szarlotka_ja 04.12.19, 20:01 ...Barbarom i górnikom najlepszego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulka42 Re: Wszystkim... 04.12.19, 20:51 I po co mieszasz to tego religię? Powiedziałam to na zasadzie własnych skojarzeń, bo pamiętam jak byłam dzieckiem i w szkole zawsze to było wielkie święto do którego robiliśmy różne przygotowania, były jakieś apele i inne takie a było to w czasach PRL-u - to miało być stwierdzenie bardziej nostalgiczne niż jakieś obraźliwe - bo zapewne tak to odebrałeś skoro od razu przypuściłeś atak Odpowiedz Link
witrood Re: Wszystkim... 04.12.19, 20:56 Atak jak cholera. Barbórkę obchodzi się na ziemiach polskich od XVIII wieku i ma ona genezę religijną, chcesz czy nie. No ale jak w dzieciństwie byłaś dobrą komunistką, to może i Ci się kojarzy. Odpowiedz Link
kulka42 Re: Wszystkim... 04.12.19, 21:01 Taaak - byłam bardzo dobrą komunistką i brałam czynny udział w pochodach pierwszomajowych z których później kazano pisać nam wypracowania, w dodatku należałam do harcerzy, więc dodatkowo w pełnym rynsztunku tam maszerowałam - bardzo mile to wspominam Odpowiedz Link
kulka42 Re: Wszystkim... 04.12.19, 21:03 Aaaa i jeszcze wszystkim Barbarom (choć nie znam żadnej), górnikom i innym pracownikom zawodów uprzywilejowanych wszystkiego naj naj naj naj Żeby nie było że znowu jakiś ferment tu sieję Odpowiedz Link
apersona Re: Wszystkim... 05.12.19, 19:58 witrood napisał: > Atak jak cholera. Barbórkę obchodzi się na ziemiach polskich od XVIII wieku Od XVIII w. dopiero? i skąd wiesz Odpowiedz Link
witrood Re: Wszystkim... 04.12.19, 20:16 Dołączam się. Znajomym i nieznajomym Baśkom wszystkiego dobrego. Mojemu koledze górnikowi z Jastrzębia i wszystkim górnikom pomyślności. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Wszystkim... 04.12.19, 21:12 Górnicy to już w sumie, o tej porze, wszyscy pod stołami leżą Odpowiedz Link
obrotowy a Barbary.... 05.12.19, 05:41 szarlotka_ja napisała: > Górnicy to już w sumie, o tej porze, wszyscy pod stołami leżą a Barbary.... czuja sie przez to dyskryminowane, bo nie moga robic za gornika... Odpowiedz Link
witrood Re: a Barbary.... 05.12.19, 06:20 Mogą. Za czasów unijnych kobiety znowu mogą pracować pod ziemią (podobnie jak do lat 50-tych, kiedy tego zakazano. Odpowiedz Link
obrotowy jasne, ale... 05.12.19, 08:06 witrood napisał: > Mogą. Za czasów unijnych kobiety znowu mogą pracować pod ziemią (podobnie jak do lat 50-tych, kiedy tego zakazano. jasne, ale.. nie to mailem na mysli. gdy gornik wroci z kopalni - to jest tak zmeczony.... ze Barbara nic nie moze... Odpowiedz Link
obrotowy nadal jasne... 06.12.19, 01:21 szarlotka_ja napisała: > Baśka, to podobno, miała fajny biust . miala. viem, bo sprawdzalem. a jak z tym u Ciebie ? Odpowiedz Link
stasi1 Re: Wszystkim... 05.12.19, 16:59 Dobry górnik to nie pracujący górnik, nie przynosi strat Odpowiedz Link
j-k fact... 05.12.19, 17:08 fact... chociaz , nie calkiem... przynosi straty (zasilek i emerytura) ale to koszty mniejsze, niz koszty dofinansowania polskiego wegla... Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: fact... 05.12.19, 22:32 O matko przypomniałam sobie jak się za komuny do tych kartonowych górniczych czapek robiło pióra z bibuły Odpowiedz Link
stasi1 Re: fact... 06.12.19, 08:40 Gdyby nie górnik to nie trzeba było by dofinansować tego polskiego węgla, po prostu by go nie było. Ekonomiści stwierdzili że węgiel za PRL opłaciło sie wydobywać tylko w latach 40. Później już cały czas szedł na stratach Odpowiedz Link
witrood Re: fact... 06.12.19, 09:06 "Ekonomiści" potrafią pleść różne bzdury, zwłaszcza jak na czymś się nie znają. Zaraz po wojnie to węgiel do ZSRR jakoś za bezcen szedł (ponoć 10% rynkowej ceny), więc nie wiem, jakim cudem to się opłacało. Odpowiedz Link
witrood Re: fact... 06.12.19, 09:09 Poza tym polska energetyka jest oparta na węglu, więc skądś trzeba chyba go brać. A spraw bezpieczeństwa energetycznego chyba nie trzeba tłumaczyć. Chyba że ktoś chce sobie wiatr łapać albo torf kopać, to bardzo proszę. Odpowiedz Link
stasi1 Re: fact... 06.12.19, 16:44 Piszę że opłacało się wydobywać. Nie cały węgiel szedł do ZSRR, tylko jakąś konkretną ilość(za to że ZSRR dzieli się kontrybucją z Polską) . Odpowiedz Link
stasi1 Re: fact... 08.12.19, 09:41 . W efekcie w podpisanej 16 sierpnia 1945 r. umowie w sprawie wynagrodzenia szkód wyrządzonych przez okupację niemiecką Polska zobowiązała się – poczynając od 1946 r. – dostarczać Związkowi Radzieckiemu węgiel po specjalnej cenie umownej. W pierwszym roku dostaw miało to być 8 mln ton, w ciągu następnych czterech lat – po 13 mln, a w następnych latach po 12 mln ton. Owa specjalna cena została określona w tajnym protokole i wynosiła średnio 1,22 dol. za tonę. Stanowiła mniej niż 10 proc. ceny rynkowej i nie pokrywała nawet kosztów wydobycia i transportu. „Sprzedaż” węgla do ZSRR była tym bardziej niekorzystna, że surowiec ten był wtedy jednym z najbardziej pożądanych na rynkach światowych. Powojenna koniunktura nigdy już się nie powtórzyła i w efekcie zamiast zarabiać (w dewizach) na eksporcie węgla na Zachód, Polska niemalże nieodpłatnie transportowała go w przeciwnym kierunku." www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1616213,1,jak-wygladalo-przekazywanie-reparacji-wojennych-przez-niemcy.read Odpowiedz Link
stasi1 Re: fact... 08.12.19, 20:39 Że wtedy się opłacało wydobywać a że było jak było to już nic nie poradzimy. Z powodu tego węgla Polska zrezygnowała z reparacji bo wyszło że my do nich dokładamy Odpowiedz Link
stasi1 Re: Wszystkim... 06.12.19, 08:24 Dobry górnik to nie pracujący górnik, nie przynosi strat Odpowiedz Link
obrotowy toc przecie... 06.12.19, 10:33 stasi1 napisał: > Dobry górnik to nie pracujący górnik, nie przynosi strat to juz powyzej napisalem. wydobywanie wegla 1000 m pod ziemia - to aberracja. pozostaje podziemna gazyfikacja. Technologia znana od dziesiatkow lat. J.K. chemik. Odpowiedz Link
samysliciel Re: Wszystkim... 06.12.19, 20:57 od górnika lepszy kowal, bo każdy jest kowalem swego losu, czyli w dzień kowala świętuje Odpowiedz Link
kulka42 Re: Wszystkim... 06.12.19, 21:07 Nie każdy jest kowalem swego losu - w zasadzie nikt nim nie jest - tak się tylko ludziom wydaje Ale każda okazja do świętowania jest dobra Odpowiedz Link
samysliciel Re: Wszystkim... 06.12.19, 21:17 No właśnie, każda okazja jest dobra, a prawda jak zawsze leży po środku i czasem ludziom wydaje się, że nic nie mogą, punk widzenia zależy od... wielu czynników. Odpowiedz Link
kulka42 Re: Wszystkim... 06.12.19, 21:26 Tak więc niezależnie od punktu widzenia, ludziom nadal się tylko wydaje Zatem nie rozkminiajmy tylko świętujmy Odpowiedz Link