Dodaj do ulubionych

moi drodzy parafianie

15.08.14, 14:09
jak tam?
z okazji dzisiejszego swieta, nie zdolalem na defilade pojechac wink ale obejrzalem ją w tv;
i tak w temacie: co myślicie o ukrainie, tym całym konwoju?

tak wczesniej juz zwrocilem uwage ze nawet na zdjeciach te ich paki nie są pełne i tak sobie pomyślałem, może ewakuacja z noworosji zielonych ludków w białych ciężarówkach?
Obserwuj wątek
    • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 15:17
      no właśnie, czemu oni tak po trochu poładowali, nawet nie do połowy czasem uncertain wczoraj mnie to zastanowiło, jak pokazywali ładunki, w połowie ciężarówek by się pomieścili...
      nie wiem, jakoś mi się wydaje że to jest podstęp wink
    • hashimotka88 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 15:24
      Kon trojanski jak nic.
      Nie. No. Nke wiem. Noe wiem co o tym myslec bo noe oblukalam calej sprawy ale dziwne si to whdaje. Czerwony krzyz nic nie wie o calej akcji.
      Samochody wojskowe co.mkaly zielona plandeke zostaly przemalowane biala farba. A teraz mowisz ze nie sa w pelni zaladowane.
      Moga cos knuc.

Jak u nas? W kosciele bylam. Ksiadz mnke ochlapal.
      Slonecznie jest. A w wczoran i w ostatnoch dnoach padal dwszcz. Zawsze jest pieknke 15 sierpnka. Az sie na rowef czlowiek bryknke bh nke soedziec w domu. Ni mam pojecia gdzie... Moze zupelnie w druga stfone? Zawsze byl.zachod i poludnke. Sie zobaczy gdzie mnie kolka.zaprowadza.
      • czarny.onyks Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 15:42
        pewnie im jaką broń wiozą...
        ...biologiczną broń...

Putin łaskawca...to nie pasujewink
        • temperufka.zelona Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 15:55
          o czym mowicie? bo ja znowu tv nie ogladam, moze jakiego linka podeslijcie, bo slabo sie czuje z ta niewiedza.
          • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 15:57
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,16480551,Rosyjski_konwoj_juz_pod_ukrainska_granica__Sprzeczne.html#MT
    • mayenna Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 17:56
      Tedi, tam trwa wojna. Zastanawiam sie czy kolejny kraj to Litwa bo schemat sie powtarza: Inguszetia, Czeczenia, Gruzja, Kazachstan.
      • pandorka85 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:06
        Z Ukrainy najbliżej do Polski...

Właśnie dziś pokazaliśmy ten nasz supersprzęt wojskowy, tj. że nie mamy się czym bronić.

A co do konwoju, to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Wiadomo, że chodzi o pomoc separatystom. Tam nie tylko do połowy załadowane ciężarówki pojechały, ale i puste. Będzie w co ładować ukraińskie dobra.
        • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:12
          wiesz Pandorka, ja myślę, że nie chodzi nawet o to, że nie mamy się czym bronić. Oprócz USA to cóż ... wszyscy są w podobnej do Polski sytuacji i wszyscy chyba liczą na NATO.
          Gdzieś na innym forum już o tym dyskutowałam, że w 39 roku mieliśmy prawo liczyć na pomoc, bo mieliśmy stosowne umowy podpisane - żeby nie potępiać w czambuł władz wtedy, bo naprawdę po rozbiorach nie mieliśmy kiedy się tak dozbroić uncertain
          I zostałam wyśmiana, jako naiwna i że takimi umowami to można się podetrzeć.
          Mam nadzieję jednak, że można liczyć na umowy międzynarodowe i że nie jesteśmy jeszcze tak syci i ślepi jako Europa, że historia się powtórzy ...
          • lesher Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:45
            Lepiej popatrz na polityków naszych sprzymierzeńców i zastanów się, czy to nie takie Neville Chamberlain-y we współczesnym wydaniu...
            • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:54
              no właśnie tego się boję najbardziej
              wystarczy o Mistralach poczytać uncertain
        • mayenna Re: moi drodzy parafianie 16.08.14, 10:37
          Nie tylko sprzętu nie mamy. Nasze wojsko też raczej mało szkolone. Jak desant oddaje 5 skoków rocznie to trudno oczekiwać, że w warunkach bojowych raptem nabierze wprawy i doświadczenia.

My nie byliśmy republiką, a moim zdaniem Putin dązy do scalenia i odzyskania tego co Rosja straciła w latach 90-tych. Dlatego obstawiam Litwę, Estonię i Łotwę jako następne cele.
          Ciekawe jak zareagowałaby UE gdyby to co na Ukrainie się dzieje dotyczyło któregoś z państw członkowskich.
          • pandorka85 Re: moi drodzy parafianie 16.08.14, 13:53
            A Polska była państwem komunistycznym i pod zaborem rosyjskim, więc jeśli tak na historię patrzymy, to tez może się zachcieć nas odzyskać. Nie widzę powodów, dla których mielibyśmy być mniej łakomym kąskiem od Litwy na przykład.

Unia nie potrafi jednym głosem przemówić w stosunku do sytuacji Ukrainy... dlaczego miałaby się zachować inaczej w stosunku do zagrożonego państwa unijnego? Układy są dobre za czasów pokoju... jak coś się źle dzieje, to każdy patrzy na swój własny interes. No chyba, że mowa o Grecji, która sama doprowadziła się do kryzysu, takiemu państwu to zaraz trzeba było pomóc...

Ja się tylko dziwię, jak to się stało, że po przewrocie nikt nie dążył do odseparowania naszej gospodarki od Rosji. Cała Europa z nimi od wieków dobija targów. Niemcy chociaż przeszły jakąś przemianę i nie hodują następnych Hitlerów.

Ja tam nie życzę nam wojny ani żadnemu innemu państwu... jest jednak dużo "ale".
    • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 18:44
      kurczę, to chyba była zasłona dymna uncertain, wkroczą na Ukrainę, żeby chronić ten konwój
    • lesher Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:43
      Przypomina mi się jeden dowcip z serii "radio Erewań":
      Grupa komunistów chińskich zaatakowała pracujący spokojnie w polu radziecki traktor. Traktor odpowiedział celnym ogniem kilku dział rakietowych, po czym odleciał w kierunku Moskwy. Ministerstwo Rolnictwa ostrzega chińskich towarzyszy, że jeśli incydent się powtórzy, na pola zostaną wysłane kombajny.

Czasy się zmieniają, a jednak wiele zostaje po staremu...
      • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:55
        big_grin śmieszne, choć sytuacja nie jest zabawna
    • green.amber Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 19:54
      ewakuacja zielonych ludzików wydaje się nazbyt optymistyczną opcją...
      na razie możliwe, że odwracają uwagę, bo gdzieś tam się próbowali bardziej pancerni wpakować... ale czy tylko...
    • nerw_rdzeniowy Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:03
      Niestety nikt nie wie co z tego będzie uncertain. Kto by 2 lata temu pomyślał po Euro, że tam teraz będzie regularna wojna? Kto to wie co bedzie u nas za dwa lata?
      • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:08
        ja się boje uncertain
        • nerw_rdzeniowy Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:30
          Ja też.
          Ruscy są nieobliczalni kto to wie co im chodzi po głowie? I mają broń atomową uncertain.
          Często narzekamy jakie to teraz złe czasy są itd. a co by było jakby Ruscy do Polski wkroczyli?
          Raczej nie ma co oczekiwać, że nagle NATO przyjdzie nam z pomocą, jakby co, przehandlują nas za spokój jak w 39.
          • maruda2 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:40
            mam naprawdę głęboką nadzieję, że uczymy się na błędach, kurde w 39 spokój to tak średnio se kupili uncertain
          • lesher Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:40
            Obawiam się, że są jak najbardziej obliczalni:
            Gruzja i Osetia, Naddniestrze i Mołdawia, Kaukaz i Czeczenia, Krym, teraz Ukraina...
            Układa się to niestety w całość.

Łotwa będzie następna?
            • maruda2 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:44
              nie posuwaj się już dalej plisss
            • kama265 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 23:01
              nie strasz, nie będę mogła usnąc suspicious
            • tdf-888 Re: moi drodzy parafianie 16.08.14, 10:40
              to tylko kwestia czasu.. ciekawe ile go mamy; putina czas też nie jest nieograniczony a pewnie by chcial zostawic po sobie historię... skoro już zaczął i się za bardzo nie liczy z zachodem
    • szarlotka_ja Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:35
      Ojcze Tadeuszu,
      bo tutaj by trzeba jednej naszej parafiance, siostrze Haszce, zadać jaką pokutę bo głupoty pisze i przez to roboty znaleźć nie może tongue_out
    • maruda2 Re: moi drodzy parafianie 15.08.14, 22:56
      tdf-888 napisał:

> jak tam?
      > z okazji dzisiejszego swieta, nie zdolalem na defilade pojechac wink

czyli pojechałeś ... suspicious
      • tdf-888 Re: moi drodzy parafianie 16.08.14, 10:37
        do sklepu wink
        a ty dziś znikasz...
    • czarny.onyks Re: moi drodzy parafianie 17.08.14, 19:09
      dawno temu mówiłam, że się boję tego co nastąpi....
      wschód jest nieobliczalny niczym wariat z granatem...nigdy nie wiadomo, kiedy wyciągnie zawleczkę....

a teraz obradują sobie bez nas na szczycie....
      czyżby chcieli nas rzucić na pożarcie?suspicious
      • temperufka.zelona Re: moi drodzy parafianie 17.08.14, 19:56
        i bez radzia, ale tu sie chyba nie ma co dziwic. najglosniej krzyczelismy, a tak naprawde my mamy najwiecej do stracenia, a (czy tylko mi sie tak wydaje) nikt nie traktuje nas powaznie.

mloda jaruzelska (niewierzaca) ochrzcila dzieciaka w holdzie babci!!!! swiat stanal na glowie!
    • samysliciel_2.0 Tedi, mam pytanie 17.08.14, 19:43
      W związku z tym, że pisałeś kiedyś że pracujesz za biurkiem i Cię ta praca bardzo nudzi, a ostatnio wyszło że w Legii ktoś kwitków nie dojrzał i walkowerem się skończyło, pomyślałem tak sobie... czy to oby nie Twoja sprawka? big_grinsuspiciouswink
    • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 19:59
      ja chce kochac nie temperowac!!
      • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:20
        kochać... ale na ostro przecież? wink czyli temperować wink
        • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:36
          Tyś chyba naprawde wyposzczony big_grin Oj, Chłopaku, młodyś, to nie siedź na forum, tylko w miasto i poznawać dziewczyny smile
          • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:46
            ciocia się nie martwi, dancingi dla cioci też na pewno są i czekają smile
            To czego mi brakuje wiem najlepiej smile Nadinterpretacja jest niepotrzebna smile
            • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:48
              ostrego temperowania pewnie. big_grin
              • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:50
                o jesteś! wink Co Ty tak znikasz chwilami... temperujesz na boku czy tylko dopieszczasz? wink
                • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 20:54
                  a jak myslisz? big_grin
                  zanim ja stara zdecyduje sie w koncu guziki od sukienki rozpiac to facetowi juz chec odchodzi i idzie czegos latwiejszego i szybszego szukac. wink
                  • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:05
                    A zwierzchu jeszcze fartuch big_grin Chyba że zgrabnie przez głowę zrzucasz? tongue_out
                  • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:13
                    no bo jak Ty kieckę wkładasz co ma guziki od stóp do głów to facet wie, że guzik zobaczy big_grinwink
                    Zakładaj kiecki z ekspresem, to ekspresowo będzie się zabawa rozkręcać big_grinwink
                    Nie wspomnę o tym, że dżentelmen zawsze chętnie pomaga... wink
                    zanim niewiasta sama zdejmie odzienie, to dżentelmen już drzemie big_grinsuspicious
                    • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:17
                      Poetycko i obrazowo wink Pytam jeszcze raz, bo zostałam olana suspicious Piszesz coś?
                      • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:25
                        Ja to mogę komuś polać, nigdy olać wink Widać nie doczytałem. Na forum piszę, a co? wink
                        • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:33
                          A nico wink Fajny styl masz, jakbyś coś więcej pisał, tworzył. Takie luźne ciotkowe przemyślenia smile
                          • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:38
                            no niestety, weny na większe pisanie brak wink
                            • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:42
                              A może muzy? tongue_out
                              • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 22:02
                                a nie, muzy nie... cały czas gra w laptopku big_grin
                    • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:30
                      dobrze, na nastepne spotkanie postaram sie wszystkie wdzieki wyeksponowac, usmiechac sie slodko i zauroczyc.
                      • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:33
                        No Sami, nie daj sie prosić big_grin
                        • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:37
                          yh yh, gdzie wyczytałaś, że takie spotkanie miałoby cokolwiek wspólnego ze mną? wink
                          • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:42
                            We mojej nieuczesanej tongue_out
                        • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:40
                          no wlasnie, gdzie wyczytalas, ze takie spotkanie mialoby miec miejsce z mlodzikiem??
                          ja ostrze pazury na kogos innego. wink
                          • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:43
                            A któż jest tym wybrańcem? wink
                            • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 22:19
                              ja bym nazwala ofiara nie wybrancem. wink
                          • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:45
                            Nie wiesz co tracisz wink
                            Ostrz ostrz, tylko nie przesadź i się przy okazji nie zatnij wink
                            • ice_flower Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:46
                              Temperówką big_grin
                            • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:55
                              mlode miesko, wiem. ale ja wole dojrzalosc, madrosc i doswiadczenie.
                              a ty pewnie wolisz mlode, fajne laski, a nie starsze panie. big_grin
                              • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 22:01
                                mhm, czyli teraz twierdzisz, że skreśliłaś mnie gdyż ja "zapewne" skreśliłem Ciebie? wink
                                Ta kobieca filozofia... prosta i przejrzysta wink
                                • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 22:18
                                  a jaka logiczna.big_grin
                      • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:35
                        na pewno udanie skończy się spotkanie wink
                        • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:37
                          ale sciagania kiecki na pewno nie bedzie, wiec dla faceta to moze byc strata czasu.
                          • samysliciel_2.0 Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 21:43
                            rozumiem, że przyjdziesz w spodenkach? big_grinwink
                            • temperufka.zelona Re: Tedi, mam pytanie 17.08.14, 22:20
                              w spodenkach jest kumpelsko a ma byc kuszaco. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka