kogucik.2972 04.10.09, 20:07 Specjalny kącik, z myślą o Zosi tu Zosia bajki nie nam przynosi ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 04.10.09, 20:45 Uśnij wreszcie mój Maxiku, Nie chciej papu,ani siku! ...i nie marudź tak bez przerwy! Babci też puszczają nerwy! ...zaraz sama pójdę spać! Uśnij wreszcie...{..... ...!{ale wstyd!} Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 04.10.09, 21:00 Ale numer ! Ja wymiękam ! to gadane trzeba mieć ! Z krzesła spadłem, teraz stękam, I nie mogę przestać rżeć ! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 04.10.09, 22:48 Do kogutka Ty Kogutku nie masz wnuków I nie musisz tego znać, Nie chcą zasnąć,a Ty padasz, Na dziób padasz ..... ...!{fatalnie} Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 05.10.09, 08:50 Ty mnie Zosiu kokietujesz, Lecz nieśmiało jakoś tak, czemu słów nie dopisujesz ? przecież ich wyraźnie brak ! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Muchomorkowe parasolki 11.10.09, 14:40 Wyszła myszka z norki patrzy...muchomorki i myśleć zaczyna... parasolka,czy roślina? Właśnie dzieci mych gromada chce wyjść na dwór, a tu pada! Potrzebuję parasoli dla calutkiej mej rodziny niech ochronią nas od deszczu, nawet jeśli to rośliny! Niszczyć roślin nie wypada! Tak mówiła Pani w szkole. Nie! Nie zerwę muchomorka! Już z rodziną zmoknąć wolę! A widziałam raz chłopaka, jak grzybkowi dał kopniaka... Czy był mądry? Chyba nie! nie niszczymy ozdób lasu!- Każde dziecko o tym wie! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Bajeczka dla Lusi 11.10.09, 14:58 Bajkę o Lusi teraz Ci powiem: Mieszkała Lusia w Krasnoludkowie, razem ze swoją Babcią i Dziadkiem wyhodowali rośliny rzadkie -takie co nawet zimą i wiosną stroją ogródek i zawsze rosną . Latem jak wiecie łaski nie robią... po prostu kwitną,pachną i zdobią, no ,jesienią? Tak jak świat światem, robią to samo co było latem! Zapytasz Maxiu-co za rośliny??????????? Zaraz odpowiem: Miłość Rodziny! Bo w tej rodzinie co dzień i w święta-Lusia radosna i uśmiechnięta! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 05.10.09, 13:05 Kołysanka dla Maxa Jesień pobiegła z liśćmi na bal, W mojej pracowni zgubiła szal... Czym teraz będzie otulać listki? Czy tylko złotem pokryje wszystkie? Ciii...Max już śpi... Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 08.10.09, 09:32 Uparcie Zosia, swe rymy fajne Nie na forum wstawia, lecz wysyła mailem ! Lulajże mi lulaj kureczkę przytulaj, uracz jakąś bajką, że jej zniesiesz jajko! A może dla draki wysiedzisz kurczaki! Powiedz Jej,że zawsze tylko o niej marzysz, że innych nie kochasz, tylko zwykle...parzysz! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 08.10.09, 12:44 kogutku! Jatylko dla Ciebie Koguciku biały Ty zaraz na forum, by czytał świat cały! Oskubię Cie za to z wnukami pospołem I będziesz w niedzielę smaczniutkim rosołem! Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 08.10.09, 12:49 kiedy szkoda je marnować i tak niecnie w mailach chować ! Niech świat cały ma wesoło Może będzie jaśniej wkoło Odpowiedz Link
zosiadab-2 Dialogi z Wnukiem 08.10.09, 13:17 Hej Babciu!!! hola!! Idziesz do lasu bez parasola? Przecież październik i z nieba kapie... jeszcze Babuniu katarek złapiesz! -Wnusiu! Tam parasoli całe szeregi, Rząd muchomorków w bielutkie piegi Zerwę parasol...i już gotowe, Okryję siebie,ochronię głowę! ............................. Skąd wracasz moja Babciu kochana? Widziałem właśnie,jak biegłaś z rana do puszczy dróżką ponad strumykiem ze swoim wielkim szarym koszykiem! Co mi przyniosłaś Babciu w koszyku? Nie widzę grzybów... -Mam tu bez liku skarbów przeróżnych pełno w kieszeni, właśnie dostałam je od jesieni... mam złotej brzozy mały listeczek I białej kory mam kawałeczek' kamyk krzemienia{trochę omszony} igieł sosnowych bukiet zielony... "...a może Babciu widziałaś wilka?" Ja go słyszawszy na drzewo...hyc! A on popatrzył...nie ugryzł w...nic! Pomerdał grzecznie do mnie ogonem, a potem pognał polnym zagonem! Bo to był ogar-pies leśniczego, Babcia nie kaczka! I nic smacznego!!!!! ..i dzięki Bogu ,koniec dialogu bo Maxik śpi! Pewnie i Ty! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re:Spacer listopadowy z Wnukiem 08.11.10, 22:40 Dzisiaj pójdziemy leśną drogą wśród spadających na nas liści, z nich zbierzesz bukiet złotych marzeń ....z nadzieją ,że się każde ziści! Pomogę wkleić do zielnika, ładnie opisać i zasuszyć... Ty potem Mamie dasz w prezencie... MARZENIA,które mogą wzruszyć! Kiedyś kasztany Jej przyniosłeś... Widziałam wczoraj....ma je jeszcze! Musimy wracać! Popatrz w górę... jak chmura goni do nas z deszczem! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Bajeczka komputerowa 08.10.09, 23:13 Pewien Królewicz imieniem Max Dostał emaila,a potem fax: "Przyjedź rycerzu dzielny ,kochany bo nas zadręczą straszne trojany! Gnębią wirusy i różne spamy! Przybądź z odsieczą,Przybądź! Czekamy! Kiedy pomożesz możesz być pewny Dostaniesz rękę pięknej Królewny! "Nie chcę Królewny! Wolę być sam! Gumę do żucia chcę Maomam!" To pół królestwa jeszcze Ci damy! Przybądź i pomóż! Pilnie czekamy! Nie dawał rycerz długo się prosić i postanowił apel ogłosić:Kto mi pomoże ,może być pewny,że jemu oddam rękę Królewny !Bo ja jak właśnie wszyscy już wiecie wybieram gumę najlepszą w świecie! Zbiegła sie naraz chłopców gromada:Wojtek spod piątki,Kuba i Adam Zasiedli wszyscy do komputera..."patrz co się dzieje!Niech to chol...! Tu "nasza-klasa",tu "gadu-gadu",I na Yutubie ktoś daje czadu...,na FotoForum przedziwne zdjęcia... I wszystko naraz na monitorze... Naciśnij "delete"-może pomoże?A kliknij "Shiftem" to coś wyskoczy!....tu mały Maxik otworzył oczy....i zrobił bardzo zdziwioną minę-"coś mi się śniło...spałem godzinę!" Odpowiedz Link
circe_kirke Re: Bajeczka komputerowa 10.10.09, 00:34 Mieć taką babcię jak Maksio Zosię! Co bajką raczy o rannej rosie, Do lasu chadza z koszem i w szalu, Królewny wita na pięknym balu, Da pół królestwa, grzybów nazbiera, Coś narysuje, piosnkę zaśpiewa Z kogutka zrobi rosół niedzielny , Przytuli Maksia, gdy bardzo senny Napisze maila, przegna trojany, Faksem podeśle wierszyk nieznany, Krząta się, sprząta, zastawę czyści I wszystkim daje moc dobrych myśli. Dobranoc! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Dziękuję" kirke!" 10.10.09, 21:38 Niechaj w kłótni Mąż mi powie. że ja mam niedobrze w głowie, to pokażę Mu ten wiersyk na mą cześć pisany ...Pierwszy! Kiedy będzie mnie 'opieprzał" tak jak Kirke-zmienię w wieprza! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 25.10.09, 18:41 Tańce grzybków W głębokim lesie, przy wąskiej dróżce tańczyły grzybki na jednej nóżce. Już rozwinęły swe parasole i dalej w pląsy i rock and rolle! Najpierw kujawiak,polka,mazurek, potem polonez żółciutkich kurek! Kozak ...rzecz jasna tańczył kozaka, borowik walca-bo nie pokraka, Gąski- zielonki razem z maślakiem popisywały się krakowiakiem. W kąciku, w trawce różowy rydz Stał sobie smutny... ...nie umiał nic! Za to muchomor wraz z surojadką sunęli salsą po dróżce gładko! Rumbę tańczyła z pieczarką kania! Nagle wpadł szatan....dosyć pląsania! Mnie żaden taniec tu nie pasuje! Ja jestem grzybem co wszystkich truje! Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 25.10.09, 18:56 Aż miło czytać taką bajeczkę ! Może wydamy razem książeczkę ? Zbierzemy kasy dwa duże wory, i wyjedziemy gdzieś na Azory. Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 25.10.09, 21:04 W tej mojej bajce chodziło o to , by Max do lasu chadzał z ochotą, a także także tańców poznał uroki... ćwicząc ich nazwy i trudne kroki! Co do książeczki... to tyle wiem, ze jej wydanie jest tylko snem! Chciałabym z Tobą założyć spółkę, {wcale nie chodzi mi o jaskółkę} ...ale o kasie...nie myśl głuptasie! Marzyć o szmalu-nie jest na czasie! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 27.10.09, 13:24 Człowieku leśny! Wiem ,że od rumu nic nie przybywa w głowie rozumu! A o pisaniu...nie ma wprost mowy gdy leczysz kaca,tudzież ból głowy! Kiedy chcesz pisać bajki dla dzieci musisz być trzeźwy! Muza odleci-kiedy poczuje woń alkoholu... ... pójdzie do Maxa ,który w przedszkolu piękne bajeczki umie układać Żegnam Cię Leśny...nie ma co gadać! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 27.10.09, 21:25 Już ja widzę te Azory! ja do pracy...Wy w amory! Ty z butelką,On z gitarą... zostawicie Babcię Starą! Pogonicie za pannami... taki będzie wypad z Wami! Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 28.10.09, 15:04 Zosiu, Ty litości nie masz, te Azory to nie ściema, Byłabyś tam Babć królową, miała świtę odlotową, Ja bym Ci układał pieśni, I w lektyce byśmy nieśli, naszą Babcię odjazdową ! Cała plaża tylko nasza, Wnuki mogłabyś zapraszać na budowę zamków z piasku. Bledły by przy Twoim blasku, wszystkie Babcie i Babunie, Patrząc jak w lektyce sunie nasza Babcia nad Babciami. No to co ? Pojedziesz z nami ? Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 28.10.09, 19:33 skąd to moje zdjęcie wziąłeś? Tylko włosy mi obciąłeś! Ja się czeszę przecież w kok! Już.....................rok! Nie chcę abyście w lektyce nieśli Babcię przez ulicę! może orszak to ozdobny... ktoś pomyśli że ...żałobny!!! I z tego powodu niosą Babcię"nogami do przodu"! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Listopadowy spacer po Puszczy Bukowej 23.11.09, 11:13 O! jak tu smutno i jak tu buro! Niebo zasnute ogromną chmurą. Słonko zza chmury zalotnie zerka, aby w kałuży spojrzeć lusterka. "Drzewa do pasa się rozebrały!"... tak na ten widok wnuczek mój mały zawołał widząc puste gałęzie. Liście opadły,a za to wszędzie na dróżkach złote dywany ścielą. Grudzień nadchodzi...pokryje bielą. Puszcza nałoży ciepły kożuszek i każdą gałąź ubierze w puszek! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Zawojował mnie... 23.11.09, 13:31 Wyłącz komputer Babciu kochana! Widziałem...siadłaś z samego rana! ...a wyobraźnię kazałaś wczoraj włączyć mi zamiast telewizora! Ja teraz także przyjść tu Ci każę! Masz taborecik,siądź przed obrazem, dokończ malować zaczęte kwiaty! Bo Ty ostatnio tak coś na raty u stóp sztalugi... a dzień niedługi... i kwiaty zwiędną,farby Ci zbledną... Lubię gdy przy tym bajkę niejedną lub jakieś dziwy mi opowiadasz. O! teraz już Maxik uszczęśliwiony -wstrętny komputer już wyłączony! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Styczniowy 05.01.10, 12:41 Załóż śniegowce...Kubusiu! Migiem! Już Pan Leśniczy jedzie z kuligiem! Zabierzmy siano, jabłka,marchewkę, dla nas herbatkę weź na rozgrzewkę, bo pojedziemy karmić zwierzynę! Trzeba odgarnąć śniegu pierzynę, i zaopatrzyć trzeba karmniki, bo głodne w puszczy sarny i dziki! Bażantom trzeba nasypać ziarna bo śniegu tyle i szansa marna, aby znalazły coś do jedzenia... No to ruszamy! Pa! Do widzenia! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 28.10.09, 19:46 Słuchaj Leśny ...nie rozpaczaj! Do realu zaraz wracaj! Ktoś napisał:"tego kwiatu jest pół światu"! więc człowieku się nie katuj! A wiesz czemuś nieszczęśliwy? -Boś za bardzo jest kochliwy! Najpierw poznaj,sprawdź czy wolna, czy poważna,czy swawolna... czy zgrabniutka,czy pokraka, czy pasuje ci do fraka w dzień wesela... czy uczucia Twe podziela... A tyś raptus,beksa-lala! Takich chłopców nie pochwalam! Na Azorach się zaręczysz! Niepotrzebnie dziś się dręczysz! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 05.01.10, 12:55 Zobacz Maxiku! Ile dziś śniegu!? cztery bałwanki stoją w szeregu, bo twój braciszek starszy... od rana... znów zaczął lepić Tobie bałwana! Jego pomysłom nie daję rady! Aż cztery garnki zabrał z szuflady i kapelusze zrobił bałwanom... nie mogłam mleka gotować rano! Marchewki zabrał!...były na zupę! Chyba Mu ścierką przetrzepię pupę! Ale bałwanki piękne! Gotowe! Uśmiechy mają też...buraczkowe! A miał być barszczyk....NIE MA BURAKÓW! Za to za oknem kilka CUDAKÓW! Odpowiedz Link
zosiadab-2 kołysanka zimowa 05.01.10, 13:25 Przy polnej drodze stał strach na wróble na jednej nodze. Nikt nie schował stracha na zimę... "jak ja tę zimę w polu przetrzymam?" Cienki kapelusz bardzo dziurawy, kubrak podarty,bo dla zabawy wiatr był okrutny i wredny taki, że szarpał ciuchy na wszystkie strony! Miotał i gwizdał tak jak szalony , gdy w kapeluszu zasiadły ptaki i chciały uwić dzieciom posłanie, to o z całej siły wygrażał na nie! Ja tu tak marznę kwartał bez mała... aż przyszła zima i zlitowała się nad biedakiem...sypnęła śniegu miękkim kożuszkiem, zacerowała kapelusz puszkiem, opatuliła szaliczkiem szyję... I już mi dobrze....... do wiosny dożyję! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: antykołysanka 05.01.10, 13:40 Wstawaj Maxiu! Bierz łopatę i odśnieżaj Babci chatę! Na podwórku całkiem biało, nawet kurnik zasypało! Zasypało całkiem drogę! Do roboty! Ja pomogę! Już jest śniegu po kolana, bo tak pada już od rana! Ani wyjść,ani wyjechać! Spacer też trzeba zaniechać, zbudź się wreszcie Wnusiu Miły! Ja odśnieżać nie mam siły! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 17.03.10, 13:54 Pobudka Obudź się Wiosenko! Bardzo Ciebie proszę! Obudź się nareszcie! Straszny z Ciebie śpioszek! Już wiatr porozpinał guziki pościeli, Ogrodnik pnie drzewa przed słońcem pobielił, krokusik spod śniegu wygląda ciekawy, czy na naszej łące zielenią się trawy! Rozwiń barwny dywan i ukwieć podbiałem, ...abym bukieciki układał z zapałem. Mama na to czeka....co ja Jej zaniosę? Wstawaj wreszcie Wiosno! Wstań! Bardzo Cię proszę!(antykołysanka Maxa) Odpowiedz Link
zosiadab-2 Jeszcze buro,lecz....zakwitnie wkrótce MLECZ! 19.03.10, 20:55 Mniszek Rosnę przy drodze, przy słupie.... i mam wszystko....(w.....!) gdzieś! Nie patrzę,czy miejska rabata, czy wieś! Nikt o mnie nie dba! Chętnie tępi!(nie ukrywa!), A ja tak pięknie dla Was kwitnę... jakby na przekór....tak bywa! Cieszę się wiosną....lecz... nie cierpię słowa MLECZ! Nie MLECZ! Tylko wiosenny kwiatek dziarski! NIEZWYKŁE ZIELE-MNISZEK LEKARSKI! Napary ze mnie ,wonne herbatki dobre na kaszel i katar rzadki! Niezastąpiony jestem na poty, także na zwykłe ludzkie głupoty! Mogę bukietem być dla dziewczyny, na święto Mamy, a dla rodziny zrobicie smaczną sałatkę z liści, napar z korzenia kiszki oczyści... Słowem są ze mnie darmowe leki i specyfiki z bożej apteki! Odpowiedz Link
zosiadab-2 bajka o katarze 19.03.10, 22:10 Opowiem Ci bajkę o katarze... Był sobie katar ,co z kaszlem w parze męczył i dręczył Maxa małego! Męczono dziecko? Ale DLACZEGO???? A więc dlatego, że zimno było rankiem na dworze, a mały Maxik kurtki nie włożył! Czapki nie włożył, ani szalika, więc opanował katar Maxika! Mama wymyśla różne sposoby, aby się pozbyć wstrętnej choroby! Zamiast w śpiworku, śpi pod pierzyną, Tatuś smaruje Go terpentyną! Starszy Braciszek dawkuje krople.... a z noska Maxa wciąż lecą "sople"! Kaszelek nocą nie daje spać.... Dziadek złorzeczy...O! ..... ...! Aż wreszcie Babcia się domyśliła.... Wnusiowi baniek sześć postawiła! Ten bardzo stary na katar sposób stosuje lekarz u wielu osób! Abyś nie cierpiał Maxiu kochany, musisz właściwie chodzić ubrany!!!!!! Odpowiedz Link
zosiadab-2 O...Kur...czę! 01.04.10, 09:21 Jak kurcze krzyknęło KURCZĘ! Owca ZBARANIAŁA, Kura się WKURZYŁA, Indyk się ZAINDYCZYŁ, no a komar? Komar się NABZZZZZZZZDYCZYŁ! Cietrzew się ZACIETRZEWIŁ, a co zrobił krzew? Krzew się ROZKRZEWIŁ, a rak? Rak się ROZKRACZYŁ, nie mogło być inaczej! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Prima Aprilis 01.04.10, 09:41 Taki dzień przeznaczony na żarty! -"Pani ma płaszcz podarty!" -"Wyjrzyj przez okno- spadł śnieg różowy!" Nie ,nie wyjrzę ,nie ma mowy! "Babciu! Masz oczko w pończosze!" -Nie oszukuj Maxiu...proszę! "Babciu...Twoja śliczna mała kurka pogubiła całkiem piórka!!!! Po podwórku chodzi łysa! Czy ktoś takie dziwy słyszał?" Zagdakały kurki wszystkie- My nie chcemy tu nudystki!!!! Kotek miauczy:chwila,chwila.... ona dobra jest na grilla!" O! Telefon Babciu dzwoni! ...nie słyszałam....... ....zaraz Babcia Cię dogoni i jak złapie...to nie skarci, bo to przecież tylko żarcik!!! Odpowiedz Link
zosiadab-2 pisanki 02.04.10, 10:53 Grzebie kurka w trawie i przygląda się ciekawie... ...co też mały Maxik robi? Nanosiły kurki jajek, a ten chłopczyk jajka zdobi! "Po co robisz to chłopczyku? Chcesz zmienić urodę jajek? "Tak,tak kurko złotopiórko, takie wiosną są zwyczaję! Do koszyczka włożę jajka, sól,kiełbaskę,kromkę chleba... Pójdę z Kubą do kościoła, bo te dary święcić trzeba!" Wielkanocny to obyczaj od pradawnych czasów znany, w każdym polskim domu dbają, by nie został zapomniany! Odpowiedz Link
mka16 Re: pisanki 01.06.10, 10:36 Ach cudnie tutaj w Zosi zakatku co od zeszlego siedze w nim piatku przestac nie moge, czytam i czytam a kto sie dzieckiem zajmie nie pytam Watek dodalam do ulubionych a tutaj wchodze oddac poklony Chociaz moj nastroj wsciekly od rana radosc przynosisz Zosiu kochana Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: pisanki 13.06.10, 13:12 Witaj" emka!" Czy to prawda, czy to "ściemka"? Lubisz wiersze Babci Zosi? A więc Babcia "emkę" prosi żeby "emka miłą była ...nieustannie tu gościła! Babcia zdrzemnie się troszeczkę, a TY...napisz mi bajeczkę! , Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 13.06.10, 17:10 Cześć wszyscy! To ja tu jeeezdeem Na wszelki wypadek, przed Kogucikiem się ukrywam... to piiwooo... to całe mu wypiłem! Odpowiedz Link
mka16 Re: pisanki 17.06.10, 21:27 dawno tu nie zagladalam to tez prosby nie widzialam bajki pisac mi sie zdarza ale dzisiaj po lekarza sle, bo uwierz Zosiu droga strasznie boli mnie dzis noga. I to wcale nie sa zarty mki lub tak zwanej Marty Odpowiedz Link
zosiadab-2 BUKIECIK ŚWIĄTECZNY! 08.04.10, 09:37 KIEDY NADEJDĄ WIOSENNE DNI BUKIECIK FIOŁKÓW OFIARUJĘ WSZYSTKIM ....zapach,fiolet i zielone listki! Nie ! Nie zrywaj! Niech rosną! Niech długo żyją i cieszą się wiosną! Ale ja tylko dzisiaj...ŚWIĄTECZNIE! NIECH PACHNĄ! Dobrze, ale wstaw do wody ! Koniecznie! Odpowiedz Link
czaro.01 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 05.05.10, 05:20 Marek Grechuta www.youtube.com/watch?v=Z4TpjCV-YwI Niechaj mnie Zośka o wiersze nie prosi ) Niechaj mię Zośka o wiersze nie prosi, Bo kiedy Zośka do ojczyzny wróci, To każdy kwiatek powie wiersze Zosi, To każda gwiazdka piosenkę zanuci. Nim kwiat przekwitnie, nim gwiazdeczka zleci, Słuchaj - bo to są najlepsi poeci. Gwiazdy błękitne, kwiateczki czerwone Będą ci małe poemata składać. Ja bym to samo powiedział, co one, Bo ja się od nich nauczyłem gadać; Bo tam, gdzie Ikwy srebrne fale płyną, Byłem ja niegdyś, jak Zośka, dzieciną. Dzisiaj daleko pojechałem w gości I dalej mię los nieszczęśliwy goni. Przywieź mi, Zośko, z tamtych gwiazd światłości, Przywieź mi, Zośko, z tamtych kwiatów woni, Bo mi zaprawdę odmłodnieć potrzeba. Wróć mi więc z kraju taką - jakby z nieba. Niechaj mię Zośka o wiersze nie prosi, Bo kiedy Zośka do ojczyzny wróci, To każdy kwiatek powie wiersze Zosi, To każda gwiazdka piosenkę zanuci. Nim kwiat przekwitnie, nim gwiazdeczka zleci, Słuchaj - bo to są najlepsi poeci. autor Juliusz Słowacki Odpowiedz Link
czaro.01 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 05.05.10, 05:27 Zosia i ułani - wspólne, babcine wspomnienie na ... rozweselenie )) www.youtube.com/watch?v=NBKlYMgBrjM sercowo, Zosiu bardzo, Czaro. Odpowiedz Link
zosiadab-2 Bajka o Koguciku! 17.06.10, 21:44 Opowiem Ci bajkę o Koguciku, który porządek chciał mieć w kurniku... Miał ów Kogucik w swojej obórce na każdy dzionek po jednej kurce. W poniedziałek....kurka pstra, tylko jajka znosić ma! Zaś we wtorek kurka szara o jedzonko ma się starać! W środę... kurka jak śnieg biała obowiązek będzie miała by porządek był na grzędzie. W czwartek...wodę zmieniać będzie kurka złotopióra....... W piątek,kurka czarna,która lubi w ogrodzie porządki .... będzie pielić grządki! Jak nadejdzie sobota..... to kurka beżowo-złota zamiecie całe podwórko! Tak to Kogucik rozkazał kurkom. Za to w niedzielę...nagrodę dał; Przepięknie kurkom od rana piał! (tak Max nauczył się dni tygodnia) Odpowiedz Link
delkos Re: Bajka o Koguciku! 18.06.10, 18:27 Kiedyś dawno... Gdy spać w niedzielę chciałem... to mi gęsi gęgały! Hałas to nie do przespania! Z łóżka wygania...! -mordować każe i biegać Nawet... Jeśliś...... łagodny lebiega... A tuuuu.... Kogucik piejeee....???? Ratuunku co tu się dzieje????? Przychyliłbym mu nieba! Aaaale to piątek! ...W niedzielę wyspać się trzeba! Odpowiedz Link
delkos Re: Bajka o Koguciku! 19.06.10, 13:06 A swoją drogą... jak dobrze by było gdyby dziecko długo .... w świecie bajek żyło.... By mądrość życiowa nadeszła gdy pora... by w świecie widziało radość... Nie potwora... Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 13.06.10, 18:40 To dopiero byłby przypał gdybyś mnie po nosie....hm... drapał... Dla poezji... proza wierszem To po pierwsze. a po drugie.... nosy długie... mają słonie. Ja nie gonię Cię .... w zaświaty... jeśliś nie nosaty Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: pisanki 13.06.10, 20:32 dzięki Leśny..super sprawa gdy pilnuje ktoś Kurnika... tu zabawa, tam zabawa, ja spokojnie mogę brykać.. Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 13.06.10, 22:54 Gdyby kogut nie piał z rana to by kózka nie brykała byłaby dobrze wyspana i nóżki by nie złamała Gdy Kogucik brykać pragnie no i z kozą konkurować To ja tak na wszelki słuczaj Wolę się do schronu schować! Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 14.06.10, 10:59 Hej ! Człowieku leśny Gdzie są Twe wierszyki? Ja tu grzecznie czekam... lecz... marne wyniki... Nos mam w ochraniaczu ... no bo mi ...przyłożą...(??) Jak się nie pojawisz... Zacznę pisać prozą Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 14.06.10, 11:04 To jest bajeczka o takim stworzeniu... które się zmienia! Bajka dla Zosi na dobry dzionek będę ją pisał... aż usłyszę dzwonek! Mam tu przed sobą strasznego potwora... Taki maaały ... czaarny... lecz to straszna zmora... kiedy się odzywa... wyje i zawodzi... to muszę wybiegać Ten potwór mi szkodzi! Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: pisanki 14.06.10, 12:55 A cóż ja - pastuszek z wierzbinową łozą...? bym się miał uganiać tu za jakąś kozą...? niech się kozy pasą, tam gdzie dobra trawa.... dla koguta tylko z Kurką przednia jest zabawa... się kolega więc nie troska, że przeszkadzam pianiem... bo gdy zmęczy nas zabawa, przyjdzie czas na spanie.... Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 15.06.10, 19:29 Babciu Zosiu wpadłem tutaj niby kamień ... z wielkim hukiem No a teraz ... chciałbym wiedzieć... Czy mogę tu trochę posiedzieć? Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: pisanki 16.06.10, 00:13 Siedź spokojnie!Siedź delkosie! Kogutkowi graj na nosie, Tylko zważaj...jak Go wkurzysz, problem może powstać duży! Pisz bajeczki...to pozwoli, ale rymem! On tak woli! Nie posłuchasz....to Cię.....o (złaje!) ...szanuj zatem te zwyczaje! Odpowiedz Link
delkos Re: pisanki 16.06.10, 17:52 No to wkleję tu bajeczkę o Koguciku kolorowym Może jak ją tu przeczyta... to nie urwie mi dziś głowy! Siedzi na płocie Kogucik... i nuci... że... jest piękny ... i gładki... że ze stadkiem kurek... przejdzie przez najwęższe kładki! Że gdy ktoś spojrzy na niego.. krzywo To mu postawi...PIWO!!! a potem wsadzi do słoja więc co poniektórzy... się go BOJOM!!! Mówi też, ....że koza nie bryka... Tylko pieje (???) Zamiast Kogucika! Takie to bajki nasz Kogucik snuje... Bryka... jak koza! I podskakuje! Już gdzie indziej ją wkleiłem Wtedy kiedy wymyślałem wtedy jeszcze tu nie byłem i śmiałości tej nie miałem. Żeby hulać niby trąba wiatru w czyimś wątku ślicznym... No a teraz już uciekam Cały wesół i liryczny.... Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 03.12.10, 13:24 Wierszyk zimowy Zobaczył wróbelek ziarna słonecznika...."Co to za jedzonko,które szybko znika?" "Wysyp więcej Maxiu! Nie rób takiej...minki!!! ...były tu sikorki wołałyŁONINKI! Wyjadły słonecznik, a to nasze jadło!!! "zezarły"(język Maxa)słoninkę wołały o sadło... aż doszło pod świerkiem do zaciekłej bójki kiedy nadleciały bardzo głodne sójki! Raptem...tuż za zaspą.... kot stanął na drodze.... Poczekajcie ptaszki.... ZARAZ WAS POGODZĘ Odpowiedz Link
delkos Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 03.12.10, 21:06 A ten kot był wielki popatrywał..... ... wilkiem! wyżarł własne żarło razem z talerzykiem wyskoczył przez okno sprytna bestia bura stwierdził ..., że na deser... pożeruje w piórach! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 03.12.10, 21:39 Czy chcesz poznać Maxa kota? ...To włóczykij i niecnota! Zamiast ganiać za myszkami, wciąż odżywia się puszkami! Lecz wybiera puszki z drobiem... ..i to jeszcze Tobie powiem, ...ma zwyczaje bardzo dziwne ...lubi chrupki...te warzywne! Myszki łowi jak mu nudno... ...lecz ich nie je...no to trudno! Nie smakują? -Nie ma sprawy! Tylko niech ich nie morduje!!! Przecież myszka też ból czuje! Znowu zimą dla igraszki ten bandyta łowi ptaszki!!!! Dla zabawy,nie dla dania... Widział kto takiego drania? Nie raz dostał za to szmatą! Nie lubię go właśnie za to! Jak śnieg spadnie ,to kocurka trzeba więzić i nie spuszczać go ze sznurka! Ptaszki głodne, wyziębione mogą łatwo być złowione! Co z nim począć? Kto to wie? Może kota ktoś z Was chce? Odpowiedz Link
delkos Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 04.12.10, 01:19 Ha ha ha! Ach te koty! To niecnoty! Drapieżniki ... i paskudy! .............. Istne cudy! Miękkie toto i cieplutkie mruczy ładnie i pilnuje... gdy człek źle się czuje... Owszem... myszy łapie... lecz kociterapię kociopresurę stosuje... gdy czegoś panu brakuje... Martwi się kocio i mile... kiedy akurat złą chwilę przeżywasz i jesteś zmęczony Ot... Taki futrzak ulubiony.... Ale fakt... drapieżca myśliwy i żadne małe stworzenie nie jest bezpieczne przy kocie.... -ja tego przecież nie zmienię... A sznurek ... to się przydaje! i może jakiś dzwoneczek...? ha ha ha! znam te metody! nie przeczę! Odpowiedz Link
zosiadab-2 KOŁYSANKa Mikołajkowa 04.12.10, 09:46 A...a...a.... wielki kłopot Babcia ma. Butki pięknie wyczyszczone i ubranka ułożone... ale Wnuki nie chcą spać... wciąż czekają(Q... ...! Jak prezenty Im podłożę? ..wezmę rózgę i przyłożę... niby,że od Mikołaja.... "będą jaja!,"będą jaja"! Odpowiedz Link
delkos Re: KOŁYSANKa Mikołajkowa 04.12.10, 13:31 Im jest starszy mój... ....potomek.... tym jest większe zrozumienie że czasu nie zmienię...... Nie nadrobię błędów wieku młodzieńczego i mam nawet.... tych błędów winnego! Ja tam chciałem dobrze! i nie przyznaję się do żadnej winy! Z tej oto przyczyny... .....że sklerozę wtedy miałem i kiedy trza było.... to zbić rózgą gagatka ZAPOMNIAŁEM!!!!! Teraz myślę... że ta rózga to czasami się przydaje... by nie były w starszym wieku większe jaje! Odpowiedz Link
zosiadab-2 HA,HA,HA! 04.12.10, 09:57 BARDZO LUBIĘ CIĘ "DELKOSIE"! Ktoś zazdrosny? Mam to w nosie! Odpowiedz Link
zosiadab-2 Re:NOWY ROK 03.01.11, 10:13 Za oknem,na parapecie przysiadł się NOWY ROK... pogadał z ptakami, policzył ziarenka, częstował się rodzynkami.... na słoninkę nie spojrzał, bo jak wiecie.... zawsze na początku roku przysięga, że jest na diecie. Zmęczony wracał z balu, gdzie tak Mu dobrze życzyli... fruwały serpentyny, pękały wesoło balony Sylwester szalony rozsypywał confetti na głowę dziewczyny.... PUNKTUALNIE O PÓŁNOCY radości nie było końca, a o wschodzie słońca nastała codzienność w całym naszym kraju ...nadzieja na zdrowie,na miłość i czas lepszy..... do czasu ,aż się znowu coś popieprzy Odpowiedz Link
rudka-a Re: BAJKI, BAJECZKI I KOŁYSANKI 09.01.11, 16:38 Ja uwielbiam tego psiaka, co w swej łapie trzyma ptaka upssss...kurczaka To jest Reksio, mały chwat znany z mych dziecięcych lat Chociaż dzisiaj siwy włos, to się śmieję czasem w głos, gdy oglądam bajkę z psiakiem rozkosznym, małym futrzakiem Za sąsiadów ma kurczaki.. takie żółte to pierzaki Dlatego, gdy w budzie śni przez sen słychać...pi pi pi Odpowiedz Link