polesiak 27.07.05, 16:58 Proszę mi powiedzieć, jaki jest sens montowania domofonu na słupku przy wyjeździe z osiedla (ale wewnątrz) - na zewnątrz rozumiem, ale w środku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalfront Re: Pytanie domofon 28.07.05, 09:30 już wyjaśniam - do tej pory na "wewnętrznej" stronie słupka zamiast domofonu był przycisk do otwierania drzwi. tylko że wkładając rękę "od zewnątrz" można go było pstryknąć i sobie otworzyć więc praktycznie każdy mógł sobie na teren osiedla wejść. dlatego, na prośbę mieszkańców, przycisk usunięto i zamotowano drugi domofon - mieszkańcy znający kod otwierają sobie sami, goście dzwonią i proszą o otwarcie drzwi. gdyby w ogóle zrezygnowano z montowania czegokolwiek zawsze trzeba by było nosić ze sobą klucze albo pilota do bramy, a tak, nawet jak kluczy zapomnisz to wstukujesz kod i po sprawie... jest jeszcze jedna zaleta takiego rozwiązania - intruz, który w jakiś sposób dostanie się na teren osiedla (np. wchodząc za którymś z mieszkańców), nieznając kodu sam nie wyjdzie z osiedla i w efekcie kręcąc się koło furtki, czekając na kogoś wychodzącego i próbując jakoś się wydostać, zwróci (mam nadzieję) uwagę ochrony lub mieszkańców pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polesiak Re: Pytanie domofon 28.07.05, 12:28 Kod ten sam co do budynków? Bo jak tak wpisywałem, to nie działało. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Pytanie domofon 28.07.05, 14:36 ten sam, który dostawaliśmy w Biurze Sprzedaży... mój rano działał, może jakaś usterka że teraz nie działa??? Odpowiedz Link Zgłoś
fioletor Re: Pytanie domofon 28.07.05, 18:43 Domofon wyjściowy przy bramie obsługuje się tak samo jak ten przy wejściu do budynku, czyli najpierw trzeba wcisnąć przycisk na którym narysowany jest klucz (jeśli dobrze pamietam to jest w dolnym rzędzie pierwszy przycisk z prawej strony), a następnie ten sam kod, który wbija się przy wejściu do budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
polesiak Re: Pytanie domofon 01.08.05, 08:47 Jest oczywiście wada tego rozwiązania. Jakikolwiek gość wychodzący z osiedla nie wyjdzie, bo nie zna kodu. Chyba prostszym rozwiązaniem byłoby takie usytuowanie przycisku albo osłonięcie go kawałkiem blachy, by nie można było go otwierać z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat_8 Re: Pytanie domofon 01.08.05, 17:50 Oczywiście, że wyjdzie. Wystarczy, że zadzwoni z wewnętrznego domofonu do mieszkańca, którego odwiedzał i poprosi go o otwarcie furtki. Tak samo jak przy wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś