Dodaj do ulubionych

reiffeisen-evolution, proszę o opinię

31.01.07, 16:43
Mam prośbę. Co państwo, jako mieszkańcy osiedla wybudowanego przez tego
właśnie developera, sądzicie o tej firmie. Jakie są państwa doświadczenia?
Czy można im ufać? Czy są solidni, czy dotrzymują umów, czy cena w trakcie
budowy wzrastała, czy była stała? I najważniejsze, jak państwo oceniacie stan
lokali, jak się mieszka w domach, których budowę organizowała reiffeisen-
evolution?
Obserwuj wątek
    • michalfront Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 31.01.07, 23:16
      ja bym się drugi raz poważnie zastanawiał...

na etapie budowy wszystko było ok ale poprawienia bubli budowlanych jakie
      wyszły w trakcie użytkowania nie mogę się od roku doprosić :(
      • gietka99 Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 01.02.07, 09:35
        Do tej pory ta firma zajmował się większymi inwestycjami, biurowce. To nasze
        osiedle mialo być zmierzeniem się z mieszkaniówką. Nie do końca im to wyszło
        technicznie. Może przy następnych osiedlach wezmą pod uwagę swoje błędy i nie
        będzie tak źle. W czasie budowy cena mieszkania wzrastała.
        • skafanderek Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 01.02.07, 14:18
          Generalnie pozytywnie. Oczywiście są pewne braki ale w porównaniu z
          doświadczeniami znajomych to oceniałbym tego developera na 4

• michal_wawa Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 01.02.07, 14:25
            Jak rozumiem 4 na 5 czy 4 na 10 ;) Co do budowy to nie wiem bo kupiłem
            mieszkanie już w stanie gotowym, natomiast wszelkie usterki zostały usunięte co
            prawda nie zawsze od razu ale zostały. Pojawiają się kolejne np odchodzące
            płytki na balkonie - zobaczymy jak w tym roku zostaną naprawione.
            Co do zarządzania po sprzedaży to był bałagan ale udało się wszystko wyprostować.
            Generalnie nie jest źle - sprzedawca jak to sprzedawca był miły i skuteczny :)
            Nawet poinformował o trasie więc ewentualne pretensje mogę mieć za parę lat
            tylko do siebie.
            Generalnie oki z paroma nieporozumieniami czyli 4 na 5.
            Pozdrawiam
            • mariusz1973 Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 01.02.07, 18:30
              Cena wzrastała ale kolejnych etapów budowy.
              Po podpisaniu umowy pozostała bez zmian.
              Ciężko jest go określić gdyż jeśli chodzi o jakość wykończenia mieszkania nie
              miałem i nie mam zastrzeżeń.
              A jeśli chodzi o niedociągnięcia to:
              - brak placu zabaw dla dzieci (miały być 2)
              - fatalny jako zarządca osiedla (teraz gdy zajmuje się tym inna firma o niebo
              lepiej, wreszcie jest czysto)
          • skafanderek Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 01.02.07, 23:03
            oczywiscie chodzilo 4 w skali do 5 :)

Moim zdaniem niedociagniecia to:
            1. Brak placu zabaw (obiecany, ale nie ujety w umowie)
            2. Slabej jakosci domofony i mechanizm bramy
            3. Kilka drobnych niediciagniec w sferze projektowej np. wchodzac na osiedle
            dwokrotnie przechodzi się przez drogę wjazdową do garaży, ale z drugiej strony -
            co wazniejsze w budynkach szerokie korytarze (na tym oszczedza wielu
            developerow i powstaja takie komunikacyjne potworki), dosc nieekonomicznie
            rozwiazna kwestia oswietlenia
            4. Bardzo ograniczona i wymuszona rekultywacja terenu wokół osiedla
            5. Czasem drobne niedociagniecia w wykonczeniach (ale poprawiane)
            6. Mocno pekajace sciany (to moze najpowazniejszy zarzut)
            7. Troche oszczednosci konstrukcyjno-budowalnych - bez wplywu na bezpieczenstwo
            oczywiscie, ale np. na halas.
            8. Fatalne zarzadzanie wybudowanym osiedlem
            9. Stosunkowo wysoka cena garazy (ale za to z aktem notarialnym, a nie np.
            dzierzawa miejsca)
            Na pewno zaleta byly stosunkowo niewielkie poslizgi terminu, niezmieniajaca sie
            cena za m2 (od podpisania umowy rzecz jasna) natomiast dosc wysokie oplaty za
            przeprojektowanie lokalu i troche uzerania sie z bardzo niemila Pania architekt
            10 W ogole rozmowy z przedstawicielami zarzadu nie byly zbyt sympatyczne
            11. Mimo, ze nie bylo tego wczesniej w umowie pojawily sie dwie rowerownie (i
            na bardzo krotko wozkownia)

To mi tak na szybko przychodzi do glowy. Aha u niektorych wiem ze bylo owych
            niedociagniec sporo, ale chyba ostatecznie zawsze udalo sie je jakos
            wyprostowac...

• michalfront Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 02.02.07, 10:07
              ja bym w ogóle podzielił ocenę developera na:

ocenę etapu budowy i wykończenia - tu nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń
              4,5/5

oraz ocenę zarządzania osiedlem, usuwania usterek itp. - tutaj już fatalnie
              2/5
              • gietka99 Re: reiffeisen-evolution, proszę o opinię 02.02.07, 13:08
                No i jeszcze mały szczegół bloki są ładne, nowoczesne, ale windy to powsawiali
                niestety stare modele. Fakt faktem przeszklone, nowoczesne, ale to bardziej
                wynika z braku dużych okien na klatkach. Windy trzeszczą, szarpią przy ruszaniu
                i głośno otwierają się drzwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka