Dodaj do ulubionych

Finis Europae ?

26.07.16, 11:32
Właśnie obserwujemy koniec porządku światowego a szczególnie europejskiego, który ukształtował się po 1945 roku i triumfalnie rozszerzył po 1989. Projekt Schumana - europejskiej wspólnoty - wydawał się przez długie dziesięciolecia nieprawdopodobnym sukcesem. Może byłoby tak i dalej - pod amerykańskim prasolem obronnym zaczęto tworzyć wspólnotę o cechach unikalnych w dotyczczasowej europejskij historii. Niestety nic nie trwa wiecznie - do głosu w polityce i społeczeństwach doszło "pokolenie roku 1968". Pokolenie Cohn-Bedita (Bandyty Kon - jak mawiał pewien mój znajomy... wink ), które przekształciło "Projekt Europa" w projekt lewicowy a właściwie lewacki, gdzie źródłem wszelkiego zła miała być europejska "biała" cywilizacja "skażona" grzechem pierworodnym chrześcijaństwa...
Polityczna poprawność miała zamknąć usta wszelkim krytykom - robiła to, jeszcze robi (wystarczy spojrzeć na Niemcy czy Francę) bardzo skutecznie. Kulturowa wspólnota, która stanowiła o sile i atrakcyjności Europy została rozbita ideologią "multikulti". Takie rozbite, zatomizowane "różnokulturowe" jednostki miały tworzyć "społeczeństwo", wolne, zindywidualizowane i różnorodne zarazem. Wyszła z tego alienacja, frustracja, rozpad struktur i kulturowy terror zmieniający sie na naszych oczach w prawdziwy...
Europy jaką znaliśmy, jaką odkrywało i zachwycało się w jej najgłębszych kulturowych pokładach jeszcze moje pokolenie już właściwie nie ma... Ginie na naszych oczach. Takiej Europy już nie ma. Gwóźdż do trumny na naszych oczach wbiła Frau Merkel.
Ironia losu. Pan Bóg ma wyjątkowe poczucie humoru...
wink
Obserwuj wątek
    • mlodavy Re: Finis Europae ? 27.07.16, 08:16
      Jakoż, że już dość dawno praktykuję magaizm-mędrkowanie, widzę to całkiem inaczej.

> ł pewien mój znajomy... wink ), które przekształciło "Projekt Europa" w projekt l
      > ewicowy a właściwie lewacki, gdzie źródłem wszelkiego zła miała być europejska
      > "biała" cywilizacja "skażona" grzechem pierworodnym chrześcijaństwa...

www.ekumenizm.pl/religia/islam/islam-czyli-chrzescijanska-herezja/

...jeśli do tego dodamy judaizm mamy tzw. trójreligię Abrahama która wspólnie wepchnęła nas w morki średniowiecza, dopiero powrót do tradycji pogańskiej nauki w XV - XVI wieku, umożliwił rozwój cywilizacji naukowej.
      ("renesans w wieku XV dokonało się zjednoczenie obecnych w dawniejszych renesansach starożytnych form z odkrytymi na nowo treściami starożytności.")

Neopogański powrót do kultury i zasobu wiedzy, z czasów kiedy nauka była pod opieką Apolla, boga mędrców i nauki, stworzyło dzisiejszą Europę, dolanie cennych współwyznawców spowoduje co... nowe wspaniałe wieki ciemne.
      • eliot Re: Finis Europae ? 27.07.16, 12:59
        Oczywiście, to jest korzeń (jeden z korzeni) naszej cywilizacji. Jednak jego wielbienie i poznawanie umożliwia Ci chrześcijański wariant religii abrahamowej...
        Spróbuj to głosić w meczecie...
        wink
        • mlodavy Re: Finis Europae ? 27.07.16, 18:51
          Carl Bildt jakie złośliwe aluzje, może nie tak ostre jak moje.

"EWG założono w roku 1957 i podobnie jak teraz dla UE, oficjalną aspiracją było wówczas odtworzenie Europy Karola Wielkiego. Tej, która istniała ponad tysiąc lat temu.

Od tej pory, przywódcy europejscy gromadzili się co jakiś czas przed starożytnym tronem Karola Wielkiego w Akwizgranie, w niemieckim landzie Nadrenia Północna-Westfalia, żeby prezentować pełne wizji przemówienia i wieścić, że nareszcie nastał czas, żeby zbudować prawdziwie zintegrowaną Europę. Akwizgran zamienił się zatem w Mekkę prawdziwych wyznawców mitu założycielskiego Unii Europejskiej.

Karol Wielki jest intrygującą osobistością historyczną, ale nie wydaje mi się szczególnie inspirujący. Był budzącym podziw wojownikiem, ale prawdopodobnie analfabetą, a stworzone przez niego imperium rozpadło się wkrótce po jego śmierci. Panowanie Europy i Zachodu z pewnością nie zaczęło się od Karola Wielkiego.
          (...)
          Moja Europa należy do Mikołaja Kopernika i Erazma z Rotterdamu, Henryka Żeglarza i Izaaka Newtona oraz wszystkich tych pionierów, którzy uwolnili ludzki umysł z kajdan przesądu i uprzedzeń dominujących w nie tak dawnej przeszłości. Ich Europa była szeroka i bezgraniczna, o wiele bardziej pojemna niż Europa Karola Wielkiego. Immanuel Kant pisał swoje traktaty o "pokoju wiecznym" republiki w Królewcu, który dzisiaj jest częścią Rosji. Z kolei wielkie miasta handlowe jak Gdańsk, Sewilla czy Wenecja utrzymywały kontakty handlowe daleko poza granicami dzisiejszej UE."

Kiedy my przyjmowaliśmy chrześcijaństwo ok 1000 roku biorąc poprawkę na rekcję pogańską 1022-39, to jeszcze pogaństwo instytucjonalnie z 200 lat trwało na Pomorzu, po następnych 200 latach Czesi z niego wychodzili husytyzm, a my żeśmy zapraszali do niego pogańskich Litwinów, walcząc z Krzyżakami Maryji Panny... czyli praktycznie do tego wyżej wspomnianego powrotu w renesansie do pogańskiej nauki z starożytności z XV wieku, potem były rewolucje francuska, potem sowiecka, ja osobiście urodziłem pod panowaniem ateistów, tak, że można powiedzieć, że nigdy nie było jakiegoś totalnego panowania chrześcijaństwa w Europie, więc nie obawiam się stosu raczej z innego powodu, niż łaskawości rzekomo panującej religii.
          • mlodavy Re: Finis Europae ? 27.07.16, 19:03
            cały tekst Carla Bilda filipika przeciwko mafii akwizygrańskiej

Przy okazji pod Grunwaldem część polskiego rycerstwa przysięgała na Słońce, a sztandary naszej szlachty są wybitnie "magistyczne" księżyce, gwiazdy, a nawet jak Ostoja Smok Ognisty miedzy księżycami.
            Są twierdzenia, że dopiero w XV-XVI doszło do jakiejś szerszej recepcji chrześcijaństwa w Europie wcześniej była to religia wyłącznie elit, u nas służyła do zbierania podatków, "możesz sobie i diabła czcić bylebyś 10cinę płacił".
            • eliot Re: Finis Europae ? 28.07.16, 15:17
              No widzisz! Nawet wówczas mogłeś być ateuszem!
              Niedługo - w Euro-Kalifacie - już masz przerąbane... (przerżnięte...?)
              wink
              • mlodavy Re: Finis Europae ? 30.07.16, 20:17
                eliot napisał:

> No widzisz! Nawet wówczas mogłeś być ateuszem!
                > Niedługo - w Euro-Kalifacie - już masz przerąbane... (przerżnięte...?)
                > wink
                >
                Nie wiem czy pojęcie atusza-ateisty nie jest przestarzałe, w dzisiejszych czasach, wiemy jak mogłaby wyglądać kreacja świata przez jakiś byt, jest to matrix czyli jakaś ułuda, symulacja komputerowa, Elon Musk zdaje się twierdzi, że jest bardzo mało prawdopodobne, że ten świat jest prawdziwy, bo w prawdziwym świecie może być miliardy symulowanych światów, jak jest miliardy komputerów, czyli z rachunku prawdopodobieństwa by wynikało, że to jest mało prawdopodobne. Tekst linka

Jest też opcja, że monoteizm to kreacja świata na podobnym urządzeniu typu komputer (warsztat do budowy świata) z jakiegoś realnego wszechświata, inna opcja monoteizm jakieś bóstwo w naszym świece tylko modyfikujący ten świat, ale wtedy bardziej realny jest politeizm bo dla czego w naszym realnym świecie będącym realnym światem boga miałby być tylko jeden bóg.

Itd itp. ateistą byłbym gdybym uważał, że takie wersje rzeczywistości są niemożliwe, a nie jestem pewny, że nie są, tu trzeba by jakiś obliczyć czy można symulować, świat o takiej wielkości jak choćby Ziemia, symulacja dla jednego człowieka bytu jest pewnie możliwa, ale dla miliardów ludzi prawdopodobnie byłaby niemożliwa, czyli poza możliwościami obliczeniowymi jakiejkolwiek maszyny liczącej.

Czyli jest to symulacja dla ograniczonej liczy osób, reszta obiektów jest spłycana i mało skomplikowana, ewentualnie te osoby zyskują na wyrazistości, kiedy są w zasięgu postrzegania głównych bohaterów zabawy.

• eliot Re: Finis Europae ? 01.08.16, 08:44
                  Nie wnikając w rozważania ontologiczne nad koncepcjami istnienia lub też nie wszechświata, jego istotą i czym jest - bo będąc wewnątrz możemy jedynie dążyć do poznania prawdy ale nie ją poznać - to rozważania takie i wolność takich czy też innych poglądów dała nam ta cywilizacja, która nas stworzyła... muzułmanin (poddany) tej wolności nie ma a meczet jej nie daje... trzeba jeszcze chcieć być wolnym. Ty możesz zawieźć w darze Papieżowi np. Koran ale zawieź Biblię do Mekki...
                  wink
                  Pozdr.
          • eliot Re: Finis Europae ? 28.07.16, 15:14
            Stosu a raczej poderżnięcia gardła możesz sie spodziewać nie z powodu "panującej" religii...
            Chyba już niedługo....
            wink
            • mlodavy Re: Finis Europae ? 30.07.16, 16:22
              eliot napisał:

> Stosu a raczej poderżnięcia gardła możesz sie spodziewać nie z powodu "panujące
              > j" religii...
              > Chyba już niedługo....
              > wink

Pomijając to, że medytowałem nad naturą szabli, więc nie jest mi straszna czy dziwna tego typu śmierć, mając kilkanaście lat spotkałem paru Arabów i to oni byli przerażeni, a nie ja, pamiętam mieli takie wąskie twarze i byli bardzo wątli, choć byli w moim wieku. To jednak nawet gdyby, to do nas dojdą za parę stuleci ;]

też był magiem to były chyba jakieś powszechne znane poglądy skoro, taki był zarzut.

"mówił, że jest wielkim bluźnierstwem ze strony katolików twierdzić, jakoby chleb przemieniał się w ciało; że jest nieprzyjacielem mszy św., że nie podoba mu się żadna religia, że Chrystus był nieszczęśnikiem i że czynił nieszczęsne dzieła, oczarowując ludy, (?) że Bóg stwarza ciągle nowe światy, że Chrystus czynił pozorne cuda i że był magiem, podobnie jak apostołowie; że Jezus umierał bardzo niechętnie i gdyby mógł, to uciekłby z miejsca kaźni; że nie ma kary za grzechy, (?)"
              • eliot Re: Finis Europae ? 01.08.16, 08:33
                mlodavy napisał(a):

> eliot napisał:
                >
                > > Stosu a raczej poderżnięcia gardła możesz sie spodziewać nie z powodu "pa
                > nujące
                > > j" religii...
                > > Chyba już niedługo....
                > > wink
                >
                > Pomijając to, że medytowałem nad naturą szabli, więc nie jest mi straszna czy d
                > ziwna tego typu śmierć, mając kilkanaście lat spotkałem paru Arabów i to oni by
                > li przerażeni, a nie ja, pamiętam mieli takie wąskie twarze i byli bardzo wątli
                > , choć byli w moim wieku. To jednak nawet gdyby, to do nas dojdą za parę stulec
                > i ;]
                >
                Za parę stuleci??? Już tu (w Europie) są... i (również) podrzynają...
        • eliot Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 05.09.16, 11:31
          eliot napisał:

> Oczywiście, to jest korzeń (jeden z korzeni) naszej cywilizacji. Jednak jego wi
          > elbienie i poznawanie umożliwia Ci chrześcijański wariant religii abrahamowej..
          > .
          > Spróbuj to głosić w meczecie...
          > wink
          >
          Lewactwo twierdzi, że Islam nas "ubogaca" - trudno to potwierdzić. A jak i na jakie Ubogacenie oczekuje Islam? Zobaczmy to islamskie umiłowanie różnorodności, tolerancję i poszanowanie religijnej odmienności (w Europie Zachodniej widok modlących się, choćby na ulicy, muzułamanów to widok powszechny...). :

"27 libańskich chrześcijan zostało deportowanych z Arabii Saudyjskiej, bo uczestniczyli we wspólnej modlitwie na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - podało Radio Watykańskie. Odbywała się ona w prywatnym domu. Policja religijna znalazła tam kilka egzemplarzy Biblii (W AS jest zakazana w ramach tolerancji... - eliot). W skarjnie islamskim kraju nie ma kościołów, choć jest tam ponad milion chrześcijan, gastarbeitewrów. Modlitwy w domach dozwolone są tylko w małym gronie (do dwóch rodzin)." - info za Radiem Watykańskim i "Rzeczpospolitą". To i tak postęp, że ich nie ścięto..., chociaż gdyby np. ze swoimi modłami wystąpili np. nasi Rodzimowiercy to raczej nic by ich od miecza nie uratowało...
          wink
          • scand Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 14.10.16, 16:54
            Ja po filmie Wołyń jestem bardzo scpetyczny wobec uroków multi-kulti.
            • mlodavy Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 15.10.16, 16:44
              coś do multi-religii

KŁOPOT Z ISLAMSKĄ APOKALIPSĄ

Według niektórych hadisów, apokalipsa nadejdzie etapami. W pierwszym świat będzie pełen niesprawiedliwości, a muzułmanie będą uciśnieni. Potem pojawią się dwaj zbawiciele: "Oczekiwany" lub Mahdi, kalif natchniony przez boga, który zjednoczy i uwolni muzułmanów, a po nim przyjdzie prorok, który wróci na ziemię, aby wspierać Mahdiego i pokonać zło. To nie będzie prorok Mahomet, jak można by się było spodziewać, ale Jezus, który w Koranie określany jest jako Mesjasz i "Słowo Boże".
              Wielu chrześcijan również czeka na powtórne przyjście Jezusa, więc może się wydawać, że to dla nich dobre wieści. Ale literatura islamska wydaje się sugerować, że Jezus powróci jedynie po to, aby znieść chrześcijaństwo i potwierdzić prawdziwość islamu.
              Ten często cytowany hadis, do którego odnosi się nagłówek w "Dabiqu" głosi: "Syn Maryi wkrótce zejdzie do was jako sprawiedliwy władca; złamie krzyż i zabije świnie".
              • eliot Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 17.10.16, 14:50
                Zachwalasz "uroki" islamu...???
                wink
            • eliot Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 17.10.16, 14:48
              scand napisał:

> Ja po filmie Wołyń jestem bardzo scpetyczny wobec uroków multi-kulti.

Tu akurat niezbyt chodzi o multi-kulti tylko o nacjonalizm i ludobójstwo, chociaż masz rację o tyle, że o "urokach" też trudno tu mówić....
              • scand Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 22.10.16, 19:29
                A jednak mieszanka wołyńska była bardzo różnorodna: Ukraińcy, Polacy , Żydzi, Niemcy a nawet Czesi.. wszyscy wzajemnie się wzbogacali kulturowo ... do czasu..
                • eliot Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 24.10.16, 13:09
                  scand napisał:

> A jednak mieszanka wołyńska była bardzo różnorodna: Ukraińcy, Polacy , Żydzi, N
                  > iemcy a nawet Czesi.. wszyscy wzajemnie się wzbogacali kulturowo ... do czasu..

No toć właśnie o tym pisałem. Była wielokulturowa mieszanka i to ją OUN/UPA postanowił zlikwidować - przygotował plan likwidacji polskiej społeczności (żydowską w większości wymordowali Niemcy przy znaczącej współpracy z Ukraińcami) a zamierzone, choć trudne do wyobrażenia, okrucieństwo miało przestraszyć i przepędzić ocalałych Polaków.
                  Dlatego określiłem to ludobójstwem, w dzisiejszych czasach określa się to bardziej politycznie poprawnym: "czystka etniczna". Multi_kulti zakłada chęć współistnienia każdej ze stron i wzajemne szanowanie kultury drugiej strony. Wówczas ze strony Ukraińców tego zabrakło.
                  Co nie oznacza oczywiście, że ludobójstwo to obciąża dzisiejsze pokolenie Ukraińców tym bardziej, że Ukraińcy należą do najbardziej lubianych w Polsce nacji. Jednak budowanie własnej tożsamości narodowej na bazie tradycji i historii OUN/UPA, SS Galizien i ludobójstwie może budzić najgorsze skojarzenia i nieufność w stosunku do przemian społecznych zachodzących na Ukrainie. Wygląda na to, że zamiast mitu założycielskiego państwo ukraińskie będzie miało "mord założycielski" - jak Rosja. Szkoda.
                • eliot Re: Islamskie Multi-Kulti w działaniu 25.10.16, 15:47
                  Polski odwet....? wink
                  To jednak okrutne...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20883050,byly-minister-transportu-slawomir-nowak-przyjal-obywatelstwo.html

wink
    • anton_pl Re: Finis Europae ? 24.10.16, 23:05
      Cos Polendwic dawno nie pszychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka