dolores2222 03.05.19, 12:45 W facecie czy w kobiecie, obojętnie Bo ja jak raz pożarłam parę nowych pozycji książkowych znanych mi autorów, a z wiosną mam ochotę się zakochać w jakimś nowym autorze, bohaterze... To poproszę Państwa o odpowiedź: co czytacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 12:56 Dzięki. Jeśli chodzi o historię, to najbardziej fascynują mnie społeczne uwarunkowania powstawania różnych idei np. faszyzmu. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 15:56 Silu, Twa legendarna, choć owiana grozą, taktyka rwania na literaturę siks po chutorach, nie straciła z latami nic ze swego blasku. Szacun Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 13:50 Skoro zeszło na dziewczyny zeszczywające się w łóżku, to polecam im to i to. Dla rwących siksy zaś polecam - w celu zaimponowania im stosowną wiedzą - wersję skróconą historii urynału i szczalni. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 15:25 To moja kulpa, bo musi rozsierdziłem Sila, choć nieświadomie, za co niniejszym przepraszam, Silu Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 17:51 No właśnie nie rozsierdziłeś, jeno dałeś pretekst do wykorzystania siks by przemycić tu dwie książki szczaniu poświęcone (między innymi). Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 18:33 No to git, bo już się bałem że na pełnej tej, szarżujesz na mnie desperacko, puszczając przy tym bańki nosem Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 18:54 He he... Puszczając powiadasz... No więc nie o bańkach będzie, a o pierdach. U Greków V/IV wiek p.n.e. bąka określano terminem papapappax. Rzymianie zaś (III/II wiek. p.n.e.) posługiwali się terminem prox. Kto by pomyślał, że za arcydzieło światowej literatury będzie uchodzić to co pisał Arystofanes: "I burczy, z początku po cichu - prr prr, a potem głośniej - prr prr prr A kiedy fajdam, to grzmi już jak burza (...) z takiego malutkiego brzuszka jakie potrafią wyjść pierdy (...)." lub Plaut: "Kiedy więc próbuję stanąć na nogi, pierd, o mało co poplamiłbym sobie szatę." Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 19:04 A czy tych rozważań, wniósł coś może Tales z Miletu, albo Sedes z Bakelitu ? Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 19:48 Kto wie, kto wie. Dobra, koniec z defekacją, bo nie o takie literackie historie Dolores chodziło. Choć nie ukrywam, że ciekawe są też rozważania na temat tego czy Jezus defekował czy nie. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Zakochać się 04.05.19, 15:21 Jeszcze o historii brudu w średniowieczu. Też jest dobre . Chyba bardziej brudna epoka to była . Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 18:02 Zdecydowanie. A. Wypustek pisze w swej książce: " Wraz z rozkwitem Cesarstwa Rzymskiego kanalizacja, domowe toalety i publiczne latryny stały się stałym ułatwieniem życia mieszkańców setek miast Europy, Azji i Afryki. Z upadkiem Cesarstwa te udogodnienia przeminęły, i to na mniej więcej 1400 lat, bo dopiero w XIX wieku infrastruktura sanitarna miast europejskich zaczęła dorównywać standardom infrastruktury rzymskiej! Jednym słowem, kiedy myślimy o średniowieczu jako o epoce upadku antycznej kultury, powinniśmy pamiętać, że o wiele bardziej dotkliwy i głęboki upadek dotyczył samych podstaw cywilizowanego trybu życia. I że z tego upadku zaczęliśmy podnosić się naprawdę niedawno." Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Zakochać się 04.05.19, 20:00 Zdaje się, że jeszcze po dzień dzisiejszy na wsiach toalety mieszczą się poza domem. Moja babcia, na ten przykład, opowiadała, że jak po wojnie rozpoczęli budowę domu i przewidzieli w nim miejsce na wc i łazienkę to co niektórzy spluwali na ich widok . Zdaje się, że mieli pierwszy dom we wsi z wc w środku. I jeszcze moja babcia, że była na przekór wszystkim kazała se toaletę zrobić obok drzwi wejściowych . Z kolei druga babcia do końca swoich dni nie wyraziła zgody na wc w domu. W ramach odwiedzin się jeszcze 10 lat temu chodziło do wygódki w oborze. Zawsze tam traumę przeżywałam jak skorzystać przymusiło a nad głową krowy muczały . Choć przyznaję, że za dziecka było to fascynujące przeżycie . Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 22:11 Mnie się wydaje, że bardzo rzadko teraz trafiają się wygódki. Ale mogę się mylić. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 15:23 Silu, luz, nie chciałem Cię urazić. Zaintrygował mnie tylko kontrast między Dolorki efemerycznym tetamte wątka, a okładką Twojej książki A w mojej guberni, siksa to tyle co małolata, choć fakty że etymologia nawiązuje do sikania w pieluchy. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 04.05.19, 15:42 A w mojej guberni to dość nieładne określenie małolaty. Przynajmniej mnie się nie podoba. Takie poniżające trochę... Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 04.05.19, 19:36 Siksa, małolata czy siusumajtka jest akurat wg mnie zabawne... Znacznie gorzej brzmi dziewka, dziwa, czy dziwka i w cale nie w znaczeniu znanym potocznie teraz. Pamiętam a jeszcze i teraz co mniej wyedukowani staruszkowie potrafią taki tekst rzucić. I co im zrobisz? Odpowiedz Link
stasi1 Re: Zakochać się 12.05.19, 15:37 Miałem kiedyś znajomego co podrywał nastolatki na cmentarz. Więc to nie takie złe Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 13.05.19, 23:17 A jakieś szczegóły? Może można to zmodyfikować i zastosować. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 14:00 > W facecie czy w kobiecie, obojętnie Może Dolorce, bo mnie robi to pewną różnicę > co czytacie? smile Tylko siebie i Ziębę. Ale Zięby prawie wcale Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 14:06 Krucho, Gubiś. Nie podejrzewałam cię o taką nieczytatość Czy też sarkazm Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 14:16 A przebieranie cyferkami wte i wewte kompletnie się nie liczy ? Dlaczego te wszystkie nadobne, a do tego szczujące swymi wdziękami łanie, terroryzują potencjalnych aspirantów swym upodobaniem do literek, równocześnie tak jaskrawo dyskryminując gustujących w cyferkach ? A przecież w cyferkach kryje się nie mniej tajemnego piękna (np 0.5 czy 0.75), a niektore z nich wręcz ociekają romantyzmem, jako choćby: 2, 8 czy 69 I jak desperacko zamierzasz teraz bronić literkowych szowinistek ? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 14:19 Nie zamierzam Pociągają mnie faceci, którzy znają się na cyferkach lepiej ode mnie, co nie jest wcale trudne Pociągają mnie tzw Mózgi. Stąd moja niespełniona miłość do Kevina, która została pogrzebana jego otwartą pogardą Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 15:35 Chcesz mi między wierszami wyjawić, że moje w trudzie i znoju wyrzeźbione 12.5 cm w prawym bicu (w lewym 12.2) , nic dla Ciebie nie znaczy ?? Łkam Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 15:41 gyubal_wahazar napisał: > Chcesz mi między wierszami wyjawić, że moje 12.5 Dobrze, że dodałeś > cm w prawym bicu (w lewym 12.2) , Bo jakoś tak żal się zrobiło Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 15:49 A i to po latach morderczego treningu. Połkasz razem ze mną Marcyś ? Ale poza tym całkiem fajny jest w dotyku ale jak zmarznie zaraz się kurczy i chowa* * - ten bic Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:03 gyubal_wahazar napisał: > A i to po latach morderczego treningu. Połkasz razem ze mną Marcyś ? Nie mogę, ćwiczę trzepot rzęs > > > > Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:09 Osz Ty Bestio jedna To ja idę nadludzkim wysiłkiem, katować swe zbereźne cielsko > Nie mogę, ćwiczę trzepot rzęs wink Ale znasz fundamentalną zasadę każdego treningu siłowego ? Najpierw masa, potem rzeźba Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:21 gyubal_wahazar napisał: > > Ale znasz fundamentalną zasadę każdego treningu siłowego ? Najpierw masa, potem > rzeźba Ale to jest napewno siłowy? Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:28 To mówisz, że siłą woli trzepoczesz ? A gołąbkami też tak umiesz ? Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:36 gyubal_wahazar napisał: > To mówisz, że siłą woli trzepoczesz ? No tak mi się właśnie wydawało. A gołąbkami też tak umiesz ? O napewno...... tylko o jakie gołąbki Ci chodzi? > Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:41 No o te, rzecz jasna, o te Obiadowymi to sam umiem Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 19:20 gyubal_wahazar napisał: > No o te, rzecz jasna, o te Obiadowymi to sam umiem > To umiem. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 03.05.19, 20:19 gyubal_wahazar napisał: > Osz Ty !! U Ciebie czy u mnie ? > Ale w sensie u czy do..... bo już się pogubiłam Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:05 Kurczy i chowa... Bic? Jakaś nowomowa Ale wdzięczna Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:17 A co tak w pionie Dolorka nadaje ? Haiku to jakieś, czy nowe zwyczaje ? Niechaj się lepiej w kuce upnie ładnie To może ułan na kolację wpadnie Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:29 Ale co ma przynieś, młody ułan owy ? Szęsie niepojęte czy likier wiśniowy ? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:39 A ty z Obrotowego przykład bierzesz? Przynieść ma kolację. Praktyczna jestem. Zero romantyzmu. Przecież wiesz. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 16:46 A jak on jak zbój jaki, się na dziewczę rzuci I nim ona biedna piosnkę swą zanuci Dokona konsumpcji i bez dania racji Piwskiem sie opije i umknie z kolacji ? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 16:53 Niech spróbuje Gubiś: to ja, Dolores, a nie mimoza jakaś Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 17:01 Widzę ten niezdarnie pod dekoltem ukryty nóż rzeźnicki, widzę Jakiś mniejszy może nabądź, albo na tasaka się przerzuć Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 20:00 Ty też ? Takie niby senne forum, nie ? A jakie pod jego powierzchnią tętnią ukryte namiętności Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakochać się 03.05.19, 19:15 dolores2222 napisała: > Stąd moja niespełniona miłość do Kevina, która została pogrzebana jego otwartą pogardą Otwartą? Wypraszam sobie! To są tylko delikatne insynuacje, zmiany tematu w kierunku młodszego pokolenia Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 19:23 Młoda jest za młoda. I jak ustaliliśmy za bardzo przypomina mamusię Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakochać się 03.05.19, 19:52 dolores2222 napisała: > Młoda jest za młoda. Spoko, poczekam... Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 20:04 Zdejmę jej szlafrok we wściekłe chryzantemy, wyjmę jej lokówki, zdejme te 8 pierdzionków po babci i wykąpię i zacznie przypominać siebie, luz. A teściu chociaż nowoczesny, czy nerwus jakiś ? Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 03.05.19, 20:06 Sie wole zapytać, bo nie wiem czy by mu na nerwy nie siadło, jakby będąc parę wiosen młodszym, walił do mnie per 'synu' Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 03.05.19, 14:22 I jak? Bo przyznam, że nie znam. A z opisu zapowiada się dobrze Odpowiedz Link
karolivia Re: Zakochać się 04.05.19, 11:38 Ciekawe spojrzenie chłop ma na wiele rzeczy. Dobrze napisana. Dobrze się czyta. Polecam. Zdecydowanie Odpowiedz Link
samysliciel Re: Zakochać się 04.05.19, 00:53 to powoli czytam, praktyczne. Za niedługo chcę dorzucić to, również praktyczne. Generalnie ja z tych nieczytatych ale trzeba popracować nad sobą przede wszystkim jednak wypocząć trzeba na wakacjach, uwolnić kosmate myśli, kosmate bo już nie jest mi łyso, kto pamięta jak miałem, ten zrozumie Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Zakochać się 04.05.19, 17:57 Małgorzata Halber " Najgorszy człowiek na świecie " - gorąco polecam. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 18:34 Oo Burzka Long time - no see. Gdzieś się podziewała ? Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Zakochać się 04.05.19, 19:49 gyubal_wahazar napisał: > Oo Burzka Long time - no see. Gdzieś się podziewała ? > Cześć . Hmmm,chciałbym napisać ,że przydarzył mi się płomienny romans ,a tu niestety -robota i szara rzeczywistość, Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Zakochać się 04.05.19, 20:31 dolores2222 napisała: > Ale płeć zdążyłeś zmienić W sensie ? Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Zakochać się 04.05.19, 21:36 dolores2222 napisała: > Szybka jak letnia burza Wybacz ,nie jestem przykuta do forum jak Ty. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 04.05.19, 21:51 Oj, ale po co złośliwość? Zażartowałam. Kiedyś nie raz sobie żartowałyśmy. Nie wiedziałam, że coś się zmieniło... Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Zakochać się 04.05.19, 18:40 > a z wiosną mam ochotę się zakochać w jakimś nowym autorze, bohaterze No to tylko w Wypustku. Nikt tak jak on nie umie snuć gawęd o miejskich latrynach. Jak dorzuci do tego wiejskie, Ludlum zacznie się pakować w reklamówki, a Forsytha spotkasz na kasie w swym Lidlu Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 04.05.19, 19:45 Lajtowo. Wróciłam do tego. lubimyczytac.pl/ksiazka/73403/lista-przebojow-programu-trzeciego-1982-1994 Nijak nie mogę się zakochać..... Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 04.05.19, 20:19 Nijak ja też nie mogę Ciągle wracam do znanych mi autorów, próbuję romansu z nowymi, ale rzucam ich po pierwszym razie albo nawet w trakcie Odpowiedz Link
6688katarzyna Re: Zakochać się 04.05.19, 20:29 Kilka tygodni temu ustawiłam sobie Trójkę w radiu i szok. To nie jest moja stacja. Nie rozpoznaję zupełnie. Zapraszamy popołudniowe też zgubiło pazur. Muzyka jakaś wspominkowa, jakby z mojej wczesnej młodości. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 04.05.19, 20:37 Radio inne, muzyka inna, my inni....... Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakochać się 04.05.19, 22:54 6688katarzyna napisała: > Kilka tygodni temu ustawiłam sobie Trójkę w radiu i szok. To nie jest moja stacja. Bo zamiast Tróji włączyłaś Trujkę. Trójki już nie ma, teraz jest PiS. Odpowiedz Link
6688katarzyna Re: Zakochać się 05.05.19, 00:42 Owszem. Od momentu odejścia Jethon nie słuchałam. Rozbawiły mnie komentarze polityczne chyba obecnego szefa. Jest tak niemożebnie lizusowski. Dlatego media powinny być tylko prywatne, przynajmniej byłoby uczciwie: kasa versus lojalność i wszystko wiadomo. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakochać się 05.05.19, 00:48 Czego nie dotkną, to zniszczą. I to rzeczy na które pracowały całe pokolenia ludzi! Przeraża mnie jak ogromnym poparciem cieszy się PiS. W Anglii wśród Polaków w moim otoczeniu większość stoi murem za PiS-em, nie ma z nimi żadnej dyskusji. Ręce opadają... Odpowiedz Link
6688katarzyna Re: Zakochać się 05.05.19, 01:01 Też mnie przeraża, bo prawdopodobnie jakoś tam wygrają. Rozdawnictwo będzie trwało. Inwestycje zamrą jeszcze bardziej. W końcu zrobią jakiś powszechny domiar od oddychania i tacy jak ja zapłacą za to krachem i pauperyzacją już całkowitą. Odpowiedz Link
6688katarzyna Re: Zakochać się 05.05.19, 01:11 wyborcza.pl/7,75968,24751735,program-radiowej-jedynki-programem-partii-i-narodu-tak-sie.html#s=BoxWyboImg2 Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 05.05.19, 06:49 Dla mnie Trójka straciła swoją magię na długo przed Pisem..... Ale to tylko moje odczucia.... Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Zakochać się 04.05.19, 22:09 Mnie nie powaliła ta książka. Ale czytałem ją dawno temu. Może czas przeczytać jeszcze raz? Odpowiedz Link
searam Re: Zakochać się 05.05.19, 15:27 dolores2222 napisała: > Mnie też nie. > Może czas... Czas na "Kapital" K.Marx. Odpowiedz Link
searam Re: Zakochać się 05.05.19, 17:31 dolores2222 napisała: > Czytałam. > Nie polecam. To moze " Mein Kampf" A.Hitler. Odpowiedz Link
searam Re: Zakochać się 05.05.19, 19:43 dolores2222 napisała: > Również nie polecam. To moze... "622 Upadki Bunga" I.Witkiewicz "Zywoty Pan Swowolnych" Brantome "Justyna czyli Nieszczescia Cnoty" J.A.de Sade Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Zakochać się 05.05.19, 19:45 "W samotności" Agatha Christie pod pseudonimem Mary Westmacott (nie kryminał). Dobrze napisane, dobrze przetłumaczone, daje pole do refleksji nad sobą... A co do zakochania się w autorze - do tej pory mi się nie udało - w jednej, dwóch książkach owszem, ale zwykle kolejne tego samego autora już nie spełniały oczekiwań. Chyba dlatego, że dobry autor nie wpada w schematy, zmienia się i zaskakuje, może więc się okazać, że nasze gusta już tych nowości nie akceptują. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 05.05.19, 19:52 Widzisz, a ja mam swoich ulubionych. I każda nowa książka jest jak święto. Uwielbiam ten dreszcz oczekiwania, potem miły ciężar w torebce... cieszę się jak dziecko... Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Zakochać się 05.05.19, 20:02 O, to zazdroszczę... ja już kilka razy myślałam, że to jest TO, ale po następnych książkach mi mijało. Zdradzisz jakieś nazwiska? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 05.05.19, 20:45 Łoj, sporo tego, ale choć kilka... Poświatowska, Hłasko, Kundera, Sartre, Kołakowski, ale też Wiśniewski, Chmielarz czy ponadczasowa Christie. Ostatnio zachwyciła mnie biografia "Kieślowski. Zbliżenie" i czekam na kolejne książki autorki. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 05.05.19, 20:49 Jeszcze z ostatnich zachwytów to "Kołysanka z Auschwitz" - kapitalna, nie tylko dla osób, które tak jak ja fascynują społeczne uwarunkowania faszyzmu. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Zakochać się 05.05.19, 21:06 Dzięki, z niektórymi miałam już styczność, przez Kunderę nie przebrnęłam, może dać by mu szansę jeszcze raz... Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Zakochać się 05.05.19, 21:11 Cała przyjemność po mojej stronie Kundera wymaga odpowiedniego nastroju, to fakt. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Zakochać się 06.05.19, 13:33 Chociaż jeśli już o uczuciach to może nie miłość, a zakochanie, może zauroczenie .... Janusz Leon Wiśniewski. Pasuje mi ten styl narracji, męska perspektywa..... Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Zakochać się 11.05.19, 21:40 "Kirke "- przeczytałam na razie 50 stron i jedyne co mogę napisać to - kocham ,kocham ,kocham .... Odpowiedz Link