ignorant11 Re: Słowiański Wendland i Meklemburgia 18.07.03, 13:18 Słowiański Wendland i Meklemburgia? Autor: Gość: Skrzypek IP: *.pl Data: 10-07-2003 14:43 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------- - Gość portalu: +++Ignorant napisał(a): > Sława! > A lezy to w naszym żywotnym interesie: > 1. Osłabić Niemcy > 2.Utworzyć Państrwo boforowe pomiędzy Polską i Niemcami... > W obecnym kursie na osłabienie Niemiec możemy liczyć na potężnych sojuszników. > Pozatem proces wyzwalania Słowian spod niemieckeigo jarzma powinien sie > dopełnić, a jego symbolem są włąsnie Łużyce! > Mój znajomy twierdzi iż jeszcze tuż po 1945 w okolicach Hanoweru spotykał całe wsie mówiące językiem łudząco podobnym do polskiego... > Czy ktoś potrafi rozwinąc temat, chyba nie do końca jeszcze wygasłej > słowiańskości Meklemburgii i Pomorza Przedniego? > Pozdrawiam! > Ignorant W Meklemburgii świadomość słowiańskiego pochodzenia jest powszechna. Do 1918 r rządziła tam dynastia wywodząca się w prostej linii od Przybysława zniemczona gdzieś około XVI wieku, ale świadoma pochodzenia. Poza tym nazw miejscowe są w 80 procentach słowiańskie, podobnie wiele nazwisk Niemców brzmi swojsko. Na Wolinie podczas walk wojów jedna grupa z Meklemburgii otwarcie mówiła, że uważa się za Słowian. Co do Drzewian Połabskich, to obczajowość, tradycje, Skansen czy Towarzystwo Ochrony Okolnicy m.in w Lubeln(słowiańskich domów), duża popularność "Kroniki chłopskiej" Jana Paruma Schultzego (o Historii i rodach Wendlandzkich) to tylko niektóre przejawy odradzania się tradcji Słowiańskiej. Wenedowie kontaktują się też z Łużyczanami uważając ich za swych pobratymców (vide m.in Serbske Nowiny z 20.10.1992).W dialekcie niemieckiego z tamtego rejonu występuje wiele cech i słów pochodzenia połabskiego. Ostatni Drzewianie oficjalnie mieli zginąć w 1798 r. Język może rzeczywiście tak, choć wielu uważa, że w zapadłch wsiach trwał jeszcze do XIX wieku. W 1890 r. 600 osób w samym tylko powiecie Luchow za język ojczysty podało Wendisch. Po I wojnie światowej spis powszechny wykazał Znaczną liczbę osób narodowości Wendisch (Drzewianin Połabski). Po II wojnie światowej w amerykańskiej strefie okupacyjnej analogicznie znaczna grupa mieszkańców Wendlandu akcentowało słowiańskie pochodzenie. (Być możę obawa Niemców przed zemstą za hitlerowskie zbrodnie itp.) Znane są relacje np. lekarza z Wielkopolski, który w trakcie I wojny światowej pracował w Wendlandzie. Jeśli chodzi o Rugię (wyspa na ałtyku- należ do Meklemburgii), to w "Ziemia Gromadzi Prochy" Józef Kisielewski opisuje, jak w latach 90-tych XIX wieku jego znajomi na wakacjach rozmawiali z rybakami po Polsku, a oni odpowiadali w zrozumiałym języku nieco zbliżonym do Kaszubszczyzny. Oficjalnie ostatnia Rugijka miała umrzeć w 1404 r. Co do przszłośći to istnieje moda na powrót do korzeni i z tego względu możliwy jest mały renesansu świadomości słowiańskiej na omawianych terenach. Odpowiedz Link
archeo_gda malutkie sprostowanie 18.07.03, 14:01 ignorant11 napisała: > Jeśli chodzi o Rugię (wyspa na ałtyku- należ do Meklemburgii) Rugia nigdy nie należała do Meklemburgii. Dawniej ta prowincja nazywała się Pommern i sięgała od Rugii po powiat lęborski. Część Pommern na zachód od Odry określa się po niemiecku jako Vorpommern - Pomorze Przednie. Obecnie Vorpommern wraz z Meklemburgią stanowią kraj związkowy Mecklenburg-Vorpommern, ale to są dwie rózne krainy (choć oczywiście obie mają słowiańskie korzenie) Odpowiedz Link
ignorant11 Re: malutkie sprostowanie 18.07.03, 16:34 archeo_gda napisał: > ignorant11 napisała: > > > Jeśli chodzi o Rugię (wyspa na ałtyku- należ do Meklemburgii) > > Rugia nigdy nie należała do Meklemburgii. Dawniej ta prowincja nazywała się > Pommern i sięgała od Rugii po powiat lęborski. Część Pommern na zachód od Odry > określa się po niemiecku jako Vorpommern - Pomorze Przednie. Obecnie Vorpommern > > wraz z Meklemburgią stanowią kraj związkowy Mecklenburg-Vorpommern, ale to są > dwie rózne krainy (choć oczywiście obie mają słowiańskie korzenie) > Sława! To do jakiego kraju związkowego nalezy Rugia, po naszemu Rana..? Ja tylko zacytowałem post z aktualności... Pozadrawiam Ignorant +++ Odpowiedz Link
niklot_swarozyc Re: malutkie sprostowanie 18.07.03, 17:00 Niemcy w ostatnich latach sami opuszczaja ziemie lezace miedzy Odra i Laba Wcale sie nie zdziwie ,jak za kilkadziesiat lat tereny dawngo DDR beda zamieszkane przez ludnsoc slowianska.Wyjatkiem bedzie miasto Berlin zamieszkane przez mieszana ludnooc tureckoniemieckiego pochodzenia. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: malutkie sprostowanie 18.07.03, 17:15 niklot_swarozyc napisał: > Niemcy w ostatnich latach sami opuszczaja ziemie lezace miedzy Odra i Laba > Wcale sie nie zdziwie ,jak za kilkadziesiat lat tereny dawngo DDR beda > zamieszkane przez ludnsoc slowianska.Wyjatkiem bedzie miasto Berlin > zamieszkane przez mieszana ludnooc tureckoniemieckiego pochodzenia. Sława! W wielu moich antyniemieckich postach cytowałem min sir Arthura Harrisa opisującego dywanowe naloty na Berlin... Aż spotkałem się z helgą z forum aktualności, która opowiadała mi jak to Berlin jest najbardziej słowiańsko-polskim miastem ze wszystkich niemieckich... Zreszta samo pochodzenie nazwy jest tez słowiańskie... Więc może nie będzie aż tak żle..? Zresztą pod Wiedniem nais musieli się przepasać wiechciami słomy, by odróżnić się od Turków... Zatem turecko-polska przyszłość Berlina wcale mi nie przeszkadza... Ostflucht jest bardzo cennym procesem, już Roman Dmowski go wychwalał, twierdząć iż za kilkadziesiat lat wrócimy nad Odrę... Pozdrawiam! Ignorant +++ PS Czy to prawda, że po lewej stronie Odry na wysokości Szczecina ziemia jest 10 krotnie tańsza niż po prawej? To zacznijmy ich wykupywać... Odpowiedz Link
niklot_swarozyc Re: malutkie sprostowanie 18.07.03, 17:26 ignorant11 napisała: > niklot_swarozyc napisał: > > > Niemcy w ostatnich latach sami opuszczaja ziemie lezace miedzy Odra i Laba > > > Wcale sie nie zdziwie ,jak za kilkadziesiat lat tereny dawngo DDR beda > > zamieszkane przez ludnsoc slowianska.Wyjatkiem bedzie miasto Berlin > > zamieszkane przez mieszana ludnooc tureckoniemieckiego pochodzenia. > > Sława! > > W wielu moich antyniemieckich postach cytowałem min sir Arthura Harrisa > opisującego dywanowe naloty na Berlin... > Aż spotkałem się z helgą z forum aktualności, która opowiadała mi jak to > Berlin jest najbardziej słowiańsko-polskim miastem ze wszystkich niemieckich... > > Zreszta samo pochodzenie nazwy jest tez słowiańskie... > > Więc może nie będzie aż tak żle..? > > Zresztą pod Wiedniem nais musieli się przepasać wiechciami słomy, by odróżnić > się od Turków... > > Zatem turecko-polska przyszłość Berlina wcale mi nie przeszkadza... > > Ostflucht jest bardzo cennym procesem, już Roman Dmowski go wychwalał, > twierdząć iż za kilkadziesiat lat wrócimy nad Odrę... > > Pozdrawiam! > > Ignorant > +++ > > PS Czy to prawda, że po lewej stronie Odry na wysokości Szczecina ziemia jest > 10 krotnie tańsza niż po prawej? > > To zacznijmy ich wykupywać... > Nie wiem jakie tam, sa ceny ziemi ,ale wiem ,ze ludnosc tam sie zmniejsza o jakies 150 tys rocznie. Odpowiedz Link
archeo_gda Rugia 19.07.03, 13:23 Wracając do Rugii, jeśli napiszesz że należy do kraju związkowego Meklemburgia- Pomorze Przednie (Mecklenburg-Vorpommern), to nie będzie błąd. Natomiast nie jest prawdą że należy do Meklemburgii. Dopóki istniał stary podział administracyjny, czyli co najmniej do 1945 r. (a może nawet gdzieś 1947-8, musiałbym poszperać), Rugia należała do Pomorza (Pommern). Ale to naprawdę mało istotny szczegół, ja tylko tak sprostowałem dla porządku. Pozdr, Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Rugia 19.07.03, 13:52 archeo_gda napisał: > Wracając do Rugii, jeśli napiszesz że należy do kraju związkowego Meklemburgia- > Pomorze Przednie (Mecklenburg-Vorpommern), to nie będzie błąd. Natomiast nie > jest prawdą że należy do Meklemburgii. Dopóki istniał stary podział > administracyjny, czyli co najmniej do 1945 r. (a może nawet gdzieś 1947-8, > musiałbym poszperać), Rugia należała do Pomorza (Pommern). Ale to naprawdę mało > > istotny szczegół, ja tylko tak sprostowałem dla porządku. > > Pozdr, > Sława! Szczegół może i mały, ale istotny... Bo przeciueż Rana nalezy do Pomorza... A Pomorze Przednie to tez Pomorze... Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
skrzype jeszcze o Rugii 29.07.03, 21:55 Pewnym tradycjom, reliktom słowiańskim i odrębność na Rugii sprzyjał fakt, iż W 1648 r. decyzją pokoju westfalskiego wraz z Pomorzem Zachodnim przyznana Szwecji; od 1815 w posiadaniu Prus. Ciekawe jest też zdjęcie rybaka z Rugii z początku XX wieku z jednej książek o Słowianach Połabskich i Łużyczanach. Taki typowy Słowianin. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: malutkie sprostowanie 19.07.03, 13:50 niklot_swarozyc napisał: > ignorant11 napisała: > > > niklot_swarozyc napisał: > > > > > Niemcy w ostatnich latach sami opuszczaja ziemie lezace miedzy Odra i > Laba > > > > > Wcale sie nie zdziwie ,jak za kilkadziesiat lat tereny dawngo DDR bed > a > > > zamieszkane przez ludnsoc slowianska.Wyjatkiem bedzie miasto Berlin > > > zamieszkane przez mieszana ludnooc tureckoniemieckiego pochodzenia. > > > > Sława! > > > > W wielu moich antyniemieckich postach cytowałem min sir Arthura Harrisa > > opisującego dywanowe naloty na Berlin... > > Aż spotkałem się z helgą z forum aktualności, która opowiadała mi jak to > > Berlin jest najbardziej słowiańsko-polskim miastem ze wszystkich > niemieckich... > > > > Zreszta samo pochodzenie nazwy jest tez słowiańskie... > > > > Więc może nie będzie aż tak żle..? > > > > Zresztą pod Wiedniem nais musieli się przepasać wiechciami słomy, by odróż > nić > > się od Turków... > > > > Zatem turecko-polska przyszłość Berlina wcale mi nie przeszkadza... > > > > Ostflucht jest bardzo cennym procesem, już Roman Dmowski go wychwalał, > > twierdząć iż za kilkadziesiat lat wrócimy nad Odrę... > > > > Pozdrawiam! > > > > Ignorant > > +++ > > > > PS Czy to prawda, że po lewej stronie Odry na wysokości Szczecina ziemia j > est > > 10 krotnie tańsza niż po prawej? > > > > To zacznijmy ich wykupywać... > > > > Nie wiem jakie tam, sa ceny ziemi ,ale wiem ,ze ludnosc tam sie zmniejsza o > jakies 150 tys rocznie. Sława! No to pieknie! A co zrobić by było tak ze 250-300tys..? Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
skrzype malutkie sprostowanie 29.07.03, 21:47 niklot_swarozyc napisał: > Niemcy w ostatnich latach sami opuszczaja ziemie lezace miedzy Odra i Laba > Wcale sie nie zdziwie ,jak za kilkadziesiat lat tereny dawngo DDR beda > zamieszkane przez ludnsoc slowianska. Szkoda tylko, że na skutek rządów czerwono-różowo-socjalistycznej kliki Polacy się mniej rodzą. Słowianie też z przyrostem nienajlepiej, ale Giermańcy rzeczywiście katastrofa. W b. NRD rodzi się 60 tys umiera 160 tys., np miasto bodaj Halle, czy Magdeburg straciło przez 10 lat 1/4 mieszkańców. Podobnie inne. Kwestią jest też czy zasiedlą SLowianie czy raczej kolorowi. Wiele zależy też od rządów w Polsce. > Wyjatkiem bedzie miasto Berlin > zamieszkane przez mieszana ludnooc tureckoniemieckiego pochodzenia. Zapomniałeś dodać o 300 tys. pedałów. Odpowiedz Link
niklot_svvarozyc skad sie wziolem ? 19.07.03, 17:08 z brudnej,zarosnietej,nieumytej pizdy ! Odpowiedz Link