Dodaj do ulubionych

opowiedz mi film

19.08.13, 00:11
O filmach by było, o tych co dech zapiera, nie ważne dlaczego ( bo każdemu co innego pasuje)

były takie?
Obserwuj wątek
    • marek-1002 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 02:41
      Dziś bylem na "Frances Ha". Tchu nie zaparł, ale w sumie warto. Może dlatego, że byłem raczej negatywnie nastawiony i spodziewałem się naprawdę czegoś mocno słabego, i co gorsza jednocześnie mocno aspirującego. Trudno żeby slogan z plakatu: "Woody Allen w spódnicy" nie wzbudził niepokoju. Takie podpórki, zapewne wbrew intencjom dystrybutora, zawsze są podejrzane i często niestety to podejrzenie materializuje się w postaci np. jakże pretensjonalnego gniota. Na szczęście nawet to podkreślane w jakiś recenzjach hipsterstwo nie było aż tak nachalne. A szczerze pisząc, to ja tam za bardzo jakiegoś nachalnego hipsterstwa nawet nie zauważyłem. A jeśli już, to właśnie raczej takie z przymrużeniem oka (np. nieczytająca "oczytana" pracownica wydawnictwa). I tak chyba trzeba ten film oglądać - bez jakiejś specjalnej napinki. W ogóle film raczej z tych z przymrużeniem oka, choć momentami gorzki. I bardzo a propos tematyki forum, tj. o samotności. I o tym jak trudno się porozumieć ze znajomymi, a nawet z przyjaciółmi. A już zwłaszcza z... samym sobą wink
      • ame_belge34 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 18:45
        zderzenie z samym sobą bywa czasem bolesne ....
    • najall Re: opowiedz mi film 19.08.13, 07:57
      Kurczę w sumie to kilka takich była, a jak mam zdecydować to nie wiem który wink
      Na pewno 'Podaj dalej', 'Efekt Motyla', 'Pożegnania' (japoński) i wiele innych, które akurat nie przychodzą mi do głowy smile
      • ame_belge34 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 09:08
        Moze tchu nie zapiera ale zrobiły na mnie wrażenie, z tych ostatnich obejrzanych: "Barbara", "Zwykła egzekucja", po raz kolejny obejrzana "Róza"
    • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 08:56
      na mnie ostatnio zrobił ( tak, tak wiem mam opóźnienia) wrażenie Atlas Chmur.
      • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:28
        Atlas chmur bardzo fajny film chyba go sobie odświeżę ale najbardziej chodzi mi po głowie "Rudobrody" Kurosawy niestety ciężki do zdobycia
        • witamina_b12 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:34
          prosze
          taniej niż bilet do kina wink
          • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:43
            Ze jak!!! Kurcz swego czasu szukałem na różne sposoby legalne i te mniej straciłem nadzieje a tu taka niespodziankasmile Dziękuje
        • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:36
          ja też chyba zapodam go sobie dziś raz jeszcze...
          Który watek najciekawszy Twoim zdaniem?
          • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:45
            Wątek homoseksualisty mnie najbardziej poruszył a Ciebie który zaintrygował?
            • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:49
              Cudownie śmieszny był wydawca, pomimo tego co działo się wokół Niego.
              Wątek kompozytora masz rację poruszający, smutny

Zaciekawił najbardziej chyba NeoSeul i tak dyskretnie ukryty w nim watek miłosny...
              • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 12:56
                NeoSeul bym spoko ale jak dla mnie za krótki to by się nadawało na osobny film. Moim największym przeżyciem filmowym jest "Łowca androidów" więc akurat od tego wątku oczekiwałbym czegoś... no właśnie nie wiem czego pewnie i tak nie byłbym zadowolonysmile
                • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 13:27
                  Mi się ten kapitan podobał, wiec pewnie nie do końca byłam obiektywnasmile))

Łowca Androidów powiadasz, uwielbiamsmile))))

ja jeszcze podam Equilibrium - genialny
                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 16:38
                    Tak Equilibrium świetne kino nawet mam oryginalną płytkę. Zawsze gdy sobie przypominam ten film mam przed oczami scenkę gdy główny bohater odnajduje ukryty pokój, uruchamia gramofon a tam jeśli się nie mylę Mozart na miejscu tego twardziela też bym się poryczałsmile
                    • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:37
                      .....ale tak się czasami zastanawiam, czy mi to prozium by się nie przydało
                      • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:39
                        pamiętam że ostro mnie trzepnął ale w takim negatywnym sensie Requiem dla Snu - dół absolutny i przygnębiający ale jaka muzyka!
                        • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:47
                          Muzyka fantastyczna mam ją w swoich soundtrackach filmowych w różnych wersjach ale sam film mimo że szokuje nie wywarł na mnie wielkiego wrażenia oglądałem tylko raz i jedyna scena którą dobrze pamiętam to "strata ramienia" ale jeśli lubisz takie "brudne kino" to polecam hiszpański film "Biutiful" to mnie powaliło i to nie jedną czy kilkoma scenami tylko całym filmem aż nie chce do niego wracać
                          • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:53
                            Z brudnego kina to ja kocham wielką miłością zombiaki, absolutnie mnie relaksująsmile)

Juz się nie mogę doczekać kolejnego sezonu Walking Dead
                            • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:58
                              Ja mam na płycie "Wiecznie żywy" coś o zombiakach polecasz? ja jeszcze nie widziałem
                              • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 18:04
                                Tylko to trzeba lubić a nie bać się - bo nie ma czego.

ja lubię takie wiesz klasyczne zombiaki, na wpół wygryzione, zakrwawione, charczące - doskonale mnie relaksują smile...dlatego jestem absolutną fanką Romero klasuka gatunki, jego filmy Ci polecam. No i serię Walking Dead
                                Pochodne zombiaki typu jakieś mutanty to już nie to.smile
                                • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:28
                                  Kiedyś jako dziecko oglądałem film o żywych trupach gdzie akcja działa się w markecie, był to obraz z lat 70 lub 80 pamiętam, że jeden z z bohaterów żołnierz lub policjant został ugryziony i się przemienił a film kończy akcją motocyklistów którzy dla zabawy rozwalali zombiaki wiesz może co to za film??? Ja lubię bardzo chyba "Poranek żywych trupów" ten czarno biały na podstawie książki jeden z pierwszych naprawdę strasznych filmów
                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:31
                                    Pewnie Dzień żywych trupów

Bo jest i
                                    Świt
                                    Dzień
                                    Noc
                                    i Ziemia Żywych trupów i jeszcze inne
                                    • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:37
                                      Jest też Wysyp Żywych Trupów brytyjski pastiszsmile
                                      • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:39
                                        Prześmieszny...parę razy aż popłakałam się ze śmiechusmile))
                                        • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:45
                                          Pamiętaj, że Pubie zawsze najbezpieczniej ;>
                                          • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 22:49
                                            Ooooooo przypomniało mi się ZOMBIELAND

i Billy Muray, mocnetongue_outPP
                                            • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:01
                                              A to świetna komediabig_grin Kurcze to epos o poszukiwaniu batonika!!! Szkoda, że troszkę niedoceniona na szczęście ma być druga częśćsmile
                                              • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:07
                                                Genialna prawda, akcja w wesołym miasteczku cudownasmile))

Ooooo ja kiedyś miałam fazę na amerykąńskie kino z lat 60-tych, filmy czarnobiałe leciały kiedys na ALE KINO atak wielkich roślin, jakiś kosmitów....cudownie absurdalne filmy.

No a tak w ogóle jestem mega fanką STAR WARS, mogę wracać i oglądać po raz entysmile
                                                • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:16
                                                  Na lae kino nie widziałe ale jak byłem dzieckiem oglądałem w "Starym Kinie" takie filmy nigdy nie zapomnę King Konga z lat bodajże 30-tych
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:25
                                                    A nasze polskie z lat 30, znachora niedawno znowu widziałam...zupełnie inne kinosmile
                                                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:28
                                                    Nie znam aż tak starych filmów ale jeśli masz na myśli "Znachora" z Anną Dymną to fakt inne kino bez jaj i efektów specjalnych
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:29
                                                    jest jeszcze wczesniejszysmile przedwojenny
                                                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:40
                                                    Dla mnie to już puszcza amazońska teren dla wytrwałychbig_grin Najstarszy film który oglądałem i podobał mi sie to "Gabinet doktora Caligari" ale na prawdę czad plecam wszystkim
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 20.08.13, 00:07
                                                    widziałamsmile)))
                                                • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:18
                                                  Star Wars Oczywiście oglądałem ale preferuje raczej starsze części tam moc jest silniejszabig_grin Te nowe były zbyt miłosne i pozbawione tego mistycyzmu
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:22
                                                    > Star Wars Oczywiście oglądałem ale preferuje raczej starsze części tam moc jest
                                                    > silniejszabig_grin
                                                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:30
                                                    Zaczynam się Ciebie bać dla mnie muzyka w filmie jeśli jest "DOBRA" to staje się nie obiektywny a faktem jest, że nowsze części miały idealny soudtrack
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:31
                                                    jezu czemu bać?
                                                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 23:42
                                                    Gdybyś widziała moje płyty mp3 to byś zrozumiała raczej w okolicy jestem "dziwakiem muzycznym" na szczęście się tym wokoło nie chwalesmile
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 20.08.13, 00:06
                                                    dawaj, co takiego maszsmile
                                                  • raziel24 Re: opowiedz mi film 20.08.13, 00:10
                                                    oj tam dużo tego
                                                  • kira_koslin Re: opowiedz mi film 20.08.13, 00:10
                                                    no weź, nie migaj sięsmile))
                                                  • kira_koslin Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:29
                                                    a jaki film o miłości mi polecisz...mnie właśnie w Atlasie Chmur zafascynowaly te historie miłosne...tak ładnie zarysowane
                                                  • raziel24 Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:32
                                                    Chińskie duchysmile na serio 1 i 2 część
                                                  • kira_koslin Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:40
                                                    looknę więc co tosmile)))

Ciekawie brzmismile
                                                  • raziel24 Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:44
                                                    Omiń drugą chodzi o 1 i 3 częśćsmile To ballada miłosna w starym mickiewiczowskim stylu ale orientalna
                                                  • kira_koslin Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:47
                                                    ooooo tym bardziej mnie zaciekawiłeś..

dla mnie jedna z najpiękniejszych historii miłosnych jakie czytała NIE oglądałam

to
                                                    Miłość w Czasach Zarazy i Muzeum Niewinności z naciskiem na to drugie.
                                                  • raziel24 Re: raziel a jaki... 19.08.13, 23:52
                                                    Ja jestem w tym słaby czytałem ostatnio "Zaklętych w czasie" ale raczej nie czytam literatury czysto romantycznej
                      • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:48
                        A lubisz szarość?
                        • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:52
                          nie chyba - bo nie znam, to film? Polski?
                          • raziel24 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 17:57
                            chodziło mi o branie leku na ograniczenie uczućbig_grin No życie jest takie szare i ponure a napisałaś, że by się Tobie przydało
                            • kira_koslin Re: opowiedz mi film 19.08.13, 18:02
                              smile

ach ze w tym sensiesmile

Jako, że nie będę wywlekać na forum sowich egzystencjalnych westchnień i temu podobnych to tylko tak ogólnie myślę, że taka pigułka od czasu do czasu by się przydała a na pewno raźniej czułabym się mając ją w swojej domowej apteczce...
    • zed-is-dead Re: opowiedz mi film 19.08.13, 09:05
      Takich, co dech zapierają to może nie, ale takich, co w fotel wbijają - to by się kilka znalazło.
      Ostatnio seria dokumentów z serii "Zeitgeist" emitowanych przez Planete+ (ale w sieci też je się da obejrzeć) sprawiła, że oczy otwierały się coraz szerzej, a ciało drętwiało, zaś mózg nabierał rozpędu...
    • tfu.tfu oba nowe 19.08.13, 11:28
      Star Treki. pierwszy jest śmieszny, drugi jest doooooooobry. w pierwszysm śliczny Eric Bana, w drugim Khaaaaaaaan big_grin oglądałam po kilka razy i wciąż mam ochotę na więcej.
      • 81belona30 Re: oba nowe 19.08.13, 18:31
        -E.Bana to w Monachium śliczny był smile
        • tfu.tfu Re: oba nowe 19.08.13, 18:51
          eee wink misis bardziej podobuje taki w ST, łysy i wytatuażowany z obłędem w oku ;-P
          • 81belona30 Re: oba nowe 19.08.13, 19:06
            -taki obłęd w oku,to często miewa J.Nicholson,lecz on starszawy nieco już uncertain
            • tfu.tfu Re: oba nowe 19.08.13, 19:21
              i niski dosyć ;-P
              • 81belona30 Re: oba nowe 20.08.13, 12:40
                -ale astronautą był ! tongue_out
                • tfu.tfu Re: oba nowe 20.08.13, 12:43
                  eee tam wink
                  • 81belona30 Re: oba nowe 21.08.13, 12:58
                    -popatrz-a ten ?no błysk jest,wzrost smile
    • zielonooka38 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 11:40
      mnie dziecko na wczasach zaciągnęło na Iluzje - i nie wiedziałam, kiedy czas minął wink
      • ame_belge34 Re: opowiedz mi film 19.08.13, 18:51
        buszując w pamieci przypomnialam sobie dwa filmy, w sumie widzialam je całkiem nie dawno i obydwa zrobily na mnie wrażenie. "lektor" ,"między wierszami" i "Dług" z Helen Mirren, nie jednoznaczne i dające do myślenia a takie lubie najbardziej.
    • ane-tal Re: opowiedz mi film 20.08.13, 14:18
      Zdecydowanie filmy, które poruszyły mnie bardzo:
      - Łono
      - cafe de flore
      - ms, Nobody

Szukam nowych tytułów namiętnie, dlatego lubię takie wątki - jak się oczywiście tematu trzymają tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka