bastet7 21.11.05, 10:21 Czy istnieją jakieś prawidłowości dotyczące akcentowania... Bo jak na razie to muszę uczyc się na pamięć każdego słowa, bo na wyczucie akcentowanie mi nie wychodzi (zawsze na odwrót hihi). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakas Re: Akcent 21.11.05, 15:15 Ha, tak łatwo to nie ma. Ale i tak cieszmy się że zlikwidowano system trójakcentowy - to była dopiero jazda. Problemu generalnie nie widze, przecież ucząć się słówek i tak trzeba je jakoś wymawiać, to co stoi na przeszkodzie by wymawiać od razu prawidłowo [tak jak słyszymu lub widzimy w piśmie]. Problem wg mnie to ruchomość akcentu przy deklinacji. Czy o to chodziło? Pzdr m. Odpowiedz Link
bastet7 Re: Akcent 22.11.05, 07:59 No tak, zmiany akcentów przy deklinacji to jest dopiero wyzwanie. Wczoraj spędziłam cały wieczór na miłej lekturze deklinacji hihi. Dobrze jednak, że są jakieś tam zasady odnośnie zmian akcenów, aczkolwiek jest mnóstwo słów, w przypadku których niestety zmienia się....bo tak jest i koniec;-( Ale tak od razu mam skojarzenia z rosyjskim w szkole...też miałam problemy z akcentem i z tym czytaniem "o" jak "a" bodajże...;-)) No ale na razie jakoś sobie radzę, po prostu pamięciówka. Dziękuję bardzo za odpowiedź, Malakas, i pozdrawiam cieplutko;-)) PS> A tak właściwie, to jesteś może fililogiem klasycznym??? Bo wiedzę masz dużą, do tego naznaczoną wielkim zaangażowaniem;-))) Odpowiedz Link
pjasinski Re: Akcent 04.09.06, 18:47 Ja sie zastanawiam, czy poprawne akcentowanie jest niezbędne do bycia zrozumiałym, czy tylko brzmi śmiesznie? W polskim na przykład, poprawne akcentowanie nie jest konieczne... Wiem, że na przykład w hiszpańskim jest z tym różnie, bo "papa" odpowiednio zaakcentowane znaczy prawdopodobnie albo "tata", albo "ziemniak" Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
eridan Re: Akcent 04.09.06, 21:14 W konkretnych wyrazach, tam gdzie akcent zmienia treść słowa - jest to oczywiste. W innych przypadkach - to kwestia odbioru lecz nie znaczenia.pzdr. Odpowiedz Link
malakas Off topic 06.09.06, 12:07 Odpowiadam tutaj użytkownikowi "tipota", który był do mnie napisał prywatnie, ale którego albo adres gazetowy jest jakiś felerny, albo nie wiem co, w każdym razie odrzuca. www.grecja.home.pl/forum/viewtopic.php?t=83&postdays=0&postorder=asc&start=30 Odpowiedz Link