Dodaj do ulubionych

Intereferon a nerwowość zwiększona

IP: *.retsat1.com.pl 25.05.11, 15:26
Czy to prawda, że Interferon może dawać takie skutki ubczne jak nadmierne rozdrażnienie, graniczące z agresją, wybuchy gniewu ponad normę etc?

Biorę od ok 1/2 roku interefeon i zacząłem coś takiego u siebie zawużać. W dodatku narzeczona samoistnie stwierdziła, że "od pół roku jesteś nie do wytrzymania, kłótliwy" - nie mówiłem jej o tym, że sam coś takiego zacząłem u siebie zauważać.
Obserwuj wątek
    • iza_czarnecka Re: Intereferon a nerwowość zwiększona 25.05.11, 17:49
      Hmmmm raczej nie słyszałam, takie efekty specjalne pojawiaja się owszem nawet często, ale po sterydach.

Czasem po interferonach występuje nastrój depresyjny, wówczas zalecane jest przejście na glatiramer. Ale - depresja nie objawia się rozdrażnieniem.

Może to raczej być lęk z powodu choroby, niepewność przed przyszłością. Lęk często wyzwala agresję. Nie tylko u zwierząt, choć ja przeważnie jako psycholog zajmuję się właśnie zwierzakami. :)

To co moge poradzić, to wszystkie działania związane z obniżeniem lęku i stresu. Od ćwiczeń fizycznych (podnoszą poziom endorfin, więc poprawiają nastrój), po relaksację no i parę minut spędzonych z narzeczoną niekoniecznie na rozmowie :)

Pozdrawiam
      Iza
      • Gość: m Re: Intereferon a nerwowość zwiększona IP: *.retsat1.com.pl 25.05.11, 18:05
        Podsyłam kilka linków. Spraw co prawda tyczy się chorych na wirusowe zapalanie wątroby, ale tam właśnie też jest mowa o interferonie:

www.rp.pl/artykul/447645.html?print=tak
        "W połowie kuracji interferonem rodzina Marka B. zauważyła u niego zmienność nastrojów i niekontrolowane wybuchy agresji. Zgłosiła to lekarzowi prowadzącemu. Ten wypisał Markowi B. skierowanie do psychiatry w innej placówce. Tam trzeba było czekać pod gabinetem nawet kilka godzin, bez gwarancji, że się zostanie przyjętym. Marek B. po kilku wizytach zrezygnował."
        "W opinii dla sądu prof. Janusz Cianciara, hepatolog (specjalista od chorób wątroby), napisał: „Jest bardzo prawdopodobne, że szereg zaburzeń u pana Marka B. było związanych z leczeniem interferonem”.

"Sąd nie przychylił się do tego zdania. Wyniki obserwacji psychiatrycznej, którą przeprowadzono po pół roku od terapii, wykazały, że B. jest zdrowy psychicznie. Problem w tym, że skutki uboczne działania leków odczuwa się zwykle nie dłużej niż pół roku po leczeni"

"Na forach internetowych chorych na żółtaczkę typu C ciągle powraca temat złego samopoczucia psychicznego. Leczeni przeżywają załamania nerwowe, nie śpią po nocach, są nadpobudliwi, bywają agresywni.

- Zazwyczaj uznawana jestem za siłę spokoju. Jednak podczas terapii wybuchałam jak Etna. Najgorsze było zbieranie się we mnie agresji, nad którą nie miałam kontroli. Wiedziałam, że nieuchronnie musi być wyładowana, nieważne na kim. Potem był płacz, przepraszanie. Potem znów wybuch - opowiada Ewa."

www.hcv-fundacja.pl/index1.php?art=p5
        "Szczególnie trudnym okresem jest terapia przeciwwirusowa. W tym czasie powszechnie występują zaburzenia nastroju. Leczenie przeciwwirusowe interferonem może pociągać za sobą skutki uboczne odnoszące się do centralnego układu nerwowego, w tym szczególnie depresję, ataki lęku, bezsenność, zaburzenia koncentracji lub pamięci, a także myśli lub próby samobójcze."

"Zwykle sytuacja wymaga zastosowaniu leków antydepresyjnych, a w przypadku dużego nasilenia - redukcji dawki interferonu lub nawet przerwania terapii przeciwwirusowej. Sama depresja bywa trudna do zdiagnozowania. Może być "maskowana" przez związane z leczeniem stany zmęczenia lub poprzez agresję."

forum.gazeta.pl/forum/w,690,90747049,90771645,Re_prowadzenie_auta_w_czasie_terapii.html
        • iza_czarnecka Re: Intereferon a nerwowość zwiększona 26.05.11, 07:50
          Hmmmm

Nadal uważam, że sprawa nie jest taka oczywista.

1. Osoby z SM sa leczone interferonem beta 1 a i 1 b. Osoby chore na wzw - interferonem alfa. To sa inne preparaty. Nie znam efektów ubocznych interferonu alfa, nie jestem lekarzem. Znam statystyki dotyczące efektów ubocznych stosowania interferonu beta. Należy do nich depresja, chociaż pojawia się bardzo rzadko, bodaj u 2 proc. chorych. Tak jak pisałam, należy wówczas zmienić lek.

2. Rozdrażnienie, agresja, zmienność nastroju nie są raczej objawami depresji.

3. W SM występują niekiedy jako objawy bądź samej choroby bądź sytuacji (zazwyczaj trudno to określić) zaburzenia emocjonalne. Sa to:zmienność nastroju, nadmierna drażliwość, depresja, stany lękowe, a nawet PBA - pseudobulbar efect, nieadekwatność reakcji emocjonalnej w odpowiedzi na daną sytuację np. płacz lub śmiech bez powodu.

Cóż, ja bym w takiej sytuacji najpierw próbowała różnych form relaksacji, a jeśli to nie pomogłoby po prostu zwróciłabym się o pomoc do specjalisty: psychologa lub psychiatry.
          Ważne by druga strona w związku - narzeczona miała świadomość, że te nastroje nie sa skierowane przeciwko niej, ale wynikają z choroby i są skierowane przeciwko chorobie jako takiej.

Wspomniałam o tym, że może być to reakcja na lęk związany z choroba, niepewną przyszłością etc, bo reakcją na lęk i frustrację jest najczęściej agresja. Jest to dla mnie bardziej logiczne niż poszukiwanie rzadkich efektów ubocznych leku. Ot podręcznikowe zachowanie.

Pozdrawiam
          Iza Czarnecka
    • caaay Re: Intereferon a nerwowość zwiększona 26.05.11, 14:09
      Takie objawy daje sm jako takie.
      U mnie to był pierwszy, bardzo wczesny objaw.
      • iza_czarnecka Re: Intereferon a nerwowość zwiększona 27.05.11, 07:32
        Zgadza się, napisałam o tym w mailu wyżej.

Problemy emocjonalne mogą miec podłoże endogenne (zmiany demielinizacyjne) jak i sytuacyjne (tego chyba nie musze wyjasniac). Oczywiście należy próbować sobie z tym radzić, bo to trudny objaw zwlaszcza dla bliskich. Sposoby są różne, najlepiej zacząć od tych, które nie wymagają prochów i rozmowy ze specjalista.

Ważne też by najbliżsi mieli świadomość, skąd wynika zmienność nastrojów czy rozdrażnienie.

Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka