Dodaj do ulubionych

Ukrainizacja mediów

20.04.04, 05:20
Sława!
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040420&id=sw22.txt
Od dzisiaj 11 głównych stacji telewizyjnych działających na Ukrainie nadaje
programy informacyjne tylko w języku ukraińskim. Obowiązek emitowania
programów w języku ukraińskim na działające na terytorium Ukrainy
elektroniczne środki masowego przekazu nałożył parlament.
Ukrainizacja rosyjskojęzycznych programów telewizyjnych oraz filmów powinna
potrwać do końca maja. Według wiceprzewodniczącego Rady Najwyższej Witalija
Szewczenki, nowe wymagania nie wniosą zasadniczych zmian w koncepcję
nadawanych programów. Niezadowolonym z powodu ukrainizacji mediów
rosyjskojęzycznym obywatelom, a jest ich na Ukrainie około 14 mln,
zaproponowano korzystanie z oferty programowej telewizji kablowych.
Wiesław Sarosiek, Grodno

Pozdrawiam i zapraszam na:
Forum Słowiańskie
nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
www.pajacyk.pl
Ignorant
+++
Obserwuj wątek
    • randybvain A u nas do tej pory w mediach polski to 20.04.04, 16:49
      takie kuriozum. Podpowiedzcie, czy istnieje w Polsce jakaś rada nadzorująca
      poprawność językową dziennikarzy i spikerów?
    • lacietis Re: Ukrainizacja mediów - tak trzymać. 21.04.04, 11:37
      Widziałem jak to naswietliła rosyjska telewizja {"pierwyj kanał"]: oczywiście
      jako zamach na wolność i całkowita głupotę. Jednak w samych telewizjach
      rosyjskich, jakos nie zauważyłem audycji po ukraińsku - na dodatek
      nietłumaczonych!!! Zresztą nie zauważyłem, tez po tatarsku, albo buriacku...
      Mysle, ze to dobry - i zupełnie naturalny krok. W końcu (pomijając żałosny
      poziom, zamerykanizowanej mowy) w polskich telewizjach wszystkie programy i
      filmy tłumaczy sie na polski (nawet w nielicznych programach mniejszości
      narodowych są polskie napoisy tłumaczace tekst) - więc chyba nic w tym
      dziwnego, że ukraińskie telewizje mają obowiazek tłumaczyć programy na
      ukrainski...
      Choc co do polskich telewizji zauwaza się tendencję do unikania tłumaczenia z
      angielskiego na polski (bo jak uwazają takie autorytety moralne,jak Wojciech
      Mann, podstawowa cechą Polaka powinna być biegła znajomość j.angielskiego), a
      przynajmniej zamieniania mżliwie największej ilości słów polskich (lub obcych,
      lecz w polszczyźnie zasiedziałych) na angielskie "łordy". Np. "media"...
    • l4l0 Re: Ukrainizacja mediów 21.04.04, 23:56
      Więc po polsku też nie można... A przydała się porządna polska TV dla 2
      milionów osób pochodzenia polskiego.
      • andrijko Re: Ukrainizacja mediów 22.04.04, 09:55
        A przydała się porządna ukraińska i białoruska TV dla 2
        > milionów osób pochodzenia wschodniosłowiańskiego.
        • lacietis Re: Ukrainizacja mediów 22.04.04, 12:38
          Andrijku!
          Żeby polemizować - trza by mieć z kim...
          Swoją drogą i tak: KWN, koncerty (myślę, że chodzi o konferansjerkę - bo w
          końcu że piosenek sie nie tłumaczy na bieżąco - to dość normalne zjawisko) i
          stare sowieckie filmy - mają być nietłumaczone. jednak teelwizje rosyjskie
          stare sowiecko-ukraińskie filmy jednak tłumaczą na rosyjski...
        • l4l0 Re: Ukrainizacja mediów 23.04.04, 18:50
          W Polsce lwia część ludności pochodzenia wschodniosłowiańskiego nie ma ani
          świadomości ukraińskiej ani białoruskiej i nie chce oglądać TV w tych językach.
          Widocznie ma podobne fobie co wschodniosłowiańska ludność na samej Ukrainie.
          Gdyby było inaczej, to po co te idiotyczne przepisy?
    • zenta1 Re: Ukrainizacja mediów 22.04.04, 14:05
      ...wreszcie !
      • lacietis Re: Ukrainizacja publikatorów - wreszcie! 22.04.04, 16:50
        zenta1 napisał:

> ...wreszcie !

Nie do końca rozumiem związek z tematem rugowania ruszczyzny z ukraińskich
        telewizji - ale sposób postawienia pytania [w szerszym kontekście] podoba mi
        się!
        To pochwal się resztą - tegoż niepublikowanego tekstu [byle nie był zbyt długi].
        ((-;

• andrijko Re: Ukrainizacja publikatorów - wreszcie! 23.04.04, 11:38
          Ja jestem zwolennikiem tezy że ZSRR było formą mocarstwowego państwa
          rosyjskiego a nie wspólnotą równoprawnych państw i narodów. I stąd te
          tłumaczenie z ukraińskiego na rosyjski u Rosjan ale już nie odwrotnie u
          Ukraińców. Ukraińcy, Białorusini, Litwini i inni dla Rosjan to nacjonaliści -
          Rosjanie w tych państwach to - zawsze - uciśnione mniejszości. Nawet jak
          większość mediów, teatrów, urzędów pracuje po rosyjsku. Najważniejsze poza
          wszelkimi ukrainizacjami czy rusyfikacjami jest po prostu przestrzeganie już
          obowiązującego prawa, nawet konstytucji. Na Ukrainie tego nie ma i co rusz
          ukrainizacja, z której nic nie wynika. Ja na pr. ukraińskim z trudem znajduję
          coś po ukraińsku. To się oczywiście zmienia na lepsze, ale wciąż jest wielki
          opór mas przed zmianą na w końcu język urzędowy. W domu niech sobie panuje jaki
          chce ale oficjalnie oczywiste jest że powinno być po ukraińsku. No ale na to
          trzeba lat i rozwoju ekonomicznego, tak żeby wyzwolić się z kompleksu niższości
          wobec większego sąsiada.
          • lacietis Re: Ukrainizacja publikatorów - wreszcie! 23.04.04, 12:40
            andrijko napisał:

> Ja jestem zwolennikiem tezy że ZSRR było formą mocarstwowego państwa
            > rosyjskiego a nie wspólnotą równoprawnych państw i narodów. I stąd te
            > tłumaczenie z ukraińskiego na rosyjski u Rosjan ale już nie odwrotnie u
            > Ukraińców. Ukraińcy, Białorusini, Litwini i inni dla Rosjan to nacjonaliści -
            > Rosjanie w tych państwach to - zawsze - uciśnione mniejszości. Nawet jak
            > większość mediów, teatrów, urzędów pracuje po rosyjsku. Najważniejsze poza
            > wszelkimi ukrainizacjami czy rusyfikacjami jest po prostu przestrzeganie już
            > obowiązującego prawa, nawet konstytucji. Na Ukrainie tego nie ma i co rusz
            > ukrainizacja, z której nic nie wynika. Ja na pr. ukraińskim z trudem znajduję
            > coś po ukraińsku. To się oczywiście zmienia na lepsze, ale wciąż jest wielki
            > opór mas przed zmianą na w końcu język urzędowy. W domu niech sobie panuje
            jaki
            >
            > chce ale oficjalnie oczywiste jest że powinno być po ukraińsku. No ale na to
            > trzeba lat i rozwoju ekonomicznego, tak żeby wyzwolić się z kompleksu
            niższości
            >
            > wobec większego sąsiada.

Nic dodać nic ująć.
        • zenta1 Re: Ukrainizacja publikatorów - wreszcie! 25.04.04, 16:52
          lacietis napisał:

> zenta1 napisał:
          >
          > > ...wreszcie !
          >
          > Nie do końca rozumiem związek z tematem rugowania ruszczyzny z ukraińskich
          > telewizji - ale sposób postawienia pytania [w szerszym kontekście] podoba mi
          > się!
          > To pochwal się resztą - tegoż niepublikowanego tekstu [byle nie był zbyt
          długi]
          Zdanie rozpoczynające się od słów -"Czy szansa na to..." jest moją sygnaturką.
          Całego tekstu nie chce mi się drukować - jest tego za dużo. tekst ten nieco się
          zdezaktualizował a był polemiką z zarzutami stawianymi Polakom przez kardynała
          Lubomyra Huzara, metropolitę Koscioła grekokatolickiego we Lwowie).
          Napisałem "dużą" rzecz a pózniej, po zastanowiemiu doszedłem do wnosku, że
          szanse druku są minimalne. Być może wydrukowliby ci, do których ja nie mam
          zaufania (np Nasz Dziennik). Mówi się trudno.Pozdr.
          >
          >
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka