magda_bemowwo_park 10.07.06, 21:09 co sądzicie o tym, żeby zainwestować w ekrany wyciszające, które mogłyby zostać umieszczone od ulicy Wrocławskiej? Jeżeli złozyliby się wszyscy mieszkańcy koszt nie byłby ogromny, a za to byłoby ciszej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_bemowwo_park Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 10.07.06, 21:12 i jeszcze link z sieci www.ekrany-akustyczne.pl/ekrany.php Odpowiedz Link Zgłoś
beata.cressay Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.07.06, 10:26 Dlaczego tylko od Wrocławskiej?? Ja mam okna wychodzące wprost na linię 20, od ulicy Dywizjonu 303. Proponuję tam założyć ekrany. I oczywiście też mają się na to złożyć wszyscy mieszkańcy osiedla. No.. nie wiem... Trzeba trochę zdrowego rozsądku. Ewentualnie można spróbować powalczyć w Gminie. Ale to już chyba pole do popisu dla przyszłego Zarządu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.07.06, 18:43 szczerze mówiąc to takie ekrany pomogłyby tylko mieszkańcom parteru ew. I piętra, dla pozostałych byłyby bezużyteczne... poza tym moim zdaniem takie ekrany fatalnie wyglądają na zwykłych ulicach (był o tym niedawno nawet artykuł w wyborczej), na trasach szybkiego ruchu jeszcze ujdą ale zwykłe ulice to jezdnia, krawężnik, trawa, chodniczek, drzewko itp. a nie ekrany (zresztą moża się przejechac na Maczka i zobaczyć jak wygląda "osiedle za ekranami") z kolei ten jeden wagon 20-tki kursujący z częstotliwością 2,3 razy na godzinę jest naprawdę mało uciążliwy, już bardziej słychać tramwaje na Radiowej moim zdaniem hałas od ulicy to normalna sprawa w mieście i nie ma co kopi o to kruszyć, ja bym skupił się raczej na walce, żeby nam pod oknami autostrady nie puścili bo wtedy ani ekrany ani nic na świecie nam nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
ma-iaa Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 08:43 Autostrada pod naszymi oknami jest już przesadzona . Jak mnie poinformowano w GDDK (w okresie kiedy kupowalismy z mezem mieszkanie) ma ona przebiegac okolo 80 metrow od blokow 10, 10A, 10B i okolo 40 metrow od blokow 10E, 10F, 10G - w poziomie -1 i z ekranami wyciszajacymi (oczywiście tramwaj 20 będzie nadal kursowal tak jak kursuje - tyle ze ma byc chyba przyblizony do naszego osiedla(?)). Watpliwym pozostaje raczej to w jakim czasie zostanie ona wybudowana. Tak ze ekrany od strony tramwaju 20 mamy zapewnione... Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 09:59 ma-iaa napisała: > Autostrada pod naszymi oknami jest już przesadzona . > Jak mnie poinformowano w GDDK cóż, w tym kraju nic nie jest przesądzone, a zmianyw strukturze administracji rządowej są tak dynamiczne że zaraz i GDDiKA może nie być :) > ma ona przebiegac okolo 80 metrow od blokow 10, 10A, 10B i okolo 40 metrow od > blokow 10E, 10F, 10G - w poziomie -1 i z ekranami wyciszajacymi budowanie tego typu inwestycji w takiej odległości od zabudowań mieszkalnych to czyste barbarzyństwo > tramwaj 20 będzie nadal kursowal tak jak kursuje - tyle ze ma byc chyba > przyblizony do naszego osiedla(?)) ciekawe jak, musieliby wyciąć drzewa, które odgradzają od hałasu nie gorzej niż ekrany (w dodatku na wszystkich poziomach) no i zasłaniają ewentualną trasę - szkoda by było > Watpliwym pozostaje raczej to w jakim > czasie zostanie ona wybudowana. jak za powiedzmy 10 lat to już by mnie urządzało :) > Tak ze ekrany od strony tramwaju 20 mamy zapewnione... tylko czy postawią je przed torami, czy raczej między torami a trasą? współczuję mieszkańcom parterów - jedyne co będą widzieć z okien to mlecznobiała tafla plastiku Odpowiedz Link Zgłoś
ma-iaa Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 10:34 Tak naprawde, to bez znaczenia dla planowanej autostrady pozostaje czy GDDKiA moze zostac zlikwidowana czy nie, dlatego ze w przypadku likwidacji jakiegos urzedu, jego kompetencje przejmuje inny urzad. Natomiast rzeczywiscie budowanie autostrady w tak niewielkiej odleglosci od zabudowan mieszkalnych to barbarzynstwo. Z tym ze autostrada w tym miejscu byla planowana duzo wczesniej niz to osiedle, na ktorego miejscu zreszta tez mialo znajdowac sie cos zupelnie innego (jak np: ostatnio zaklad dla niewidomych). Ale oczywiscie trzeba byc dobrej mysli :) Odpowiedz Link Zgłoś
weronos Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 13.07.06, 15:52 Do Pani Magdy, inicjatorki tego watku: Czesto sie zgadzam z Pani opiniami, tym razem jednak pragne zaprotestowac - przeciez to bylo od poczatku oczywiste, w jakim miejscu powstaje osiedle! Zreszta trzeba przyznac, ze komunikacja jest tu niezle rozwiazana. Ale pomysl z ekranami jest naprawde chybiony! nie wyobrazam sobie, bysmy mieli to sami sfinansowac, a po wtore, czy wyobraza sobie Pani te klatke otaczajaca nasze osiedle?! Ja nie i ani mi sie sni popierac ten szalony pomysl. Prosze pomyslec tak jak urbanista - osiedle jest wszakze czescia wiekszej calosci, czy wyobraza sobie Pani ten chaos przestrzenny, te plyty uwidaczniajace chyba tylko gore tych dwoch wyzszych budynkow? Prosze zwazyc, ze np. pobliski Carrefour powstal w miejscu, gdzie biegnie kanal napowietrzania Warszawy! To znana sprawa i znana afera korupcyjna, tylko co z tego, skoro obieg powietrza zostal w stolicy skutecznie zaklocony, a odpowiedzialni urzednicy nadal urzeduja! Wiec prosze, by swoj pomysl rozpatrzyla Pani pod tymi kilkoma wzgledami. mam nadzije, ze nam jednak pani tych ekranow nie wybuduje i nie zafunduje! Zycze chlodu! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1973 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 13.07.06, 19:46 zgadzam sie w 100% z weronos-em. Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
magda_bemowwo_park Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 14.07.06, 10:34 weronos napisała: > > Do Pani Magdy, inicjatorki tego watku: > > Czesto sie zgadzam z Pani opiniami, tym razem jednak pragne zaprotestowac - > przeciez to bylo od poczatku oczywiste, w jakim miejscu powstaje osiedle! > Zreszta trzeba przyznac, ze komunikacja jest tu niezle rozwiazana. > Ale pomysl z ekranami jest naprawde chybiony! nie wyobrazam sobie, bysmy mieli > to sami sfinansowac, a po wtore, czy wyobraza sobie Pani te klatke otaczajaca > nasze osiedle?! Ja nie i ani mi sie sni popierac ten szalony pomysl. Prosze > pomyslec tak jak urbanista - osiedle jest wszakze czescia wiekszej calosci, czy > > wyobraza sobie Pani ten chaos przestrzenny, te plyty uwidaczniajace chyba tylko > > gore tych dwoch wyzszych budynkow? Prosze zwazyc, ze np. pobliski Carrefour > powstal w miejscu, gdzie biegnie kanal napowietrzania Warszawy! To znana sprawa > > i znana afera korupcyjna, tylko co z tego, skoro obieg powietrza zostal w > stolicy skutecznie zaklocony, a odpowiedzialni urzednicy nadal urzeduja! > Wiec prosze, by swoj pomysl rozpatrzyla Pani pod tymi kilkoma wzgledami. mam > nadzije, ze nam jednak pani tych ekranow nie wybuduje i nie zafunduje! > Zycze chlodu! Na całe szczęscie chłód dotarł wraz z frontem Atlantyckim (?) tak trochę sobie wyobrażałam mały ekranik od strony wrocławksij, nie betonbowy,a szklany :)))))))))))) jednak w chwili obecnej bardziej przeszkadza mi skrzypiąca brama więc nie będę ssamodzielnie stawiać ekranów :) Odpowiedz Link Zgłoś
urbanson Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 08.08.06, 17:24 w całości nie zgodzę się z Panem. Ekrany nie szpecą. Poza tym jest ich cały wybór Są nawet przeźroczyste wyprodukowane z gęstego materiału. Poza tym nie mają one metra czy nawet dwóch. Są zdecydowanie wyższe i instalowane bardzo blisko jezdni, pod odpowiednim kątem. zatem zapewniam Pana, że skorzystaliby na tym nie tyko mieszkańcy parteru. A autostradą bym się nie martwił. Na razie plan realizacji projektu jest zawieszony. A poza tym będzie ona głęboko wkopana poniżej poziomu naszych budynków i również zabezpieczona ekranami. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_i_jarek Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 09.08.06, 08:39 "instalowane bardzo blisko jezdni, pod odpowiednim kątem. zatem zapewniam Pana, że skorzystaliby na tym nie tyko mieszkańcy parteru. " a prosze powiedzieć jak zainstalować taki ekran bardzo blisko jezdni jeżeli jest jeszcze zatoczka autobusu i przystanek? rozumiem że wtedy za przystankiem, tak? to ja na co takiego nie pójdę, bo nie uśmiecha mi się wychodząc na balkon patrzeć na oddalony o metr plastik czy cokolwiek innego.Owszem odgłosy ulicy nie są przyjemne, ale wole to, niż widok na taflę takiego czegoś dziwnego. Kupując mieszkanie, wolałam mieć widok na ulicę i pewność że przed nosem mi nic nowego nie wyrośnie, czego nie można powiedzieć o blokach od strony działek. Tam, jak nie autostradę, to mogli by wybudować kolejne osiedle... mniejsza o to. Ja chciałam miec widok ulicy a nie ekranu! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanson Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 09.08.06, 17:13 ekran kończyłby się przy bramie wjazdowej... i zachodził dalej w dłuż ulicy Radiowej (w stronę centrum). Tak więc okolice przystanku w ogóle nie byłby objęte tym projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszjerzy Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 10.08.06, 14:46 Popieram Monikę, a swoje zdanie opisałem w tym drugim, nie wiedzieć po co równolegle pociągniętym wątku. Nie chcę być rybką akwariową! Mariusz a8/28 Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 18:01 popieram. nie mam ochoty wychodzić na balkon i oglądać jakieś brzydkie plastiki, które świat zasłaniają Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszjerzy Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 23.08.06, 09:18 Tak, tak, przeźroczyste nie zasłania, nie zniekształca obrazu, przepuszcza świeże powietrze... To ja proponuję postawić sobie takie niezasłaniające ekrany przed swoim oknem - przed moim są zupełnie niepotrzebne ;) Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 18:03 mieszkam na I piętrze i wcale nie uważam żeby takie ekrany mi w czymś miały pomóc.u mnie slychać nie tylko tramwaje i autobusy z radiowej ale również 20, ale kupując mieszkanie każdy widział co bierze i co jest za oknem więc moze nie przesadzajmy.uwazam ze ekrany to pomysł zupełnie chybiony! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 19:05 Dlatego kupiłem mieszkanie na innym osiedlu!!! Ale tak serio, każdy z mieszkńców wiedział co kupuje-po pierwsze. Pod drugie jest to miasto, a nie wieś-dlatego jest głośno. Po trzecie-jak wasze ładne osiedle (do tej pory)-bo naprawde jest ładne-jak bedzie wyglądało po zamontowaniu ekranów. Już to sobie wyobrażam. Pozdrawiam-niedoszły sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 18.08.06, 14:23 dorota-kamil napisał: > Dlatego kupiłem mieszkanie na innym osiedlu!!! > Ale tak serio, każdy z mieszkńców wiedział co kupuje-po pierwsze. Pod drugie > jest to miasto, a nie wieś-dlatego jest głośno. > Po trzecie-jak wasze ładne osiedle (do tej pory)-bo naprawde jest ładne-jak > bedzie wyglądało po zamontowaniu ekranów. Już to sobie wyobrażam. > Pozdrawiam-niedoszły sąsiad 100% racji - te ekrany niby dźwiękochłonne wyglądaja FATALNIE - wolę hałas powodowany przez zwykły ruch uliczny niż widok ekranu za oknem! Odpowiedz Link Zgłoś
lichoniespi Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.08.06, 23:11 Puknij się w czoło. Musielibyśmy to spłacać chyba z pięćset lat. Odpowiedz Link Zgłoś