Dodaj do ulubionych

EKRANY WYCISZAJĄCE

10.07.06, 21:09
co sądzicie o tym, żeby zainwestować w ekrany wyciszające, które mogłyby
zostać umieszczone od ulicy Wrocławskiej? Jeżeli złozyliby się wszyscy
mieszkańcy koszt nie byłby ogromny, a za to byłoby ciszej
Obserwuj wątek
    • magda_bemowwo_park Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 10.07.06, 21:12
      i jeszcze link z sieci www.ekrany-akustyczne.pl/ekrany.php
    • beata.cressay Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.07.06, 10:26
      Dlaczego tylko od Wrocławskiej?? Ja mam okna wychodzące wprost na linię 20, od
      ulicy Dywizjonu 303. Proponuję tam założyć ekrany. I oczywiście też mają się na
      to złożyć wszyscy mieszkańcy osiedla.
      No.. nie wiem... Trzeba trochę zdrowego rozsądku.
      Ewentualnie można spróbować powalczyć w Gminie. Ale to już chyba pole do popisu
      dla przyszłego Zarządu.

Pozdrawiam.
      • michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.07.06, 18:43
        szczerze mówiąc to takie ekrany pomogłyby tylko mieszkańcom parteru ew. I
        piętra, dla pozostałych byłyby bezużyteczne...

poza tym moim zdaniem takie ekrany fatalnie wyglądają na zwykłych ulicach (był
        o tym niedawno nawet artykuł w wyborczej), na trasach szybkiego ruchu jeszcze
        ujdą ale zwykłe ulice to jezdnia, krawężnik, trawa, chodniczek, drzewko itp. a
        nie ekrany (zresztą moża się przejechac na Maczka i zobaczyć jak
        wygląda "osiedle za ekranami")

z kolei ten jeden wagon 20-tki kursujący z częstotliwością 2,3 razy na godzinę
        jest naprawdę mało uciążliwy, już bardziej słychać tramwaje na Radiowej

moim zdaniem hałas od ulicy to normalna sprawa w mieście i nie ma co kopi o to
        kruszyć, ja bym skupił się raczej na walce, żeby nam pod oknami autostrady nie
        puścili bo wtedy ani ekrany ani nic na świecie nam nie pomoże...
        • ma-iaa Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 08:43
          Autostrada pod naszymi oknami jest już przesadzona .
          Jak mnie poinformowano w GDDK (w okresie kiedy kupowalismy z mezem mieszkanie)
          ma ona przebiegac okolo 80 metrow od blokow 10, 10A, 10B i okolo 40 metrow od
          blokow 10E, 10F, 10G - w poziomie -1 i z ekranami wyciszajacymi (oczywiście
          tramwaj 20 będzie nadal kursowal tak jak kursuje - tyle ze ma byc chyba
          przyblizony do naszego osiedla(?)). Watpliwym pozostaje raczej to w jakim
          czasie zostanie ona wybudowana.
          Tak ze ekrany od strony tramwaju 20 mamy zapewnione...
          • michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 09:59
            ma-iaa napisała:

> Autostrada pod naszymi oknami jest już przesadzona .
            > Jak mnie poinformowano w GDDK

cóż, w tym kraju nic nie jest przesądzone, a zmianyw strukturze administracji
            rządowej są tak dynamiczne że zaraz i GDDiKA może nie być :)

> ma ona przebiegac okolo 80 metrow od blokow 10, 10A, 10B i okolo 40 metrow od
            > blokow 10E, 10F, 10G - w poziomie -1 i z ekranami wyciszajacymi

budowanie tego typu inwestycji w takiej odległości od zabudowań mieszkalnych to
            czyste barbarzyństwo

> tramwaj 20 będzie nadal kursowal tak jak kursuje - tyle ze ma byc chyba
            > przyblizony do naszego osiedla(?))

ciekawe jak, musieliby wyciąć drzewa, które odgradzają od hałasu nie gorzej niż
            ekrany (w dodatku na wszystkich poziomach) no i zasłaniają ewentualną trasę -
            szkoda by było

> Watpliwym pozostaje raczej to w jakim
            > czasie zostanie ona wybudowana.

jak za powiedzmy 10 lat to już by mnie urządzało :)

> Tak ze ekrany od strony tramwaju 20 mamy zapewnione...

tylko czy postawią je przed torami, czy raczej między torami a trasą?
            współczuję mieszkańcom parterów - jedyne co będą widzieć z okien to
            mlecznobiała tafla plastiku
            • ma-iaa Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 12.07.06, 10:34
              Tak naprawde, to bez znaczenia dla planowanej autostrady pozostaje czy GDDKiA
              moze zostac zlikwidowana czy nie, dlatego ze w przypadku likwidacji jakiegos
              urzedu, jego kompetencje przejmuje inny urzad.
              Natomiast rzeczywiscie budowanie autostrady w tak niewielkiej odleglosci od
              zabudowan mieszkalnych to barbarzynstwo. Z tym ze autostrada w tym miejscu byla
              planowana duzo wczesniej niz to osiedle, na ktorego miejscu zreszta tez mialo
              znajdowac sie cos zupelnie innego (jak np: ostatnio zaklad dla niewidomych).
              Ale oczywiscie trzeba byc dobrej mysli :)
              • weronos Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 13.07.06, 15:52

Do Pani Magdy, inicjatorki tego watku:

Czesto sie zgadzam z Pani opiniami, tym razem jednak pragne zaprotestowac -
                przeciez to bylo od poczatku oczywiste, w jakim miejscu powstaje osiedle!
                Zreszta trzeba przyznac, ze komunikacja jest tu niezle rozwiazana.
                Ale pomysl z ekranami jest naprawde chybiony! nie wyobrazam sobie, bysmy mieli
                to sami sfinansowac, a po wtore, czy wyobraza sobie Pani te klatke otaczajaca
                nasze osiedle?! Ja nie i ani mi sie sni popierac ten szalony pomysl. Prosze
                pomyslec tak jak urbanista - osiedle jest wszakze czescia wiekszej calosci, czy
                wyobraza sobie Pani ten chaos przestrzenny, te plyty uwidaczniajace chyba tylko
                gore tych dwoch wyzszych budynkow? Prosze zwazyc, ze np. pobliski Carrefour
                powstal w miejscu, gdzie biegnie kanal napowietrzania Warszawy! To znana sprawa
                i znana afera korupcyjna, tylko co z tego, skoro obieg powietrza zostal w
                stolicy skutecznie zaklocony, a odpowiedzialni urzednicy nadal urzeduja!
                Wiec prosze, by swoj pomysl rozpatrzyla Pani pod tymi kilkoma wzgledami. mam
                nadzije, ze nam jednak pani tych ekranow nie wybuduje i nie zafunduje!
                Zycze chlodu!
                • mariusz1973 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 13.07.06, 19:46
                  zgadzam sie w 100% z weronos-em.
                  Pozdrawiam
                  Mariusz

• magda_bemowwo_park Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 14.07.06, 10:34
                  weronos napisała:

>
                  > Do Pani Magdy, inicjatorki tego watku:
                  >
                  > Czesto sie zgadzam z Pani opiniami, tym razem jednak pragne zaprotestowac -
                  > przeciez to bylo od poczatku oczywiste, w jakim miejscu powstaje osiedle!
                  > Zreszta trzeba przyznac, ze komunikacja jest tu niezle rozwiazana.
                  > Ale pomysl z ekranami jest naprawde chybiony! nie wyobrazam sobie, bysmy
                  mieli
                  > to sami sfinansowac, a po wtore, czy wyobraza sobie Pani te klatke otaczajaca
                  > nasze osiedle?! Ja nie i ani mi sie sni popierac ten szalony pomysl. Prosze
                  > pomyslec tak jak urbanista - osiedle jest wszakze czescia wiekszej calosci,
                  czy
                  >
                  > wyobraza sobie Pani ten chaos przestrzenny, te plyty uwidaczniajace chyba
                  tylko
                  >
                  > gore tych dwoch wyzszych budynkow? Prosze zwazyc, ze np. pobliski Carrefour
                  > powstal w miejscu, gdzie biegnie kanal napowietrzania Warszawy! To znana
                  sprawa
                  >
                  > i znana afera korupcyjna, tylko co z tego, skoro obieg powietrza zostal w
                  > stolicy skutecznie zaklocony, a odpowiedzialni urzednicy nadal urzeduja!
                  > Wiec prosze, by swoj pomysl rozpatrzyla Pani pod tymi kilkoma wzgledami. mam
                  > nadzije, ze nam jednak pani tych ekranow nie wybuduje i nie zafunduje!
                  > Zycze chlodu!

Na całe szczęscie chłód dotarł wraz z frontem Atlantyckim (?)
                  tak trochę sobie wyobrażałam mały ekranik od strony wrocławksij, nie
                  betonbowy,a szklany :))))))))))))
                  jednak w chwili obecnej bardziej przeszkadza mi skrzypiąca brama więc nie będę
                  ssamodzielnie stawiać ekranów :)
        • urbanson Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 08.08.06, 17:24
          w całości nie zgodzę się z Panem. Ekrany nie szpecą. Poza tym jest ich cały
          wybór Są nawet przeźroczyste wyprodukowane z gęstego materiału. Poza tym nie
          mają one metra czy nawet dwóch. Są zdecydowanie wyższe i instalowane bardzo
          blisko jezdni, pod odpowiednim kątem. zatem zapewniam Pana, że skorzystaliby
          na tym nie tyko mieszkańcy parteru.

A autostradą bym się nie martwił. Na razie plan realizacji projektu jest
          zawieszony. A poza tym będzie ona głęboko wkopana poniżej poziomu naszych
          budynków i również zabezpieczona ekranami.
          • monika_i_jarek Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 09.08.06, 08:39
            "instalowane bardzo blisko jezdni, pod odpowiednim kątem. zatem zapewniam
            Pana, że skorzystaliby na tym nie tyko mieszkańcy parteru. "
            a prosze powiedzieć jak zainstalować taki ekran bardzo blisko jezdni jeżeli
            jest jeszcze zatoczka autobusu i przystanek? rozumiem że wtedy za przystankiem,
            tak? to ja na co takiego nie pójdę, bo nie uśmiecha mi się wychodząc na balkon
            patrzeć na oddalony o metr plastik czy cokolwiek innego.Owszem odgłosy ulicy
            nie są przyjemne, ale wole to, niż widok na taflę takiego czegoś dziwnego.
            Kupując mieszkanie, wolałam mieć widok na ulicę i pewność że przed nosem mi nic
            nowego nie wyrośnie, czego nie można powiedzieć o blokach od strony działek.
            Tam, jak nie autostradę, to mogli by wybudować kolejne osiedle... mniejsza o
            to. Ja chciałam miec widok ulicy a nie ekranu!
            • urbanson Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 09.08.06, 17:13
              ekran kończyłby się przy bramie wjazdowej... i zachodził dalej w dłuż ulicy
              Radiowej (w stronę centrum).
              Tak więc okolice przystanku w ogóle nie byłby objęte tym projektem.
            • mariuszjerzy Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 10.08.06, 14:46
              Popieram Monikę, a swoje zdanie opisałem w tym drugim, nie wiedzieć po co
              równolegle pociągniętym wątku.

Nie chcę być rybką akwariową!

Mariusz
              a8/28
            • izabell83 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 18:01
              popieram. nie mam ochoty wychodzić na balkon i oglądać jakieś brzydkie
              plastiki, które świat zasłaniają
              • urbanson Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 22.08.06, 12:32
                przeźroczyste nie zasłania.
                • mariuszjerzy Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 23.08.06, 09:18
                  Tak, tak, przeźroczyste nie zasłania, nie zniekształca obrazu, przepuszcza
                  świeże powietrze... To ja proponuję postawić sobie takie niezasłaniające ekrany
                  przed swoim oknem - przed moim są zupełnie niepotrzebne ;)

Pozdrawiam
                  Mariusz
        • izabell83 Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 18:03
          mieszkam na I piętrze i wcale nie uważam żeby takie ekrany mi w czymś miały
          pomóc.u mnie slychać nie tylko tramwaje i autobusy z radiowej ale również 20,
          ale kupując mieszkanie każdy widział co bierze i co jest za oknem więc moze nie
          przesadzajmy.uwazam ze ekrany to pomysł zupełnie chybiony!
          • dorota-kamil Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 17.08.06, 19:05
            Dlatego kupiłem mieszkanie na innym osiedlu!!!
            Ale tak serio, każdy z mieszkńców wiedział co kupuje-po pierwsze. Pod drugie
            jest to miasto, a nie wieś-dlatego jest głośno.
            Po trzecie-jak wasze ładne osiedle (do tej pory)-bo naprawde jest ładne-jak
            bedzie wyglądało po zamontowaniu ekranów. Już to sobie wyobrażam.
            Pozdrawiam-niedoszły sąsiad
            • michalfront Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 18.08.06, 14:23
              dorota-kamil napisał:

> Dlatego kupiłem mieszkanie na innym osiedlu!!!
              > Ale tak serio, każdy z mieszkńców wiedział co kupuje-po pierwsze. Pod drugie
              > jest to miasto, a nie wieś-dlatego jest głośno.
              > Po trzecie-jak wasze ładne osiedle (do tej pory)-bo naprawde jest ładne-jak
              > bedzie wyglądało po zamontowaniu ekranów. Już to sobie wyobrażam.
              > Pozdrawiam-niedoszły sąsiad

100% racji - te ekrany niby dźwiękochłonne wyglądaja FATALNIE - wolę hałas
              powodowany przez zwykły ruch uliczny niż widok ekranu za oknem!
    • lichoniespi Re: EKRANY WYCISZAJĄCE 11.08.06, 23:11
      Puknij się w czoło. Musielibyśmy to spłacać chyba z pięćset lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka