01.07.15, 11:19
ide... i się zastanwiam.... skąd taka kolejka o_O gdzie, po co?
Nie wiem ile osób w kolejce stało z 50? moze wiecej. cały długaśny korytarz.
Wolałabym już chyba zapłacić ubezpieczenie niż liczyć na NFZ i na Jego kartę.
Wakacje się zaczęły ^^ Ci ludzie na pewno to odczują. z pół dnia czekania? maskara...
Obserwuj wątek
    • maruda2 Re: EKUZ 01.07.15, 11:42
      To zależy od urzędu tongue_out Czasem raz dwa to załatwiają.
      • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 11:47
        Moje urzedy chyba lubia zapewniac swoim klientom.... Towarzystwo big_grin i dawke adrenalinki wink lubia ugoscic. Tak szybko nie puszczaja.
        Mijam ludziska. Staje na przodzie kolejki i czytam.... A kurz z czyms takim big_grin zrezygnowalam z karty tongue_out
        Poszlam gdzie indziej i bylam pierwsza smile
        • maruda2 Re: EKUZ 01.07.15, 11:48
          big_grin
        • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 11:59
          A tak w ogole... Nie sadze zeby w innej miescinie kolejki byly mniejsze.
          Wakacje sie zaczely to ludzie sobie przypomnieli ze im karty na wyjazd potrzeba. No chyba ze u mnie tak sporo ludzi wyjezdza ? suspicious
          NFZ ten sam. Nigdzie szybcij nie zalatwia. Mysle ze wszedzie teraz sa piekne kolejeczki do EKUZa wink
    • witamina_b12 Re: EKUZ 01.07.15, 12:41
      jak ktoś lubi stać w kolejkach to niech stoi, wniosek można złożyć poczta, faksem, elektronicznie, a odebrać na poczcie... no ale co kto lubi wink
      a gdzie się wybierasz?
      • maruda2 Re: EKUZ 01.07.15, 12:48
        o to to smile ja ciągle nie mogę zrozumieć kolejek przed urzędami skarbowymi 30 kwietnia każdego roku suspicious
      • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 16:49
        No wlasnie domyslalam sie ze mozna jakas ta kolejke obejsc wink ze nie trzeba w niej stac pol dnia.nie wiedzialam ze wszystko mozna droga elektronicxna/pocztowa zalatwic. Moze taka wiedza kiedys mi sie przyda tongue_out moze bede miec taki swoj perwszy raz. Jak na razie z uslug EKUZa ni mialam okazji korzystac suspicious pisalam ze jestem ukorzeniona¿ ^^
        Gdzie sie wybieram? Jak zobaczylam kolejke to pomyslalam ze nigdzie big_grin a tak serioo.... EKUZem ni bylam zainteresowana. Potrzbowalam pewnego swistka. Weszlam do NFZ i widze ze moj pokik gdzi mam sie udac zostal przeniosony. Wiec ide.. Dochodze do pocxatku kolejki do grupki ludzi. Ide dalej. Moje drzwi maja dalszy nunerek. Wiecie co sobie myslalam gdy patrzylam na nr na drzwiach, gdy mijalam te gromadke? Zeby sie czasem nie okazalo ze ta kolejka jest do mojego pokiku!! Na szzescie nie ^^ Od razu zostalam przyjeta.
        A gdzie sie wybieram? Ano na wakacjach nigdy nigdzi sie jakos nie wybieralam ale w tm roku mam chcice ^^ gdzie¿ tam gdzie mnie bie bylo. Najdalej. A to nie bedxie problem tongue_out i nie na polunie. Pewne miejsce mi sie marzy. Natura oczywiscie tam bedzie. I otwrta przestrzen.... Zobaczymy....
        Dzisiaj w pracy odliczalam ile mam dni wolnych ^^
        Haha w pewnym momencie szefowa do mnie ze jej sie juz nie chce siedziec. Ja cicho.... Nic jie odp. A ona. Nie chce Ci sie jechac do domu? Ja ze mi soe nie chce big_grin byla robotka ktora mozna bylo dzisiaj zrobic. Jutro nie bedzie czasu. Bywa ze pracownik cchce a szef nie ^^ szefowa jest milutka..... Wiem dlaczego.... Ale mi do bycia jej kolezanki duzo brakuje. Nie potrafie nawiqzac fajnych relacji do osoby co do ktorej mam niepewnosc... Teraz codzinni bedzie w pracy. . Czasem ludzie wyjezdzaja. Wyjechala i jej Towarzyszka. Mila jest fla mnie..... Ja tam mam do tego obojetny stosunke. I tylko przytakuje smile
    • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 22:48
      Nie bede zasmoecala komus watku, nie bede zniechecac innych do pisania ale... W moim watku mi wolno i nikt mi ni powie A KYSZ tongue_out to tak w nawiazaniu do EKUZ wink
      Oj. Wspomnialam.ze na cos dzisiaj mam ochote. Na jakis smak, na ruch.na cos. Nawwt mialam mysli czy po loda nie pojechac. Zadzwonil tel. Masz ochote na loda? W koncu sie spotkalam z kolezanka. Spoooooooro polazilysy. Kilka godzin. W sumie dopiero wrocilam. Lodowate dlonie.
      Wracajac widzialam zwierzyniec. Miedzy domami a slyszlama mloda uszatke. Blisko niej bylam. Za chwile przebiegl za mna lis droge. Ide dalej wikczur na mnie szczeka a nastepnie bocka widz na kominie smile Facet mi powiedzial ze dzisiaj jest najasniejsza noc w calym roku po tym jak mu powkedzilam ze widnokrag taki jasniutki. Jak sie patrzy na zachod. Jak tuz po zaxhodzie. Dochodze do donu ale... Nadal mam na cos ochote. Nie skrcilam.do siebie. Ide prosto. Godzina kolo 22 ide w strone lasow. Facet mi towarzyszy glosem jakby mnie mialo cos porowac wink sobi mysle.... Miedzy domami byl taki zwierzyniec to co bedzie w wiekszej dziczy wink lekki straszek byl. Ale mialam ochotke ujrzec niezasmiecony... Zachod smile ujrzec czyste niebo. Jasniutko bylo. Dodatkowo ksiezyc prawie ze pelny.
      Umezylam.sie tym chodem ale moge w koncu rzec.... Zaspokoilam sie smile tego potrzebowalam. Loda... Coli.... Kolezanki.... Lazenia ... Rozmowy.... Wracajac do domu. Ja ją bardziej odprowadzilam. Czesto tak robilam. W niej chyba wiekszy strach. Ja przywyklam ze sama laze. Nigdy nie wymagalam odprowadzania. Wracajac.... Usiadlam na krawezniku pod latarbia jak sie ze swoim zgadalam. Minelo mnie dwoch biegaczy. Co dziwniejsze.. . Deja vu. Siedzac z kokezanka na przystanku minal mnie nas jeden. Drugi tez minal w inym.miejscu jak spacerwalam. Deja vu.. Nie chcialo mi sie do domu wracac. Jak sie jeszcze zaapokoilam?. No pysniutki byl ten lod. Nietypowy. Jakis starej daty z 1979 tongue_out "lod na patyku sie nazywal". Niemalo kosztowal tongue_out nietuzinkowy bo.. Mial gruba czekoladowa pokewe. Nooo. Chyba tego mi brakowalo. Spac mi sie chce.... Padam... Chyba czeresni soboe jeszcze cos podjem smile
    • fripoo Re: EKUZ 01.07.15, 22:59
      www.youtube.com/watch?v=j5AUm_xaE9A
      • maruda2 Re: EKUZ 01.07.15, 23:16
        Frip a co Ty ostatnio taki nieśmiały ? Nic nie mówisz, tylko piosenki wstawiasz wink
      • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 23:30
        Cud sie stal. Otworzylam fripowska piosenke na telefinie.czesto mialam.z tym problem.i wideo bylo niedosteone. Zaskoczyles mnie ze nie bylo to disco polo
    • zed-is-dead Re: EKUZ 01.07.15, 23:01
      Ja tą kartę wyrobiłem w nie więcej, niż 15 minut, z czego około 10 zajęło mi wypełnienie druczka wink
      • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 23:08
        I bez kolejki? Nie mow ze nie stales w kolejce ? Przekupiles kolejkarzy ? big_grin
        Az mnie ciekawi jak jest w innych miescinach. Mysle ze w wiekszosci sa kolejki. Pytanie czemu ludzie wczesniek o tym nie pomysla.
        Wszystko zalatwiales droga naturalna wink nie elektroniczna? Tylko 15 min? o_O
        Najwazniejsze pytania.... Gdzie ta Twoja karta zawdruje smile ?

Jakby mi ni bylo zimno.. (zmarzlam na zew, lodowate lapy) to teraz poszlabym na czeresnie bo mam ochote. I tak pojde tongue_out urwane sa ^^
        • lupus76 Re: EKUZ 02.07.15, 00:27
          Zupełnie bez kolejki.
          Póki co - zawędrowała na Słowację i do Czech. Nie wykluczam, ze i do zachodnich sąsiadów się wybiorę.
          • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 00:34
            Milo smile
            Haha tak sie zastanawialam ... Skad znam lupusa wink
            karta miala do towarzystwa druga karte ? wink domyslam si ze miala.
            Widze ze troche wedruje.
            Ppdziw ze bez kolejki. Pewnie zalatwiales chwile temu tongue_out
    • tdf-888 Re: EKUZ 01.07.15, 23:09
      wakacje się zaczęły to i hipochondrycy do przychodni ruszyli big_grin
      • mavika_88 Re: EKUZ 01.07.15, 23:21
        Ja dzieki dzisiejszej sytuaxji gdybym planowala kiedys swoje korzonki odczepic od gleby i za swoj kraj sie przesiedlic chocby na pare dno to wiem ze cos takiego sie wczesniej zalatwia.
        Ech.... Mam pewna chetke. Chyba brakuje mi takiegovoderwania sie. Pobycua w innej przestrzeni. Nawet wiem gdzie chcialabym byc smile wiem ze to straszne..... Ale nigdy poza donem nie spedzilam wiecej niz 4 dni tongue_out (nie licze wakacji u babci big_grin tongue_out). Nie jestem ruchliwym typem. Rzadko z domu wybywalam. Teraz widze ze mam ciagutke na swiat. Niech bedzie to wpierw nasz kraj.. Tam gdzie mnke jeszcze nie bylo....

Serio dzisiaj jest najkrotsza noc. Facet mi nke sciemnial

m.twojapogoda.pl/wiadomosci/115026,nadchodzaca-noc-bedzie-najjasniejsza-w-tym-roku

A tak w ogole... Gdzie Ty Tede wybywasz? Juz wspominalam ze czasem wrzuce Cie do wyszukiwarki. Zeby miec namiastke co sie poza samotnymi dzieje. Nie czytajac wszystkie czase zerkne na urywek smile no i dostrzeglam co o urlopie. Tyle wyczytalam ze wybieracie zimniej niz ciepkej? Mozn wiedziec gdzie ? smile
        • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 07:46
          oooo.. też zwróciłem uwagę wczoraj wieczorem, że jakby najdłużej widno mi się wydawało...
          mimo że noc świętojańska itepe już były, to mnie właśnie zainteresowało, że jest widno a było przed g.22

no z kolareczką jadziemy na wakacje naszym kombi, wrzucamy na pakę 2 rowery i naokoło bałtyku przez:
          polske-litwę-łotwę-estonię-finkandię-szwecję-danię-niemcy-polskę

o tej twojej karcie pierwsze słyszę i w ogóle nie rozważałem, że coś takiego jest potrzebne.
          • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 10:01
            nooooooo, nieźle wczoraj jaśniutko było. Z poczatku nie wiedziałam o co chodzi. Księzyc pełny -wiadomo swiatłko nieco daje ale....horyzont na zachodzie był jak godzina po schowaniu sie słońca smile ładn kolorki było nawet o 22, że.... jakoś od razu do domu nie mogłam zawitac. przeszłam sie nad jeziorko. tylko ksieżyc oswietlał mi droge. był moja latareczka.
            hmm czemu zachodni horyzont w kolorkach nawet noca? słońće tego dnia nie miało spania. Nie schowało sie do końca pod kołderke. Ciekawe czy dzisiaj też bedzie tak jasno. nieeee, to był jedyna taka noc tongue_out Najjasniejsza. no widzisz Tedeefku. mówiłęs ze nie zwracasz uwagę na widoczki, ajednak.
            dzisiaj widziałam a raczej słyszłąm młode kopciuchy. nad wentylatorkiem aptecznym gniazdo sobie ptaszki uwiły.

co do wakacji....
            miło smile ciekawe ile Wam zajmie taka podróż. dla mnie to troche jak TDF, czyli tour de fak big_grin tongue_out
            czemu? za dużo na jeden rzut. zapewne min tydzien Wam to zajmie. bo w krótszym czasie tego nie widze. zbyt wiele..... nie wiem czy na cos takeigo bym sie pisała. Fak bo... sama podróż długo schodzi. Na pewno musisz lubić prowadzić. no ale... to musi byc jednak troche meczace. DOjeżdzasz do miejscca, nie mozesz sie zbyt długo nim rozkoszować i jedziesz dalej. Ja wole jedno miejsce i zwiedzac jego okolice> nie miec az tak duzego rozrzutu. no i...... u mnie inne aktywnosci wchodza w rachubę. Mi marzy sie woda.... Maci mi ona w głwoie od paru dni smile najlepiej zeby była ogromna przestzreń, łodeczki, no i wpław.ach.... ale i spływ kajakowi po Dunajcu w głowie zagościł ale.... to na przyszły rok, lub kiedys tongue_out teraz chce otwarta przestzren.

> o tej twojej karcie pierwsze słyszę i w ogóle nie rozważałem, że coś takiego je
            > st potrzebne.

ja też pierwszy raz big_grin czy jest potzrebne? jeśli cos miałoby sie wydarzyć... tak w wtedy karta jest potzrebna. Przezorny zawsze ubezpieczony smile w tym przypadku myśle ze jednak rosadny
            ja mimo wszytsko wolałąbym sobie wyrobic taka karte niż później bulic... Nie wiesz co moze sie wydarzyć.....
            na ile jedziecie? smile
            fajnie ze sie tak dobraliście, niekazda kobietka dotzrymała by Ci kółka wink pewnie sporo km dwusladem zrobcie.
    • romantyk999 Re: EKUZ 02.07.15, 07:18
      Hihihi.. Tak jak w czasach komuny smile
      • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 07:40
        Tylko cel i material nieco sie zmienil, pod wplywem czasu. Nowoczesniejszy sie stal. Zamiast stac po szorstki cienki papier, to stoja po gladka twarda karte smile no i... Mniej dostaja suspicious
        Kolejkarzom nie jest do smiechu tongue_out
    • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 07:40
      eeej...
      cz ya jako turysta muszę coś takiego mieć? no bez żartów...
      kto to wymyślił i dla kogo, bo pierwsze słyszę...
      • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 07:49
        Nie pytaj nieturystki i nienaturystki suspicious wink
        Nie musisz, nic nie musisz. Czasem mysle ze warto smile
        Ciekawe ile osob sobie odpuszcza i mysli tak jak Ty. Ja do tej porze o EKUZie nie slyszlam ^^
        Pora na mnie. Ruszyc zadek. Wypada byc na czas. Csy to normalne ze przez 90 % czasu na stazu to stazystka otwiera firemke ? smile ja trzeba jestem punktulna. Ja nietzeba tez. Szefowej trudniej.... Ale przywyklam smile Najsmiesniejsze jest to ze na wstepie wspomniala.ze nie lubi ludzi niepunktuakbtch. Ja jak czegos u innych nie lubie sama tego na sobie jie stostuje.
        • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 07:52
          acha, już przzeczytałem zakładkę wypoczynek bez ekuz. raczej to oleję.
          nie znam osoby, któa by se coś takiego ogarniała.
          • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 09:34
            heheh skoro Ty nie byłeś w temacie to jak ja mogłam byc ? wink
            wczesniej nie słyszałam o EKUZ. Z pocztaku myślalam że wszyscy muszą sobie wyrobić taką karte, jadac za swój kraj (patrząc na to jaka była kolejka). Póxniej swoim skromnym rozumkiem wywnioskowałam że to już zalezy od samego pacjenta. Jego wola. Jego rozsadek.
            w niektóryh przypadkach myslę ze warto się ubezpieczyć. przykładowo jadac na narty. Jeśli coś by sie stało.... niemałe koszty poniósłby taki turysta-pacjent. Może nawet helikoptrem by sie przleciał. brak tej karty mógłby nawet wynieść drożej niż sama podróż ^^. WIem ze to skrajny przypadek. Wszystko zależy tez od tego jak bardzo jesteśmy narażeni. (czasem nie przewidzimy zagrożenia). W niektórych przypadkach jednak moze być mało rozsadne nie ubezpieczenie sie na wycieczce.
            Nie znam się. Nigdy nad tym EKUZem sie nie zastanwiałąm. Nie miałam okazji...
            w sumie ciekawe ile ludzi wyrabia taka karte? wiecej niż połowa, czy mniej? myśle ze wiekszosc jednak.
            "RACZEJ to oleję"? big_grin tongue_out
            • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 09:48
              przecież taki papierek da się zdalnie wyrobić ad hoc, gdy pacjent potrzebuje...
              a inni niech se na zaś wyrabiają, jak lubią...
              • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 10:02
                da się?
                nie wiem, nie znam sie.
              • maruda2 Re: EKUZ 02.07.15, 10:57
                Tadek , ale żeby ten papierek wyrobić, to przede wszystkim trzeba być ubezpieczonym i składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłacać,albo mieć opłacaną :
                "EKUZ może zostać wydana wyłącznie osobom, które posiadają prawo do świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych zgodnie z przepisami krajowymi, w tym osobom zgłoszonym do ubezpieczenia zdrowotnego".
                A Ty jesteś, masz ? suspicious
                • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 11:19
                  a Tedeef nie jest czasem "poszukiwaczem pracy" wink ?
                  znaczy sie bezrobotnym.
                  • maruda2 Re: EKUZ 02.07.15, 11:27
                    wątpię, a nawet jeśli był to pewnie już Go wykreślili tongue_out
                    • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 12:48
                      Myslisz ze az tak nie chce sie z nikim identyfikowac i w zadna grupke wpisywac? big_grin
                      Nie no... Mysle ze jednak wpisany jest w rejestr poszukiwaczy suspicious
                      choc... Jakby nawet bylo tak jak przewidujesz, wcale by mnie to nie zdzwilo ^^
                      • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 14:05
                        A wlasnie Tede. No bo dzisiaj widzialam innego zywca. "zywiec bialy" i "bock". Miales z nimi stycznisc?
                        Ooo i slyszalam ze desperados ciemny, ni jest taki zly.
                        Po pracy po jakiegos chmiela skocze smile
                        Pewnie bedzie to APA. Jeden raz to za malo by poedziec ze byla dobra. Juz zapomnialam jak smakuje....
                        • sadgirl25 Re: EKUZ 02.07.15, 16:35
                          A co to ten EKUZ?
                          • maruda2 Re: EKUZ 02.07.15, 16:44
                            Europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego - teoretycznie przydaje się, kiedy przyjdzie nam się leczyć za granicą, np. podczas wakacji.
                          • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 18:10
                            Dokladnie tak jak Maruda napisala. Swiadczy ona o tym ze jestesmy ubezpieczeni i jesli dojdzie do leczenia za granica, nie bedziemy musieli placic setki czy tysiace zlotych jesli uleglibysmy jakiemus wypadkowi i wymagalibysmy pomocy medycznej.
                            i ja - jeszcze do wczoraj - nie wiedzialam co to jest EKUZ, poki nie zobaczylam ogromnej koleki i nie przeczytalam na drzwiach magiczn "EKUZ"

Pytanie do znajacych sie na rzeczy.
                            Co jesli nie mamy karty i wymagamy leczenia za granica (wypadek). Co z kosztami. My na miejscu placimy, tak? A pozniej nam zwraca te koszty NFZ, jesli mamy swistek potwierdzajacy? Myslalam ze ta kasa wydana w obcym kraju na uslugi medyczne jest nie do zwrotu. A przeczytalam ten artykul,

www.dzienniklodzki.pl/artykul/3874013,wakacje-lub-urlop-bez-karty-ekuz-mieszkancy-lodzkiego-placa-tysiace-zlotych-za-leczenie-za-granica,id,t.html?cookie=1

gdzie Lodzianie wydali kilka tys zlotych na leczenie za granica a pozniej kasa im zostala zwrocona. Czy zawsze tak jest? Pomimo braku karty NFZ nam zwroci?
                    • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 18:14
                      no co ty...
                      aż taki nierozsądny nie jestem, czasem potrzebna jest mi recepta.
                      do urzędu pracy chodzę co jakieś 3 miesiące, podpisać się, że jestem i że nic się nie zmieniło.
                      na pytanie, jak szukam pracy, odpowiadam, że właściwie to nie szukam i potrzebuję tylko ubezpieczenie zdrowotne.
                      ale, powiedziała, ja muszę coś zaznaczyć, jak pan szuka...
                      - no to da pani, że w gazecie big_grin

a @maviko mi chodziło o to, ze jak się coś stanie na wyjeździe, że będziesz musieć skorzystać z leczenia, to wtedy wystawiają ci to w trybie awaryjnym.

no wyobrażasz sobie, że ktoś ci nie udzieli pomocy, bo nie masz jak zapłacić? albo jak już ci udzieli, a ty powiesz, że nie masz kasy... to chyba nie sądzisz, że cię zamkną w lochu big_grin
                      po prostu to zaświadczonko nfz wyśle na mail szpitala, jak zawnioskujesz i po sprawie.
                      • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 18:27
                        Wiedzialam ze podpisik skladasz ^^
                        W gazecie powiadasz ? big_grin nooo. Sporo tej gazety czytujesz wink

Nic takiego sobi nie wyobrazalam. Domyslilam sie ze sa jakies wyjscia awaryjne nawet gdy nie ma sie w danej chwili kasy i jest sie bez karty.
                        Czy to nie jest wiecej kombinacji tongue_out nie wiem.jak dokladnie wyglada cala ta procedura.
                        Czy bedac bez karty cos tracimy?
                        Pewnie jest wiecej komplikacji z wyjsciem awaryjnym, bo jesli to byloby takie proste to nikt by sie bawil w wyrabianie tej karte. A wczoraj nie widzialabym tak dlugich kolejek.
                        • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 18:32
                          kombinacje zaczynają się, gdy zachorujesz, a po co jeszcze przed wyjazdem na wakacje myśleć o nieprzyjemnościach? a już stać w kolejce to jakiś hardcore dla niekumatych.
                          • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 18:40
                            No normalka ze jesli podcxas wyjazdu nie korzystasz ze sluzby medycznej to nie ma kombinacji. Pisalam gdzies wyzej ze czasem mamy zwiekszone ryzyko jakiegos uszczerbku na zdrowiu (np. Narty), no ale sa tez nieszczesliwe wypaski tego nie przewidzisz. Dlatego.mimo.wszystko.mysle ze warto sobie wyrobic te karte. To ni jest myslenie typu ze moze.mi sie cos stac a myslenie ze jakby mi.sie cos stalo to unikam kombinacji smile
                            Witaminka wspomnla ze ta procedure wyrobinikarty mozna zalatwic droga epektroniczna/pocztowa. Jest tez jeszcze jeden myk. Zamiast czekac do wakacji moze warto wyrobic sobie karte odronine wczesnij gdy nie ma kolejek smile waznosc jej to chyba 6 mies. I obyloby si bez kolejek a pozniej bez kombinacji jesli doszloby do jakiegos nieszczescia.
                            • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 18:45
                              niby przez internet, a trzeba wydrukować, a ja nie mam drukarki tongue_out
                              co prawda mógłbym kogoś poprosić o wydrukowanie...

tylko wiesz.. w różnych krajach za różne rzeczy i tak bulisz, to że masz coś w polsce za free, to nie oznacza, że w innym kraju też to załatwisz w ten sposób.
                              • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 18:58
                                Wiem ze i tak sie buli ^^ jak juz boli.
                                W danym.kraju placimy jak tamtejsi mieszkance. Nieraz trzeba nieco dofinansowac leczenie nawet majac karte. A czasem.... Jesli jest prawatna placowka karta na guzik sie zda. Wiem o tym. Ale jesli mamy placic czesc kosztow czy calosc to wybralabym czesc.
                                Tutaj cos jest.
                                m.wyborcza.biz/biznes/1,134339,16335231,Ubezpieczenie_zagranicznych_wojazy__czyli_bez_polisy.html

Polisy w zyciu bym.ni kupila tongue_out ale karte mysle.ze.spokojnie bym.sobie wyrobila. Zawsze warto soe zabezpieczyc, pokazujac swoje ubezpieczenie.

przedtem fajny artykulik przeczytalan gdzi bylo o tym ze karta jednak nie pokrywa calkowitych kosztow. Wszystko zalezy od danego kraju i jaki tam jest sytem leczenia.

No straszne. Drukarni w wawie nie ma ¿tongue_out
                                • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:05
                                  w drukarni to się książki i gazety drukuje a nie moje karteczki...

a ja właśnie bym zwyczajne ubezpieczenie wolał wykupić.

ejjj.. ale się wkręciłaś w temat... teraz już wszystko wiesz; możesz wyjeżdżać, chorować i się leczyć big_grin
                                • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:09
                                  Jak na razie 3 arykuly przeczytalam odnosnie EKUZ smile lepiej sie doinformowac.
                                  O ten jest ciekawy.

m.forbes.pl/artykuly/sekcje/Wydarzenia/wielu-polakow-wyjezdza-na-urlop-bez-polisy,15387,1

.pokazuje ze czasem karta EKUZ do niczego nam sie nie przydaje. W Chorwacji i Turcji chyva w ogoke nie obowiazuje big_grin

hehe odnosnie tej karty a raczej nie wyrabiania jej pewne porownanie przyszlo mido glowy. To jak podrozowac bez waznego biletu w atobusie. Rzadko kiedy sa kanary. Bardzo... Ale czasem moga nas zlapac i trzeba bedzie zabulic. Jednak my mamy rodzinke w MPK i mozna bedzie mandacik odkrecic. Teoretycnie. Ale po co kombinowac tongue_out
                                  Haha zdarzylo.mi sie bez biletu przejechac ze dwa, 3 razy.
                                  Wiecej razy mialam sen ze mnie kanary zlapaly tongue_out
                          • lesher Re: EKUZ 02.07.15, 19:05
                            > kombinacje zaczynają się, gdy zachorujesz, a po co jeszcze przed wyjazdem na wa
                            > kacje myśleć o nieprzyjemnościach? a już stać w kolejce to jakiś hardcore dla n
                            > iekumatych.
                            >
                            Za głupie złamanie mogą Cię sczardżować na kilkanaście tysi potem...
                            • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:11
                              coś się dzieje, to:

www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wypoczynek-bez-ekuz
                              W przypadku, gdy osoba ubezpieczona nie uzyskała przed wyjazdem EKUZ a konieczne jest potwierdzenie prawa do rzeczowych świadczeń zdrowotnych w trakcie pobytu w innym niż Polska państwie członkowskim UE/EFTA istnieje możliwość uzyskania Certyfikatu tymczasowo zastępującego EKUZ . Zgodnie z przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, dokument taki jest wydawany w wyjątkowych okolicznościach np. kradzież lub utrata EKUZ oraz w przypadku wyjazdu w terminie zbyt krótkim by możliwe byłoby wydanie EKUZ, jak również w przypadku, gdy osoba zapomniała przed wyjazdem zawnioskować o dokument.

W celu uzyskania Certyfikatu tymczasowo zastępującego EKUZ przez osobę przebywającą na terytorium innego niż Polska państwa członkowskiego UE/EFTA niezbędne jest przesłanie podpisanego wniosku o wydanie certyfikatu do właściwego oddziału wojewódzkiego NFZ.

i kartę masz od ręki, tak? sczardżują cię?
                              • lesher Re: EKUZ 02.07.15, 19:21
                                No masz dokładnie napisane:
                                Osobom ubezpieczonym lub uprawnionym do świadczeń zdrowotnych, które poniosły we własnym zakresie koszty udzielonych im świadczeń opieki zdrowotnej mogą po uprzednim opłaceniu wystawionych im rachunków wystąpić do właściwego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia (OW NFZ) z wnioskiem o zwrot kosztów udzielonego im leczenia.

Będziesz musiał wywalić w takiej sytuacji kasę z własnej kieszeni, a potem bujać się z NFZtem o zwrot.
                                • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:30
                                  nieeee....
                                  to jak zapłacisz...
                                  a jak załatwisz sobie kartę zastępczą - w takich wypadkach robią to na @ - to nie płacisz i tyle.
                                  • lesher Re: EKUZ 02.07.15, 19:32
                                    tjaaa.... załatw cokolwiek w NFZcie na maila ^^
                                • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:31
                                  Dokladnie tak myslalam. Ze nie ma wyjsc awaryjnych o jakich Tede wspomnial suspicious
                                  Ze i tak trzeba zabulic. A potem czekac na zwrot kasy.
                                  Czy nie lepiej Tede czasem byloby wyrobic sobie te glupia karte wink

Jesli w razie nieszczesliwego wypasku mozna byloby zalatwic w danym kraju na miejscu tymczasowa to nikt by tutaj nie wyrabial. Tylko wszyscy podrozowaliby bez "biletu" smile
                                  • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:32
                                    nie znacie się tu
                                    • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:38
                                      A do wczoraj sam nie wiedziales co to EKUZ.tongue_out
                                      Kto wie.. Moze i masz racje, ze mozna w jais sposob to zalatwic wyrabiajac karte zastepcza ale czuje ze duzo z tym biurokacji, nie jest prosto i w wiekszosci przypadkow "musisz" zaplacic kasa na miejscu.
                                      Pewnie sie nie znamy. J na pewno nie ^^ obce.mi to i jak na razie tylko 3 artykuly wyczytalam. Nie wiem jak to dziala. Wystarczy mi wiedza jaka mam. Jakbym chciala zrobic karte to przed wakacajmi bym wyrobila lub droga elektroniczo/pocztowa gdyby jednak okazaly sie byc przedwakakcyjne kolejki.
                                  • lesher Re: EKUZ 02.07.15, 19:34
                                    > Czy nie lepiej Tede czasem byloby wyrobic sobie te glupia karte wink

To też nie zawsze załatwia sprawę.
                                    Np. w przypadku wyjazdu na narty ubezpieczenie z NFZtu nie pokryje kosztów akcji ratowniczej, a to może być nawet kilkanaście tysi (transport helikopterem).
                                    Z kolei prywatne ubezpieczenia czasem sprowadzają się tylko do ściągnięcia delikwenta (lub ładunku 200 wink) do kraju...
                                    • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:41
                                      Wiem. Wiem. To tez doczytalam. Ze nie wszystko karta pokrywa smile
                                      Ale lepiej zaplacic czesc niz calosc. Lepiej miec ze soba ta karte w razie "w" a nie pozniej odkrecac...
                                      • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:48
                                        no dobra, ale ktoś cię zmusi, byś zapłaciła?
                                        inaczej postawią cię na zmywak, żebyś odpracowała? big_grin

nie zapłacisz i jedziesz dalej
                                        • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 20:05
                                          Kombinator-zadymiarz tongue_out
                                        • lesher Re: EKUZ 02.07.15, 20:11
                                          > no dobra, ale ktoś cię zmusi, byś zapłaciła?
                                          > inaczej postawią cię na zmywak, żebyś odpracowała? big_grin
                                          >
                                          > nie zapłacisz i jedziesz dalej

Nikt Cię nie zmusi - nic nie zrobią, jeżeli tylko nie będzie to ratowanie życia.
                            • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:12
                              A jak wyglada sytuacja gdy nie mamy karty a wymagamy leczenia. Co z kosztamy. Zawsze NFZ zwraca?
                              Wiecej tutaj.

forum.gazeta.pl/forum/w,12359,158079096,158091801,Re_EKUZ.html
                              • tdf-888 Re: EKUZ 02.07.15, 19:18
                                big_grin
                                • mavika_88 Re: EKUZ 02.07.15, 19:46
                                  tongue_out

Nie kazdy sie zna suspicious
    • tdf-888 Re: EKUZ 10.07.15, 08:44
      a... wyrobiłem se.. przekonaliście mnie tongue_out
      piszę to, by przy okazji się pochwalić, że mi to zajęło od pobrania numerka w nfz do momentu odbioru spersonalizowanej na mnie karty całe 10 minut smile
      • mavika_88 Re: EKUZ 10.07.15, 09:13
        Madry Tedeefek.
        Zamiast pociskac gaz,dekikatnie co by sie sztrucla nie rozleciala big_grin wczoraj n moemnt odcial sie doplyw paliwa. Albo cos tam. Bo zamiast przyspieszac zwalniala. Wiec reduckja na 4 zeby ja obudzic i dalej mozna sie toczyc. Delikatnje dobilam di 90 i dla niej to byki za duzo big_grin
        Zamiast kurwa jechac to ja w lozku leze i czekam. Rzadko kiedy ze mni zlosc uchodzi ale whszla !!! Esz...
        Luezie czasem powinni innyh wziac pod uwage
        • mavika_88 Re: EKUZ 10.07.15, 10:17
          Bez komentarza o dzisiejszej sytuacji.....
          Ale jakbym miala normalna prace to bym si spoznila godine. A na tym swoim stazu mimo ze godzine spozniona to i tak pierwsza wink
          Haha idac w kierunku firemki i pomagajac komus cos niesc -ludzie si n mnie gapili. Poczatkowo nie patdzylam ludziom w slepia, a potem jak oczy podnioslam to zobaczylam mnostwo na sobie oczu. Zobaczylam usmiechy smile
          W pewnym momencie musialam oderwac oczy od ludzi bo zaczelam si glupkowato smiac big_grin czasm jestem jak lustro.... Dodatkowo mam powiekszajace szklo smile
          No wiec ide kawaleczek. Reka delikatni mi teraz drga. Ciut przesilnina. Ciezar wiwlki to nie byl tongue_out czuje zapach. Ciagle czuje. Nie dosc ze zwracalam na siebie uwage. Ponoc to lubie. Kazdy zapewne tak mysli. Nienawidzilam tego.... Kiedys na pewno. Teraz az tak mi to nie przeszkadza. Czlowek mi nie przeszkadza co czasem si na mnie pogapi. Nowiec ide... Rzucam sie w oczy. Lekki ciezar acz o dosc sporych gabarytach niose i jeszze cos niose ze soba... Zapach smile mimo ze gabarytow juz ni mam to zapach ciagle mam ze soba. Co to za zapach? Nie wiem czmu ale kojarzy mi sie z zabami big_grin z palkami z jakimis moczarkami, przede wszystkim z laka smile
          Wkurw w trakcie jazdy mnie opuscil. Ale ni powunno tak to wygladac. Powinno sie brac pod uwage inna osobe. No godzin bym si sponzila!! Tutaj mam "luzy". Wiec nawet takie sponienie to normalka. Mam luzy a co najgorsze musze udawac. Zeby bylo dobrze powinnam.byc dla niej kokezanka. Tego przede wszystkim ode mnie oczekuje.
          Mega dziwna osoba. Jak mozna powiedziec z nie ma sie sumienia i moze kogos zniszczyc psychicnie jak ktos jj podpadnie. Juz kiedys o tym.wspominala. Mysle ze z nia lepiej nie utrzymywac bkizszego stalego kontaktu. Zajebiscie. Cos nowego w zyciu poznalam. Cossie nauczylam na tym stazu. Dziwnosci ^^ zle trafilam.. Ju nawet nie chodzi o czlowieka... Choc tez. Ale orzede wszystkim o to ze za malo wyciagnelam sad odpuscilam.... Tzn..pogodzilam.sie ze pod tym.wzgledem.sie ni zmieni. I zeby czegis sie naumiec... Sama bede musiala.
          Bywa. Wszystkiego nie orzewidzisz nawet jak zrobisz sobie zestewinie plusow i minusow. Kazda decyzja, kazda droga czegos nas uczy. Mnie tez cosbto nauczylo. Jak sobie radzic. Na koncu po stazu myslalam ze sobi z Nia pogadam. Pokaze jak czasem bywala smiesnie obludna. Pokaze ze nie lykalam tego jak pelikan. Wiele bym jej mohla pokazac. Mialam myslu ze przekaze jej swoje mysli..zeby cos zrozumiala ze w ten sposob ni powinna postepowac. Ale widzac jak sie zachowuje z innymi.... Hmmm moze lepiej odpuscic. I poudawac do konca. Mega dziwna osoba. I strasnie narzeka na ludzi. Ze ma do nich pecha ze trafia na dziwnych big_grin
          Nooo..wypialam.sie. Dawno tego nie stosowalam tongue_out
          Teraz sie zastanawiam gdzi ja pisze big_grin moj watek? To moge. Nikt mi nie powie ze nie na temat. W moich wateka zawze moz byc nie na temat tongue_out nikt mi nie powie ze zasmiecam smile
          No to milego Wam zycze. Ale zimno ^^ dlonie mam zimne. Mam dlugi rekawek. Nawet "marynareczke" do tego sobie wzielam i.... Moj ulubiony ciuszek - sponie smile i trampeczki..w paskach to byloby za zimno suspicious
          Milo jest. Rzesko smile
          • tdf-888 Re: EKUZ 10.07.15, 10:44
            ja ci powiem, że zaśmiecasz.
            publikujesz tu żałosne wypociny
            • mavika_88 Re: EKUZ 10.07.15, 11:17
              To nie patrz na smieci tongue_out
              Smiaciara czesto nie jezdzi. U mnie raz na dwa tygodnie.
              • tdf-888 Re: EKUZ 10.07.15, 11:27
                jakbym był adminem, to bym cię pousuwał tongue_out
                • mavika_88 Re: EKUZ 10.07.15, 19:38
                  Nie powiem jak ten post odczytalam.... Bez jednej litery tongue_out

A co za problem ? Brakuje drugiwgo admina. Bierz kose i ciachaj mnie. Jak Ci sie tylko chce.
                  A czy nie prosciej (skoro tak Cie raza moje wpjsy, skoro nie mozes ich czytac) mni wyszarzyc ? Wyjasnij czemu tego do tej pory nie zrobiles a.tak wiele razy na mnie narzekales. Byly dwie osoby (tyle pamietam) ktore wyszarzyles. Mozesz tak samo zrobic ze mna. Pytanie czemu jeszcz nie zrobiles. ? Slaby jestes tongue_out
                  • tdf-888 Re: EKUZ 10.07.15, 22:03
                    taaakk...
                    bo jestem ciekaw, jakie głupoty jeszcze tu wstawisz.
                    • mavika_88 Re: EKUZ 10.07.15, 23:47
                      Robisz cos wbrew sobie.
                      Niby nie chcesz..... A ciagle jednak wracasz i czytasz. Dobrze wiesz ze nic ciekawego tutaj pode.mna nie zobaczysz. Same glupoty. To nie ma sensu wchodzic. Zapewniam Cie ze sie nie zmienie. Tracisz tylko swoje minuty zycia. Nie zminie sie woec lepiej bedzie Dla.Ciebie jak.mnie wyszarzysz.
                      Nie bedziesz juz travil.czasu.
                      • mavika_88 Re: EKUZ 11.07.15, 09:24
                        Aaaa. Szacunek za te 10 min. Albo musiales miec szczescie i trafiles na niekolejke. Albo w wawie yakich kolejek brak, kolejek EKUZ. albo... To u mnie tego jest w nadmiarze suspicious
                        Udalo Ci sie. Bo mieszkasz w Wawiw albo tego dnia o tych godzinach kolejka EKUZ nie jezdzila smile
                        • maruda2 Re: EKUZ 11.07.15, 11:16
                          w Wawie się poprawiło od jakiegoś czasu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka