kendo 03.01.05, 20:43 niech powstanie prawdziwna ksiazka kucharska Vistuli. dzielmy sie swoimi smakami na obiadki/kolacje/sniadania/przystawki/desery/napitki.... i niech ten watek bedzie przeznaczony tylko na recepty i opinie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 03.01.05, 23:33 choc minely juz swieta, chcialam wam pokazac "stol swiateczny" Carl Larsen,jeden z bardzo lubianych szwedzkich artystow "pedzla" tworzacy w 1853 - 1919 ** www.scandinaviantreasures.com/website1/pages/CLCHRI2.htm Odpowiedz Link
kasikk Sos dobry do koreczków i chipsów... 04.01.05, 13:00 ...ale nie tylko, nie pamiętam, jak sie nazywa, ale robi furorę wśród znajomych od jakichś dwóch lat ) 250 ml majonezu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka siekanej natki pietruszęcej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżka-półtorej czerwonej papryki pokrojonej drobniutko wymieszać, zostawić troszkę, żeby się przegryzło i kosztować ) smacznego Odpowiedz Link
kendo Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 04.01.05, 13:59 kasikk napisała: > ...ale nie tylko, nie pamiętam, jak sie nazywa, > ale robi furorę wśród znajomych od jakichś dwóch lat ) > > 250 ml majonezu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka siekanej natki > pietruszęcej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżka-półtorej > czerwonej papryki pokrojonej drobniutko > wymieszać, zostawić troszkę, żeby się przegryzło > i kosztować ) > > smacznego w samej rzeczy, przyznaje ,ze papusne....nieraz dodaje jeszcze kiszonego ogoreczka drobniutko usiekanego....pychota)))))))))) ** a dodajac yogurtu/koperku/soku z cytryny, osiagniemy wspanialy sosik na zimno do ryby..)))))))))))) ** Odpowiedz Link
mala20033 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 04.01.05, 15:38 A ja uwielbiam serek..kozi.I trufle.I bialy polski ser..takiego nigdzie..NIGDZIE..nie ma. Odpowiedz Link
kasikk Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 04.01.05, 16:03 maleńka, przepis na podanie koziego serka poproszę ) też go lubię, ale nie wiem, jak podać... Odpowiedz Link
kendo Re: golabki z kiszonej calej kapusty....... 04.01.05, 17:29 czy probowaliscie golabkow z ukiszonej w calosci kapusty, wczoraj taka zakupilam,dzis zrobilam, tradycjonalne nadzienie z ryzem/miesem/przyprawami, zawinelam w listki, ktore bardzo fajnie sie zdejmowalo, bez parzenia sobie paluchow, przysmazylam bekon na chrupiaco i przelozylam miedzy obsmazonymi glabkami do duszenia w garze. hmmmmm....cos mi w niech jednak bralowalo( niema to jak zrobione tradycjonalnie ze slodkiej kapusty) ** www.scandinaviantreasures.com/website1/pages/CLKITC1.htm Carl Larsonss kuchnia....ciekawie tak zajrzec wstecz) jego akwarele,ktorych namalowal 1800 szybko stworzyly mu slawe, obecnie sa ozwierciedlane na kartkach swiatecznych. Odpowiedz Link
kendo Re:udka kurczecia............. 05.01.05, 11:41 mam dzis na obiadek, wszystko w jednym garze.... pancio sie zawsze cieszy z tych udek) Odpowiedz Link
mala20033 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 15:42 Przepis..hm...idziemy do dobrego sporzywczego sklepu i kupujemy francuski kozi serek.I swierze chrupiace buleczki.Smarujemy serkiem buleczke i zjadamy.Smacznego...hi,hi,...Mala Odpowiedz Link
nick000 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 18:07 jako,ze wszystkie panie, tak mi się przynajmniej wydaje, lubią coś słodkiego pozwólcie,ze podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na ajerkoniak, jak zwał tak zwał, wiadomo ze chodzi o coś co jest łagodne w łykaniu a niezły zamęt w główce zrobić potrafi Przepis, jak napisałem wyżej, sprawdzony i udaje się zawsze, mam nadzieję, ze wejdzie na sałe do smakowego repertuaru Vistuli. Robi się to tak: 7 żółtek, 0,5 kg cukru pudru, 1 i 3/4 szklanki zimnego mleka plus 1 łyżeczkę cukru waniliowego (moze być też prawdziwa wanilia ale z nią radzę ostrożnie, chyba że ktoś lubi ten zapach) miksujemy na kogel-mogel powoli dolewając 1 szklanke spirytusu, powstałą miksturę rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce. Przepisu tego nie należy trzymać sie ortodoksyjnie, kazdy może poeksperymentować, generalnie są to proporcje prawie klasyczne. Odpowiedz Link
kendo Re: ajerkoniak............. 05.01.05, 18:26 nick000 napisał: > jako,ze wszystkie panie, tak mi się przynajmniej wydaje, lubią coś słodkiego p > ozwólcie,ze podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na ajerkoniak, jak zwał t > ak zwał, wiadomo ze chodzi o coś co jest łagodne w łykaniu a niezły zamęt w głó > wce zrobić potrafi Przepis, jak napisałem wyżej, sprawdzony i udaje się zawsz > e, mam nadzieję, ze wejdzie na sałe do smakowego repertuaru Vistuli. Robi się t > o tak: 7 żółtek, 0,5 kg cukru pudru, 1 i 3/4 szklanki zimnego mleka plus 1 łyże > czkę cukru waniliowego (moze być też prawdziwa wanilia ale z nią radzę ostrożni > e, chyba że ktoś lubi ten zapach) miksujemy na kogel-mogel powoli dolewając 1 s > zklanke spirytusu, powstałą miksturę rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka > dni w chłodne miejsce. Przepisu tego nie należy trzymać sie ortodoksyjnie, kaz > dy może poeksperymentować, generalnie są to proporcje prawie klasyczne. to ile bedzie tego "plynu niebianskiego", ze piszesz:rozlac do butelek?? szklanka i ciutke mleka i szklanak spirytusu, to objetosc zdziebko ponad pol litra?? pytam ,poniewaz nigdy nie robialm tego. Odpowiedz Link
nick000 Re: ajerkoniak............. 05.01.05, 19:11 Kendo, będzie tego napitku ok 1L. Mozna dodać więcej spirytusu, wyjdzie mocniejszy, ale i ten jest niekiepski i smakowity. Dla utrwalenia jeszcze jeden przepis alkoholowy, jak balangować to na całego Do garnka należy wlać 0,5 L ciemnego piwa, dołożyć kilka goździków, maleńki kawałeczek wanilii lub odrobine cukru waniliowego, pół szklanki cukru (jak ktoś lubi słodsze może być nawet cała) , otartą skórkę z pomarańczy (płaską łyżeczkę) i wszystko zagotować, gdy piwo zacznie podnosić się w garnku, wyłączyć ogień (obowiązkowo) i wlać do gorącego półlitrową butelkę spirytusu, może tez być mocna czysta wódka, ale ze spirytusem jest lepsze. Lekko schłodzić i rozlać do butelek, odstawić na kilka dni aż się sklaruje, przecedzić przez jakiś filtr, moze być gaza lub wata w lejku, porządnie schłodzić i ostroznie spożywać. Uwaga:nawet w niewielkiej dawce zwala z nóg najtęższego smakosza, pyszne do kawy, pomaga na wszelkie choroby ciała i duszy. Odpowiedz Link
kendo Re: piwne szalenstwo dla ciala i duszy;)))))))))) 05.01.05, 19:32 nick000 napisał: > Kendo, będzie tego napitku ok 1L. Mozna dodać więcej spirytusu, wyjdzie mocniej > szy, ale i ten jest niekiepski i smakowity. Dla utrwalenia jeszcze jeden przepi > s alkoholowy, jak balangować to na całego > Do garnka należy wlać 0,5 L ciemnego piwa, dołożyć kilka goździków, maleńki kaw > ałeczek wanilii lub odrobine cukru waniliowego, pół szklanki cukru (jak ktoś lu > bi słodsze może być nawet cała) , otartą skórkę z pomarańczy (płaską łyżeczkę) > i wszystko zagotować, gdy piwo zacznie podnosić się w garnku, wyłączyć ogień (o > bowiązkowo) i wlać do gorącego półlitrową butelkę spirytusu, może tez być mocna > czysta wódka, ale ze spirytusem jest lepsze. Lekko schłodzić i rozlać do butel > ek, odstawić na kilka dni aż się sklaruje, przecedzić przez jakiś filtr, moze b > yć gaza lub wata w lejku, porządnie schłodzić i ostroznie spożywać. Uwaga:nawet > w niewielkiej dawce zwala z nóg najtęższego smakosza, pyszne do kawy, pomaga n > a wszelkie choroby ciała i duszy. dziekuje za rade.. z ajerkiem musze czekac do nastepnego wyjazdu do kraju, tu najmocniejsza biala wodka to 50% alkoholu, wiec chyba zareflektuje na druga wersje "piwnego szalenstwa") bede ostrozna w smakowaniu, bede siedziec blisko lozka)))))))))) -dzieki- Odpowiedz Link
mala20033 Re: ajerkoniak............. 05.01.05, 19:45 Jezeli duszy to zaraz zabieram sie do robienia go na Smirnowie.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: ajerkoniak............. 05.01.05, 19:51 taaaaa i co widze, nawet produkcja alkoholu odchodzi ajer jest dobry, mniam ale jakos nigdy nie odwazylam sie by zrobic cos podobnego. wole probowac niz produkowac, jakos mi wtedy lepiej smakuje Odpowiedz Link
mala20033 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 19:37 Hmm..tylko gdzie ja ten spirytus tutaj zdobede,he????Mala Odpowiedz Link
nick000 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 19:44 Mała, macie tam coś podobnego do naszego spirytusu, destylowane toto jest z kukurydzy a mocne jak sto diabłow, powinno sie nadać Odpowiedz Link
mala20033 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 19:53 Kurcze...nazwij Acan toto,bo wiesz ja raczej pijam winko Odpowiedz Link
nick000 Re: Sos dobry do koreczków i chipsów/ryby ... 05.01.05, 19:59 nie znam czy raczej nie pamiętam nazwy, swego czasu znajomy mój przytargał to na przyjatko w gronie męskim, w butelczynie obłego kształtu i litrowej objętości, było smakowite i nie oszukujmy się zwalało z nóg, na sto % było z kukurydzy z lekkim słodkawym posmakiem, możesz ewentualnie uyżyć smirnoffa, dodaj go trochę więcej Odpowiedz Link
kendo Re: czy mowa o pokusie piwnej???????? 05.01.05, 20:05 nick000 napisał: > nie znam czy raczej nie pamiętam nazwy, swego czasu znajomy mój przytargał to n > a przyjatko w gronie męskim, w butelczynie obłego kształtu i litrowej objętości > , było smakowite i nie oszukujmy się zwalało z nóg, na sto % było z kukurydzy z > lekkim słodkawym posmakiem, możesz ewentualnie uyżyć smirnoffa, dodaj go troch > ę więcej nadawal by sie mowisz???? to warte sprobowania....ale kto bedzie pcikal??????????) kieliszeczek sprobuje i bedzie stalo) Odpowiedz Link
nick000 Re: czy mowa o pokusie piwnej???????? 05.01.05, 20:10 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > nie znam czy raczej nie pamiętam nazwy, swego czasu znajomy mój przytarga > ł to > n > > a przyjatko w gronie męskim, w butelczynie obłego kształtu i litrowej > objętości > > , było smakowite i nie oszukujmy się zwalało z nóg, na sto % było z kukur > ydzy > z > > lekkim słodkawym posmakiem, możesz ewentualnie uyżyć smirnoffa, dodaj go > > troch > > ę więcej > > nadawal by sie mowisz???? > to warte sprobowania....ale kto bedzie pcikal??????????) > kieliszeczek sprobuje i bedzie stalo) niech no się ludziska zwiedzą, nie opędzisz sięod gości) Odpowiedz Link
kendo Re: czy mowa o pokusie piwnej???????? 05.01.05, 20:26 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > nie znam czy raczej nie pamiętam nazwy, swego czasu znajomy mój prz > ytarga > > ł to > > n > > > a przyjatko w gronie męskim, w butelczynie obłego kształtu i litrow > ej > > objętości > > > , było smakowite i nie oszukujmy się zwalało z nóg, na sto % było z > kukur > > ydzy > > z > > > lekkim słodkawym posmakiem, możesz ewentualnie uyżyć smirnoffa, do > daj go > > > > troch > > > ę więcej > > > > nadawal by sie mowisz???? > > to warte sprobowania....ale kto bedzie pcikal??????????) > > kieliszeczek sprobuje i bedzie stalo) > > niech no się ludziska zwiedzą, nie opędzisz sięod gości) w piatek sie wybiore do sklepu w celu zakoupienia wszystkiego i nastawiam "pokuse piwna"))))))) napisze pozniej "recenzje"))))))))) - dzieki- Odpowiedz Link
kendo Re: kättförss& aring;s-sos z mielonego;)) 06.01.05, 09:37 oj jak dawno nierobilam tego, przysmaza sie mielone ,zeby sie grudki rozbily, przysmaza sie pozniej cebulke, mozna dodac papryke/kapary/pieczarki, obowiazkowo puszke siekanych pomidorow i przyprawy wedlug smaku, dodaje rowniez czili sos, zaprawia sie na koniec smietana z maka i gotowe, podaje sie ze spagetti lub wstazkami makaronowymi, jak ktos nie lubi,ze mu sie spagetti ciagnie, pasuja kolanka/penne/muszelki/kokardeczki/swiderki ))))))))) posypuje sie swieza pietruszka i utartym ostrym zoltym serem, i slata wedle wlasnej kompozycji) - smacznego- Odpowiedz Link
kasikk Re: kättförss& aring;s-sos z mielonego;)) 06.01.05, 11:30 to troszkę podobne do sosu bolońskiego, który ja robię tylko bez śmietany, a za to duszę podsmażone mięsko i cebulkę w bulionie i czerwonym winie ) też pysznościowe wychodzi Odpowiedz Link
kendo Re:sos z mielonego/bolonski/czili concorne.... 06.01.05, 12:40 kasikk napisała: > to troszkę podobne do sosu bolońskiego, który ja robię > tylko bez śmietany, a za to duszę podsmażone mięsko i cebulkę w bulionie i > czerwonym winie ) > też pysznościowe wychodzi a z winkiem nie probowalam, ciekawy tips) mozna dodac fasolke/chyba i kukurydze/i ryz i bedzie czili concorne. Odpowiedz Link
kendo Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 10:57 no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) i jaks zupke by sie zjadlo) Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 11:10 kendo napisała: > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > i jaks zupke by sie zjadlo) a jarzynowa? rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke, fasolka czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi Kasikk pietruszencji? uwielbiam taka Odpowiedz Link
nick000 Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 11:15 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > a jarzynowa? > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke, fasolka > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi Kasikk > pietruszencji? > uwielbiam taka de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie bedę kończył Odpowiedz Link
kendo Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 11:29 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > a jarzynowa? > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke, faso > lka > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi Kasikk > > pietruszencji? > > uwielbiam taka > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie bedę kończył: > ) hi,hi,...przecie sloo do gara niewcisne)))))))))))))) a do tych warzywek moze ryzu dodac?? i koperku....chyba bedzie papusne co?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:12 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > kendo napisała: > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke > , faso > > lka > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi K > asikk > > > pietruszencji? > > > uwielbiam taka > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie bedę > kończył: > > ) > > hi,hi,...przecie sloo do gara niewcisne)))))))))))))) > > a do tych warzywek moze ryzu dodac?? > i koperku....chyba bedzie papusne co?? kazda zielenina nadaje sie jak nabardziej jesli ktos lubi. ja stosuje tego zielska tony. lubie tez wrzucic garsc drobniutkiego makaronu takiego rosolowego. ale ryz tez moze byc to zalezy co kto woli i nie sluchaj Nika jesli wiesz czym moglby zakonczyc swoja wypowiedz o zupach czyli o zielsku Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:10 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > a jarzynowa? > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke, faso > lka > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi Kasikk > > pietruszencji? > > uwielbiam taka > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie bedę kończył: > ) oj Nik a obiecales,ze plubisz Odpowiedz Link
nick000 Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:20 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > kendo napisała: > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w kostke > , faso > > lka > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to mowi K > asikk > > > pietruszencji? > > > uwielbiam taka > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie bedę > kończył: > > ) > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz no dobrze, ale bez zielska Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:22 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach))))))) > > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papryka w > kostke > > , faso > > > lka > > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej jak to > mowi K > > asikk > > > > pietruszencji? > > > > uwielbiam taka > > > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta nie b > edę > > kończył: > > > ) > > > > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz > > no dobrze, ale bez zielska hahahaha to co am zawierac ta zupa? sama kasze? czy same przyprawy? z reszta rzecz gustu a co myslisz o rosole? Odpowiedz Link
nick000 Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:40 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczkach) > )))))) > > > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np. papr > yka w > > kostke > > > , faso > > > > lka > > > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo zielonej j > ak to > > mowi K > > > asikk > > > > > pietruszencji? > > > > > uwielbiam taka > > > > > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, zreszta > nie b > > edę > > > kończył: > > > > ) > > > > > > > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz > > > > no dobrze, ale bez zielska > > hahahaha to co am zawierac ta zupa? > sama kasze? > czy same przyprawy? > z reszta rzecz gustu > a co myslisz o rosole? > z rosołu najbardziej lubię makaron, tylko musi być bez rosołu))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 12:45 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych kosteczk > ach) > > )))))) > > > > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do tego np > . papr > > yka w > > > kostke > > > > , faso > > > > > lka > > > > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnogo ziel > onej j > > ak to > > > mowi K > > > > asikk > > > > > > pietruszencji? > > > > > > uwielbiam taka > > > > > > > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zupki, z > reszta > > nie b > > > edę > > > > kończył: > > > > > ) > > > > > > > > > > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz > > > > > > no dobrze, ale bez zielska > > > > hahahaha to co am zawierac ta zupa? > > sama kasze? > > czy same przyprawy? > > z reszta rzecz gustu > > a co myslisz o rosole? > > > z rosołu najbardziej lubię makaron, tylko musi być bez rosołu))) hahahaha oj Nik )))))))) czyli jedzonko musi byc jak najbardziej tresciwe? ale mowie CI tak dobrej zupki jak ugotowana przeze mnie to nigdy nie jadles)) Odpowiedz Link
nick000 Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 13:19 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkowych ko > steczk > > ach) > > > )))))) > > > > > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > > > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke , do t > ego np > > . papr > > > yka w > > > > kostke > > > > > , faso > > > > > > lka > > > > > > > czerwona z puszki i kukurydza? do tego mnog > o ziel > > onej j > > > ak to > > > > mowi K > > > > > asikk > > > > > > > pietruszencji? > > > > > > > uwielbiam taka > > > > > > > > > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszelkie zu > pki, z > > reszta > > > nie b > > > > edę > > > > > kończył: > > > > > > ) > > > > > > > > > > > > > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz > > > > > > > > no dobrze, ale bez zielska > > > > > > hahahaha to co am zawierac ta zupa? > > > sama kasze? > > > czy same przyprawy? > > > z reszta rzecz gustu > > > a co myslisz o rosole? > > > > > z rosołu najbardziej lubię makaron, tylko musi być bez rosołu))) > > hahahaha oj Nik )))))))) > czyli jedzonko musi byc jak najbardziej tresciwe? > ale mowie CI tak dobrej zupki jak ugotowana przeze mnie to nigdy nie jadles;- )) > ) > ależ mówiłem Ci już, ze możesz podac cokolwiek, grzecznie zjem, podziekuję i poproszę o dokładkę))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: jakas zupinka............... 07.01.05, 13:25 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > > > > > > > > > no mam baze zupkowa na kurczkow > ych ko > > steczk > > > ach) > > > > )))))) > > > > > > > > > i jaks zupke by sie zjadlo) > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > a jarzynowa? > > > > > > > > rozniste warzywka pokrojone w kostke > , do t > > ego np > > > . papr > > > > yka w > > > > > kostke > > > > > > , faso > > > > > > > lka > > > > > > > > czerwona z puszki i kukurydza? do teg > o mnog > > o ziel > > > onej j > > > > ak to > > > > > mowi K > > > > > > asikk > > > > > > > > pietruszencji? > > > > > > > > uwielbiam taka > > > > > > > > > > > > > > de gustibus non disputandum. heheheh, wszel > kie zu > > pki, z > > > reszta > > > > nie b > > > > > edę > > > > > > kończył: > > > > > > > ) > > > > > > > > > > > > > > > > > > oj Nik a obiecales,ze plubisz > > > > > > > > > > no dobrze, ale bez zielska > > > > > > > > hahahaha to co am zawierac ta zupa? > > > > sama kasze? > > > > czy same przyprawy? > > > > z reszta rzecz gustu > > > > a co myslisz o rosole? > > > > > > > z rosołu najbardziej lubię makaron, tylko musi być bez rosołu))) > > > > hahahaha oj Nik )))))))) > > czyli jedzonko musi byc jak najbardziej tresciwe? > > ale mowie CI tak dobrej zupki jak ugotowana przeze mnie to nigdy nie jadl > es;- > )) > > ) > > > ależ mówiłem Ci już, ze możesz podac cokolwiek, grzecznie zjem, podziekuję i > poproszę o dokładkę))) gdyby byla tak mozliwosc to przekonalabym Ciebie,ze wlasnie tak by bylo))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: jakas zupinka?? z ryzem.... 07.01.05, 16:29 i juz posiorbalam zupki ryzowej.... przygryzajac skrzydelkiem, jutro na lanch zrobie sobie pomidorowa) na deserek nalesniki < z dzemem jagodowo-wniljowym i bita smietanka z" puszki" Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 07.01.05, 17:51 podobna zupke jadlam wczoraj a dzis mam kielbaske z grilla a do tego tzw mameja swierza kapustka a,la bigos Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 07.01.05, 20:28 slo-onko napisała: > podobna zupke jadlam wczoraj a dzis mam kielbaske z grilla a do tego tzw > mameja swierza kapustka a,la bigos a to brzmi smacznie.... chyba na drugi tydzien cos podobnego wymodze) Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli........../rybka.. 08.01.05, 16:08 panierowana /chrupiaca, kartofelki odsmazane i kiszona surowka z marcheweczka/cebulka/olejem, sos na zimno typ:yogurt/majonez/sok z cytryny/suszone warzywka..mniam,mniammmm.. Odpowiedz Link
nick000 poświąteczny remanent.. 08.01.05, 20:25 podczas ostatnich świąt każdy łasuchował ile się tylko dało, dzisiaj juz emocje opadły i mozna pomysleć o następnej porcji czegos dobrego. Podam Wam łatwy i sprawdzony przepis na keks, ciasto, które moze leżeć i kilka tygodni, jest jak wino, im starsze tym lepsze, bez przesady oczywiście. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji i scisłe trzymanie się receptury, sukces gwarantowany: 67 dkg mąki pszennej 40 dkg cukru 8 jaj 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki mleka surowego bakalie tyle co cukru (orzechy siekane, sliwki, smażona skórka pomarańczy itp) Zółtka i cukier ukręcić na masę, dodać rozpuszczoną i ostudzona margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, miksować na jednolita masę, następnie pianę z białek i bakalie. Przygotować dwie wąskie blaszki wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą, piec w gorącym piekarniku (180 stopni) przez ok godzinę, jak ciasto pęknie na wierzchu to znaczy, ze jest gotowe. Po wyjęciu i ostygnięciu można keks zawinąć w folię aluminiową, najlepszy jest po kilku dniach. smacznego)) Odpowiedz Link
kasikk Re: poświąteczny remanent.. 08.01.05, 20:34 nick, ja nie wiedzialam, że ty pieczesz ciasta ) Odpowiedz Link
nick000 Re: poświąteczny remanent.. 08.01.05, 20:43 kasikk napisała: > nick, ja nie wiedzialam, że ty pieczesz ciasta ) potrafię upiec aż trzy gatunki, wiem ze są faceci którzy nigdy się do tego nie przyznają, ale nie widzę tu zadnej ujmy dla męskiego honoru.. Odpowiedz Link
kasikk Re: poświąteczny remanent.. 09.01.05, 12:30 ależ nie o to chodzi po prostu nie znam zbyt wielu facetów, którzy pieką robienie obiadów i jakichs potraw na słono to co innego ) Odpowiedz Link
kendo Re: poświąteczny remanent.. 08.01.05, 21:06 ciekawa recepta. a ile w koncu tej margaryny,tz.nigdy nie pamietam wagi kostki polskiej , u nas sprzedaja po 1/2 kg lub 1 kg.... Odpowiedz Link
nick000 Re: poświąteczny remanent.. 09.01.05, 09:31 kendo napisała: > ciekawa recepta. > > a ile w koncu tej margaryny,tz.nigdy nie pamietam wagi kostki polskiej , > u nas sprzedaja po 1/2 kg lub 1 kg.... 40 dkg i ani deka więcej. Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;)))))))))))))).. 09.01.05, 12:50 bedzie panierowany z karczku(nie lubie schabowego-suchy) pancio rozbil...biedny byl kotlecik, kapustka kiszona zasmazana i kartofelki, Odpowiedz Link
slo-onko Re: kotlecik;)))))))))))))).. 09.01.05, 13:31 u mnie dzis szaszlyk z drobiu iz poeldwicy wieprzowej(zostala ze swiatecznego schabu-nie wiem co z tego wyjdzie) ziemniaki zapiekane w folii i surzkiszkap)))) Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) 09.01.05, 14:00 slo-onko napisała: > u mnie dzis szaszlyk z drobiu iz poeldwicy wieprzowej(zostala ze swiatecznego > schabu-nie wiem co z tego wyjdzie) ziemniaki zapiekane w folii i > surzkiszkap)))) > powinno byc papusne) a jeszcze gdyby dolozyc pieczarki i bekonik to pychotka) a co to jest >surzkiszkap<?? Odpowiedz Link
nick000 Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) 09.01.05, 14:10 hehehe chyba wiem co oznacza "surzkiszkap" w wydaniu Slo)), to nic innego jak surówka z kiszonej kapusty, skąd Ci sie Slo takie fajne słówka biorą))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) 09.01.05, 14:40 nick000 napisał: > hehehe chyba wiem co oznacza "surzkiszkap" w wydaniu Slo)), to nic innego jak > surówka z kiszonej kapusty, skąd Ci sie Slo takie fajne słówka biorą))) to nie mnie ale sprzedwacom (z epoki wczesnego Gierka) gdzie na kapuscie byl skrot: sur.z kisz.kap. )))))) jesli chodzi o dzisiejszy obiad to nie powiem byl smaczny ale nie byla to smakowa rewelacja . teraz poprawiam to czekoladowym waflem i kubkiem mleka Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) 09.01.05, 14:49 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > hehehe chyba wiem co oznacza "surzkiszkap" w wydaniu Slo)), to nic inne > go jak > > surówka z kiszonej kapusty, skąd Ci sie Slo takie fajne słówka biorą)) > ) > > to nie mnie ale sprzedwacom (z epoki wczesnego Gierka) gdzie na kapuscie byl sk > rot: sur.z kisz.kap. )))))) > > jesli chodzi o dzisiejszy obiad to nie powiem byl smaczny ale nie byla to smako > wa rewelacja . teraz poprawiam to czekoladowym waflem i kubkiem mleka to teraz ja ide jesc swoja susz.....i cos tam jeszcze))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 15:24 no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, czy mozna ja zastosowac do lazanek?? szkoda byloby wyciepnac tak dawno tego nie jadlam ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) Odpowiedz Link
slo-onko Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 15:27 kendo napisała: > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > szkoda byloby wyciepnac > tak dawno tego nie jadlam > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) masz na mysli kiszona kapuste? do lazanek stosuje swierza niestety szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to zupelnie inny kwas. a z czym zmieszalas juz te kapustek? Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 20:40 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > > szkoda byloby wyciepnac > > tak dawno tego nie jadlam > > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) > > masz na mysli kiszona kapuste? > do lazanek stosuje swierza niestety > szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to zupelnie inny kwas. > a z czym zmieszalas juz te kapustek? wlasnie kiszona kapucha, przysmazylam ja z marchewka i cebulka tylko.... chyba nie bedzie pasowac co?? ale wymyslilam,mam zamrozone nalesniki, co kiedys mi zostaly i zrobie cuisk krepsowatego i juz.... bedzie chyba dobre nie?? dla tresciwosci posmaze jakas kielbache/zmieszam.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 20:45 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > > > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > > > szkoda byloby wyciepnac > > > tak dawno tego nie jadlam > > > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) > > > > masz na mysli kiszona kapuste? > > do lazanek stosuje swierza niestety > > szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to zupelnie inny kwas. > > a z czym zmieszalas juz te kapustek? > > wlasnie kiszona kapucha, > przysmazylam ja z marchewka i cebulka tylko.... > chyba nie bedzie pasowac co?? > > ale wymyslilam,mam zamrozone nalesniki, > co kiedys mi zostaly i zrobie cuisk krepsowatego i juz.... > bedzie chyba dobre nie?? > dla tresciwosci posmaze jakas kielbache/zmieszam.... albo pierogi z kapusta? Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 20:48 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > kendo napisała: > > > > > > > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > > > > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > > > > szkoda byloby wyciepnac > > > > tak dawno tego nie jadlam > > > > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) > > > > > > masz na mysli kiszona kapuste? > > > do lazanek stosuje swierza niestety > > > szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to zupelnie inny > kwas. > > > a z czym zmieszalas juz te kapustek? > > > > wlasnie kiszona kapucha, > > przysmazylam ja z marchewka i cebulka tylko.... > > chyba nie bedzie pasowac co?? > > > > ale wymyslilam,mam zamrozone nalesniki, > > co kiedys mi zostaly i zrobie cuisk krepsowatego i juz.... > > bedzie chyba dobre nie?? > > dla tresciwosci posmaze jakas kielbache/zmieszam.... > > albo pierogi z kapusta? pierogi nieglupia rzecz, ale dla mnie zapracochlonne do robienia(((((((( jutro beda krepsy) i jaks zupinke wymodze) Odpowiedz Link
slo-onko Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 20:53 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > > > > > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > > > > > szkoda byloby wyciepnac > > > > > tak dawno tego nie jadlam > > > > > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) > > > > > > > > masz na mysli kiszona kapuste? > > > > do lazanek stosuje swierza niestety > > > > szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to zupelni > e inny > > kwas. > > > > a z czym zmieszalas juz te kapustek? > > > > > > wlasnie kiszona kapucha, > > > przysmazylam ja z marchewka i cebulka tylko.... > > > chyba nie bedzie pasowac co?? > > > > > > ale wymyslilam,mam zamrozone nalesniki, > > > co kiedys mi zostaly i zrobie cuisk krepsowatego i juz.... > > > bedzie chyba dobre nie?? > > > dla tresciwosci posmaze jakas kielbache/zmieszam.... > > > > albo pierogi z kapusta? > > pierogi nieglupia rzecz, > ale dla mnie zapracochlonne do robienia(((((((( > jutro beda krepsy) i jaks zupinke wymodze) krepsy to nalesniki? Odpowiedz Link
kendo Re: kotlecik;))))))) ..szaszlyki;))))))) lazanki 09.01.05, 21:50 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > kendo napisała: > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > kendo napisała: > > > > > > > > > > > no qurcze i nie pozarlismy wszystkiej kapuchy, > > > > > > czy mozna ja zastosowac do lazanek?? > > > > > > szkoda byloby wyciepnac > > > > > > tak dawno tego nie jadlam > > > > > > ze niemal zapomnialam jak sie toto robi) > > > > > > > > > > masz na mysli kiszona kapuste? > > > > > do lazanek stosuje swierza niestety > > > > > szczerze mowiac balabym sie zastosowac kiszonej bo to z > upelni > > e inny > > > kwas. > > > > > a z czym zmieszalas juz te kapustek? > > > > > > > > wlasnie kiszona kapucha, > > > > przysmazylam ja z marchewka i cebulka tylko.... > > > > chyba nie bedzie pasowac co?? > > > > > > > > ale wymyslilam,mam zamrozone nalesniki, > > > > co kiedys mi zostaly i zrobie cuisk krepsowatego i juz.... > > > > bedzie chyba dobre nie?? > > > > dla tresciwosci posmaze jakas kielbache/zmieszam.... > > > > > > albo pierogi z kapusta? > > > > pierogi nieglupia rzecz, > > ale dla mnie zapracochlonne do robienia(((((((( > > jutro beda krepsy) i jaks zupinke wymodze) > > krepsy to nalesniki? > tak sloo, zawijam w nie nadzienie,robie taka niby paczuszke, panieruje pozniej w jajku i bulce tartej i obsmazam....i jak wkladka miesna serwoje saltate a w tym przypadku chyba jakis sos musze wymodzic) Odpowiedz Link
kendo Re:golabki z winorosli......... 13.01.05, 21:31 nareszcie jutro robie te golabeczki) znalazlam male opakowanie listeczkow w sloiku robiliscie?? to podajcie czy tak samo jak te tradycyjen, czy jakos inaczej z nimi trzeba postepowac) Odpowiedz Link
kendo Re:golabki z winorosli........./kuskus.... 14.01.05, 16:19 i nie zdazylam ich dzis zrobic, szybko wpadalm do domciu i zrobilam kuskus z jakas fasolka(co smakowala jak bob) i z brokolami i z groszkiem zoltym,ale jakims dziwnym, bylo pychotaaaaaaaaaaaaaa...doprawil am olejem/bazylika/pieprzem sokiem z cytryny a i cebulki wkroilam zdziebko, podsmazylam kielbase szwedzka w plasterkach i pekam w szfach)))))))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re:golabki z winorosli......... 15.01.05, 21:28 zrobilam je dzis wreszcie, i tak ..straszna "dlubanina" listeczki nuby juz gotowe,ale male, fajnie sie zawijalo, koncowy rezulta,wychodza jak paluszki, i jedne zalalam woda, drugie ulozylam na plastrach bekonu i na wierzch tez, perwsze byly :liscie mieksze, drugie:smakowaly smaczniej , pieklam oczywiscie w piekarniku pod przykryciem. brakowalo mi tylko tego sosiku z greckiej restauracji. Odpowiedz Link
kendo Re:beza?? nie beza... 15.01.05, 21:34 zostalo mi dzis bialko z jednego jajka, ubilam z dwiema lyzkami cukru, dodalam troche platkow migdalowych i usiekanych orzechow laskowych, wymieszalam ,uformowalam okragla forme na papierze do pieczenia i do pieca na 150 stopni,az troszke zbrazowialo. po wyjeciu podzielilam na cztery czesci, wystyglo, smietanke ubita poklikalam i troche drzemu jagodowo.waniljowego polozylam, i pozarlam...dla mnie pychotkaaaaaaaaaaaa) Odpowiedz Link
kendo Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 13:39 dzis probuje nowego smaku, obsmazona pledwice z wszystkich stron rozciac , -wypelnic przyprawonym szpinakiem z czosnkiem i pieczarkami,, -zawinac wszystko w plastry bekonu lub parma szynke, -ulozyc w zarodoporne naczzynie -piec 200 stopni okolo 30 - 40 min. Odpowiedz Link
nick000 Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 16:00 do smaków vistuli dołączyłbym jeszcze coś co wynika z listu naszej kochanej Kenduli))), na naszym forum słoneczny jest rok cały, ale kwiecień bedzie bardzo ciekawym i ciepłym miesiącem)))) Odpowiedz Link
kendo Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 16:49 nick000 napisał: > do smaków vistuli dołączyłbym jeszcze coś co wynika z listu naszej kochanej Ken > duli))), na naszym forum słoneczny jest rok cały, ale kwiecień bedzie bardzo > ciekawym i ciepłym miesiącem)))) popieram w calej rozciaglosci, ze "baranek i byczki" beda skakac z radosci)))))))))))))) szkoda ze orzeszek bedzie nieco z "poslizgiem ale pamiec i checi najszczersza sie przeciez liczy) wracajac do obiadku poledwiczkowego wolowego to bylo papusneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeee) uzylam plastow bekonu do obwiniecia , a ze swiezym szpinakiem bedzie dopelnienie smakowe.. dodam nawet trzeci zabek czosku i wiecej przypraw, zrobilam kartofekli w "osemki"obsmazane w posypane suto ziolowymi przyprawami, sos nie zrobilam na winie jak bylo w recepcie, a na yogucie do gotowania o smaku bearnes....pychotkaaaaaaaaaaaaa aaaaaa) POLECAM Odpowiedz Link
nick000 Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 18:03 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > do smaków vistuli dołączyłbym jeszcze coś co wynika z listu naszej kochan > ej > Ken > > duli))), na naszym forum słoneczny jest rok cały, ale kwiecień bedzie > bardzo > > ciekawym i ciepłym miesiącem)))) > > popieram w calej rozciaglosci, > ze "baranek i byczki" beda skakac z radosci)))))))))))))) > szkoda ze orzeszek bedzie nieco z "poslizgiem > ale pamiec i checi najszczersza sie przeciez liczy) > > wracajac do obiadku poledwiczkowego wolowego > to bylo papusneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeee) > uzylam plastow bekonu do obwiniecia , > a ze swiezym szpinakiem bedzie dopelnienie smakowe.. > dodam nawet trzeci zabek czosku i wiecej przypraw, > > zrobilam kartofekli w "osemki"obsmazane w posypane suto ziolowymi przyprawami, > > sos nie zrobilam na winie jak bylo w recepcie, > a na yogucie do gotowania o smaku bearnes....pychotkaaaaaaaaaaaaa aaaaaa) > > POLECAM hehehe!!! to aaaaaaaaaaaaaaa Kendo zabrzmiało, powiedziałbym, dosyć interesująco)) Odpowiedz Link
kendo Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 19:25 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > do smaków vistuli dołączyłbym jeszcze coś co wynika z listu naszej > kochan > > ej > > Ken > > > duli))), na naszym forum słoneczny jest rok cały, ale kwiecień be > dzie > > bardzo > > > ciekawym i ciepłym miesiącem)))) > > > > popieram w calej rozciaglosci, > > ze "baranek i byczki" beda skakac z radosci)))))))))))))) > > szkoda ze orzeszek bedzie nieco z "poslizgiem > > ale pamiec i checi najszczersza sie przeciez liczy) > > > > wracajac do obiadku poledwiczkowego wolowego > > to bylo papusneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeee) > > uzylam plastow bekonu do obwiniecia , > > a ze swiezym szpinakiem bedzie dopelnienie smakowe.. > > dodam nawet trzeci zabek czosku i wiecej przypraw, > > > > zrobilam kartofekli w "osemki"obsmazane w posypane suto ziolowymi przypra > wami, > > > > sos nie zrobilam na winie jak bylo w recepcie, > > a na yogucie do gotowania o smaku bearnes....pychotkaaaaaaaaaaaaa aaaaaa > ) > > > > POLECAM > > hehehe!!! to aaaaaaaaaaaaaaa Kendo zabrzmiało, powiedziałbym, dosyć interesują > co)) szkoda ,ze glosow nie slyszysz byloby ciekawiej)))))))) ale jak napisali uzyc parma szynki,(tak specyjalnie suszona) to takie cieniusienkie plasty szynki wloskiej,pomyslalam,ze bedzie toto wszystko suche a z bekonkiem rewelka) a ciekawa jestem,czy innej"trawki" mozna by bylo uzyc do nadzienia?? Odpowiedz Link
orzeszek_rania Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 19:57 ludziczki moje Kochane, ja tego watku w najblizszym czasi nie bedę cztała, bo przeszłam na diete i jak czytam o tych pysznosciach o tej godzinie to jachętniej dopadłabym lodówkę którą o 18 zamykam juz na klucz i zjadła z niej wszystko, więc wybaczcie ale po 18 nie czytam was tu. i teraz już więcej tez tu nie wchodze... papapa stąd))))))))))) kolana już mam mokre od sliny i slisko pod stopami takiego slinociagu dostałam ))))) Odpowiedz Link
nick000 Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 20:12 orzeszek_rania napisała: > ludziczki moje Kochane, ja tego watku w najblizszym czasi nie bedę cztała, bo > przeszłam na diete i jak czytam o tych pysznosciach o tej godzinie to > jachętniej dopadłabym lodówkę którą o 18 zamykam juz na klucz i zjadła z niej > wszystko, więc wybaczcie ale po 18 nie czytam was tu. i teraz już więcej tez tu > > nie wchodze... papapa stąd))))))))))) kolana już mam mokre od sliny i slisko > pod stopami takiego slinociagu dostałam ))))) oj przesadzasz Orzeszku, jest tyle świetnych, pysznych potraw których należy spróbować)),ale jakby nie patrzeć kanapki z czymś dobrym, ser, pomidorek, jakaś własnego wyrobu wędlina lub mmmm parówki na gorąco to jest dopiero jedzonko, niech sie wszystko inne chowa, śmiało więc otwieraj lodówkę i do dzieła))) Odpowiedz Link
kendo Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 20:24 nick000 napisał: > orzeszek_rania napisała: > > > ludziczki moje Kochane, ja tego watku w najblizszym czasi nie bedę cztała > , bo > > przeszłam na diete i jak czytam o tych pysznosciach o tej godzinie to > > jachętniej dopadłabym lodówkę którą o 18 zamykam juz na klucz i zjadła z > niej > > wszystko, więc wybaczcie ale po 18 nie czytam was tu. i teraz już więcej > tez tu > > > > nie wchodze... papapa stąd))))))))))) kolana już mam mokre od sliny i s > lisko > > pod stopami takiego slinociagu dostałam ))))) > > oj przesadzasz Orzeszku, jest tyle świetnych, pysznych potraw których należy s > próbować)),ale jakby nie patrzeć kanapki z czymś dobrym, ser, pomidorek, jaka > ś własnego wyrobu wędlina lub mmmm parówki na gorąco to jest dopiero jedzonko, > niech sie wszystko inne chowa, śmiało więc otwieraj lodówkę i do dzieła))) prosze nie kusic orzeszka.... dziewcze zaczyna walke pewnie"ze zjelczalym sadelkiem"(to zart") a tu nick we wcieleniu jakims zaczyna kusic smakami).. dla mnie osobiscie paroweczka moze nie istniec, wole serek z pomidorkiem i cebulka,jak dzis na kolacje) Odpowiedz Link
nick000 Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 20:30 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > orzeszek_rania napisała: > > > > > ludziczki moje Kochane, ja tego watku w najblizszym czasi nie bedę > cztała > > , bo > > > przeszłam na diete i jak czytam o tych pysznosciach o tej godzinie > to > > > jachętniej dopadłabym lodówkę którą o 18 zamykam juz na klucz i zja > dła z > > niej > > > wszystko, więc wybaczcie ale po 18 nie czytam was tu. i teraz już w > ięcej > > tez tu > > > > > > nie wchodze... papapa stąd))))))))))) kolana już mam mokre od sli > ny i s > > lisko > > > pod stopami takiego slinociagu dostałam ))))) > > > > oj przesadzasz Orzeszku, jest tyle świetnych, pysznych potraw których na > leży > s > > próbować)),ale jakby nie patrzeć kanapki z czymś dobrym, ser, pomidorek > , > jaka > > ś własnego wyrobu wędlina lub mmmm parówki na gorąco to jest dopiero > jedzonko, > > niech sie wszystko inne chowa, śmiało więc otwieraj lodówkę i do dzieła > ))) > > prosze nie kusic orzeszka.... > dziewcze zaczyna walke pewnie"ze zjelczalym sadelkiem"(to zart") > a tu nick we wcieleniu jakims zaczyna kusic smakami).. > > dla mnie osobiscie paroweczka moze nie istniec, > > wole serek z pomidorkiem i cebulka,jak dzis na kolacje) Co mówisz???? wyobraź sobie gorące parówki, nie te z supermarketu tylko z naszej małej masarni, do tego dużo musztardy, chlebek chrupiący i pachnący bosko i tak dla równowagi ze trzy browary, ludzie!!!! chyba zaraz sobie coś zrobię jesli tego nie zjem Odpowiedz Link
kendo Re:poledwica nadziewana;)))))))))) 16.01.05, 21:15 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > orzeszek_rania napisała: > > > > > > > ludziczki moje Kochane, ja tego watku w najblizszym czasi nie > bedę > > cztała > > > , bo > > > > przeszłam na diete i jak czytam o tych pysznosciach o tej god > zinie > > to > > > > jachętniej dopadłabym lodówkę którą o 18 zamykam juz na klucz > i zja > > dła z > > > niej > > > > wszystko, więc wybaczcie ale po 18 nie czytam was tu. i teraz > już w > > ięcej > > > tez tu > > > > > > > > nie wchodze... papapa stąd))))))))))) kolana już mam mokre > od sli > > ny i s > > > lisko > > > > pod stopami takiego slinociagu dostałam ))))) > > > > > > oj przesadzasz Orzeszku, jest tyle świetnych, pysznych potraw któr > ych na > > leży > > s > > > próbować)),ale jakby nie patrzeć kanapki z czymś dobrym, ser, pom > idorek > > , > > jaka > > > ś własnego wyrobu wędlina lub mmmm parówki na gorąco to jest dopier > o > > jedzonko, > > > niech sie wszystko inne chowa, śmiało więc otwieraj lodówkę i do > dzieła > > ))) > > > > prosze nie kusic orzeszka.... > > dziewcze zaczyna walke pewnie"ze zjelczalym sadelkiem"(to zart") > > a tu nick we wcieleniu jakims zaczyna kusic smakami).. > > > > dla mnie osobiscie paroweczka moze nie istniec, > > > > wole serek z pomidorkiem i cebulka,jak dzis na kolacje) > > Co mówisz???? wyobraź sobie gorące parówki, nie te z supermarketu tylko z nasze > j małej masarni, do tego dużo musztardy, chlebek chrupiący i pachnący bosko i t > ak dla równowagi ze trzy browary, ludzie!!!! chyba zaraz sobie coś zrobię jesli > tego nie zjem ale jestes kusiciel straszeczny, to ja chce w takim razie sprobowac tych pysznosci ale moze juz nie dzisiaj ,innym razem i nie zapomnij zamienic musztarde na chrzanik, borowarek Tobie zostawie) Odpowiedz Link
kendo Re:zupinka ;)))))))))) 18.01.05, 16:47 pochlipalam sobie z platkow jeczmiennych zupinke i jeszcze zyje))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 16:39 dla mieszkajacych w Polszcze jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazywa sie meksykanska. mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obiadu, czyli ugotowac i polac rozpuszczona w masle bulka tarta. skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparagowej kawalki, marchew, chyba cebulka i inne bajery. Odpowiedz Link
nick000 Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 16:48 slo-onko napisała: > dla mieszkajacych w Polszcze > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazywa sie meksykanska. > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obiadu, czyli ugotowac i po > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparagowej kawalki, marchew, c > hyba cebulka i inne bajery. najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obecnie do kupienia, z chińszczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziwiony gdyby toto zobaczył Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 16:51 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > dla mieszkajacych w Polszcze > > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazywa sie meksykanska > . > > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obiadu, czyli ugotowa > c i po > > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparagowej kawalki, marc > hew, c > > hyba cebulka i inne bajery. > > najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obecnie do kupienia, z chiń > szczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziwiony gdyby toto zobaczył > wystarczy grzybek MUN wrzucony w taka potrawe i juz ma prawo nazwac sie chinska ale ta akurat byla meksykanska tylko co w niej bylo meksykanskiego? polska karotka? Odpowiedz Link
nick000 Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 16:54 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > dla mieszkajacych w Polszcze > > > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazywa sie meksy > kanska > > . > > > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obiadu, czyli u > gotowa > > c i po > > > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > > > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparagowej kawalki > , marc > > hew, c > > > hyba cebulka i inne bajery. > > > > najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obecnie do kupienia, > z chiń > > szczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziwiony gdyby toto zo > baczył > > > > wystarczy grzybek MUN wrzucony w taka potrawe i juz ma prawo nazwac sie chinska > > ale ta akurat byla meksykanska tylko co w niej bylo meksykanskiego? > polska karotka? kawałek kaktusa? Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 16:57 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > dla mieszkajacych w Polszcze > > > > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazywa sie > meksy > > kanska > > > . > > > > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obiadu, c > zyli u > > gotowa > > > c i po > > > > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > > > > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparagowej k > awalki > > , marc > > > hew, c > > > > hyba cebulka i inne bajery. > > > > > > najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obecnie do kupi > enia, > > z chiń > > > szczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziwiony gdyby t > oto zo > > baczył > > > > > > > wystarczy grzybek MUN wrzucony w taka potrawe i juz ma prawo nazwac sie c > hinska > > > > ale ta akurat byla meksykanska tylko co w niej bylo meksykanskiego? > > polska karotka? > > kawałek kaktusa? hi,hi,...oj ludziki)))))))))))))) ja nie kupuje takich mieszanek, robie sama mieszanki wedle smaku pozniej dodaje kuskus i wcinam) Odpowiedz Link
nick000 Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 17:00 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > slo-onko napisała: > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > dla mieszkajacych w Polszcze > > > > > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU i nazy > wa sie > > meksy > > > kanska > > > > . > > > > > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke do obi > adu, c > > zyli u > > > gotowa > > > > c i po > > > > > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > > > > > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej szparag > owej k > > awalki > > > , marc > > > > hew, c > > > > > hyba cebulka i inne bajery. > > > > > > > > najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obecnie d > o kupi > > enia, > > > z chiń > > > > szczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziwiony g > dyby t > > oto zo > > > baczył > > > > > > > > > > wystarczy grzybek MUN wrzucony w taka potrawe i juz ma prawo nazwac > sie c > > hinska > > > > > > ale ta akurat byla meksykanska tylko co w niej bylo meksykanskieg > o? > > > polska karotka? > > > > kawałek kaktusa? > > hi,hi,...oj ludziki)))))))))))))) > ja nie kupuje takich mieszanek, > robie sama mieszanki wedle smaku > pozniej dodaje kuskus i wcinam) o matko, Kendo znowu nas nakryła na spiskowaniu, co to bedzie, za karę wsadzi nas do klatki))) Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 19.01.05, 17:19 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > nick000 napisał: > > > > > > > > > slo-onko napisała: > > > > > > > > > > > dla mieszkajacych w Polszcze > > > > > > jest taka mieszanka warzywna (mrozona) z HORTEXU > i nazy > > wa sie > > > meksy > > > > kanska > > > > > . > > > > > > mozna z niej gotowac zupe albo zrobic przystawke > do obi > > adu, c > > > zyli u > > > > gotowa > > > > > c i po > > > > > > lac rozpuszczona w masle bulka tarta. > > > > > > skladniki: kikurydza, fasola czerwona, zielonej s > zparag > > owej k > > > awalki > > > > , marc > > > > > hew, c > > > > > > hyba cebulka i inne bajery. > > > > > > > > > > najróżniejsze tego typu mieszanki horteksowskie są obe > cnie d > > o kupi > > > enia, > > > > z chiń > > > > > szczyzną włącznie, prawdziwy Chińczyk byłby mocno zdziw > iony g > > dyby t > > > oto zo > > > > baczył > > > > > > > > > > > > > wystarczy grzybek MUN wrzucony w taka potrawe i juz ma prawo > nazwac > > sie c > > > hinska > > > > > > > > ale ta akurat byla meksykanska tylko co w niej bylo meksyka > nskieg > > o? > > > > polska karotka? > > > > > > kawałek kaktusa? > > > > hi,hi,...oj ludziki)))))))))))))) > > ja nie kupuje takich mieszanek, > > robie sama mieszanki wedle smaku > > pozniej dodaje kuskus i wcinam) > > o matko, Kendo znowu nas nakryła na spiskowaniu, co to bedzie, za karę wsadzi n > as do klatki))) a myslalam,ze bedziecie sie cieszyc z mojego przybycia)))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: salatka z krewetek..... 20.01.05, 19:34 mniam,mniammmmmmmmmmmmmmm..dzis znow zakupilam i pozarlam, ale nastepnym razem zrobie sama: zdziebko krewetek, zdziebko czastek z szczpcow raka, szparagi w malych kawaleczkach z puszki, zdziebko pieczarek krojonych z puszki, koperek/pieprz cytrynowy/sol wymieszac z ubita slodka smietana z majonezem i na chelbek..pychota.... ja klade sobie toto na szyneczke))))))))))))) mozna dac zdziebko groszku z puszki,ale nie koniecznie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: salatka z krewetek..... 20.01.05, 19:43 wlasnie ostatnio mialm spytac o szcegoly ale sama wyczailam: krewetki jablko, korniszon, cebula pokrojone w kostke do tego sol, pieprz, sok cytryny, majonez pyyychootaaaa))) Odpowiedz Link
kendo Re: salatka z krewetek..... 20.01.05, 19:47 slo-onko napisała: > wlasnie ostatnio mialm spytac o szcegoly ale sama wyczailam: > krewetki > jablko, korniszon, cebula pokrojone w kostke > do tego sol, pieprz, sok cytryny, majonez > pyyychootaaaa))) och podobna papusialam,ale bez jabluszka, krewetki uwielbiam jeszcze z awokado, tak po prostu polozone na nim i klik majonezu z kawioerem i sok z cytryny))))) i troszke koperku na dekoracje) Odpowiedz Link
kendo Re: rybka pod kolderka;)))))))))))))) 23.01.05, 12:39 dzis experymet rybkowy *ugotowac kartowfelki i zrobic pure. *zrobic stuwning z kapusty wloskiej (1/2 gowki jak duza) dodajac pokrojona por/marchewke/na koniec dodajac smietane i utarty zolty ser *ulozyc w zaroodpornym naczyniu rybe w kawalkach, *przykryc stuwningiem, *przykryc pure kartofelkowym * piec w piekarniku okolo pol godz.na 200 stopni. podac na stol..smacznego. Odpowiedz Link
slo-onko Re: rybka pod kolderka;)))))))))))))) 23.01.05, 12:49 kendo napisała: > dzis experymet rybkowy > > *ugotowac kartowfelki i zrobic pure. > > *zrobic stuwning z kapusty wloskiej (1/2 gowki jak duza) > dodajac pokrojona por/marchewke/na koniec dodajac smietane i utarty zolty ser > > *ulozyc w zaroodpornym naczyniu rybe w kawalkach, > *przykryc stuwningiem, > *przykryc pure kartofelkowym > > * > piec w piekarniku okolo pol godz.na 200 stopni. > > podac na stol..smacznego. czy tzw stuwning to taka warzywna mieszanka o ktorej napisalas? Odpowiedz Link
kendo Re: rybka pod kolderka;)))))))))))))) 23.01.05, 13:17 >stuwning< (tak na gesto)mowimy,ze to z tej kapusty sie toto robi ja gotujesz dodajac pora/marchewke/smietany/zolty ser oczywiscie przyprawiasz. Odpowiedz Link
kendo Re:deser-z bialka;)) 23.01.05, 14:41 zostalo znow bialko z obiadku, ubilam z cukrem 2 lyzki dalam grubo siekane orzechy laskowe/platki migdalowe/wiorki kokosowe i cukier waniljowy, zaraz wstawie do piekarnka i bedzie podobne do poprzedniego deseru.. na to bita smietanka z drzemikiem)))))..mniam,mniamm mmmmmmmmmm ))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: rybka pod kolderka;)))))))))))) opinia;)) 23.01.05, 15:23 kendo napisała: > dzis experymet rybkowy > > *ugotowac kartowfelki i zrobic pure. > > *zrobic stuwning z kapusty wloskiej (1/2 gowki jak duza) > dodajac pokrojona por/marchewke/na koniec dodajac smietane i utarty zolty ser > > *ulozyc w zaroodpornym naczyniu rybe w kawalkach, > *przykryc stuwningiem, > *przykryc pure kartofelkowym > > * > piec w piekarniku okolo pol godz.na 200 stopni. > > podac na stol..smacznego. *zapiekalm okolo 40 min, *efekt cudownie zapieczone kartofelki=polozylam male kliki margaryny we wzorki,ktore ugniotlam na nich, *smakowalo rowniez dobrze..i bedzie wciagniete w menu) *nastepnym razem dam kperku wiecej, poniewaz mialam juz w kartofelkach,wiec nie chcialam przedozowac. Odpowiedz Link
kendo Re: obiadek w Chinskiej.............:)) 24.01.05, 16:47 bar okazal sie najzwylkejsza jadlodajnia typu MacDonald czy Big Burger zrobilysmy zwrot na piecie i poszlismy po wszystkich zakupach do Chinskiej.... za jedna cene mozna nakladac sobie ile sie chce salat a pozniej miecha. zaczelismy od salaty, talerz wypelnil sie po brzegi: salatka z makaronu/kartofli/lodowej salaty/ sosu pikantenego/kukurydzy/pomidorka /ogorka i do tego chrupiaca buleczka..i cos jeszcze mialam na talerzu ale zapomnialam....pozarlam to..odsapnelam.... i czas po nastepny talerz wiekszy by naldowac miecha) wiec laduje na talerzu;friterowany kurczk/mala szyneczka kurczecia/ ala gulasz ze swinki/zeberka w miodowej polewie/ fiterowane duze krewetki/jak i osmiorniczka/ duze krewetki na ostro, nudle(chinski makaron na ostro)/podsmazane kartofelki w plastrach/ zdziebko ryzu/zolty sos pikantny.... miesko bylo papusnie,natomiast owoce morza niedopieczone FU-niedobre-zostawilam a reszte pozarlam...ze az zrobilo mi sie "brzydko" do tego wchodzilo picie jakie sie chcialo, poszlam po herbatke....by popic na lepsze trawienie..... oczywiscie wzielam malego wafelka jako dodatek do picia usch...dawno tak sie nieobjadlam,no wlasciwie to przy wigilijnym stole) a pozniej odsunelam talerze i zapalilam papieroska do herbatki..... swiecie..ale frajada))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: obiadek w Chinskiej.............:)) 24.01.05, 17:26 kurcze, Kendo jestem po obiedzie,ale po Twoim opisie uczty u Chińczyka chyba jeszcze coś wtrząchnę i ten papierosek jako finał. ufffff, ale to przyjemność, pomyśleć że przez prawie dwa miesiące nie paliłem... Odpowiedz Link
kendo Re: obiadek w Chinskiej.............:)) 24.01.05, 19:34 nick000 napisał: > kurcze, Kendo jestem po obiedzie,ale po Twoim opisie uczty u Chińczyka chyba j > eszcze coś wtrząchnę i ten papierosek jako finał. ufffff, ale to przyjemność, > pomyśleć że przez prawie dwa miesiące nie paliłem... lubimy tam zachodzic po rundzie miastowej wpadlysmy za piec trzecia a koncza o trzeciej serwowanie tego, ale pozwoli nam papusiac,po nas jeszcze dwie pary przyszly i tez dostali dozwolenie. tak papierosek po takim zarciu smakujeeeeeeeeee) bo lazac po miescie niema gdzie zapalic) to chyba jedna z nielicznych restauracji gdzie mozna jeszcze zapalic. ales zle zrobil,ze zaczoles znow.. ale wiem,ze nieraz tak bywa..trzymam kciuki za nastepna probe) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 24.01.05, 19:03 poprosze o przepis na jakas salatke,surowke z cykorii badz z cykoria. Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 24.01.05, 19:36 slo-onko napisała: > poprosze o przepis na jakas salatke,surowke z cykorii badz z cykoria. chm...nigdy tego nie robilam.... ale poszukam i zapodam a ma byc szybko?? czy zdziebko moze poczekac?? Odpowiedz Link
kendo Re: cykoria/salatka.. 24.01.05, 20:00 www.gotowanie.wkl.pl/przepis7059.html** www.gotowanie.wkl.pl/przepis7064.html** kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53667,1764790.html tu wiecej roznosci....smacznego, podaj czy wyprobowalas cusik i czy smakowalo. Odpowiedz Link
kendo Re: cykoria/salatka.. 24.01.05, 20:12 kendo napisała: > www.gotowanie.wkl.pl/przepis7059.html** > www.gotowanie.wkl.pl/przepis7064.html** > kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53667,1764790.html > tu wiecej roznosci....smacznego, > > podaj czy wyprobowalas cusik i czy smakowalo. i jeszcze tu znalazlam....... ** qchnia.glt.pl/** Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 24.01.05, 20:33 spisalm dwa pzrepisy, dziekuje przy okazji je wykorzystam. na jutro obiad mam juz gotowy: bretonke po fasolsku Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 24.01.05, 20:36 slo-onko napisała: > spisalm dwa pzrepisy, dziekuje > przy okazji je wykorzystam. na jutro obiad mam juz gotowy: bretonke po fasolsku > z cykoria uwazaj. lubi byc gorzka,cos czytalam,chyba w recepcie na GW,ze trzeba wyciac cusik... a faslolka narobilas smaka, musze zrobic jak powyjadam to co mam... Odpowiedz Link
nick000 Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 25.01.05, 18:32 na piątkową imprezę szykuję następujące menu: wątróbki drobiowe w cebulce, spagetti z sosem pomidorowym, sledzik o którym juz pisałem, ogórcy o których przypomniała mi Slo, papryka konserwowa,śliwki w zalewie octowej i grzybki marynowane. Głownym, ale nie jedynym, napojem będzie dobrze schłodzona wódeczka, sok pomidorowy z własnych, pachnących słońcem i latem pomidorów oraz gorąca herbata z cytryną. Zestaw nieco dziwaczny, ale ujdzie, mam nadzieję. Szkoda tylko, ze nie z Wami, co się odwlecze to nie uciecze)) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 25.01.05, 18:50 nick000 napisał: > na piątkową imprezę szykuję następujące menu: wątróbki drobiowe w cebulce, spa > getti z sosem pomidorowym, sledzik o którym juz pisałem, ogórcy o których przyp > omniała mi Slo, papryka konserwowa,śliwki w zalewie octowej i grzybki marynow > ane. Głownym, ale nie jedynym, napojem będzie dobrze schłodzona wódeczka, sok p > omidorowy z własnych, pachnących słońcem i latem pomidorów oraz gorąca herbata > z cytryną. Zestaw nieco dziwaczny, ale ujdzie, mam nadzieję. Szkoda tylko, ze n > ie z Wami, co się odwlecze to nie uciecze)) Ooooooooooooo NIk tym razem otworzylam usta ze zdiwienia i nie moglam ich przymknac przez minut 13 i 43 sekundy jestem pelan podziwu,ze mezczyzna moze czyms takim zaskoczyc i to kolege szkoda,ze nas tam nie bedzie, wielka szkoda ale mam nadzieje,ze bedziemy mialy okazje wyprobowac tych doskonalosci wykonanych Twoim recyma? Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 25.01.05, 19:23 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > na piątkową imprezę szykuję następujące menu: wątróbki drobiowe w cebulc > e, spa > > getti z sosem pomidorowym, sledzik o którym juz pisałem, ogórcy o których > przyp > > omniała mi Slo, papryka konserwowa,śliwki w zalewie octowej i grzybki m > arynow > > ane. Głownym, ale nie jedynym, napojem będzie dobrze schłodzona wódeczka, > sok p > > omidorowy z własnych, pachnących słońcem i latem pomidorów oraz gorąca he > rbata > > z cytryną. Zestaw nieco dziwaczny, ale ujdzie, mam nadzieję. Szkoda tylko > , ze n > > ie z Wami, co się odwlecze to nie uciecze)) > > Ooooooooooooo NIk tym razem otworzylam usta ze zdiwienia i nie moglam ich przym > knac przez minut 13 i 43 sekundy > jestem pelan podziwu,ze mezczyzna moze czyms takim zaskoczyc i to kolege > szkoda,ze nas tam nie bedzie, wielka szkoda > ale mam nadzieje,ze bedziemy mialy okazje wyprobowac tych doskonalosci wykonany > ch Twoim recyma? ja sie pisze na watrubeczki i soczek pomidorowy, ale niestety nic octowego(((((((((((((((( i te sledziki mnie frapuja) jak bez octu ,pisze sie rowniez) asz!...nawet i wodeczke sobie strzele) Odpowiedz Link
kendo Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 25.01.05, 19:20 nick000 napisał: > na piątkową imprezę szykuję następujące menu: wątróbki drobiowe w cebulce, spa > getti z sosem pomidorowym, sledzik o którym juz pisałem, ogórcy o których przyp > omniała mi Slo, papryka konserwowa,śliwki w zalewie octowej i grzybki marynow > ane. Głownym, ale nie jedynym, napojem będzie dobrze schłodzona wódeczka, sok p > omidorowy z własnych, pachnących słońcem i latem pomidorów oraz gorąca herbata > z cytryną. Zestaw nieco dziwaczny, ale ujdzie, mam nadzieję. Szkoda tylko, ze n > ie z Wami, co się odwlecze to nie uciecze)) ciekawe menu a to tak sobie bedziesz ucztowal?? czy jaks specyjalna okazja??????????? PS;. a o jakich sledzikach wspominasz, ze juz o nich wczesniej wspominales?? poucztujemy sobie jeszcze) Odpowiedz Link
kendo Re:sledzik do wodeczki;)))))))))) 25.01.05, 19:42 sprawdzony przepis .... slubnemu smakowal,do czasu,jak nie zobaczyl, ze jablko daje...))))))))))) *4 filety wymoczonego slonego sledzia, *2 jajka na twardo, *1 cebula, *1 jablko kwasnie, wszystko pokroic ,jablko utrzec na grubszych oczkach na tarce, wymieszac,mozna dodac oleju,zeby byla odpowiednia konsystencja. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 26.01.05, 20:10 5-6 cienkich parowek pokrojonych w talarki, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, polowa puszki ananasa w kostke (wg uznania),sloik sosu slodko-kwasniego, ugotowany ryz. podsmazona parowke wymieszac z pozostalymi skladnikami i polac ugotowany ryz. Odpowiedz Link
nick000 Re: Kuchnia - smaki Vistuli.......... 26.01.05, 20:22 slo-onko napisała: > 5-6 cienkich parowek pokrojonych w talarki, puszka kukurydzy, puszka czerwonej > fasoli, polowa puszki ananasa w kostke (wg uznania),sloik sosu slodko-kwasniego > , ugotowany ryz. podsmazona parowke wymieszac z pozostalymi skladnikami i polac > ugotowany ryz. > no nie, to cios ponizej pasa, takie smakowitości cały dzień, rano oponki Orzeszek serwowała, Slo piwo w nadmiarze, mało w nim nie utonąłem a teraz to, chyba pójdę coś zjeść Odpowiedz Link
kendo Re: specyjalnosc sloo..paroweczki;)) 26.01.05, 20:22 slo-onko napisała: > 5-6 cienkich parowek pokrojonych w talarki, puszka kukurydzy, puszka czerwonej > fasoli, polowa puszki ananasa w kostke (wg uznania),sloik sosu slodko- kwasniego > , ugotowany ryz. podsmazona parowke wymieszac z pozostalymi skladnikami i polac > ugotowany ryz. > brzmi smacznie....dzis akurat takie male kupilam w puszce, ale ananas juz pozarlam....zrobie sobie) ale slubne bedzie co innego papusialo, bo owocow w zarelku nie lubi( PS;..kochanie ,jak podajesz nowa recepte, wpisz w RE:nazwe,bedzie szybciej znalesc)usciski) Odpowiedz Link
slo-onko specjalnosc Slo.....paroweczki-zmodyfikowan e 27.01.05, 11:58 parówki maja byc podsmazone i wymieszane ze wszytskim oraz podgrzane do cieplego slo jest gapa i zapomniala o tym napisac Odpowiedz Link
kendo Re: slow food............. 28.01.05, 23:03 www.slowfood.pl/agatka2.htm ** i zjadla bym bryzy z polskim chlebkiem) Odpowiedz Link
slo-onko naleśniki z nadzieniem drobiowo- 30.01.05, 21:19 -pieczarkowo-smietanowym jesli ktos umie wyobrazic sobie smak to podam jutro dokladny przepis Odpowiedz Link
kendo Re: naleśniki z nadzieniem drobiowo- 30.01.05, 21:25 slo-onko napisała: > -pieczarkowo-smietanowym > jesli ktos umie wyobrazic sobie smak to podam jutro dokladny przepis > juz sobie wyobrazilam... i z samego rana nasmaze nalesnikow, czekajac na recepte.... mam rozmrozic kurczaka??? Odpowiedz Link
slo-onko Re: naleśniki z nadzieniem drobiowo- 30.01.05, 21:31 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > -pieczarkowo-smietanowym > > jesli ktos umie wyobrazic sobie smak to podam jutro dokladny przepis > > > juz sobie wyobrazilam... > i z samego rana nasmaze nalesnikow, > czekajac na recepte.... > mam rozmrozic kurczaka??? rozmroz ok 50 deko fileta, kup 20 dag pieczarek, 5 cebulek dymek, pzygotuj tymianek, smietane 22 %, sok z cytryny, mala pomarancze, maslo, make, jaja. jutro napisze to wszytsko dokladnie. Odpowiedz Link
kendo Re: naleśniki z nadzieniem drobiowo- 30.01.05, 21:35 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > -pieczarkowo-smietanowym > > > jesli ktos umie wyobrazic sobie smak to podam jutro dokladny przepi > s > > > > > juz sobie wyobrazilam... > > i z samego rana nasmaze nalesnikow, > > czekajac na recepte.... > > mam rozmrozic kurczaka??? > > rozmroz ok 50 deko fileta, kup 20 dag pieczarek, 5 cebulek dymek, pzygotuj tymi > anek, smietane 22 %, sok z cytryny, mala pomarancze, maslo, make, jaja. jutro n > apisze to wszytsko dokladnie. fajnie....na liste wciagam smietane i cebule, reszta jest w domciu....czuje ze bedzie wyzerka) Odpowiedz Link
kasikk Re: naleśniki z nadzieniem drobiowo- 30.01.05, 21:38 ja podobne robię ) kurczaczek duszony w śmietanie z pieczareczkami i cebulką ) pyyyycha a przyprawy, jak mi akurat pasuje ) Odpowiedz Link
kendo Re: semla. odpowiednik paczka na tlusty czwartek. 30.01.05, 22:28 sv.wikipedia.org/wiki/Bildemla.jpg ** nareszcie znalazlam rarytas szwedzki, ktorym sie zajadaja juz teraz jako pozegnanie tulstego jedzenia. rodzaj slodkiej buki wypwlniomy masa z migalow przykryty bita smietana..mniam,mniammm,,,,,,,; )) Odpowiedz Link
slo-onko przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 18:12 CIASTO NA NALESNIKI: 15 dag maki 3 jajka 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka tymianku 150 gramow roztopionego masla 1,5 szklanki mleka margaryna do smazenia NADZIENIE: 5 dymek 25 dag pieczarek 50 dag filetow z piersi kurczaka oliwa do smazenia sol pieprz 200 gramow smietany 22 % 1-make wymieszacz jajami, sola i z polowa lyzeczki tymianku. mieszajac dodawac na zmiane roztopione maslo i mleko az powstanie plynne ale geste gladkie ciasto. odstawic pod przykryciem na 30 min (aby maka napeczniala-wowczas nalesniki beda lzejsze i beda sie lepiej smazyly). 2-filety pokroic w cienkie pasma i obsmazyc na oleju, przyprawic sola i pieprzem, zdjac z patelni. na naoliwiona patelnie wrzucic pokrajane w polplasterki pieczarki i samzyc przez 3 minutach na duzym ogniu. potem dorzucic cebule pokrajana w polplasterki i smazyc lacznie jeszcze 2 minuty. dorzucic mieso, wlac smietane i smazyc jeszce 10 min na wolnym ogniu, przyprawic sola i pieprzem. z przepisu na nalesniki wychodzi 8 plackow. dla mnie smakowo rewelacja Odpowiedz Link
kendo Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 18:34 heeee to smaze jeszcze raz, bo pierwsze bez tymianku) jutro siedze womu to robie.... dzis poczytalam recepte na fladre(mysle ze chyba tak sie zwie,sprawdza) z mlekiem kokosowym, jedliscie cos podobnego?? zastanawiam sie nad mlekiem kokosowym, jak bedzie smakowac,nic jeszcze nie probowalam z tym dodatkiem, no jakis tam drink na staku))))))..ale dobry byl) Odpowiedz Link
slo-onko Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 18:37 nie slyszalam ale jesli mieso krolicze moczy sie w mleku krowim to dlaczego nie fladre w kokosowym?)))) Odpowiedz Link
kendo Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 19:15 slo-onko napisała: > nie slyszalam ale jesli mieso krolicze moczy sie w mleku krowim to dlaczego nie > > fladre w kokosowym?)))) dokupilam dzis czerwona papryke, jak zrobie ,napisze jak smakowalo, to mleko uzywa sie jak smietane. Odpowiedz Link
slo-onko Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 19:17 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > nie slyszalam ale jesli mieso krolicze moczy sie w mleku krowim to dlacze > go > nie > > > > fladre w kokosowym?)))) > > dokupilam dzis czerwona papryke, > jak zrobie ,napisze jak smakowalo, > to mleko uzywa sie jak smietane. a mozna fladre zastapic inna ryba? Odpowiedz Link
kendo Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 31.01.05, 19:27 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > nie slyszalam ale jesli mieso krolicze moczy sie w mleku krowim to > dlacze > > go > > nie > > > > > > fladre w kokosowym?)))) > > > > dokupilam dzis czerwona papryke, > > jak zrobie ,napisze jak smakowalo, > > to mleko uzywa sie jak smietane. > > a mozna fladre zastapic inna ryba? > > chyba tak, ja sie zwija w rulonik i gotuje w papryce z mlekiem kokosowym.... jak zrobilam,napisalam czy moza zrobic z innej) Odpowiedz Link
kendo Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 01.02.05, 16:16 slo-onko napisała: > CIASTO NA NALESNIKI: > 15 dag maki > 3 jajka > 1/2 lyzeczki soli > 1 lyzeczka tymianku > 150 gramow roztopionego masla > 1,5 szklanki mleka > margaryna do smazenia > > NADZIENIE: > 5 dymek > 25 dag pieczarek > 50 dag filetow z piersi kurczaka > oliwa do smazenia > sol pieprz > 200 gramow smietany 22 % > > 1-make wymieszacz jajami, sola i z polowa lyzeczki tymianku. mieszajac dodawac > > na zmiane roztopione maslo i mleko az powstanie plynne ale geste gladkie > ciasto. odstawic pod przykryciem na 30 min (aby maka napeczniala-wowczas > nalesniki beda lzejsze i beda sie lepiej smazyly). > > 2-filety pokroic w cienkie pasma i obsmazyc na oleju, przyprawic sola i > pieprzem, zdjac z patelni. na naoliwiona patelnie wrzucic pokrajane w > polplasterki pieczarki i samzyc przez 3 minutach na duzym ogniu. potem dorzucic > > cebule pokrajana w polplasterki i smazyc lacznie jeszcze 2 minuty. dorzucic > mieso, wlac smietane i smazyc jeszce 10 min na wolnym ogniu, przyprawic sola i > pieprzem. > z przepisu na nalesniki wychodzi 8 plackow. > > dla mnie smakowo rewelacja no zjadlam i jeszcze zyje)))))))))))))) pracochlone w przygotowaniu, smaczne w smaku....pasowaloby na towarzyskie spotkanie babek i winko do tego) ale wole zamiast nalesnikow zjesc to z makaronem wstazki lub ryzem. dziekuje sloo za poczestunek. Odpowiedz Link
ginztonikiem Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 01.02.05, 22:36 Mniaaaam... Brzmi wspaniale... Mój brzuszek też zaczął sobie brzmieć wspaniale, heh.. Na pewno wypróbuję. Zwłaszcza ze wkrótce zostanę żonką to i już mała kurka domowa się ze mnie zrobiła Uwielbiam być kurką!! I nie wstydzę się tego! hahaha.. Odpowiedz Link
kendo Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 01.02.05, 22:43 ginztonikiem napisała: > Mniaaaam... Brzmi wspaniale... > Mój brzuszek też zaczął sobie brzmieć wspaniale, heh.. > Na pewno wypróbuję. Zwłaszcza ze wkrótce zostanę żonką > to i już mała kurka domowa się ze mnie zrobiła > Uwielbiam być kurką!! I nie wstydzę się tego! hahaha.. O! gini wpadla do kuchni z piekna wiadomosci)....zycze smacznego..... tu znajdziesz wyprobowane przepisy....polecamy sie) Odpowiedz Link
ginztonikiem Re: przepis w calosci na w/w nalesniki 01.02.05, 22:58 No ! Jak szefowa kuchni tak mówi to co mam nie słuchać, nie? haha Pewnie, ze będę wpadać do vistulkowej kuchni, poniucham zapszki troszku, podkradnę co nieco z bufetu, heh, zasmakuję. Odpowiedz Link
kendo Re: dla wzbogacenia smakow;)))))))) 02.02.05, 00:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=8976878 ** gini tu jeszcze moze cos znajdziesz dla swojego smaku.... choc troche zapisany watek,ale mozna cusik wybrac) zycze smacznego i wydania opini,obojetnie jak bedzie smakowac) Odpowiedz Link
kendo Re: nalesniki inaczej......... 02.02.05, 11:03 Re: wtorek, a co to jest za dzień??? nick000 01.02.2005 21:31 + odpowiedz naleśniki pikantne to bardzo prosta sprawa, ciasto jak na każde inne naleśniki tylko bez cukru, dodac mozna troche soli i pieprzu, farsz jest jeszcze prostszy, twaróg, drobno posiekana lekko zeszklona cebulka, przyprawy jakie kto lubi, sporo ostrej mielonej papryki i juz, świetne jak danie obiadowe.. Odpowiedz Link
kendo Re:zupa z cieciezycy inaczej.... 05.02.05, 14:54 www.svd.se/dynamiskt/recept/did_9083520.asp zjadla bym/wypila takowej zupinki i zagryzla roladka piersika kurczkowego, ktora zostala ugotowana w tej zupince na patyczku)))))))))))) a teraz ide papusiac swoje golabki z winorosli) Odpowiedz Link
orzeszek_rania Re:zupa z cieciezycy inaczej.... 05.02.05, 15:09 a mi się właśnie gotuje mięsko na pasztet.... bedę robić dziś pasztet z dużą ilością marchewki.... wieczorkiem zapraszam.... a teraz czestuję smacznym rosołkiem z którego jutro będą flaki... i sałatka warzywną... a w piekarniku piecze się sernik... jeszcze nie wiem czy dobry )) później wam powiem...)) Odpowiedz Link
kendo Re:orzeszkowe menu....... 05.02.05, 16:07 orzeszek_rania napisała: > a mi się właśnie gotuje mięsko na pasztet.... bedę robić dziś pasztet z dużą > ilością marchewki.... wieczorkiem zapraszam.... a teraz czestuję smacznym > rosołkiem z którego jutro będą flaki... i sałatka warzywną... a w piekarniku > piecze się sernik... jeszcze nie wiem czy dobry )) później wam powiem...)) laluniu!!!!!!! a cos tak sie rozgotowala i kusisz vistulowe smaki do granic zaslinienia calego kompa.... na kolacje poprosze o pasztecik/a na desree serniczek.... a ,pasztecik jak robisz mozna spytac?? Odpowiedz Link
kasikk Re:orzeszkowe menu....... 05.02.05, 17:24 orzeszek wyszedł na prawdziwą kucharę ) też bym tak chciała ) Odpowiedz Link
kendo Re:orzeszkowe menu....... 05.02.05, 17:28 kasikk napisała: > orzeszek wyszedł na prawdziwą kucharę ) > też bym tak chciała ) oj! chyba sie myslisz kasikku, my >byczki< przecie takie jestesmy tylko brakuje nam "prawdziwego kopa"-przepraszam za zwrot, ale to prawda, bo jak nas nawiedza kulinaria to stwarzamy >niebo w gebusi> i nie zapszeczaj) Odpowiedz Link
orzeszek_rania pasztet z orzeszka :)))))) 05.02.05, 18:38 oki więc ja pasztet robie tak... do garka wlewam wodę... do tego wkładam tak: - łopatke - wołowe - boczuś - łatę wszystko bez kości ma się rozumiec... do tego wrzucam cebule ze 4 sztyki takie wiecie tylko na pół przekrojone... kosztkę rosołową, liść laurowy, grzyby suszone, sól pieprz ma się rozumiec... wszystko to gotuję 3 godzinki na bardzo wolniutkim ogniu aż mięso się rozpadnie. nastepnie mięso z cebulą i gryby mielę w maszynce do tego też mielę bułkę tak sporo tej bułki rozbebłanej wcześniej w wodzie) ... mielimy, mielimy.... nastepnie dodajemy sól pieprz 6 jajek wbijamy, gałkę muszkatułową i wszystko to wyrabiamy wcześniej umytymi raczkami... nastepnie mielimy jeszcze raz przez maszynkę.. zmielone jeszcze raz wyrabiamy doprawiając jesli za mało słone czy niedopieprzone )).... no i co na blachę wyłozoną pergaminem wrzucamy TAK WRZUCAMY Z CAŁĄ SIŁĄ żeby się ubił w brytwance. i łyżką robimy takie dziurki po całości.. nigdy nie wiedziałam po co ale moja babcia kiedys tak robiła to i ja tak robię... no i pieczemy 40 minut w 200 stopniach Pana Celcjusza))aaaaaaaaaaa na spód brytwanki jeszcze kładę słoninkę tak bardzo cieniutko porojoną ale naprawdę cieniutko... a i nie przejmujcie sie jak podczas pieczenia zajrzycie do piekarnika a to się wszystko jakby gotuje))) ja za pierwszym razem spanikowłam i wyjechał nieupieczone i wywaliłam bo myslałam że popsółam )))) ale to tak ma być )) ale ja blondynka )))) no studzimy i mozna szamać..... hihiihhihi ja własnie szamię mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmm pychota ))))) smacznego )))) Odpowiedz Link
kendo Re: pasztet z orzeszka :)))))) 05.02.05, 19:25 orzeszku a co to jest >lata<,ktora wkladasz razem do mieska???? no i narobila smaku.... i chyba sie skusze....bo az mi cusik zapachnialo pasztecikiem) dzieki orzeszku.jak zrobilam wydalam opinie) Odpowiedz Link
kasikk Re: pasztet z orzeszka :)))))) 05.02.05, 22:04 łata to poprzerastae wołowe, dobre na rosół Odpowiedz Link