodę (głównie żelbetowy lub stalowy) oraz konstrukcje wsporcze (żelbetowe, stalowe, czasem murowane). Pojemność zbiorników waha się od kilkudziesięciu (dla małych sieci wodociągowych) do kilku tysięcy metrów sześciennych (w dużych miejskich i przemysłowych sieciach wodociągowych). Wysokość wieży ciśnień (odległość od powierzchni ziemi do dna zbiornika) wynosi najczęściej do 25 m. Wieże ciśnień wyposażone są w rury doprowadzające i odprowadzające wodę, urządzenia przelewowe zapobiegające przelewaniu się zbiornika, alarmy oraz system pomiaru poziomu wody.Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś