Dodaj do ulubionych

szamani od kompów-proszę o pomoc

22.10.12, 12:22
potrzebuję dwie rzeczy
coś małego i taniego w rodzaju laptoka (czy notebooka-nie odróżniam tego), tyle żeby mieć pocztę, forum, artykuły, poczytać gazetę, obejrzeć fotki, móc ściągnąć pliki tekstowe, pisać na Wordzie i excelu. gg mogłoby też chodzić, ale niekoniecznie.
żadnych filmów, gier i fajerwerków. nie ukrywam, że liczy się cena.
doradźcie coś proszę
Obserwuj wątek
    • tdf-888 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:27
      wchodzisz na allegro, wpisujesz netbook, sortujesz po cenie malejąco i kupujesz jakąś działającą używkę za 100 - 200zł, ile chcesz. z twoimi oczekiwaniami co do funkcjonalności to determinuje cię tylko cena, im mniejsza tym lepsza, najwyżej pójdzie na śmietnik, wartość pojedynczego wyjścia z domu tongue_out
      • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:39
        dobra młody, tylko czym się różni netbook od notebook od laptoka?
        dla mnie 100-200 zł to nie jest wartość pojedynczego wyjścia z domu, własnie mam duże wymagania, chcę coś co będzie działać
        • tdf-888 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:47
          no netbook będzie chyba najmniejszy i po kolei jak wymieniłaś. najmniejszy będzie najtańszy. do tych rzeczy, co wymieniłaś, wystarczy ci netbook. wybierz sprzęt działający, uzywany (są takie) i będzie działać i zmieścisz się do 150zł smile
          a internet no to taki modemik z kartą sim pod usb sim albo po prostu internet z domu po kablu bądź radiowy.
          • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:58
            > a internet no to taki modemik z kartą sim pod usb sim albo po prostu internet z
            > domu po kablu bądź radiowy.

no tyle to akurat wiem
            potrzebuje mobilny, chodzi mi o najtańszy i dobry
            wiem, że mogę posprawdzać 12709 ofert ale wolę iść na łatwiznę i popytać co poradzicie
      • robert.83 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:47

Zgadzam sie z tdf'em, że allegro i wyszukiwanie, ale ja bym szukał nówki.
        Tego jest tyle, że nie sposób wskazać konkretnego modelu.

Dobrą opcją jest przejść się do jakiegoś media marktu czy czegoś w tym guście TYLKO po to, żeby pomacać sprzęt. Nie kupować, bo ceny tam są bez sensu.

Ja sobie chwalę notebooka Asusa. Mam kumpla, który lubi Toshiby (ja nie lubię ich dezajnu... ), cenowo niezły bywa Samsung. Unikałbym Sony.

W kryteriach wyboru stawiaj na RAM. Niechby było nie mniej niż 2GB.
        • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:55
          > W kryteriach wyboru stawiaj na RAM. Niechby było nie mniej niż 2GB.

dzięki za konkret
          naprawdę jestem w tym zielona, nie wiem o co chodzi ale zapamiętam że RAM co najmniej 2 GB.( i nie wymagajcie żebym się tego uczyła, od tego własnie jest "tel do przyjaciela" że się pyta tych co wiedzą)
          ty piszesz o notebooku, TD o netbooku. nie wiem czy się różnią ale zrobię jak radzisz, pójdę do sklepu i pomacam.
          prosz o więcej konkretów technicznych.
          • zed-is-dead Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:27
            Laptop i notebook - to dziś synonimy. Netbook jest po prostu mniejszy - przekątna ekranu, to około 10". Zastanawiałaś się nad tabletem?
            • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:47
              dzięki
              a co to tablet?
              wiesz, żeby też nie było zbyt małe, mam trochę papierów do pisania więc żeby nie ucierpiał komfort
              • zed-is-dead Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 14:00
                Tablet, to takie cuś: allegro.pl/listing.php/showcat?change_view=1&id=121202&order=p
                Można do niego dokupić etui z klawiaturą.
                Jak widziałem Twoje wymogi (czyli aplikacje biurowe + mobilność) o tablecie właśnie pomyślałem. Tutaj kryterium powinno być 1gb RAM, ekran pojemnościowy i system Android 4.0, lub nowszy. I z tego, co na forach poczytałem - warto też, zeby miał możliwość transmisji 3G - ale co do tego niech się Wyżsi Szamani wypowiedzą smile
                • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 14:06
                  tez właśnie sobie obejrzałam i się zastanawiam czy to jest wygodne do noszenia ze sobą.
                  pomacam sobie w sklepie
                  • lesher Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 20:46
                    Kurcze!!!
                    U mnie przecież tablet widziałaś!
                    • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 23.10.12, 09:48
                      ę?
                      a powiedziałeś, że to tablet?
                      ja naprawdę nie nadążam za tymi srajfonami, tabletami i innymi srami
                      jak mi nie jest potrzebne to guzik mnie to obchodzi, a jak jest to od tego mam was
        • tdf-888 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:38
          dziewczyna chce kawałek ekranu do przeglądania internetu i odpalenia worda a ty jej karzesz 2gb ramu brać? a kolejny tablet proponuje, może od razu ajpada2? smile
          podałem najprostsze rozwiązanie, każdy używany netbook wystarczy do internetu i worda.
          a co do internetu, to nie jest tak, że na tym rynku mamy oligopol i tak naprawdę oferty są do siebie bardzo podobne cenowo? znów musisz określić, czy potrzebujesz dużo danych i szybkie łącze? bo może się okazać, że wystarczy ci najtańszy pakiet internetowy (jaki każdy operator ma w ofercie, więc znów trzeba się tylko na logo operatora zdecydować) a może internet w pre-paidzie?
          • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:49
            internet też niewielki potrzebuje, dokładnie do tego co pisze (przeglądanie artykułów, ściąganie tekstów, forum i poczta ew gg)
            słyszałam o darmowym necie aero ale zasięg nie sięga do mojej wsi
            a może jest inna firma z darmowym, co by u mnie sięgał?
            • gyubal_wahazar Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 15:07
              Może sąsiad wpuści Cię do swojego rutera. Z tego co wiem, jedynym darmowym netem w tej skali (nie mówię o hot-spotach) jest aero.
    • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 12:41
      a druga rzecz to internet do tego cuda
      też "mały" i tani
      co poradzicie?
      • gyubal_wahazar Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:33
        Najtańsze masz aero2. 27 zł z dostawą sima do domu. Chodzi za darmo do końca 2014.
        Co prawda tylko 512kbps, ale nawet na tym spokojnie da się oglądać tubę w porywach nawet na 360 bez przycięć.

Drugi minus, to zrywanie co godzinę połączenia, ale można ustawić program tak, że wykryje zerwanie i połączy się ponownie. W efekcie, przerwa będzie trwała kilkanaście sekund, więc często nawet jej nie zauważysz.

Sprawdź tylko czy jest u Ciebie pokrycie, bo kryją 76% populacji (hehehe) i nie będą już rozbudowywać

aero2.pl/bdi.html
        Co do laptoka, to podaj jakiś limit ceny, albo faktycznie, jak radzą koledzy idź na alegro i leć od góry
        • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 13:51
          dzięki Gubi, napisałam wyżej zanim cię przeczytałam
          aero nie mam niestety zasięgu, choć spokojnie by mi wystarczył
          masz co innego?

poszukam na allegro, jak coś znajdę to poproszę o ocenę
          • gyubal_wahazar Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 15:09
            LTE w polsacie cyfrowym 3GB za ok 30 złych + darmowe noce. 3GB wystarczą Ci do stron i maili
            • gyubal_wahazar Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 15:15
              Tylko wyłącz wszelkie aktualizacje programów (np przeglądarki) prócz antywira. Raz czy dwa na miesiąc, odpal kompa w nocy i wtedy włącz aktualizacje. Przez noc się ściągną nie ruszając Ci limitu, po czym wyłącz je z powrotem.

Ad-block też się przyda, bo zaoszczędzisz na ściąganiu filmów reklamowych, a to często waży więcej niż strona
              • slayerhood-ka ubezpiecz!!!! 22.10.12, 15:33
                kochana
                zobacz w RTV Euro Agd
                Mieli ostatnio masę dobrych promocji
                Tylko....na stronie www
                W sklepie 50% jest droższa
                Aaaa i mają darmowa wysyłkę
                często na www maja większa ofertę
                A dzis not od lap nie różni sie niczym, sie zatarlo - mam tu obok informatyka i to jego słowa.
                No chyba ze kupujesz wypasiony do firmy to róznice sa - ale w niższym przedziale cenowym - mało ważne różnice
                Nie polecam używki
                No i warto kupic ubezpieczenia
                Moja mama miała na 2 lata - troszke kosztowalo ale...obejmowało wsio !!!
                teraz w sierpniu sie kończyło i ceremonialnie zalalismu go winem
                Niestety się wziął i umarł
                po 2 tygodniach dostala w ramach ubezpieczenia nowy
                I co ciekawe - tego modelu już nie mieli i musza wtedy dac nowszy - tzn. nie moga gorszego.
                no i mamka ma nowy komputer smile
                Lepsze wydac troszke na to ubezpieczenie niz na nowy smile
                • tdf-888 Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 16:30
                  taaak taaak... a świstak siedzi, o wyłudził świadczenie ubezpieczeniowe.
                  weź nie pisz takich farmazonów o cudownym sposobie na nowy laptop, bo nikt logicznie myślący nie uwierzy, że tak to działa. nie neguję tego, że twoja mama miała taką sprytną akcję i się udało, ale nie pisz głupot, że ubezpieczenie jest od wszystkiego, bo jest zupełnie odwrotnie - jest masę wyłączeń odpowiedzialności ubezpieczyciela i to częściej ludzie narzekają na problemy z odszkodowaniem a nie zachwalają sprawność działania tego systemu.
                  a najlepiej podaj, który to ubezpieczyciel taki niegospodarny, że laptopy rozdaje. poczytam sobie owu i skonfrontuję.
                  • slayerhood-ka Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 17:40
                    chodzi o ubezpieczenie w sklepie
                    dzis wszedzie to oferuja baranie
                    • tdf-888 Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 17:58
                      ja wiem, że chodzi o ubezpieczenie oferowane przy zakupie w sklepie, pytałem o ubezpieczyciela, bo przecież sklep nie ubezpiecza a jakieś towarzystwo ubezpieczeń. chciałem skonfrontować zapisy owu z twoim radosnym wpisem, jakoby tak łatwo było korzystając z polisy o nowego laptopa big_grin więc nie pisz głupot na drugi raz i nie dziw się bardzo, gdy trafisz na kogoś, kto uważa inaczej niż ty, a może forum dyskusyjne to nie miejsce dla ciebie?
                      uważasz, że mam jakieś 'ale' i vice versa smile
                      • slayerhood-ka Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 18:10
                        Nie wiem o co ci chodzi. Mam ubezpieczony tv w ten sposob i juz pisalam do Tygi bo tutaj wszedzie cie pełno wokoł mnie i spokoju nie mam. jest to koszt prawie 35-do 45% wartosci towaru ale opłacalny. Poza tym - jak odpisuje Tygi - to nie po to zebys zaczynał swoje litanie. Wez przestan robic z siebie Boga i speca od forum - bo to ty się za mną po tematach wypowiadasz a nie ja latam za tobą..... jestes dla mnie za stary, zainteresowani o tym wiedzą big_grin . poszukaj kogos intelektualnie dopasowanego do swoich mozliwości - tylko jak pojdziecie dalej to uważaj na prokuratora.
                        I blagam - nie wypowiadaj się w stosunku do mnie, jest tu mlion tematów - nie tylko ty i ja
                        • tdf-888 Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 18:34
                          ciężko ci się odnaleźć w sytuacji, gdy znalazł się ktoś, kto nie liże ci tyłka tongue_out

chodzi o to, że ubezpieczenie nie działa tak jak napisałaś, wypadałoby nie wprowadzać ludzi w błąd i nie wozić się zanadto.
                          ale co ja będę walczył z wiatrakami, rodzice mi mówili: ustąp głupszemu,
                          więc postaram się nie wpadać na twoje wypowiedzi i dać ci spokój big_grin
                          • slayerhood-ka Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 19:15
                            Taaaak
                            Już poznałeś widzę moich rodziców big_grin
                  • slayerhood-ka Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 17:42
                    i wez szczeniaczku prosze juz sie nie czepiaj tzn. nie wypowiadaj w stosunku do mnie. Nie odpowiadaj na nomej wpisy, nie pien sie. Juz wszyscy widza ze masz jakies ale...zatem mozesz se dac luz. A jak masz kompleksy i musisz byc widoczny to podobno jak sie ...masuje to po roku daje efekty
                    • lesher Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 21:20
                      Oj, dzieci, dzieci...

Coś bym powiedział, ale lepiej się powstrzymam big_grin
                      • slayerhood-ka Re: ubezpiecz!!!! 22.10.12, 21:45
                        Oj tam oj tam
                        wyrzucisz mi w słuchawke raz następny big_grin
    • robert.83 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 15:35
      Tygrysie,

Wszystko zaczyna się od tego do czego potrzebujesz tej maszynki.
      Napisałaś konkretnie, że do netu, gg i worda i to już dużo. Pytanie jeszcze o to czy ma być małe czy duże, czy zwykle będzie na kablu czy na baterii.

NETBOOK:
      Netbooki to takie cudo wymyślone jako mini-laptop do podstawowych zadań. Szczególnie do przeglądania NETu.

Plusy:
      - Względnie tanie
      - raczej mało prądożerne (wytrzymuje na baterii ok. 5h lub więcej)
      - najczęsciej z Windowsem (otworzysz Worda)
      - lekkie i przenośne
      - klawiatura z guzikami

Minusy:
      - zwykle słaba wydajność (parę zakładek ze stronami internetowymi + skype i zaczyna się przycinać)
      - mały ekran (na dłuższą metę niewygodne jako podstawowy sprzęt. męczy oczy)
      - nie wygodna klawiatura
      - prawie zawsze brak napędu CD/DVD - płytki w to nie wsadzisz

TABLET:
      Tablet bardziej nowoczesna wersja netbooka z ekranem dotykowym zamiast klawiatury. Najczęściej wykorzystywany do przeglądania netu, grania (na specjalnych grach), filmów itp.
      Słabo sprawdza się jako główny komputer z racji mniej wygodnego pisania. Brak klawiatury wymaga wprawy. Jest leciutki, poręczny, włącza się w sekundy, długo ciągnie bez kabla smile.

Plusy:
      - Zajebiście poręczny (wielkości ciut większego zeszytu)
      - Dobrze się na nim czyta
      - czas pracy na baterii ok 7-10h
      - szybko się włącza i jest przez to "zawsze pod ręką"

Minusy:
      - brak klawiatury (chociaż są dostawki, robiace z niego takiego jakby netbooka)
      - zwykle bez windows (żadne normalne programy nie chodzą. Tylko te specjalne)
      - cena (modny gadżet. Ceny 700-1500 za podstawowy, dobry 2000+)

LAPTOP/NOTEBOOK:
      Klasyczny laptok, jakie znamy. Waży 2,5-3,5kg, ma ekran 14-17 cali, może być całkiem wydajny. Idealny jako podstawowy sprzęt dla kogoś, kto nie ma w domu jednego dedykowanego miejsca na komputerowe posiedzenia. Ceny różne: od ok 1000 do 1600 podstawowy sprzęt, 1600-2500 średnia półka, 2500-3500 sprzęt "ok" dla dzieciaka, który lubi czasem pograć. 3500+ to dobry sprzęt.

Plusy:
      - Prawdziwy komputer z klawiaturą, czytnikiem CD/DVD, windowsami, opcjonalną myszką itp.
      - dostępne są wsystkie standardowe programy pod windows
      - można spokojnie oglądać filmy w kilka osób
      - można komfortowo przeglądać net nawet na podstawowych maszynach

Minusy:
      - Spośród wymienionych jest najmniej przenośny
      - podstawowa półka wymaga częstego podładowania (2-3h pracy. Ja mam cały czas na kablu).

Dla Twoich potrzeb ja wybrałbym laptopa.
      Wybrałbym coś taniego, zgodnie z kryterium, które zaproponowałaś.
      Chciałbym coś z windowsem 7, żeby mieć święty spokój.
      Żeby windows 7 chodziło normalnie i bez kłopotu, dobrze byłoby mieć 2GB ramu.
      Wszedłbym na allegro i takiego czegoś bym szukał.

Jeśli chcesz wersję tańszą:
      Tak samo laptok, ale z windowsem XP. Wtedy możesz mieć mniej pamięci (pamięć = RAM).
      Wtedy do podstawowych zadań wystarczy 512MB (MegaBajtów) RAM, czyli pół 1 GB (GigaBajta). Możesz próbować używanych, ale sprawdź jak to wygląda - czy nie jest połamane, popękane itp. Używane laptopy mają często b. słabą baterię i bywa. że trochę zuzyte dyski twarde. Będziesz też musiała poprosić znajomego, żeby Ci poinstalował oprogramowanie.

Moim zdaniem, jeśli mówimy o ok. 1000 pln to nowy podstawowy laptop.

Jesli mówimy o ok. 300 pln to używany.
      • robert.83 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 15:46

Może być np. taki:
        allegro.pl/nowy-dell-d520-1-73-2-40-dvd-wifi-system-gwar-0131-i2733486599.html
        Tylko on jest bez windowsów. trzeba je pozyskać we własnym zakresie.
        • gyubal_wahazar Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 17:22
          Na moje, jak na 500 zł, to bardzo fajny laptok. Z grubą nadwyżką spełni wszystkie Tygryski oczekiwania. Wziąłbym tylko 80GB dysk za 50zł, ale jeśli Tygryska nie będzie na nim oglądać filmów, to 40 bez probelmu da radę. Sprzedawca ma 99.6% pozytywów
          -
          knur.blox.pl
          • lesher Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 20:53
            I Rob już chyba wszystko wyłożył wink

Jeżeli kupujesz używanego, to:
            - bateria na pewno jest do wymiany, więc jeżeli nie chcesz mieć de facto kompa stacjonarnego to dolicz kolejne 200-300 zł za baterię,
            - dyski twarde w lapkach są b. delikatne - duże prawdopodobieństwo padnięcia również tego elementu. Koszt 100-200 zeta.

Ja jednak obstawiałbym nowe.
            • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 25.10.12, 11:40
              też myślę o nowym
              jak już kupię i się przyzwyczaję to chcę żeby mi trochę posłużył
              no i rzecz niebanalna-koniecznym wymian w używanym sama nie zrobię, będę musiała za to zapłacić, co podniesie koszty.
      • tygrysgreen Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 23.10.12, 09:58
        dzieki Rob, to się nazywa konkrety
        myślę o netbooku, to nie ma być podstawowy komp bo taki mam stacjonarny, tylko podręczny zeszyt do noszenia do pracy więc mały, wygodny i tani.
        przejdę się po sklepach, pomacam i pomyślę
        • robert.83 Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 25.10.12, 10:05

Książki na tym bym nie pisał (w sensie - mała klawiaturka jest mniej wygodna niż standardowa) ale jako notatnik sam sobie taki kupiłem na jakieś zajęcia. To był samsung 10 cali z 1gb ramu i 2-rdzeniowym procesorem atom 550. Dało się na nim robić to co piszesz, dało się na nim notować i przeglądać net. Ale w domu poszedł do kąta, bo jednak jak masz stolik to coś większego tak nie męczy.

Jako notatnik - idealny kompromis. Aha... mój nowy kosztował chyba 9 stów.
          Teraz można "oszczędzić" na tym, że to już nie jest modny hit sezonu - zdecydowanie ustąpił tabletom. W związku z tym nie płacisz za modę. Jest tańszy niż odpowiednik tabletowy.

Jeśli masz go codziennie nosić to waga też się liczy. Takie gówienka ważą ok. 1kg max. Mój waży tyle co duży kubek pełen herbaty smile.
        • puch_atek Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 25.10.12, 22:08
          tygrysgreen napisała:

> dzieki Rob, to się nazywa konkrety
          > myślę o netbooku, to nie ma być podstawowy komp bo taki mam stacjonarny, tylko
          > podręczny zeszyt do noszenia do pracy więc mały, wygodny i tani.
          > przejdę się po sklepach, pomacam i pomyślę

wlasnie gadalem z ojczulkiem, bo ma netbooka asusa ee pc 1005P, ma go juz ponad rok, wtedy kosztowal cos ok 1000 pln a nie byl to najnowszy model. Mowi ze do netu, worda, excela w zupelnosci wystarcza. Wspomnial tez ze przy skypie cos jakby przymulal, ale mysle ze mu chodzi o gadania+video (zapomnialem spytac). teraz wez poprawke na to ze minelo 1,5 roku, a technologia pedzi jak szalona, wiec pewnie w podobnej cenie bedzie miala cos duzo lepszego i w zupelnosci wystarczajacego smile
    • flirting.shadow Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 22.10.12, 21:43
      O tablecie zapomnij - to modna zabawka a nie narzędzie do pracy.
      Netbook? Niby się da tego używać, ale czy na dłuższą metę jako jedyny sprzęt? Może... Ale to dyskusyjne dosyć.
      Jeśli notebook/laptop - z nowych nie wiem. Z używanych polecam IBMy T60/T61. Bardziej z doświadczenia znajomka, który zajmował się między innymi serwisowaniem laptopów i niemal onanizował się tymi modelami klnąc jak szewc na prawie całą resztę. Fakt, że mają opinię solidnego sprzętu u wielu osób. Ja nie mam porównania, ale w robocie takich używamy i na jakieś kilkanaście sztuk męczonych dosyć intensywnie, przez 2 lata nie wydarzyło się nic poważniejszego niż awaria dysku (to u każdego producenta może się zdarzyć) lub zdychający wentylator.
      • anirat a ultra lapki? 24.10.12, 21:54
        Ja się przymierzam do czegos takiego, ma byc lekki, matryca 13` mi wystrczy a chodzi mi o to, zeby lekko było do noszenia? Ale ja sie nie znam;/ Tylko sama mysle, wiec niejako jestem w temacie. Widziałam taki fool wypas chyba Toschiby za ponad 4000, ale mysle, ze to kwestia parametrów. Ja zaczynam cos takiego przeglądac. Ktos cos napisze na temat?
        • gyubal_wahazar Re: a ultra lapki? 24.10.12, 22:38
          Chętnie ci napiszę, ale łatwiej będzie jak sprecyzujesz pytanie
          • gyubal_wahazar Re: a ultra lapki? 24.10.12, 22:45
            Jak chcesz poszerzyć wiedzę, to łap testy i recenzje na :

www.notebookcheck.pl/benchmark.pl
            komputronik.pl

Tak jak tu już koledzy kiedyś pisali, jeśli będziesz trzymała się sprawdzonych marek, to nawet najtańszy, spokojnie sprosta twoim potrzebom (najchętniej asus, samsung, lenovo lub toshiba)
            • gyubal_wahazar Re: a ultra lapki? 24.10.12, 22:49
              www.notebookcheck.pl
              www.benchmark.pl
              www.komputronik.pl

A jeśli nie chcesz przez alegro, to niezłe ceny i opinię, zwykł mieć www.x-kom.pl
        • fuks0 Re: a ultra lapki? 24.10.12, 23:48
          www.vobis.pl/ultrabook-samsung-530u3c-a04pl-2-118131.html
          Jeżeli jesteś przeciętnym użytkownikiem komputera, to wystarczy taki jak powyżej, ewentualnie jak masz na zbyciu nieco kasy, to możesz wybrać coś podobnego tylko, ze z dyskiem ssd 128 GB (jeżeli przechowujesz dużo danych, to przydałoby się także zakupić jakiś dysk zewnętrzny )
          • anirat Ultra 25.10.12, 21:50
            To tam, ma byc noszony czesto, wiec ma byc lekki, przede wszystkim, tez ogladałam Samsunga, ma do1,5 kg i matryce 13, mniejsza moze byc uciazliwa w pracy, musi byc dostep do netu, ale mam beprzewodowy, to nie powinno byc problemu. No i chyba nic wiecej sprecyzowac nie umiem. Rozumiem, ze jak nie ma napedu, to CD na innym, musze się przejsc do pana znawcy i zasiegnąc info u zródeł, ale zanim pójdę chce miec jakies oglad.
            • fuks0 Re: Ultra 25.10.12, 22:21
              Osobiście mam laptopa/ultrabooka 12,1 cala i przyzwoicie mi się na nim pracuje, choć jednak wygodniej jest z pełnowymiarową klawiaturą i myszką, i dużym monitorem smile

Ultrabooki toshiby są sporo lżejsze:

www.vobis.pl/ultrabook-toshiba-portege-z830-2-115503.html
              Model z dyskiem SSD, waga 1,12 kg.
              • anirat Re: Ultra 27.10.12, 13:42
                O widzisz, takie coś oglądałam i to by było moje marzenie, przede wszystkim ma byc lekki. To jest 13, mówisz, ze na 12 tez da rade, ja bede sporo czytac i pisac, myszke moge zostawic w szufladzie, ale klawiatury to juz wolałabym nie. I tylko toschiby sa takie lekkie, czy jeszcze cos mizesz polecic?
                dziękujen Ci bardzo, przydałeś mi się wink
    • green.amber Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 25.10.12, 09:54
      ooo jak to taki wątek koncert życzeń to ja potrzebuję już prawie na gwałt dysku zewnętrznego, bo już wszystko zapchałam... jakieś tera chodzą mi po głowie... coś ktoś poleca???
      miłego dzionka winksmile
      • lesher Re: szamani od kompów-proszę o pomoc 23.01.13, 16:12
        1. Karty pamięci (teraz są nawet 32 GB albo 64 GB) - ostatnio kupowałem 32 gb - cena koło 100 zeta.
        2. Nagrywarka Blu Ray - koło 230 zł (jedna płytka - 25GB, albo 50 GB (ale te na razie są drogie)).
        3. Dyski zewnętrzne - koło 300 zeta za 2TB (Seagate, Western Digital) - szczerze mówiąc nie ma większego znaczenia jaki - dyski zewnętrzne do tytanów prędkości nie należą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka