Dodaj do ulubionych

Unia Słowiańska

30.01.16, 22:16
z Rosją, czy bez Rosji?
zmianynaziemi.pl/wiadomosc/powoli-zaczyna-powstawac-miedzymorze-albo-raczej-unia-slowianska
Obserwuj wątek
    • eliot Re: Unia Słowiańska 01.02.16, 13:33
      Bez Rosji, przynajmniej w dajacej się przewidzieć przyszłości. Rosja nie ma interesów "słowianskich", tylko swoje - imperialne. Ideą słowianska czy pansłowiańską posługiweała sie zawsze dla osiągnięcia doraźnych celów imperialnych a nie "słowiańskich". Ze wzgledu na duży (i rozczłąkowany) obszar zajmowany przez Słowian, trudno znaleźć stały i trwały interes polityczny spajający zamieszkałe przez Słowian obszary. Natomiast doraźne sojusze (jak w ramach Wyszehradu) są możliwe i korzystne. Na wschodzie wypływa to z zagrożenia rosyjskiego, na południu islamskiego.
      Jak tam tegoroczne lato u kangurów?
      Pozdr.
    • eliot Re: Unia Słowiańska 04.02.16, 14:39
      Przecież powiedziałem? Doraźne sojusze są i będą możliwe. Na więcej w chwili obecnej nie można liczyć. Podobnie na Rosję. Rosja jest intelektualnie niezdolna do innego myślenia niż wielkorosyjski imperializm. I to nie od dziś i nie tylko za Putina. Materialnie również. Ze względu na ekstensywną i surowcową gospodarkę jest zbyt uzależniona od koniunktury (szczególnie na węglowodory). W dającej się przewidzieć przyszłości nie jest zdolna do zmiany oligarchiczno-grabieżczego systemu władzu i gospodarki. Normalne mechanizmy zmiany władzy w Rosji, jak sam zapewne świetnie wiesz, nie działają. A każda gwałtowna zmiana w Rosji stanowi zagrożenia dla jej sąsiadów a ze względu na posiadany arsenał (w tym atomowy) - również dla świata. Niestety krótkowzroczna i zaślepiona (autarkiczna i woluntarystyczna) polityka gospodarcza nie pozwala na zmianę modelu gospodarczego i rozwój normalnej gospodarki rynkowej, co pozwoliłoby Rosji na przełamanie błednego koła w którym od dłuższego czasu się znajduje. Z czasem pozwoliłoby to na jej ucywilizowanie.
      • polendwic Re: Unia Słowiańska 04.02.16, 14:48
        a może jednak z Rosjanami można się już dogadać www.youtube.com/watch?v=DjiYXQVZIh0
        • eliot Re: Unia Słowiańska 05.02.16, 12:52
          Taaaak? To jak wygląda Twoja propozycja...?
          wink
          • eliot Re: Unia Słowiańska 05.02.16, 12:53
            Odrazu uprzedzam - litr to zbyt mało...
            wink
            • polendwic Re: Unia Słowiańska 06.02.16, 05:14
              jakoś to będzie, diewoczki zatańczą... też lubię sobie golnąć wink
              • eliot Re: Unia Słowiańska 09.02.16, 11:24
                Faktycznie dużo tam krasawic, choć więcej chyba takich krępych, przysadzistych, silnych za to tak, że pijanego chłopa na plecy zarzuci i do chałupy zatarga... wink ... skarb nie dziewczyna! smile
                A, że pewien typ wspólnoty występuje to już dawno Alosza Awdiejew (jeszcze chyba w "Piwnicy pod Baranami") zauważył i kawał ten często powtarza, zaznaczając, że zrozumiały jest tylko na wschód od Odry...: Idzie dwóch facetów szybkim krokiem w kierunku jakiegoś festynu czy innej ludowej zabawy. Nagle mijaja jakiegoś "denata" z mordą w kałuży - i wtedy jeden z nich mówi do drugiego z pretensją w głosie - "widzisz!, widzisz!, inni już świetnie się bawią a my dopiero idziemy!"

Serdecznie i "słowiańsko " podrawiam
                wink
                • mlodavy Re: Unia Pijańskaja;[ 10.02.16, 15:13
                  > iem w kierunku jakiegoś festynu czy innej ludowej zabawy. Nagle mijaja jakiegoś
                  > "denata" z mordą w kałuży - i wtedy jeden z nich mówi do drugiego z pretensją
                  > w głosie - "widzisz!, widzisz!, inni już świetnie się bawią a my dopiero idziem
                  > y!"
                  >
                  > Serdecznie i "słowiańsko " podrawiam

Przykro ale to, niesamowita żenada i świadczy o degrengoladzie oraz upadku Słowiańszczyzny.
                  Wstyd i hańba, oraz skutek działalności wiadomych okupantów.

"Syrusia "to jest ziemia święta. Dla nas, to jest nasza ziemia. Stamtąd przyszła do nas cywilizacja. Może niektórzy zapomnieli, ale z Antiochii przyszli pierwsi mnisi. To nie byli Grecy, ale Syrusyjczycy. Gdy obchodziliśmy 300. rocznicę dynastii Romanowów cała liturgia była nie Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej a Antiocheńskiej Cerkwi Prawosławnej. Gdyby nie było Antiochii i Syrusii, nie byłoby prawosławia i Rosji! To jest nasza ziemia! - mówił Siemion Bagdasarow na antenie publicznej telewizji w najlepszym czasie antenowym."

Marzenie pogan jest takie by wszyscy prawosławni/katolicy wyjechali do swojej świętej ziemi, i tam już zostali. wink
                  • eliot Re: Unia Pijańskaja;[ 25.02.16, 14:11
                    Wfishki.pl/fishka,O-jeden-kieliszek-za-duzo,100371,16,1.html
                    wink
    • mlodavy Re: Unia Słowiańska 06.02.16, 17:41
      Są nawet antyrosyjscy Białorusini:
      Sam jestem (zwłaszcza po agresji na Ukrainę) silnie antyrosyjski, ale antyrosyjuskoscia tłumaczyć nieznajomość kultury, niezrozumienie języków i pogardę wobec wszystkich Słowian – tak powszechną wśród Polaków (i jak się okazuje nie obcą rodzimowiercom), jest delikatnie mówiąc NIEPOROZUMIENIEM…

Ja mam coś takiego:

"Ludzie są różni, napisałem tylko skąd się bierze antyrosyjskość, ja nie uważam się za kogoś antyrosyjskiego, na Rosję staram się patrzeć obiektywnie, no i obiektywnie Rosja to III Rzym, Chazaria 2.0 (CCCP), no i to co wmówili im Niemcy podobno któraś Szwecja (Rusi-Routsi), to są po prostu fakty.
      Biorę z Rosji to co uważam za moje Światogora, Gorynicza itp., całe mnóstwo różnych rzeczy. Ale ich euroazjatyzm, prawosławie, buriatyzm (Buriaci czy Czeczeńcy to są imperialni Rosjanie) jest mi całkiem obcy."

No i szlag mnie trafia jak jakiś tam ich święty, w ich godle pokonuje białochorwackiego Ladona (Lado).

https://vranovie.files.wordpress.com/2016/01/anostoja.gif

Kultury archeologiczne Polski 2000-1500 BP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka