witrood 01.09.17, 19:46 niewyjazdowy tym razem. W związku z powyższym i lekturą tego forum wybujała ambicja się u mnie odezwała i zamierzam powalczyć kulinarnie. Pierwsze wyzwanie - chleb zamierzam upiec. Ciekawe, co za gniot z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarlotka_ja Re: Weekend... 01.09.17, 19:49 Wreszcie... strasznie mi się ciężko po urlopie na obroty wciągnąć . Chleb na zakwasie będzie? Odpowiedz Link
witrood Re: Weekend... 01.09.17, 19:51 Nie, na drożdżach. Zakwas za trudny jak na debiut. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Weekend... 01.09.17, 19:57 A, to ja też w ostatnich dniach kilka razy piekłam na drożdżach. Mam przepis na taki prosty czosnkowo - ziołowy. Mi za każdym razem wyszedł i był pyszny, z chrupiącą skórką. Nie wiem jaki Ty masz przepis, ale nie możesz być gorszy . Odpowiedz Link
witrood Re: Weekend... 01.09.17, 20:00 Chcę jako dodatek zastosować płatki owsiane i siemię lniane. Chyba będzie zjadliwe? Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Weekend... 01.09.17, 20:04 Hmm... no nie wiem. Do drożdżowego nigdy siemienia nie dodawałam. Odpowiedz Link
witrood Re: Weekend... 02.09.17, 09:07 Wyszedł niezły, chociaż następnym razem dodam mniej cukru. Mam pytanie. Gdzie się kupuje słód do chleba (ciemny litewski i jęczmienny)? Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Weekend... 02.09.17, 17:17 Cukier do chleba? Pierwsze słyszę . Ja zawsze do drożdży szczyptę dodaję, nic więcej . W SPARze na Stawowej zapytaj, oni tam wszystko mają to i pewnie słód do chleba będą mieć . Odpowiedz Link
witrood Re: Weekend... 01.09.17, 21:47 Yyyy... Chyba się wstydzę. Na razie siedzi w piekarniku i rośnie nierównomiernie. Co najwyżej sarny i bażant zza płota będą miały wyżerkę, jak będzie klapa. Odpowiedz Link
green.amber Re: Weekend... 01.09.17, 22:14 raczej marne szansesą na przebicie poetyckości fot tedzika, ale to żaden powód, żeby się poddawać a i wypieki bywa, że za pierwszym razem wychodzą chyba tylko z perfidii, żeby się przy powtórce dziwić dlaczego nie jest tak dobrze jak za pierwszym razem Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Weekend... 02.09.17, 21:54 Nie ma czego. Nie wyszło tak jak na zdjęciu . Odpowiedz Link
mavika_88 Re: Weekend... 03.09.17, 22:29 Wyjechalam forum nic nie czytalam... Piatek sie udal. Cieplutko i bez deszczu. W sobote i niedziele juz pogoda marna Taka z weekendu fotka (telefonem). Odpowiedz Link