bolko_turan 22.02.04, 15:58 Rzymianie byli najwiekszymi Indoeuropeizatorami polwyspy iberyjskiej. Z jakiego powodu Rzymianie nie zindoeuropeizowali Baskow? Nie docierali do nich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 22.02.04, 16:59 nie tylko Rzymianie.... pierwotna ludnosc Hiszpanii Iberowie nie byla jedyna gdy Hiszpania zawladneli Rzymianie. Pierwszymi indoeuropejczykami byli Celtowie. W chwili gdy pojawili sie Rzymianie celiberowie dominowali w Katalonii czy luzytanii. Tereny zajmowane przez Baskow sa mniej goscinne. Przedgorze Pirenejow nie bylo specjalnie atrakcyjnym terenem. Rzymianie zajeli w czesci je dopiero za Augusta. Pamietajmy, ze Rzymianie nigdy nie narzucali swojej kultury podbitym ludom. Proces romanizacji byl oddolny. Elita, ktora dostawala rzymskie obywatelstwo i czula sie Rzymianami wcale nie musiala sie jezykowo romanizowac. Najlepszy przyklad to Brytania, gdzie elita bronila swojego rzymskiego stylu bycia lata po odejsciu rzymskich legionow, ale mowila po celtycku. Romanizacja zachodu nastapila pozno dopiero w poznej starozytnosci (duzy udzial mial w tym kosciol). Szybko romanizacji ulegaly tylko najbardziej atrakcyjne tereny (i najbogatsze), tereny gdzie osiedlali sie weterami (czyli blisko obozow legionowych), czy tereny gdzie zakladano kolonie latynskie. jak zobaczymy na mape cesarstwa II/III w. to najbardziej zromanizowana (poza Italia) byly: galia narbonska (poludniowa Grancja) Betyka (poludniowa Hiszpania), Afryka prokonsularna (Tunezja), Germania rzymska, Dacja i tereny nad Dunajem (recja, noricum, panonia). Kraj baskow byl daleko, byl mocno barbarzynski wiec romanizacja nie dotknela go. pozdr Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 13:21 alex.4 napisał: > pierwotna ludnosc Hiszpanii Iberowie nie byla jedyna gdy Hiszpania zawladneli > Rzymianie. Pierwszymi indoeuropejczykami byli Celtowie. A skad wiemy ze owi Celtowie jezykiem indoeuropejskim mowili. Nie bylby jezyk Hiszpanski wtedy bardziej z jezykiem walijskim lub irlandskim spokrewniony? > Pamietajmy, ze Rzymianie nigdy nie narzucali swojej kultury podbitym > ludom. Proces romanizacji byl oddolny. A jednak mamy dzisiaj romanska Portugalie, Hiszpanie i Francje. Odpowiedz Link
archeo_gda Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 16:00 bolko_turan napisał: > A skad wiemy ze owi Celtowie jezykiem indoeuropejskim mowili. Nie bylby jezyk > Hiszpanski wtedy bardziej z jezykiem walijskim lub irlandskim spokrewniony? Hmmm jakby ci to wyjaśnić... języki celtyckie są indoeuropejskie z definicji, to raz. Dwa, być może Celtowie w Hiszpanii osiedlili się wcześniej niż inny odłam Celtów dotarł do Brytanii, a jeszcze inny - do Irlandii. Język tych w Hiszpanii był może najbardziej podobny do tego w Galii, który znikł całkowicie pod panowaniem rzymskim. A co do Basków - oparli się nie tylko Rzymianom, ale także królom wizygockim którzy rządzili w Hiszpanii we wczesnym średniowieczu, dali się tez we znaki Karolowi Wlk. jak wie prawie każde dziecko. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 18:58 Z ksiazek ktore ukazaly sie ostatnio o Hiszpanii rzymskiej (i wczesniej) M.Diaz-Andreu, S.Keay, The Archaeology of Iberia, London-N.York 1997; S.Keay, Roman Spain, 1991 pozdr Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 19:01 romanizacja to ciekawy proces. bardzo dlugo dotyczyl on tylko lokalnych elit i wojska. Dopierow poznej starozytnosci ulegaja mu warstwy ubogie i wiejskie. Byc moze duzy udzial w tym mialo chrzescijanstwo. pozdr Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 20:46 alex.4 napisał: > romanizacja to ciekawy proces. bardzo dlugo dotyczyl on tylko lokalnych elit i > wojska. Dopierow poznej starozytnosci ulegaja mu warstwy ubogie i wiejskie. Byc > moze duzy udzial w tym mialo chrzescijanstwo. Udzial w romanizacji z pewnoscia mieli rowniez weterani ktorzy w legionach Rzymian sluzyli. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 23.02.04, 21:32 o czym pisalem. problem polega na tym, ze ta fala romanizacja zostala zmieciona przez barbarzyncow. Limes nadrenski i naddunajski byl zromanizowany dzieki weteranom, ale sladu po tym nie zostalo... pozdr Odpowiedz Link
archeo_gda Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 24.02.04, 11:29 alex.4 napisał: > o czym pisalem. problem polega na tym, ze ta fala romanizacja zostala zmieciona > > przez barbarzyncow. Limes nadrenski i naddunajski byl zromanizowany dzieki > weteranom, ale sladu po tym nie zostalo... No ale w Hiszpanii jednak, nawet w czasach toledańskiego królestwa Wizygotów, większość ludności mówiła chyba językami romanskimi? Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 24.02.04, 14:51 Gdy przybyli Wizygoci to ludność była już zromanizowana, bo inaczej kto by ich zromanizował? A oni stosunkowo szybko przeszli na język zwany "romance", pochodzący od "latin vulgar", czyli poprzedników dzisiejszego hiszpańskiego, językowych śladów po nich jest bardzo niewiele. kilka, kilkanaście słów. A propos Celtów. W Hiszpanii jest trochę zabytków językowych wskazujących, że ta grupa odłączyła się od reszty bardzo wcześnie, m.in. nazwy takie jak Palencia, i nie zaszły tu procesy językowe wspólne dla wszystkich innych Celtów. A poza tym wspolnota celtiberyjska mogła mówić jakimś językiem mieszanym. A Baskowie w Hiszpanii do dziś mają opinię wyjątkowo upartych, więc może to też ma jakieś znaczenie? I jeszcze pytanie. A co z Baskami po francuskiej stronie granicy? Wiem, że nie mają tylu praw co w Hiszpanii, ale na ile zostali sfrankizowani? Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link
juliusz_cezar1 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 24.02.04, 17:09 Wandalowie nie byli zromanizowani, bo przecież żyli poza granicami cesarstw rzymskiego przed Wędrówką Ludów. Inaczej: żyli w kręgu wpływów rzymskich, a to jednak nie właściwa romanizacja. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 25.02.04, 17:57 cos sie chyba troche pomieszalo... Wandalowie byli w Hiszpanii krótko... Wizygoci dosyć szybko zromanizowali się. Kiedy Hiszpania staje się centrum ich państwa (po przegraniu Galii na rzecz Choldwiga I) Wuzygoci są juz w znacznej mierze zromanizowali. Język zanikał, podobnie ohczyste zwyczaje etc. Romanizacja ludnosci Hiszpanii odbywala sie na kilka rat. Najpierw romanizacji ulegala przede wsyztskim Betyka, tam byly kolonie italskie, kraina byla bogata... Romanizacja reszty Hiszpanii odbywala sie w poznej starozytnosci. pewnie dopiero wiek IV moglbyc przelomem... W III-IV zmienia sie bardzo panstwo rzymskie. Dotyczy to takze mapy jezykowej. Np. Massalia bardzo dlugo zachowala swoj grecki charakter. Zmienia sie to wlasnie w tym czasie... pozdrowienia Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 27.02.04, 18:51 alex.4 napisał: > Wandalowie byli w Hiszpanii krótko... Gdyby Wandalowie rzeczywiscie tylko krotko w Hiszpanii byli, to nie nosilaby cala kraina do dzis ich nazwy: Andaluzja. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 28.02.04, 10:44 Wandalowie byli w Hiszpanii raptem 20 lat. pozdr Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 13.03.04, 15:08 alex.4 napisał: > Wandalowie byli w Hiszpanii raptem 20 lat. > pozdr Swietnie cytujesz zrodla... Ale wytlumacz z jakiego powodu Andaluzja do dzis nazwe Wandalow nosi, skoro oni tam rzeczywiscie jedynie 20 lat spedzic mieli. Nie byloby zbyt logiczne, kraine nazwa ludu nazywac ktory na tych terenach sobie tylko troche pomieszkal. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 13.03.04, 16:33 Pomnieszanie nazw geograficznych nie jest czymś dziwnym. Często się zdarzało podobieńśtwo nazw, na którego potem podstawie tworzono dziwne opowieści. Wandalowie w Hiszpanii byli bardzo krótko i nie odegrali żadnej roli w historii hiszpanii. Państwo w Hiszpanii z plemion germańskich tworzyli Swebowie i Wizygoci. Hiszpanie nigdy nie nawiązywali do Wandaló. czy nazwaq andaluzja nie pochodzi czasem z arabskiego???? pzodr Odpowiedz Link
gesiek1 al-Andalus 13.03.04, 17:16 Arabowie podbiwszy połwysep Iberyjski nazwali go al-Andalus.Czemu ? Nie wiem,tak im jakoś wyszło.Później nazwa ta skurczyła się do terenu obecnej Andaluzji,gdzie przebywali przez jakiś czas(niedługi)Wandalowie-Silingowie a po ich rozbiciu przez Wizygotów,Wandalowie-Hasdingowie z resztkami Alanów i Silingów.Ci przebywali tam też krótko,bo wynieśli się do Afryki.Dziwnym jednak trafem ich nazwa pozostała w nazwie krainy.Tak czasem w historii bezsensownie bywa. PS.Może nazwali Iberię Andaluzją,bo na pierwszych ziemiach jakie tam zdobyli,istniała jeszcze pamięć o Wandalach.Potem jednak dłużej rządzili tam Wizygoci,potem Bizancjum a potem znów Goci. Odpowiedz Link
alex.4 Re: al-Andalus 13.03.04, 18:05 a może należałoby sprawdzić co znaczy ta arabska nazwa. Wydajer się mnie, że to może być klucz... [Ja nigdy tym się nie zajmowałem, nie wiem, aczkolwiek kiedyś mi się obiło o uszy, ze to coś po arabsku po prostu znaczy] pozdr Odpowiedz Link
archeo_gda Re: al-Andalus 15.03.04, 10:04 alex.4 napisał: > a może należałoby sprawdzić co znaczy ta arabska nazwa. Wydajer się mnie, że to > może być klucz... > [Ja nigdy tym się nie zajmowałem, nie wiem, aczkolwiek kiedyś mi się obiło o > uszy, ze to coś po arabsku po prostu znaczy] > pozdr Wszyscy twierdzą że Andalus pochodzi od Wandalów, to fakt. Te nazwy "znaczące po arabsku" to pewnie Guadalkiwir albo Gibraltar. Natomiast faktem jest, że Wandalowie w Hiszpanii byli niedługo: raptem w ostatnią noc 406 r. przekroczyli Ren, przelecieli jak burza przez Galię więc w Hiszpanii byli gdzieś od 407-409 roku. Z tym że już w 416 r. Wizygoci na zlecenie Rzymian rozbili kompletnie Silingów - resztka Silingów dołączyła do swoich pobratymców Hasdingów - latem 429 r. wszyscy przeprawili się przez cieśninę z portu Iulia Traducta i rozpoczęli podbój Afryki. Paradaoksalnie, częścią Hiszpanii która najdłużej należała do Wandalów była nie Andaluzja, tylko Baleary (aż do likwidacji państwa wandalskiego przez Belissariusa). Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: al-Andalus 16.03.04, 08:39 Pierwszy raz spotykam się z opinią, że Al Andalus pochodzi od Wandalów. To po arabsku oznacza po prostu "Zachodni kraniec". Gibraltar pochodzi od Dżabal Tarik - Skała Trarika, czyli dowódcy, który z polecenia tego niedobitka Abbasydów, chyba mu było Abd ar-Rachman, zrobił zbrojny rekonesans w południowej Hiszpanii, bodajże w roku 709, a potem poprowadził najazd w 711. A nazwą pochdzenia arabskiego jest nawet Madryt, choć już nie pamiętam dokładnej etymologii. A Germanie w mieli jeszcze jedno państwo w Galicji ( na Płn. od Portugalii), byli to chyba Swebowie, ale Wizygoci, kiedy trochę się zadomowili to ich pobili. Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: al-Andalus 16.03.04, 09:33 skarbek-mm napisała: > Pierwszy raz spotykam się z opinią, że Al Andalus pochodzi od Wandalów. To po > arabsku oznacza po prostu "Zachodni kraniec". Slowo "Andalus" arabsko jakos nie brzmi, sama koncowka -lus w ogole nie brzmi arabsko. Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: al-Andalus 16.03.04, 10:48 Ja też nie znam arabskiego, ale jest to opinia powszechna w środowisku hispanistów. Natomiast nie wydaje mi się, żeby wersja "wandalska" była lepsza: W, o różnej wymowie istnieje w arabskim na początku słowa, a Hiszpanie zaadaptowali ten dźwięk przerabiając go na gu... Np. Guadalajara, Guadalquivir, Guadiana, Guadalete (te ostatnie dwie też nie brzmią po arabsku pochodzą od różnych Wadi al-coś tam. O ile pamiętasz z geografii to wadi znaczy rzeka okresowa na pustyni, w przypadku Hiszpańskiego arabskiego mamy do czynienia z neosemantyzmem, bo nazwy te określają zazwyczaj zwykłe rzeki, a nie okresowe. Wracając do Al-Andalus - gdyby tam było al-Wandalus to by z tego powstało alguandaluz lub zakładając zanik rodzajnika: guandaluz. A gu.. nie zwykło znikać, a nawet w Andaluzji je dodają: por. huevo:guevo (jajko, samo h jest nieme). Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link
archeo_gda Re: al-Andalus 16.03.04, 14:18 skarbek-mm napisała: > Wracając do Al-Andalus - gdyby tam było al-Wandalus to by z tego powstało > alguandaluz lub zakładając zanik rodzajnika: guandaluz. A gu.. nie zwykło > znikać, a nawet w Andaluzji je dodają: por. huevo:guevo (jajko, samo h jest > nieme). Nie jestem językoznawcą, ale może to "W" zniknęło wcześniej, w końcu między 429 (odejście Wandalów do Afryki) a 711 (przybycie Arabów) minęło trochę czasu? przy transkrypcji germańskich nazw z nagłosowym "W" do łaciny czasami było podobnie, np. (goc.) Wulfila --> (łac.) Ulfilas. Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: al-Andalus 16.03.04, 15:06 > Nie jestem językoznawcą, ale może to "W" zniknęło wcześniej, w końcu między 429 > > (odejście Wandalów do Afryki) a 711 (przybycie Arabów) minęło trochę czasu? > przy transkrypcji germańskich nazw z nagłosowym "W" do łaciny czasami było > podobnie, np. (goc.) Wulfila --> (łac.) Ulfilas. Czasu faktycznie było dość na różne cuda, ale w dzisiejszej hiszpańszczyźnie (chyba część rzeczy odziedziczyli po przodkach) są nast. słowa: Visigodos, Vandalos, Suevos, guerra (wojna, słowo z wizygockiego, mi się kojarzy z "war"), innych germanizmów nie przypominam sobie w tej chwili. Wydaje mi się, że mogła istnieć różnica pomiędzy tym co my piszemy "w" tzn. fonetycznie /v/ lub/u/, a że Hiszpanie nie lubią /u/ na początku... oczym mówiłam już wyżej (wadi=guadi), W gruncie rzeczy nie znam wizygockiego i jego contactów z łaciną, żeby wypowiadać się autorytatywnie. No i też nie napisałeś w jakim regionie dokonało się przejście o którym mówisz. W czasach po których się błąkamy mówiono jeszcze latin vulgar i potem lengua romance aż do czasów Karola Wlk., ale były juz pewne odmienne tendencje na różnych obszarach. Pozdrawiam niezmiennie Magda Odpowiedz Link
gesiek1 wojna w językach romańskich 16.03.04, 15:43 W żadnym chyba języku romańskim słowo "wojna" nie pochodzi od łacińskiego "bellum".Jest "guerra","guerre" z germańskiego "werra".Natomiast po rumuńsku - "razboi" - od Słowian. Odpowiedz Link
alex.4 Re: al-Andalus 16.03.04, 16:16 Myslę, że droga którą wskazała Magda jest słuszna... Nazwać część Hiszpanii od Wandaló, byłoby bardzo dziwne. To, że nazwa arabska ma sens jednoznacznie pokazuje, że nazwa andaluzja pochodzi właśnie z stąd. pozdr Odpowiedz Link
niger8 Re: Indoeuropeizacja polwyspy iberyjskiej 26.02.04, 09:48 skarbek-mm napisała: > I jeszcze pytanie. A co z Baskami po francuskiej stronie granicy? Wiem, że nie > mają tylu praw co w Hiszpanii, ale na ile zostali sfrankizowani? > niestety. mieszkam tu to wiem. Francja mowi duzo o demokracji, ale swoje mniejszosc gnebi jak moze. We francji jezyk baskijki zostal zepchniety do roli folkloru dla turystow, mowi sie nim na glebokiej prowincji, ale na wybrzezu to juz malo, poza tym brak panstwowych szkol, pomocy finansowej na taka skale jak to ma miejsce w hiszpanii (mimo ze tam baskow tez sie nie kocha). Wiekszosc ruchow pro-baskijkich we francji organizuja baskowie z hiszpanii... Odpowiedz Link