nekos 09.10.05, 04:49 ...to swieta (od christmas). zaczynam ten watek bo wczoraj widzialem juz w sprzedazy sztuczne choinki i inne ozdoby swiateczne) czy to troche nie za wczesnie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graz.ka Re: kurisumasu 09.10.05, 09:32 Chyba wcześnie - ale kto pierwszy ten lepszy. W Polsce pojawią się po 1 listopada - mam od kilku lat takie wrażenie... Odpowiedz Link
seruppin Re: kurisumasu 10.10.05, 14:45 graz.ka napisała: > Chyba wcześnie - ale kto pierwszy ten lepszy. W Polsce pojawią się po 1 > listopada - mam od kilku lat takie wrażenie... Po 1 listopada??? Ja juz widzialem w reklamowce jakiegos hipermarketu czekoladowe Mikolaje... A tak, a'propos, jak kilka lat temu bylem w Japonii (na jesieni), to w Osace widzialem Love Hotel kurisumasowy (figury mikolajow przed wejsciem, czerwienie itp.), ogladalem go tylko z zewnatrz i tak sie zastanawialem, jak to moze byc wewnatrz ... wtedy nie zaszedlem do niego, moze tym razem, zobacze co i jak jest w srodku .... -- Z powazaniem Ser Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 10.10.05, 15:26 ciekawe z tym hotelem a ja widzialem kiedys w srodku lata caly sklep wystrojony na kurisumasowo i wielki napis 'summer christmas'. chodzilo o wyprzedazz) Odpowiedz Link
chiara76 Re: kurisumasu 09.10.05, 11:13 Graz.ka ma rację, u nas na ogół pojawiają się zaraz po Wszystkich Świętych...dosłownie ze sklepów znikają znicze, a wpakowywane są światełka na choinkę. Hmmm, a pamiętam czasy, kiedy wszelakie dekoracje pojawiały się jakiś tydzień przed całą imprezą ... Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 09.10.05, 15:00 tak mi sie wydawalo ze to troche wczesnie ale tutaj choinki rozbiera sie juz w drugi dzien swiat wiec trzeba je wczesniej ubrac Odpowiedz Link
chiara76 Re: kurisumasu 09.10.05, 15:10 to tam jest, jak w Stanach. No tak, trzeba zrobić już miejsce na duperelki z okazji Walentynek Odpowiedz Link
kanagata Re: kurisumasu 21.10.05, 16:14 w nudnym potwornie miescie Takasaki [pref. Gunma] jest restauracja, w której 'kurisumasu' trwa cały rok... po wejsciu do srodka [ja byłam tam w kwietniu zeszłego roku] personel stara sie ogłuszyc wszystkich chóralnym 'merry x-mas!!!' makabra... i te wszystkie mikołaje i inne gwiazdki na ścianach... ale jedzonko dobre pozdr. Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 22.10.05, 09:17 kanagata napisała: > w nudnym potwornie miescie Takasaki [pref. Gunma] jest restauracja, w której > 'kurisumasu' trwa cały rok... po wejsciu do srodka [ja byłam tam w kwietniu > zeszłego roku] personel stara sie ogłuszyc wszystkich chóralnym 'merry x- mas!!! > ' > makabra... i te wszystkie mikołaje i inne gwiazdki na ścianach... ale jedzonko > dobre pozdr. no nie, to juz przesaga. a prezenty rozdaja?? przynajmniej lody i kawa powinny byc na rachunek mikolaja Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 23.12.05, 13:15 na wzor amerykanski coraz wiecej domow jest ozdobionych na zawnatrz. migajace lampki, oswietlone choinki, itd. troche to wszytko dziwne w kraju w ktorym wiekszosc ludzi nie wie co to jest to kurismasu. juz kilka razy slyszalem odpowiedz ze to chyba jest swieto z okazji urodzin ... mikolaja!! Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 04.01.06, 13:10 rozebralem dzisiaj choinke. a wy kiedy rozbieracie? Odpowiedz Link
speer Re: kurisumasu 04.01.06, 13:26 nekos napisał: > no to nie miales sprzatania, hehe! no i oszczedzilem Zamiast choinki powiesilem swiecacy lancuch na scianie, taka namiatke choinki. (Nie podoba mi sie, ze te drzewka sa wycinane tylko dlatego, zeby postaly pare dni w domu. Wiec nie kupuje juz choinek od dawna...) Odpowiedz Link
chiara76 Re: kurisumasu 04.01.06, 13:31 a my na razie nie rozbieramy, bo się świetnie trzyma więc na razie ciagle cieszy nasze oczy. Nekos, w Japonii, to już pewnie dekoracje Walentynkowe wiszą? Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 04.01.06, 13:37 chiara76 napisała: > Nekos, w Japonii, to już pewnie dekoracje Walentynkowe wiszą? hehe, no jeszcze chyba nie alu juz niedlugo)) Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 15.01.06, 12:56 chiara76 napisała: > Nekos, w Japonii, to już pewnie dekoracje Walentynkowe wiszą? widzialem juz w zeszlym tygodniu cala piramide waletynkowych czekoladek zaraz przy wejsciu do supermarketu Odpowiedz Link
seruppin Re: kurisumasu 15.01.06, 13:00 A ja widzialem w reklamie sklepu (w Osace) sprzedajacego artykuly dla sklepow (taki Macro Cash And Carry) w ramach czekoladek na Walentynki, czekolade firmy Wawel... Polska obok Szwajcarii i Belgii czekolada stoi? -- Z powazaniem Ser Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 15.01.06, 13:19 a ja slyszalem o sklepie ktory sprzedaje oprocz polskich ogorkow, kapusty, burakow, itp wlasnie sporo slodyczy z polski. Odpowiedz Link
speer Re: kurisumasu 25.12.06, 11:08 w tym roku, tez obylo sie bez choinki, choc bardzo mnie necilo, by kupic zywa... ale jak juz sie zdecydowalem, to sklep byl zamkniety... Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 25.12.06, 14:18 jak wygladaja swieta w japonii? czesto pytaja znajomi. odpowiedz jest prosta. tak jak zwykly dzien roboczy. ludzie ida do pracy. wszystko jest pootwierane. szkoly wieczorowe dla dzieci tez sa otwarte. jest zwyczaj (nie wiem skad) jedzenia kurczaka na kolacje i ciasta z truskawkami ktore przypomina nasz tort urodzinowy. brakuje mu tylko swieczek najmlodsi dostaja cos w prezencie a dorosli nic(( meri kurisumasu! Odpowiedz Link
katajina Re: kurisumasu 26.12.06, 04:56 nekos napisał: > jak wygladaja swieta w japonii? czesto pytaja znajomi. odpowiedz jest prosta. > tak jak zwykly dzien roboczy. ludzie ida do pracy. wszystko jest pootwierane. > szkoly wieczorowe dla dzieci tez sa otwarte. jest zwyczaj (nie wiem skad) > jedzenia kurczaka na kolacje i ciasta z truskawkami ktore przypomina nasz tort > urodzinowy. brakuje mu tylko swieczek najmlodsi dostaja cos w prezencie a > dorosli nic(( meri kurisumasu! Heh... Nekosie, nam sprzedali tort ze swieczkami w komplecie) Ponieważ jednak nie udało nam się wydedukować ile tych świeczek właściwie ma być na torcie (mąż też nie wiedział), obyliśmy się bez nich Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu 26.12.06, 05:05 katajina napisała: > Heh... Nekosie, nam sprzedali tort ze swieczkami w komplecie) Ponieważ jednak > > nie udało nam się wydedukować ile tych świeczek właściwie ma być na torcie (mąż > > też nie wiedział), obyliśmy się bez nich hehe, tez bym nie wiedzial Odpowiedz Link
nekos kurisumasu '06 12.12.06, 15:22 odswiezam stary watek bo znowu jest na czasie. jak ten czas leci. zauwazylem ze w tym roku jeszcze wiecej domow ma oswietlenia i roznego rodzaju migajace kolorowe swiateczne dekoracje na zwenatrz niz rok temu. a jeszcze kilka lat temu takie domy byly prawdziwa rzadkoscia. na niektorych ulicach juz co drugi dom ma lampki od dachu do ziemi. nastepna moda z ameryki? Odpowiedz Link
mefs Re: kurisumasu '06 12.12.06, 18:45 Nekosie, nie badz mlkontentem, Tozto ni mniej ni wiecej oznaka, ze gospodarka ma sie dobrze, a ludzie moga wydawac pieniadze na pierdoly. Odpowiedz Link
chiara76 Re: kurisumasu '06 12.12.06, 23:58 to juz rok kolejny zleciał! Ani się człowiek obejrzał... U nas kompletnie bez atmosfery Świąt z racji wiosennej niemal pogody (no, dobra, dzisiaj trochę spadło śniegu), ale od czwartku ma być znowu cieplej Odpowiedz Link
kaim2005 Re: kurisumasu '06 13.12.06, 06:36 Najbardziej mi sie podoba oswitlenie swiateczne zalaczone na cynamonowcach (chyba) z zielonymi liscmi ktore widzialem w okolicach Ebisu-eki. Odpowiedz Link
nekos Re: kurisumasu '06 15.12.06, 16:09 u mnie ozdoby swiateczne sa juz od kilku dni na wyprzedazy Odpowiedz Link