Dodaj do ulubionych

TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW

IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 09.06.01, 10:33
Rozpanoszenie się tego wytworu w chorej na kasę stacji TVN od rana do wieczora
zapewne poparte jest badaniami wśród naszego społeczeństwa. Zresztą podobnie
jest z większością innych programów - i w telewizji i w radiu. Poziom (nie
mówię już o poziomia artystycznym, czy poznawczym, ale wręcz poziom UMYSŁOWY)
tych wszystkich "dzieł" dostosowany jest do możliwości intelektualnych
większości widzów/słuchaczy. Inaczej być nie może - bo oglądalność byłaby zbyt
niska. Wniosek jaki nasuwa się po prześledzeniu oferty programowej stacji
komercyjnych (TVN, Polsat, RTL7, TV4), czy też corza częściej stacji
publicznych jest prosty i smutny: LUDZIE MYŚLĄCY W POLSCE STŁAMSZENI SĄ
WSZECHOBECNĄ W MASS MEDIACH DYKTATURĄ ĆWIERĆINTELIGENTÓW. Może to doprowadzić
do pogłębianai się alienacji tychże ludzi - a więc także spadku ich znaczenia w
społecznym podziale pracy. I w ten sposób rzeczywiście staniemy się białymi
Murzynami cywilizowanego świata, który też co prawda poddaje się zbiorowej
tyranii głąbów, ale może sobie na to pozwolić, gdyż na swój dobrobyt uczciwie
zapracował.
Obserwuj wątek
    • Gość: dido Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 11:12
      Jestes za pewne myślącą kobietą!!! Po co ogladzasz TV. Ja ogladam tylko BB i
      nic wiecej, gdyz tylko ten program jest zajebisty. czy wczoraj ogladałas Opole,
      to byl koszmar. W miesiacu chodze 4 razy do kina na filmy inne niż z Hollywood.
      I wydaje okolo 200 pln na czasopisma (nie kolorowe) tylko specjalistyczne. Czy
      jestem wg Ciebie debilem i 1/4 inteligentem???
      Po co włączasz TV, ja nawet nie mam radia, gdyż słucham mojej ulubionej muzy -
      jazzu - z CD.
      BB juz się przeciez kończy. I bedziemy wolni.
      Napisz na czym polega twoje być "pełno-wymiarową" inteligentką. Czy nosisz
      sweter do kolan i masz grube okulary???
      • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 09.06.01, 13:26
        Nie noszę swetrów do kolan, nie noszę grubych okularów, nie jestem kobietą.
        Jest dla mnie rzeczą smutną, że oferta programowa stacji komercyjnych (a i
        publicznych też ) dostosowana jest do poziomu ludzi o zaniżonych aspiracjach -
        i czy ktoś ogląda BB czy nie, to jest fakt. Natomiast mając do wyboru około 20
        stacji polskojęzycznych z trudem mogę znaleźć programy, które posiadają jakąś
        wartość. Co do mnie to radio wykorzystuję tylko w samochodzie - 95 % stacji
        prezentuję tę samą pop-sieczkę, prezenterzy nie mówią tylko się drą, wszędzie
        panuje wszechobecny huk. Skąd to się bierze ? Z badań preferencji słuchaczy,
        którzy tego właśnie oczekują. Polskie środki masawego przekazu zorientowane są
        w dużej części na półgłówkowategą młodzież - tylko dlatego, że takie są
        interesy reklamodawców.
        Nie twierdzę, że każdy miłośnik BB prezentuje taki poziom jak jego uczestnicy,
        jednak trudno mi się oprzeć wrażeniu, że osoby pasjonujące się "problemami"
        uczestników tej żenady i tracące czas, który mogłyby poświęcić choćby na
        pójście do kina, czy nawet posłuchanie muzyki. O poświęceniu tego czasu
        rodzinie to już w ogóle nie mówię, bo zaraz będzie, że jestem kołtunem i
        fanatykiem spod znaku Radia Maryja (jak to już zasugerował pewien redaktor
        mający przygody z UFO pisujący w piśmie WPROST).
        Dla mnie programy tego typu i ch masowa widownia są jednak symbolem upadku
        kultury. Regresem, odejściem od dotychczasowego modelu kultury (w ogóle od
        modelu kultury jako dobra zakładającego akumulację dorobku przeszłych i
        obecnych pokoleń, przekazywaną przyszłości). Skierowanie masowej wyobraźni na
        programy, które nawet nie próbują okazywaćjakiegokolwiek przesłania może
        poczynić niewyobrażalne spustoszenia. Mozan nawet zaryzykować stwierdzenie, że
        kultura polska, która przetrwała ponad sto lat zaborów, dwie wojny światowe i
        lata sowietyzacji nie przetrwa fali debilizacji.
        Wczorajsze Opole było rzeczywiście żenujące. Nie znaczy to jednak, że jedyną
        alternatywą może być oglądanie BB. Zresztą jeśli ktoś o czymś mówi, ze
        jest "zajebiste" - to mogę spokojnie darować sobie oglądanie tego. Po prostu
        człowiek, który ma jakiekolwiek aspiracje umysłowe (ja wiem, że to za trudne
        słownictwo, ale mam nadzieję, że jeszcze są tacy ludzie, którzy operują
        większym zasobem słów niż "mieszkańcy domu BB") używa do opisu świata większej
        ilości określeń niż tylko trzy prymitywne wykrzykniki
        ("kurde", "pierdziele", "zajebisty"). I chyba dobrze byłoby nie zaczynać obrony
        własnego poziomu kultury od używania przymiotnika "zajebisty", bo on zaprzecza
        temu wszystkiemu, co napisałeś/aś w swoim poście.
        A co do dyktatury ćwierćinteligentów - jako miłośnik/czka jazzu jak byś się
        czuła, gdyby troje Twoich sąsiadów było fanami "muzyki" ups ups ups ups ups ups
        i katoało Cię nią o różnych porach - m. in. o 6 rano?? To dla mnie (jako
        miłośnika muzyki spod znaku rocka progresywnego, art rocka itp.) jest kolejny
        przejaw dyktatury ćwierćinteligentów.
        Ale chcąc-nie chcąc BB pozostaje dla mnie niedościgłym symbolem tego
        wszystkiego, o czym pisałem wcześniej. Po prostu nie potrafię wyobrazić sobie
        jak człowiek uważający się za inteligentnego może w ogóle pasjonować się tym,
        która z przeraźliwie nieciekawych osób wygra jakąś dużą sumę pieniędzy i jak do
        tego dojdzie.
        • Gość: dido Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 18:30
          Nic odkrywczego, to chyba wszyscy wiedzą. Wielka nuda wieje z tego postu...

pzdr
          • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 09.06.01, 23:47
            No cóż - widzę że trafiłem w dziesiątkę z tematem tego postu. Wystarczyło
            powiedzieć coś z innych pozycji niż klęczącej (przed MAnuelą i Wielkim Bratem
            BUHAHAHAHAHAHAHAHAHA - przepraszam, ale nie mogę powstrzymać śmiechu) - i już
            zostałem obsypany koszem wyzwisk. A zdania swojego nie zmieniam, po prostu są
            rzeczy, które są niesmaczne i tyle. A nudne to jest raczej to, co dzieje się w
            wiadomym domu - ale jak kogoś interesuje ziewający facet i panienki które nie
            mają nic do powiedzenia gadające przez 100 dni, no to życzę miłej zabawy. Ja
            wolę jednak pozostać nudziarzem, czy jak tam jeszcze chcecie niż obgryzać
            paznokcie rozmyślając czy wyleci Klaudiusz czy jakaś inna Manuela.
            I mam nadzieję, że na stare lata nie skretynieję na tyle, aby musieć takie
            rzeczy oglądać.
            Żegnam i nie zakłócam już nikomu dobrego samopoczucia. A jak sobie któryś z
            mieszkańców domu BB strzeli w łeb (a stało się tak chyba w Szwecji), co nie
            jest wykluczone po przebywaniu przez 100 dni w ekstremalnych warunkach, to
            każdy z Państwa bawiących się tak świetnie przy tym programie będzie ponosił za
            to winę.
            • Gość: Do. Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do drapki IP: *.bluewin.ch 10.06.01, 00:28
              Sluchaj idz spac i obudz sie w lepszym swiecie. Zobacz, ze ludzie wokol mysla i
              patrza na swiat bardziej optymistycznie niz Ty. Nie przalaczaj programow
              telewizyjnych i nie szukaj odpowiedniej stacji radiowej, po prostu sie
              rozejrzyj i ZROZUM, ze to co przetworzone nie musi trafic do wszystkich. A
              negatywnym nastawieniem nic nie zmienisz, bo nikt Cie nie bedzie sluchal.
              Lepiej stworz cos sam i niz sie wyladowywuj na tym co ktos stworzyl.
              Moim zdaniem, Drapka, masz problem ze soba.
              pozdr.
            • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 07:49
              1) Czy aby jestes pewny ze wymieniles dobre imiona osob ktore biora udzial w
              tym programie? (bo warto pisac o tym o czym sie wie)
              2) Gdyby ktos strzelil sobie w glowe - ogladalnosc tego programu wzrosla by o
              20% (bo ci co nie maja TVNu - obejrzeli by go GDZIES - GDZIEKOLWIEK ...
              zawiedli by sie nico pewnie - bo miedzy nacisnieciem spustu a WIELKIM Buum ...
              ogladali by 15 minut reklam o tym ze dzieki skrzydelkom podpaski lataja)
              3) I w sumie co z tego? ... sami sie w to wladowali - i ZAWSZE MOGA WYJSC
              4) Szwedzkie wydanie BB bylo najprawdopodobnie kiepsko zrealizowane z
              oszczedzeniem piniedzy na ande psychologow i z bardzo kiepskim nadzzorem ...
              ale to juz chyba problem Szwedow a nie nasz
              5) W sumie jestes zabawny (w pozytywnym znaczeniu tego slowa) ;-)))

Pozdrawiam

moj adres.: Piotr@Zedler.com
        • Gość: Orwell Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 00:10
          Gość portalu: Drapka napisał(a):

> Nie noszę swetrów do kolan, nie noszę grubych
          okularów, nie jestem kobietą.

Hmm, on nie jest kobieta!!!

>Regresem, odejściem od dotychczasowego modelu
          kultury (w ogóle od
          > modelu kultury jako dobra zakładającego akumulację
          dorobku przeszłych i
          > obecnych pokoleń, przekazywaną przyszłości).

I do tego posluguje sie tak wysublimowanym
          slownictwem!!!

>Mozan nawet zaryzykować stwierdzenie, że
          > kultura polska, która przetrwała ponad sto lat
          zaborów, dwie wojny światowe i
          > lata sowietyzacji nie przetrwa fali debilizacji.

Drzyj Polsko, Twoj koniec bliski!!!

>Po prostu człowiek, który ma jakiekolwiek aspiracje
          >umysłowe (ja wiem, że to za trudne
          >słownictwo, ale mam nadzieję, że jeszcze są tacy
          >ludzie, którzy operują
          > większym zasobem słów niż "mieszkańcy domu BB")

Uwazaj, Twoja porazajaca elokwencja moze spowodowac
          trudnosci w komunikowaniu sie z reszta spoleczenstwa!!!

>To dla mnie (jako
          > miłośnika muzyki spod znaku rocka progresywnego, art
          >rocka itp.) jest kolejny
          > przejaw dyktatury ćwierćinteligentów.

Milosnicy rocka progresywnego laczcie sie!!!

>Po prostu nie potrafię wyobrazić sobie
          >jak człowiek uważający się za inteligentnego może w
          >ogóle pasjonować się tym, która z przeraźliwie
          >nieciekawych osób wygra jakąś
          >dużą sumę pieniędzy i jak dotego dojdzie.

Tutaj musze Cie zmartwic. Wyobraznia jest jednym z
          najwazniejszych skladnikow inteligencji. Jej brak
          baaaaaaaaaardzo zle wrozy.

• Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 10.06.01, 10:52
            Gość portalu: Orwell napisał(a):

>
            >
            > >Regresem, odejściem od dotychczasowego modelu
            > kultury (w ogóle od
            > > modelu kultury jako dobra zakładającego akumulację
            > dorobku przeszłych i
            > > obecnych pokoleń, przekazywaną przyszłości).
            >
            > I do tego posluguje sie tak wysublimowanym
            > slownictwem!!!

Jeśli za trudne, to przepraszam, ale są w końcu słowniki

>
            > >Mozan nawet zaryzykować stwierdzenie, że
            > > kultura polska, która przetrwała ponad sto lat
            > zaborów, dwie wojny światowe i
            > > lata sowietyzacji nie przetrwa fali debilizacji.

> Drzyj Polsko, Twoj koniec bliski!!!

Jeśli cie to cieszy, to trudno, ale wtedy ja wyjeżdżam
            na Alaskę
            >
            > >Po prostu człowiek, który ma jakiekolwiek aspiracje
            > >umysłowe (ja wiem, że to za trudne
            > >słownictwo, ale mam nadzieję, że jeszcze są tacy
            > >ludzie, którzy operują
            > > większym zasobem słów niż "mieszkańcy domu BB")
            >
            > Uwazaj, Twoja porazajaca elokwencja moze spowodowac
            > trudnosci w komunikowaniu sie z reszta
            spoleczenstwa!!!
            Wiem o tym doskonale, ale ci z którymi się komunikuję
            nie mają problemów ze zrozumieniem i mają większy zasób
            słów niż kurde i pierdziele.

>
            > >To dla mnie (jako
            > > miłośnika muzyki spod znaku rocka progresywnego, art
            > >rocka itp.) jest kolejny
            > > przejaw dyktatury ćwierćinteligentów.
            >
            > Milosnicy rocka progresywnego laczcie sie!!!

Miłośnicy
            umpaumpaumpaumpatatatatatatatatatatatabucbubbucbucbucbucb
            ucbucbucbucbucbucbucbucbucbucbutatatatatatatatatbucbucbuc
            bucbucbucbucbucbuc łączcie się (chyba już się
            połączyliście)

>
            > >Po prostu nie potrafię wyobrazić sobie
            > >jak człowiek uważający się za inteligentnego może w
            > >ogóle pasjonować się tym, która z przeraźliwie
            > >nieciekawych osób wygra jakąś
            > >dużą sumę pieniędzy i jak dotego dojdzie.
            >
            > Tutaj musze Cie zmartwic. Wyobraznia jest jednym z
            > najwazniejszych skladnikow inteligencji. Jej brak
            > baaaaaaaaaardzo zle wrozy.
            Są rzeczy, o których nie śniło się filozofom. To
            powiedział facet, o którym wasz idol z Niemiec (niejaki
            Zlatko) nie miał pojęcia, że w ogóle istniał. A ja nie
            mam ochoty być rządzony przez ćwierćinteligentów, którzy
            w życiu nie słyszeli o Szekspirze.

Zresztą chyba każdy człowiek o poziomie wyższym niż
            przeciętny spotkał się z przejawami zazdrości, niechęci
            ze strony głupszych czy mniej zdolnych od siebie.
            Rzecz w tym, żeby doceniać to, co ma prawdziwą wartość,
            a nie przypisywać wartośc temu, co się docenia.

No i jeszcze jedno: uderz w stół a nożyce się odezwą.
            Czy Państwo poczuliście się ćwierćinteligentami, że tak
            bardzo protestujecie? Naprawdę waszym najpoważniejszym
            zmartwieniem życiowym jest to czy jakiś facet przestanie
            sie pokazywać w waszych telewizorach? Naprawdę używacie
            tylko słów zajebiście, kurde, pierdzielę, że tak
            osobiście potraktowaliście moje posty?????
            >

• Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.chello.pl 10.06.01, 11:28
              Mysle, ze styl w jakim ci /mowie do Drapki/ odpowiedzial Orwell /kilku innych
              rowniez/ powinien cie przekonac, ze nie jest tak zle z inteligencja uczestnikow
              tego forum.
              Czytalem twoje posty, ale do tej pory nie chcialo mi sie zabierac glosu.
              Wiekszosc problemow, ktore poruszasz podjalbym przy innych zupelnoie okazjach.
              W swoich wypowiedziach dokonujesz czesto intelektualnych manipulacji. Nie chce
              mi sie ich tu analizowac, ale np z poprzedniego post skojarzenie, ze zwyciesto
              Zlatka kojarzysz z mozliwoscia jego rzadow nad toba - stanowczo przesada.
              Akurat te forum sluzy do zabawy, glownie zreszta dla mlodych. Inne forum /jak
              to sieodmienia?/ posiwecone sa innym sprawom - moze tam znajdziesz to co cie
              interesuje.
              pozdroiwenia
              ptys
              p.s. czytalem ksiazke 1984 i nie tylko.
              • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 10.06.01, 17:44
                Gość portalu: ptys napisał(a):

> Mysle, ze styl w jakim ci /mowie do Drapki/ odpowiedzial Orwell /kilku innych
                > rowniez/ powinien cie przekonac, ze nie jest tak zle z inteligencja uczestnikow
                >
                > tego forum.

To ich plus

> Czytalem twoje posty, ale do tej pory nie chcialo mi sie zabierac glosu.
                > Wiekszosc problemow, ktore poruszasz podjalbym przy innych zupelnoie okazjach.
                > W swoich wypowiedziach dokonujesz czesto intelektualnych manipulacji. Nie chce
                > mi sie ich tu analizowac, ale np z poprzedniego post skojarzenie, ze zwyciesto
                > Zlatka kojarzysz z mozliwoscia jego rzadow nad toba - stanowczo przesada.

Nie chodziło mi o rządy w sensie politycznym - ale o dominujący model kultury,
                system wartości, który, jak uczy socjologia rządzi ludźmi w nie mniejszym
                stopniu niż władza poliyczna

> Akurat te forum sluzy do zabawy, glownie zreszta dla mlodych.

ja też uważam się za młodego

Inne forum /jak
                > to sieodmienia?/

fora

posiwecone sa innym sprawom - moze tam znajdziesz to co cie
                > interesuje.

Z pewnością znajdę. Jednak tytuł tego forum (a w każdym razie link prowadzący do
                niego) brzmiał: BB - czy oglądacie? Więc moja odpowiedź z szerokim uzasadnieniem
                (może zbyt szerokim) brzmiała: "nie oglądamy". Gdyby link miał tytuł "klub
                miłośników BB", czy też "tu modlimy się do Manueli", ominąłbym to na kilometr.
                > pozdroiwenia

również pozdrawiam

> ptys
                > p.s. czytalem ksiazke 1984 i nie tylko.

Małe wyjaśnienie. Nie był moim zamiarem frontalny atak na wszystkich, którzy
                czasem zapuszczają żurawia (lub nawet patrzą regularnie) na program BB. Chciałem
                jedynie skrytykować patologiczne postawy, jakie wywołuje ten program (podawany w
                prasie przykład jedenastolatka, którego największym marzeniem było zdobyć
                autograf którejś z "gwiazd", promowanie takiego stylu spędzania wolnego czasu ,
                który nie przyczynia się do rozwoju osobowości, wszechobecna propaganda
                reklamowa, wkraczająca nawet do sztandarowej audycji informacyjnej tej stacji,
                sztuczne kreowanie sytuacji (ostanio podobno nerwy sięgaja zenitu - nie
                widziałem jednak dookoła nikogo, kto nie spałby po nocach rozmyślając o tym kto
                opuści dom BB), nie mówiąc już o widocznych spustoszeniach w psychice mieszkańców
                (co na to etyka zawodowa psychologów biorących pieniądze za udział w tym czymś).

ptys dobrze odczytał moje intencje, gdyż nie potraktował moich opinii osobiście,
                nie wziął ich do siebie i słusznie. Nie mogę tego niestety powiedzieć o jego
                przedmówcach, którzy sami siebie zaliczyli do krytykowanej przeze mnie masy
                biernie konsumującej każdy wytwór masowej kultury niezależnie od jego
                jakichkolwiek cech.
            • Gość: Orwell Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 16:11
              Nie wiem, czy zauwazyles ale w zadnym moim poscie nie uzylem slow, ktore po raz kolejny z luboscia
              cytujesz. Zastanawia mnie pasja, z jaka napawasz sie tymi slowami. Mam bardzo powazne pytanie:
              Sluchaj Drapka, czy te slowa nie powoduja u Ciebie przypadkiem wzrost napiecia seksualnego? Czy
              sa one niezbedne do osiagniecia orgazmu? Jesli tak, to bardzo boleje nad tym, ze cie zawiodlem.
              • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 10.06.01, 17:51
                Orwellu, doprawdy twoja wyobraźnia nie sięga powyżej rozporka, co zresztą było
                do przewidzenia. Więc snuj nadal swoje marzenia o zobaczeniu gołego tyłka
                Moniki, Alicji czy wręcz Manueli (chyba że wolisz Klaudiusza) i pozostań z
                głową między nogami - tam, gdzie była, kiedy pisałeś swojego posta.
                • Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.chello.pl 10.06.01, 18:02

> Orwellu, doprawdy twoja wyobraźnia nie sięga powyżej rozporka, co zresztą było
                  > do przewidzenia. Więc snuj nadal swoje marzenia o zobaczeniu gołego tyłka
                  > Moniki, Alicji czy wręcz Manueli (chyba że wolisz Klaudiusza) i pozostań z
                  > głową między nogami - tam, gdzie była, kiedy pisałeś swojego posta.

Drapka robisz postepy i wyluzowales sie. Tak trzymac.
                  ptys

• Gość: Orwell Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 23:19
                  Dobrze, przyznaje, ze moj chwyt z napieciem seksualnym byl (nomen omen) ponizej pasa. Ale,
                  przyjacielu, do szewskiej pasji doprowadzaja mnie hipokryci, ktorzy z wywalonym jezorem gapia sie w
                  telewizor (czy, jak wolisz, maly ekran) obserwujac z zapartym tchem przebieg programu, a potem z
                  obrzydzeniem pisza, ze ogladali (przypadkiem) jakies 5 minut. I nastepnie demonstruja swoja
                  wyimaginowana wyzszosc obrzucajac rozmowcow epitetami w stylu "cwiercinteligent" czy "debil".
                  Swiadczy to o kompletnym braku szacunku (i, co wydaje mi sie wazniejsze - zwyklego pozytywnego
                  nastawienia) do ludzi. To cale dzielenie Polski na lepsza i gorsza, to mowienie o przynaleznosci do
                  elity. I jeszcze jedna rzecz. Stary, ty jestes kompletnie wyprany z elementarnego chocby poczucia
                  humoru. Rozmawialem tu juz z paroma ludzmi, ktorzy cierpia na podobna przypadlosc. I powtorze to
                  co im powiedzialem. Uwaga, skup sie:

WYLUZUJ SIE PRZYJACIELU!!! CZLOWIEK WYLUZOWANY - CZLOWIEKIEM LUBIANYM!!! USMIECH -
                  DOBRY, PONURACTWO - ZLE!!! USMIECH NIE BOLI!!! SMIECH NAJLEPSZYM MASAZEM!!!

I na koniec jeszcze jedno. Przeczytanie "Roku 1984" naprawde nie jest takim wielkim wyczynem. W
                  ciagu tych paru lat od chwili kiedy wynaleziono druk powstalo pare ciekawszych i lepszych ksiazek. A
                  chelpienie sie znajomoscia nazwiska Szekspir (czy, jak wolisz Shakespeare - tak bedzie bardziej
                  wyrafinowanie) zakrawa na kabaret. I jesli naprawde sadzisz, ze znajomosc tych rzeczy powoduje, ze
                  nalezysz do elity intelektualnej to tylko zle swiadczy o owej elicie. Elita - rany Boskie!!!
                  Mimo tego, ze porzadnie mnie wkurzasz przyjacielu,
                  pozdrawiam
            • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 07:58
              Klutnia na liscie jest swojego rodzaju rozrywka - i chba to wiesz - bo kochasz
              najwyrazniej prowokowac ... to nawet dobrze jezeli robisz to tylko w takiej
              formie - troche gorzej gdy czynisz to w zyciu realnym - ale nie sadze
              Natomiast co do Alaski - to wybacz - ale to Stany, a po stanach nie spodziewaj
              sie czegos wiecej ... prosze

adres.: Piotr@Zedler.com
            • Gość: kaktus Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.impartner.pl 18.06.01, 14:20
              To niezwykle interesujaca dyskusja. Drapka jako krytyk
              BB posiadl niezwykla wiedze na temat tego watpliwej
              jakosci show. Widocznie w Twoim otoczeniu najblizszym
              sa osoby, ktore zmuszane sa do sledzenia losow
              mieszkancow domu BB, by dostarczac Ci wnikliwej
              analizy ich zachowan. Z drugiej strony broniac
              dziedzictwa kulturowego zapominasz, ze to wlasnie
              cwiercinteligenci pomagaja przetrwac kulturze tzw.
              masowej gdyz elity w trakcie kolejnych zawieruch sa
              systematycznie eliminowane. To co zostaje nam z
              dawnych czasow to jest wlasnie kultura masowa, czyli
              kultura cwiercinteligencji. Kultura wysoka, cokolwiek
              to znaczy nie ma prawa przetrwac, gdyz jako
              niezrozumiala dla mas jest narazona na negacje i
              zniszczenie.

Mysle, ze bardzo duzo czasu poswiecasz temu co tak
              bardzo Cie nieinteresuje.

Pozdrawiam
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 07:53
            ... O. ale o tym wiedziales juz chyba w 1984 i miales racje ...

Pozdrowka PZ

• Gość: mcroti Zaraz zaraz!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 17.06.01, 23:13
          Odrzucam poględ że nie ma co w telewizji oglądać
          A Discovery, Planete, National Geografic, AVANT???
          Może nie kazdego to rajcuje ale ja to mogę oglądac na okrągło. Może nie niosą głębokich tresci ale co nieco o życiu
          wykraczającym poza obręb klatki schodowej można sie z nich dowiedzieć.
          A co do realiy shows to przeciez nic innego jak przeniesienie do czasu rzeczywistego i na ekrany tego co można
          było dotychczas podglądać przez webcamy i zza żaluzji okiennych. Po co to robić ukradkiem skoro można
          wygodnie w fotelu.
        • Gość: Miluszka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 00:25
          Mily Drapko!
          Jesli tak pomstujesz na BB ( nie wnikajac czy slusznie, czy nie), to skad jestes takim ekspertem w sprawie kto
          wygral BB w innych krajach i jakie sa ich poglady? Wyglada mi to na ukryty nalog, na ktory sie zloscisz, ale go nie
          potrafisz zwalczyc!. Poza tym uwazam , ze fakt wygrania duzej sumy pieniedzy przez kogokolwiek, kto ich nie
          posiada jest faktem godnym odnotowania i ucieszenia sie z niego. Oto gosc, ktory do tej pory ledwo wiazal koniec
          z koncem ( no moze nie bylo tak zle, ale zbyt rozowo pewnie tez nie) - nagle ma troche kasy. Czy to nie fajne? Ja
          uwazam, ze wszyscy finalisci powinni dosatc jakas kase, np trzeci - 50 000, drugi 100 000 itd. Ja tam lubie jak
          ktos cs wygrywa.
          M
        • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 07:41
          Fajnie - kilka rad na szczesliwe zycie w czasach upadku zachodniej
          cywilizacji :_)
          1) Wylacz telewizor
          2) Wyzuc go przez okno (albo lepiej wynies na smietnik - po co spektakularnie
          robic komus krzywde)
          3) Dla poprawienia nastroju przeczytac "Fallstafa"
          4) Przestac odpowiadac znajomym napotkanym na ulicy "Fatalnie..." ... gdy ci
          zadaja pytanie "Jak sie masz?"

Stacje komercyjne - nie sa po to by rozwijac cie intelektualnie - sa po to by
          zarabiac - a mozna to czynic NA DLUZSZA METE tylko podajac lekko strawna papke -
          czy ci sie to podoba czy nie, natomiast zatrowanie komus zycia ciaglym
          marudzeniem nie ma chyba wiekszego sesu. Ja wiem chciales tylko pokazac swoje
          zdanie - chciales powiedziec wszystkim jakim jestes wspanialym
          intelektuallistom - walczacym o wolnosc i niezaleznosc wolnej mysli, ktory to
          nie ugnie sie pod pregierzem masowego natloku papki serwowanej w TV ... ale
          szczerze - wyglada to glupio - wystarczy przelaczyc sie na polskojezyczne
          Discovery, National Geographics czy Planet, a juz masz tylko 5% papki i 75%
          rzeczy wartosciowych (reszta to reklama - ale autorzy zrec cos musza ...).
          Zatem prosze na przyszlosc - sluchaj tego co chcesz (moze byc radio maryja -
          chodz tam mamy 100% papki ciezkostrawnej) ogladaj co chcesz (lub wogole nie
          ogladaj ...) ALE PROSZE PRZESTAN MARUDZIC I NARZEKAC W TEGO TYPU SPRAWACH!
          Prosze - programy takie jak BB - sa potrzebne - bo maja swoja widownie ... i
          czy nam sie podoba czy nie, widownia taka jest a nie inna, i nie TOBIE zmieniac
          jej - narzucac jej zdania i zmuszac do czegokolwiek. Jesli zas nie mozesz
          wytrzymac z tego powodu iz musisz zyc w kraju gdzie wiekszosc twoich sasiadow
          to cwiercdebile - to coz granice sa otwarte ... i w droge przyjacielu

Pisz na prv. - piotr@zedler.com
      • Gość: terri Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.acn.waw.pl 18.06.01, 14:53

> Jestes za pewne myślącą kobietą!!! Po co ogladzasz TV. Ja ogladam tylko BB i
        > nic wiecej, gdyz tylko ten program jest zajebisty.

bycie czlowiekim myslacym nie oznacza nie ogladania telewizji. Trzeba wiedziec,
        co jest na topie, zeby sie wykazac wiedza wsrod tzw. wyzszych sfer, ktore
        pasjonuja sie m.in. brazylijskimi telenowelami. Nalezy takze wybierac z kiepskiej
        oferty programy wartosciowe, ktore czasem sie zdarzaja, nie tylko jeden, bo
        podobno jest "zajebisty". To wlasnie swiadczy o poziomie rozwoju intelektualnego
        czlowieka - umiejetnosc dokonywania wlasciwych wyborow.

W miesiacu chodze 4 razy do kina na filmy inne niż z Hollywood.

Bardzo nie lubie chodzic do kina. Szczegolnie nie chodze na filmy polskie.

> I wydaje okolo 200 pln na czasopisma (nie kolorowe) tylko specjalistyczne.

No, no, szeroka specjalizacje ma kolega...

> Po co włączasz TV, ja nawet nie mam radia, gdyż słucham mojej ulubionej muzy -
        > jazzu - z CD.

To wlasnie swiadczy, jak bardzo jestes ograniczony. Nie wiesz co sie w swiecie
        dzieje. Tylko czy aby nie sluchasz tego jazzu za glosno? Bo to tez nalezy do
        kultury czlowieka...

> Napisz na czym polega twoje być "pełno-wymiarową" inteligentką. Czy nosisz
        > sweter do kolan i masz grube okulary???

Szanowny kolego, bycie inteligentem to sposob myslenia, nie wygladania. Ty pewnie
        masz garnitur od Gucciego i soczewki kontaktowe?

• Gość: Agis Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.chello.pl 10.06.01, 17:17
      Drapka, masz u mnie ogromnego plusa za Shakespeare'a, ja go uwielbiam, Anka
      też.

pzdr. Agis i nieobecna (ale pod komórką) Anka
      • Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: *.chello.pl 10.06.01, 18:01
        Pochwaliles mnie co nieco, a jestem prozny. Rozumiem, ale nie do konca
        podzielam twoje poglady. Mozna krytkowac BB, czemu nie - wielu to na tym forum
        robilo. Problem w tym, ze ty zrobiles to w sposob.. zbyt totalitarny mieszajac
        z blotem tych nieszczesnikow, ktorzy odwazyli sie brac udzial w forum BB.
        Wytoczyles bardzo duze armaty /rzeklbym - te kolubryny byly za duze/, aby
        udowodnic swoje tezy. Ubrales to w bardzo madre slowa, starajac sie
        jednoczesnie wywyzszyc, sugerujac swoj wysoki poziom inteligencji i wiedzy w
        zakresie psychologii, socjologii i paru innych dziedzin. Moim zdaniem
        utrudniles sobie zadanie albowiem popelniles kardynalne bledy w komunikowaniu,
        ktorych, majac na uwadze twa wiedze i erudycje, powinienes latwo uniknac, aby
        byc skutecznym w swym przeslaniu.
        Ale dosc tego medrkowania i trzymaj dzisiaj Drapka za Alicje.
        pozdrowienia
        ptys
        • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 10.06.01, 22:27
          Ptysu drogi. Nie chodziło mi o atakowanie kogokolwiek z uczestników Forum.
          Chodziło mi a zaatakowanie polityki programowej głównych mediów elektronicznych
          (z chlubnymi wyjątkami), która dostosowana jest do poziomu najmniej wybrednej
          masy, czego stacja TVN zaraz po Polsacie jest głównym przykładem, a BB okrętem
          flagowym. Nie wiem jak Ty, ale 9 na 10 zapowiedzi programowych w Polsacie czy
          TVN-ie polega na pokazaniu najbardziej soczystych scen przedstawiających:
          wybuch/strzelaninę/mordobicie - a w połowie przypadków wszystko naraz.To
          oczywiste, że tak być musi, żeby utrzymać oglądalność. I to oczywiste, że w
          czasie, kiedy ekrany zalewa ta sieczka, nie mogą na nie się dostać treści
          bardziej ambitne. W końcu ja też kupuję produkty reklamowane, a więc pośrednio
          finansuję także Polsat czy TVN - a w zamian dostaję niestrawną sieczkę. I to ja
          jestem poszkodowany, a nie miłośnicy BB. I stąd moje oburzenie, któremu dałem
          wyraz (o tym, że mój abonament finansuje produkcję takiej żenady jak np. Na
          dobre i na złe w TV publicznej to już w ogóle szkoda gadać).
          W żadnym z moich postów nie sugeruję zakazania tego, uważam, że każdy może
          oglądać to, (i pasjonować się) co lubi, nawet najgorszy chłam, jednak jeśli ten
          chłam wylewa się na mnie i brudzi mi mieszkanie, to chyba mogę chociaż
          zaprotestować. I tyle. A między nami mówiąc, to mieszkańcy domu BB nie są
          specjalnymi mózgowcami, nie ma się co oszukiwać. Ja wolę posłuchać Miodka albo
          Gucwińskich czy obejrzeć ambitne kino i nie mogę, bo jest to nadawane o takich
          porach, do których nie jestem w stanie się dostosować. Za to wtedy, kiedy
          mógłbym obejrzeć coś, na co miałbym ochotę, straszy mnie z ekranu rozdziawiona
          paszcza jakiegoś kolesia, z którym nawet na piwo nie mógłbym pójść, bo nie
          miałbym o czym z nim gadać.
          Myślę, że teraz chyba się trochę odkryłem i cuś rozjaśniłem.
          • Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: *.chello.pl 10.06.01, 22:37
            Mila Drapko /a tak w ogole to jestes on czy ona?/. Z
            pewnoscia w ielu miejscach masz racje i gdybysmy sie
            spotkali przy innej okazji, to znalezlibysmy wiele
            wspolnych pogladow. Uwazam jednak, ze troche
            przesadzasz, moze nawet nie tyle w samych pogladach,
            co ich przedstawianiu /pisalem juz cos o
            komunikowaniu/. Masz chyba tez zbyt emocjonalne
            podejscie w wypowiadaniu swoich pogladow.
            Cenie sobie programy telewizyjne na poziomie /nie
            znosze agresji i przemocy/, ale BB tez. Rozumiem, ze
            telewizja, a zwlaszcza komercyjna, musi liczyc i
            kierowac sie osiagnieciem maksymalnej ogladalnosci.
            Przyznam, ze ten tydzien mocno mnie juz zmeczyl, tym
            bardziej ze jutro, po tygodniu urlopu i
            bigbrawerowania musze isc do pracy.
            na koniec stwierdzam z satysfakcja, ze temat BB troche
            cie wciaganl i nie zdziwili bym sie, gdy w przyszlym
            tygodniu wyslesz SMS-a.
            Pozdrowienia
            ptys
            • Gość: Drapka Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 17.06.01, 22:22
              nie zdziwili bym sie, gdy w przyszlym
              > tygodniu wyslesz SMS-a.
              > Pozdrowienia
              > ptys

Ja bym był jednak potężnie zdziwiony ;)
              Pozdr.
              Drapka
              • Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: *.chello.pl 17.06.01, 22:29

> nie zdziwili bym sie, gdy w przyszlym
                > > tygodniu wyslesz SMS-a.
                > > Pozdrowienia
                > > ptys
                >
                >
                > Ja bym był jednak potężnie zdziwiony ;)
                > Pozdr.
                > Drapka

Dalej nie wiem czy Drapka to on, czy ona. Jesli nawet nie wyslales SMS-a to po
                twoim liscie moge sadzic, ze przynajmniej ogladales. Pozdrawiam Cie goraco i
                jesli mozez to odpowiedz na te frapujace mnie pytanie, ktore w tej chwili jest
                dla mnie wazniejsze niz to, czy wygra Janusz, czy Manuela.
                ptys
              • Gość: czaro Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 22:43
                Witam Drapka i o zdrowie pytam . widzę , że nie możesz usiedzieć " na
                miejscu " i odwiedzasz nawet te zapomniane przez Boga i ludzi(dzisiaj)
                miejsce.Nie ma z kim podyskutowac ? komu dołożyć ?Włącz telewizor - takiego
                chłamu jeszcze nie było .pzdr
              • Gość: PIOTR Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: 10.100.4.* / 64.210.241.* 18.06.01, 10:28
                KOCHANA DRAPKO, MILO MI ZE PODJELAS TEMAT JAKOSCI INTELEKTUALNEJ PRZEKAZU W TV
                I RADIU, MAM TE SAME ODCZUCIA CO TY. TRZEBA DUZEGO SAMOZAPARCIA BY PRzEBRNAC
                PRZEZ OFERTE NASZYCH STACJI. ROZUMIEM KOMERCYJNE STACJE, NADAJA TO CO
                POTRZEBUJE PUBLICZNOSC, SKANDALEM JEST NATOMIAST JAKOSC NASZEJ PLATNEJ TV!
                SCISKAM, PIOTR
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 09:37
            Nie grzeszysz inteligencja - jesli nie masz - idz do kolegi i popros go aby
            nagral ci program ktory chcialbys obejrzec (a nie mozesz) i nastepnego dnia w
            trakcie BB pusc go sobie i sprawa rozwiazana

:)))

... ty obejrzysz co chcesz ja zrobie to samo i nie bedziesz marudzic (chodz
            swoja droga TO KTO WTEDY BEDZIE TO ROBIC? i... co my twoi oponenci bedziemy
            robic? ... hmm nie wiem? moze zaczniemy obgadywac kogos innego? :0))))
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-do Drapki IP: 213.76.24.* 18.06.01, 09:37
            Nie grzeszysz inteligencja - jesli nie masz - idz do kolegi i popros go aby
            nagral ci program ktory chcialbys obejrzec (a nie mozesz) i nastepnego dnia w
            trakcie BB pusc go sobie i sprawa rozwiazana

... ty obejrzysz co chcesz ja zrobie to samo i nie bedziesz marudzic (chodz
            swoja droga TO KTO WTEDY BEDZIE TO ROBIC? i... co my twoi oponenci bedziemy
            robic? ... hmm nie wiem? moze zaczniemy obgadywac kogos innego? :0))))
      • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 09:30
        od BB do Szekspira
        Przeklety ten kto kosci moje ruszy
        :)))))))))

adres.:Piotr@Zedler.com
    • gale Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW 10.06.01, 22:58
      eot
      • Gość: ptys Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.chello.pl 10.06.01, 23:06
        gale napisał(a):

> eot
        a ja

fyb

• Gość: wiatrak Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.free.wxs.nl 11.06.01, 01:13
          hejka,
          a ja sie zgadzam z ogolnym zdaniem drapki, jego niepokojami na temat drogi jaka
          obrala nasza kultura medialna..
          co do bb, to tak jak dzinsy "marmurki", znudzi sie i pojdzie w zapomnienie.
          w holandii maja teraz taki jeden reality show , ale zainteresowanie nim jest
          niporownywalnie male z tym jakim cieszyl sie bb podczas pierwszej edycji.
          totez rozumiem ogolne emocje zwiazane z tym programem, jest to zupelna nowosc w
          polsce i nic w tym dziwnego ze tyle w okolo szumu..i wcale sie nie kryje ze
          sledze bb..
          pozdr
          W.
    • Gość: Dark Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 18.06.01, 00:42
      Drapka, masz wielki problem z własną osobą. Przyjąłeś pozę nadętego jajogłowego
      totalnie krytykując wszystkie przejawy tzw. pop kultury. Wyjasnię Ci żródło
      Twoich problemów. Boisz się po prostu w cokolwiek zaangazować i uwielbiasz
      przyjmować pozycję obserwatora i surowego recenzena.
      "Big Brother" jest w swojej kategorii programów bardzo dobry. Świadczy o tym
      zainteresowanie jakie wzbudził w społeczeństwie. Popularnośc wśród szerokiej
      publiczności nie jest niczym złym. Podział na tzw. kulturę wysoką i pop kulturę
      jest złudny. Zarówno program pop-kulturalny jak i należący do kultury wysokiej
      moze być kiepski i znakomity. Wszystko zalezy od wykonania. Jesli chcesz
      zobaczyć słaby reality-show, obejrzyj sobie "Dwa Światy" na Polsacie.
      Nie jesteś w stanie wyrobić sobie opinii o tym programie oglądając tylko jego
      skrawki. Trzeba było obejrzeć kilka jego odcinków - gwrantuję, że wciagnełoby
      Cię to. Ty jednak przyjałeś pozycję "na nie" i stweirdziłeś, że program jest
      beznadziejny.
    • kosciuszko Opluwanie a wysoka samoocena. 18.06.01, 01:39
      Czytajac te bzdety odnosze nieodparte wrazenie, ze 95% krytykujacych BB zalicza
      sie do jednej z nastepujacych grup:

1) Przepelnieni troska o rozwoj duchowy i kulturowy spoleczenstwa. Plota bzdury
      o upadku kultury, szkodliwosci spolecznej, roszcza sobie pretensje do
      nieomylnosci w kwestiach moralnych. Najczesciej fanatyczna religijna ciemnota.
      Nie twierdze, ze kazdy glos niepokoju jest przejawem ciemnoty, ale mowienie o
      osaczeniu przez plebejska kulture masowa w kontekscie programu emitowanego w
      jednej stacji komercyjnej przez godzine czy dwie dziennie to histeria.

2) Poszukujacy potwierdzenia wlasnej wartosci. Krytykuja BB, bo tak samo czyni
      wiekszosc osob z wyzszym wyksztalceniem mieszkajacych w duzych miastach, bo tak
      czynia liczne autorytety, bo tak wypada. Widownie BB okreslaja
      slowami "plebs", "kretyni", "ciemnota", siebie samych okreslaja mianem
      inteligentow, mowia o sobie jak o wymierajacym gatunku, ostatnich straznikach
      upadajacych wartosci. Na potwierdzenie swoich racji daja popisy elokwencji.

Szczerze mowiac, jedni i drudzy sprawiaja na mnie wrazenie cwiercinteligentow.
      Miedzy zarozumialstwem, pycha, oportunizmem etc. a glupota jest, doprawdy,
      bardzo cienka granica. Sugerowalbym troche pokory i wydaje mi sie, ze kopanie
      lezacego czy opluwanie tego, kogo wszyscy z luboscia opluwaja swiadczy o braku
      tych wszyskich szlachetnych cech, ktore opluwajacy sobie przypisuja.

• Gość: Paweł Re: Opluwanie a wysoka samoocena. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.01, 02:03
        Niewątpliwie masz rację, pisząc o kopaniu leżącego. Co do reszty ... może Twój
        problem to kompleks wyższości.
        • kosciuszko Re: Opluwanie a wysoka samoocena. 18.06.01, 02:28
          > Niewątpliwie masz rację, pisząc o kopaniu leżącego. Co do reszty ... może Twój
          > problem to kompleks wyższości.

Chciałbym mieć prawo do dorzucenia swojej skromnej opinii to tej żałosnej
          nagonki, to jeszcze nie jest kompleks wyższości. Jeżeli w Twoim pojęciu ktoś, kto
          coś krytykuje automatycznie uważa się za lepszego i pozbawionego wad, to, idąc
          tym tropem, sam musisz uważać się za osobę niezwykle skromną, w przeciwnym razie
          nie posądzałbyś mnie o kompleks wyższości. Sam zapewne widzisz, że Twoje
          rozumowanie nie trzyma się kupy.

• Gość: Macias Re: Opluwanie a wysoka samoocena. IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 18.06.01, 12:01
        Kosciuszko, po prostu z ust mi to wyjales...
      • Gość: Fidel Re: Opluwanie a wysoka samoocena. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 21:49
        Fanie BB, najpierw kup sobie slownik zamiast kolejnego dwupaskowego dresu, a
        potem staraj sie udawac kogos z trzycyfrowym IQ. Slownik nauczy cie (byc moze)
        ortografii i takich drobiazgow, jak np. to, ze slowo "oportunizm" znaczeniowo
        ma niewiele wspolnego z oporem - a wrecz przeciwnie.
      • Gość: 12345 Re: Opluwanie a wysoka samoocena. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 21:56
        Nienawidze ciemnych religijnych fanatykow spod znaku Radia Ma Ryja - ale
        podejrzewam, ze ty wywodzisz sie z tego kregu, bo to wlasnie wsrod tych
        zacofanych, nienawyklych do poslugiwania sie mozgiem ludzi, program ten cieszy
        sie powodzeniem.
    • Gość: drago99 Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 02:16
      Słuszne oburzenie,demaskowanie podłych manipulacji gangsterów z TVN,popisy
      erudycji i stylistyki... A wyszło na to że jesteście DZIĘCIOŁY !!!
    • Gość: Cortazar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 07:26
      Drogi Panie Drapko!

Nie uważam się bynajmniej za "ćwierćinteligenta" lub też miłośnika muzyki
      umpapapa. Jestem obecnie na studiach doktoranckich i mam zamiar za niedługo
      otworzyć przewód, moja żona również jest doktorantką. Oboje oglkądamy program
      BB i wcale się tego nie wstydzimy. Wszyscy wy przeciwnicy oglądania tego
      programu świetnie siedzicie w temacie i używacie stereotypowego podejścia do
      tematu. Można na ten program spojrzeć z innego punktu widzenia (ale to my
      debile tylko to potrafimy). Mianowicie można przyjrzeć się zachowaniom ludzkim
      jak oni znoszą pewne sytuacje, albo dlatego by sprawdzić czy
      Orwellowska "pisanina" była coś warta. Wiele jeszcze innych ciekawych
      spostrzeżeń można odnotować, ale nie będę zanudzał "Super Inteligenta".
      Poza tym jest to pierwsza edycja i zapewne drugiej nie będę oglądał, ciekawość
      to również cecha, której inteligentni ludzie nie powinni się wstydzić.

Pozdrawiam
      Wojtek
      • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 08:08
        To ze sie z toba po czesci zgadzam - to wiesz (bo jako ciekawa osoba -
        przeczytales chyba moj list powyzej - a raczej ich pare) ... niemniej
        1) wiekszosc z osob wystepujacych tutaj ma conajmniej skonczone wyzsze studia a
        co drugi doktorat
        2) wszyscy bioracy udzial w tej dyskusji (wlacznie ze mna) sa
        cwiercintelektualistami bo
        a) niektorych ponosi
        b) niektorych to rajcuje
        c) wszyscy poszukuja taniej podniety intelektualnej ... a ta jest wysylanie
        postow na publiczna liste

Zatem milego dnia Cwiercdebile ...
        Pozdrowka no i bez urazy

• Gość: Cortazar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 195.205.241.* 18.06.01, 08:54
          Nie chciałem tutaj się chwalić jakimiś tam tytułami, jestem daleki od tego.
          Natomiast skłonił mnie do tego, autor wątku. Chciałem mu uświadomić, że czytają
          jego wypociny intelektualne (zresztą w języku znamionującym wywyższanie się)
          nie tylko ludzie młodzi nie do końca ukształtowani lub upośledzeni umysłowo
          debile.
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 09:25
            Ale po co? Sadze ze juz to wiedzial, zreszta nie ma to wiekszego znaczenia... a
            co do wieku to sie z toba nie zgodze - jesli jestes na przewodzie doktoranckim to
            do staruszkow nie nalezysz (ja sie za takiego bynajmniej nie uwazam) i mysle ze
            jeszcze dlugo ksztaltowac sie bedziesz (oby do konca zycia - czego i tobie i
            sobie zycze)
            Pozdrowka PZ

adres.:Piotr@Zedler.com
            • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 09:27
              A swoja droga nie masz przypadkiem egzaminu 23 czerwca?

• Gość: Cortazar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 09:32
              Ukształtowani w sensie swoich poglądów, uczyć się będę przez całe życie i mam
              nadzieję, że umrę z przeświadczeniem o swojej niewiedzy.

Młody jestem i cieszę się z tego, Carpe Diem!!!! Smutasy na bok, hermetyczna
              elita również.

• Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 09:39
                Ale czy przez przypadek nie uczys sie do egzaminu (23.06) ?
                • Gość: Cortazar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 09:52
                  A co wyznaczyłeś mi termin ? ;-)) Tylko z czego sztuczna inteligencja, fraktale
                  czy Shakespeare? Jestem informatykiem więc to ostatnie odpada.
                  • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 12:48
                    A to dlatego siedzisz w necie ... Sor. Ale to bylo brane jako drugie - a kim
                    jestem ani jedno, ani drugie ino doktorek - a 23.06 mamy poprostu egzamin na
                    specjalizacje - myslalem ze moze jakims sposobem BEZ przypadek zkontaktuje sie
                    z innym doktorkiem (termin 23.06 - jest centralny na cala polske)
    • Gość: Berdyczo Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 09:26
      Natura poskapila mi rozumu, wiec pisze do Ciebie
      kochany Drapko, dlaczego mamy nie ogladac takich
      programów. Jestem zaszokowany, bo chodzę do teatru lub
      kin wyświetlających ambitniejsze filmy, a tam nie ma
      zakazów mówiących o zaprzestaniu oglądania BB. W
      kuluarach podczas antraktów rozmawia się również o BB
      i nie są to głosy wyłącznie krytyczne.
      W telewizji oglądam między innymi Pegaz, Sportową
      Niedzielę oraz wiele programów dokumentalnych, lubię
      Discovery, Planete oraz National Geographic.
      Ale tak jak napisałem na początku moja inteligencja
      nie może dorównać twojej nawet do kolan, więc oczekuję
      z wielkim napięciem na odpowiedź.

Twój wielki Fan
      Berdyczów
    • Gość: Wojtek Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 09:39
      ""Rozszyfrowaliśmy tajemnicę Wielkiego Brata.

To nieprawda, że jest tylko głosem, bez twarzy i nazwiska. Nazywa się Jarosław
      Ostaszkiewicz, jest reżyserem teatralnym i telewizyjnym. Wyreżyserował
      m.in. "Kordiana" Słowackiego w teatrze w Opolu, a także napisał wspólnie z
      Dariuszem Brzóską- Brzóskiewiczem operę "Jan Maria Klatkiewicz. Ojciec, matka",
      którą wyreżyserował w Teatrze Muzycznym w Gdyni. W tym samym teatrze
      przygotował wraz ze słynnym muzykiem jassowym Tymonem Tymańskim operę hiphopowo-
      rapową na podstawie "Dzieł wszystkich Szekspira" - scenariusza "bryku"
      składającego się z fragmentów i streszczeń sztuk autora "Hamleta".""

To jest cytat z Gazety i tacy humaniści też się w to bawią, i co ty na to
      zDrapka?
      • Gość: Ajgor Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-Wojtek IP: 195.164.212.* 18.06.01, 10:26
        Przecież oni bawią się w to tylko dlatego, że takie jest zapotrzebowanie ze
        strony czyteników ( czytaj: oglądaczy BB ) ale to wcale nie znaczy, że cała
        redakcja się tym fascynuje, po prostu popyt kreuje podaż i tyle. A poza tym
        niby dlaczego fakt opisywania BB przez Gazetę miałby ten program i jego fanów w
        jakiś sposób nobilitować? Chyba nie kierujesz się w swoim postępowaniu tym co
        wypisuje jakiś dziennikarz ( choćby z GW )?
        • Gość: Wojtek Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-Wojtek IP: *.coig.katowice.pl 18.06.01, 11:44
          Oczywiście, że nie kieruje się pisaniną dziennikarzy, ale chodziło mi tylko o
          to by unaocznić sprawę eksperymentu socjotechnicznego. Program ten został
          stworzony w celu sprawdzenia tezy Orwella. Nie jest to kolejny gatunek programu
          typu "Ekspedycja", w którym chodzi jedynie o to by paru śmiałków wykonało
          najgłupsze zadania wymyślone dla uciechy publiki. W BB kreuje się rzeczywistość
          aby sprawdzić jak zareaguja przede wszystkim widzowie, a w ostatniej kolejności
          uczestnicy.

Jak głębokie są możliwości sterowania społeczeństwem i co skłania ludzi do
          poddania się wpływowi jak narazie tylko hipotetycznego Wielkiego Brata.
          Fachowcy zatrudnieni przy tym programie wyciągają z tego wnioski i opracowują
          plany zapobiegania tego typu sytuacjom. Może się na przykład okazać, że dzięki
          BB rozwiązane zostanie wiele problemów z kreowaniem wizerunku medialnego lub
          przedstawiania społeczeństwu zasad moralnych, tak by nie budziły one wielu
          kontrowersji. Można również twierdzić, że taki program wykreuje zachcianki
          totalitarne lub inne szkodliwe zachowania - notabene każdy objaw sztuki, nauki
          (rozszczepienie atomu) lub filozofii (Nietzsche) może zrodzić takie
          postępowanie, ale to jest raczej demonizowanie problemu. Oczywiście każde
          przedsięwzięcie musi się opłacać więc pieniądze z reklam też muszą płynąć.

Przesłanie mojego postu brzmi "To nie jest program dla ćwierć-debili, ale
          zaawansowana gra psychologiczna, do której zostało zaproszone całe
          społeczeństwo."

• Gość: Ajgor Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-Wojtek IP: 195.164.212.* 18.06.01, 12:40
            Myślę, że dorabiasz do tego programu trochę "Teorii spiskowej " . Twierdzenie
            iż program ten ma na celu aż takie "poważne" cele psychologiczne,
            socjotechniczne itp. uważam trochę na wyrost. Eksperyment ten ma tyle
            wspólnego z przesłaniem ksiązki Orwell'a co i nic. Wzięto z książki nazwę i
            formę obserwacji i tyle. Tutaj chodzi tylko o (wątpliwej jakości) rozrywkę
            oraz o całkiem spore pieniądze i nic więcej. Cała reszta jest tylko szumem
            mającym zwrócić na program ten większą uwagę ( czytaj: zwiększyć oglądalność a
            co za tym idzie wpływy z rekalm).
          • Gość: Ar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-Wojtek IP: *.prasabalt.gda.pl 18.06.01, 12:57
            Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Oczywiście, że nie kieruje się pisaniną dziennikarzy, ale chodziło mi tylko o
            > to by unaocznić sprawę eksperymentu socjotechnicznego. Program ten został
            > stworzony w celu sprawdzenia tezy Orwella. Nie jest to kolejny gatunek programu
            >
            > typu "Ekspedycja", w którym chodzi jedynie o to by paru śmiałków wykonało
            > najgłupsze zadania wymyślone dla uciechy publiki. W BB kreuje się rzeczywistość
            >
            > aby sprawdzić jak zareaguja przede wszystkim widzowie, a w ostatniej kolejności
            >
            > uczestnicy.
            >
            > Jak głębokie są możliwości sterowania społeczeństwem i co skłania ludzi do
            > poddania się wpływowi jak narazie tylko hipotetycznego Wielkiego Brata.
            > Fachowcy zatrudnieni przy tym programie wyciągają z tego wnioski i opracowują
            > plany zapobiegania tego typu sytuacjom. Może się na przykład okazać, że dzięki
            > BB rozwiązane zostanie wiele problemów z kreowaniem wizerunku medialnego lub
            > przedstawiania społeczeństwu zasad moralnych, tak by nie budziły one wielu
            > kontrowersji. Można również twierdzić, że taki program wykreuje zachcianki
            > totalitarne lub inne szkodliwe zachowania - notabene każdy objaw sztuki, nauki
            > (rozszczepienie atomu) lub filozofii (Nietzsche) może zrodzić takie
            > postępowanie, ale to jest raczej demonizowanie problemu. Oczywiście każde
            > przedsięwzięcie musi się opłacać więc pieniądze z reklam też muszą płynąć.
            >
            > Przesłanie mojego postu brzmi "To nie jest program dla ćwierć-debili, ale
            > zaawansowana gra psychologiczna, do której zostało zaproszone całe
            > społeczeństwo."
            >
            A świstak siedzi i zawija je w...
          • Gość: czaro Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW-Wojtek IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 22:03
            Gość portalu: Wojtek napisał(a):
            >
            > Przesłanie mojego postu brzmi "To nie jest program dla ćwierć-debili, ale
            > zaawansowana gra psychologiczna, do której zostało zaproszone całe
            > społeczeństwo."
            >

Skoro całe społeczeństwo zostało łaskawie zaproszone na te igrzyska ,czemu wśród
            gladiatorów brak przedstawicieli wszystkich warstw , klas czy kast a może nawet i
            subkultur .To by było dopiero doświadczenie socjotechniczne : zamknąć tam
            prostytutkę , skina , księdza i muzułmanina i profesora etc.Zamiast takiej
            zbieraniny mieliśmy starannie wyselekcjonowane towarzystwo .Nie pomogą
            tłumaczenia o zdrowiu psychicznym , bo z każdej z w/w grup można wyłuskać w miarę
            w miarę normalnego??????? przedstawiciela .
            Dopiero ogłądalność wzrosłaby , gdy w finale zostałby skin dobierający się do
            pani lekkich obyczajów i ksiądz jako przyzwoitka .
      • krzysztof.r.m Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW 18.06.01, 10:28
        Wojtek napisal
        ...humanisci sie bawia...
        No i oczywiscie tak. To jest jasne. I tacy i inni, wszyscy ci ktorzy tworza czy buduja kulturalny wizerunek pozostalych. To jest tych , ktorzy czytaja prase , sluchaja radia, ogladaja TV. Dopokad jest to zabawa, z wszystkimi jej ( a jaka by nie byla , to je miec musi) regulami czy zasadami , to oczywiscie tak. To znaczy trzeba takim dzialaniom, bez nawet odrobiny niepokoju, ze bedzie sie posadzonym o sprzyjanie jakims niskim kulturom... trzeba im powiedziec tak.
        I trzeba im sprzyjac. Jak kazdej zabawie. Zadaniem bowiem zabawy jest przynosic, no wlasnie co ?
        Mysle ,ze radosc, smiech , zadowolenie. Gorzej kiedy zabawa ta ma zasady niejasne i pokretne. Gorzej bo sila TV polega m.in. na tym , ze jej powszechnosc mimo woli staje sie dla wielu bezkrytycznie wzorcowa. Staje sie dla niedojrzalego odbiorcy edukacyjna. I wtedy moze byc klopot, jesli jako wlasciwe upowszechnia sie , nazwijmy "oryginalne" sposoby pojmowania reguly fair play, uczciwosci itd.
        Ale przeciez to sa zjawiska jakie spotykamy nie jedynie w TVN, nie jedynie w telewizjach, radio.
        Mnie tak naprawde niepokoi troche chocby sam tytul tego watku. Kazde w nim slowo budzi groze. Ale tak na dobra sprawe przychylam sie do opinii, ze lepiej dmuchac na (jeszcze) zimne.
        Z zyczeniami optymizmu
        pozdrawiam i Drapke i innych tu rozmawiajacych
        krm
        • Gość: Ar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.prasabalt.gda.pl 18.06.01, 11:49
          Nie chce mi się czytać wszystkich zawartych tu wypowiedzi, ale generalnie
          uważam, że hasło "dyktatura ćwierćinteligentów" jest jak najbardziej adekwatne
          do czasów, w których żyjemy. Zwolennicy BB mogą myśleć inaczej, ale prawda jest
          taka, że ludzie, którym tego typu programy nie odpowiadają mają coraz mniejszy
          wybór. Też jest szczęśliwym posiadaczem kablówki i mam dostęp do
          kilkudziesięciu kanałów, a mimo to naprawdę wartościowe rzeczy znajduję na
          szklanym ekranie gdzieś w okolicach 2. w nocy. To smutne, naprawdę smutne!
        • Gość: Ar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.prasabalt.gda.pl 18.06.01, 12:10
          Nie chce mi się czytać wszystkich zawartych tu wypowiedzi, ale generalnie
          uważam, że hasło "dyktatura ćwierćinteligentów" jest jak najbardziej adekwatne
          do czasów, w których żyjemy. Zwolennicy BB mogą myśleć inaczej, ale prawda jest
          taka, że ludzie, którym tego typu programy nie odpowiadają mają coraz mniejszy
          wybór. Też jest szczęśliwym posiadaczem kablówki i mam dostęp do
          kilkudziesięciu kanałów, a mimo to naprawdę wartościowe rzeczy znajduję na
          szklanym ekranie gdzieś w okolicach 2. w nocy. To smutne, naprawdę smutne!
    • Gość: ameba Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 195.117.174.* 18.06.01, 12:19
      Może nie dyktatura.Ale wielka promocja tzw. kultury masowej jest faktem.
      Kultura masowa to pseudokultura, albo raczej semikultura.BB to tylko jeden z
      jej przejawów.Drapko i wszyscy o podobnych poglądach, trzymajcie się!
      • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 13:55
        Jestem taka mondra i pozytytiwna ... promuje (na sile) kulture wyzsza, gnembije
        kulture nizsza (tylko prosze nie uzywaj terminu popkultura - bo uwazajac ja
        za "ta gorsza" udowadniasz, ze nic nie wiesz o niej, lub co gorsza nie
        rozumiesz samego terminu - tak czesto blednie naduzywanego) ... jestem taka
        amebowata (czyli bezksztalna i zmieniajaca formy w zaleznosci od czynnikow
        zewnetrznych) jestem takak ... taka jak BigBrother ... Dokladnie piszac cos
        takiego udowadniasz ze taka jestes

Pozdrawiam

• Gość: ameba Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 195.117.174.* 18.06.01, 14:05
          Gość portalu: Zedler P napisał(a):

> Jestem taka mondra i pozytytiwna ... promuje (na sile) kulture wyzsza, gnembije
          >
          > kulture nizsza (tylko prosze nie uzywaj terminu popkultura - bo uwazajac ja
          > za "ta gorsza" udowadniasz, ze nic nie wiesz o niej, lub co gorsza nie
          > rozumiesz samego terminu - tak czesto blednie naduzywanego) ... jestem taka
          > amebowata (czyli bezksztalna i zmieniajaca formy w zaleznosci od czynnikow
          > zewnetrznych) jestem takak ... taka jak BigBrother ... Dokladnie piszac cos
          > takiego udowadniasz ze taka jestes
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > adres.: Piotr@Zedler.com

Nic nie udowadniam, bo nie muszę i nie chcę.Gdybym chciała, zgłosiłabym się do
          BB. Co ty wiesz o amebach? Masz rację, imienia ameba używam na forum BB, bo
          uważam, że doskonale pasuje. Pisałam do Drapki i jej/jemu podobnych.Nie
          interesują mnie tobie podobni.Kultura masowa to brak kultury. Na pewno wiesz to
          lepiej ode mnie, typowy jej produkcie.
          Bez pozdrowień
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 14:30
            1) O amebach wiem duzo z racji wykonywanego zawodu
            2) Popkultura - termin wprowadzony przez Endiego Warhola - co oznacza poczytaj -
            jesli jestem produktem tego typu myslenia to prosze bardzo (chodz ja myslalem
            ze jestem produktem czegos innego - ale moglem sie mylic)
            3) Wyzsza kultura - z zalozenia jest tolerancyjna - ty :)))
            4) Jesli pisalas do Drapki i jemu podobnych (watpie by przeczytal to
            kiedykolwiek - jego wypowiedzi ograniczaly sie do jednego wieczoru) to po kiego
            grzyba Ty i tobie podobni wchodzicie na liste BB - nie zebym ci mowil bys tu
            nie pisala ... bez was byloby nudno - ale odpowiedz szczerze - po co?
            5) Czemu prawie zawsze potepiaja (moze to zle slowo - zbyt radykalne, ale od
            produktu masowej papki nie wymagaj za wiele odemnie) tego typu programy ...
            osoby bedace dewotami/tkami o w sumie nietolerancyjnym i ograniczonym
            spojrzeniu na swiat
            6) ktos madry (kto?) napisal "Diskopolo jest potrzebne bo swojego widza" ... i
            tak to juz jest, nie akceptujac tego - udowadnia sie swoj brak dojrzalosci. Bo
            jezeli nie ujmowac programu BB w ramy durnej badz co badz teorii spiskowej - to
            czym on ci szkodzi (przeczytaj intrukcje telewizora a dowiesz sie gdzie jest
            wylacznik - i po problemie) ... a jesli nie szkodzi tobie - to dlaczego masz to
            zwalczac?

Pozdawiam
            • Gość: ameba Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 195.117.174.* 18.06.01, 14:47
              Gość portalu: Zedler P napisał(a):

> 1) O amebach wiem duzo z racji wykonywanego zawodu
              > 2) Popkultura - termin wprowadzony przez Endiego Warhola - co oznacza poczytaj
              > -
              > jesli jestem produktem tego typu myslenia to prosze bardzo (chodz ja myslalem
              > ze jestem produktem czegos innego - ale moglem sie mylic)
              > 3) Wyzsza kultura - z zalozenia jest tolerancyjna - ty :)))
              > 4) Jesli pisalas do Drapki i jemu podobnych (watpie by przeczytal to
              > kiedykolwiek - jego wypowiedzi ograniczaly sie do jednego wieczoru) to po kiego
              >
              > grzyba Ty i tobie podobni wchodzicie na liste BB - nie zebym ci mowil bys tu
              > nie pisala ... bez was byloby nudno - ale odpowiedz szczerze - po co?
              > 5) Czemu prawie zawsze potepiaja (moze to zle slowo - zbyt radykalne, ale od
              > produktu masowej papki nie wymagaj za wiele odemnie) tego typu programy ...
              > osoby bedace dewotami/tkami o w sumie nietolerancyjnym i ograniczonym
              > spojrzeniu na swiat
              > 6) ktos madry (kto?) napisal "Diskopolo jest potrzebne bo swojego widza" ... i
              > tak to juz jest, nie akceptujac tego - udowadnia sie swoj brak dojrzalosci. Bo
              > jezeli nie ujmowac programu BB w ramy durnej badz co badz teorii spiskowej - to
              >
              > czym on ci szkodzi (przeczytaj intrukcje telewizora a dowiesz sie gdzie jest
              > wylacznik - i po problemie) ... a jesli nie szkodzi tobie - to dlaczego masz to
              >
              > zwalczac?
              >
              > Pozdawiam

Po co leczyć, skoro zawsze będą chorzy? Też myślę, że nie warto.
              P.S. Wiesz nigdy bym nie przypuszczała, że telewizor ma wyłącznik. Taki pan
              przywiózł go ze sklepu, włączył, pokazał na pilocie jak się zmienia kanały i tak
              stoi. Mówisz, że do tego jest jakaś ksiązeczka? Muszę popatrzeć...
              • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 15:20
                ... jestes blizej Orwela niz myslisz - bo dzieki takiemu spojrzeniu powstaje
                maly totalitaryzm. A po co leczyc - bo najczesciej pacjent chce byc leczony,
                lub jego zachowanie / stan zdrowia (bezposrebnio zwiazane z jednostka
                chorobowa) moze byc szkodliwy dla otoczenia - jesli zas pacjent nie wyrazi
                zgody i nie stanowi bezposredniego zagrozenia dla reszty - to ... pacjenta sie
                nie leczy (do momentu utraty przytomnosci - lub prosciej do momentu w ktorym
                nie moze juz samodzielnie za siebie decydowac) ... i tak jest dobrze -
                chcialabys aby bylo inaczej i inni decydowali CO MASZ ROBIC DLA SWOJEGO
                DOBRA ... ja nie Wielka Siostro!

PS. A co do intrukcji obslugi - to zycze milej lektury
    • Gość: terri Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.acn.waw.pl 18.06.01, 14:42
      > Rozpanoszenie się tego wytworu w chorej na kasę stacji TVN od rana do wieczora
      > zapewne poparte jest badaniami wśród naszego społeczeństwa.

Oczywiscie, ze zostaly przeprowadzone badania. I wypadly pomyslnie!

Zresztą podobnie
      > jest z większością innych programów - i w telewizji i w radiu. Poziom (nie
      > mówię już o poziomia artystycznym, czy poznawczym, ale wręcz poziom UMYSŁOWY)
      > tych wszystkich "dzieł" dostosowany jest do możliwości intelektualnych
      > większości widzów/słuchaczy.

Oczywiscie, TV komercyjna musi docierac do ogolu, zeby miec ogladalnosc, a co za
      tym idzie - reklamodawcow, czyli chlebek. Dawno juz powstaly publikacje na ten
      temat, polecam.

Inaczej być nie może - bo oglądalność byłaby zbyt
      > niska. Wniosek jaki nasuwa się po prześledzeniu oferty programowej stacji
      > komercyjnych (TVN, Polsat, RTL7, TV4), czy też corza częściej stacji
      > publicznych jest prosty i smutny: LUDZIE MYŚLĄCY W POLSCE STŁAMSZENI SĄ
      > WSZECHOBECNĄ W MASS MEDIACH DYKTATURĄ ĆWIERĆINTELIGENTÓW.

Blad: media tworza ludzie myslacy dla tych drugich. Sam uzywasz okreslenia "mass
      media" - chyba mowi ono samo za siebie. We wszystkich spoleczenstwach ludzie
      inteligentni i wyksztalceni stanowia mniejszosc. Przyklad: USA - zobacz, jaka tam
      sieczke serwuje TV.

Może to doprowadzić
      > do pogłębianai się alienacji tychże ludzi - a więc także spadku ich znaczenia w
      >
      > społecznym podziale pracy.

Blad: my, ludzie wyksztalceni znamy swoja wartosc i nie obchodzi nas, co mysla o
      nas glupcy.

• Gość: mazurek Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.schneider.pl 18.06.01, 15:59
        Nie zapominajcie ludzie, że kulturę tworzycie także WY, wypisując mądre lub
        mniej mądre słowa w powyższej dyskusji.

Zatem Wasza lingwistyczna masturbacja na oczach (ekranach) forum, mimo iż jest
        całkowicie bezcelowa wpisuje się w naszą dzisiejszą Polskość - czy się to komuś
        podoba, czy nie - widać takie mamy dzisiaj społeczeństwo i basta.

• Gość: chris Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.inetia.pl 18.06.01, 16:03
        Słuchajcie kochani czy ja mogę odlądać sobie zawodowy boks na kablówce?
        Czy nie?
        Tam przecież się biją i czasami krew leci.Przecież to brutalne ,czy ja jestem
        normalny?
        • Gość: Ar Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.prasabalt.gda.pl 18.06.01, 16:48
          Gość portalu: chris napisał(a):

> Słuchajcie kochani czy ja mogę odlądać sobie zawodowy boks na kablówce?
          > Czy nie?
          > Tam przecież się biją i czasami krew leci.Przecież to brutalne ,czy ja jestem
          > normalny?
          Ale masz chłopie swój boks i alleluja! A ja, jak mam czas na telewizję to mam BB,
          DŚ, Klan, Decyzję, co należy do Ciebie i podobne. I kto mi zabroni się wkurwiać
          na BB? Czy ja jestem normalny? Aha i w dupie mam głęboko wszystkich uczestników
          reality shows! Niech żyje Adam Małysz!
          • Gość: Zedler P Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 19:29
            Napisales:
            chłopie swój boks i alleluja! A ja, jak mam czas na telewizję to mam B
            > B,
            > DŚ, Klan, Decyzję, co należy do Ciebie i podobne. I kto mi zabroni się wkurwiać
            >
            > na BB? Czy ja jestem normalny? Aha i w dupie mam głęboko wszystkich uczestnikó
            > w
            > reality shows! Niech żyje Adam Małysz!

zapomniales ze masz jeszcze internet i w ramach s z e r o k o pojetej
            rozrywki ta liste (czyli tez cos w rodzaju BB)

• Gość: czaro Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 22:34
            Gość portalu: Ar napisał(a):

> Gość portalu: chris napisał(a):
            >
            > > Słuchajcie kochani czy ja mogę odlądać sobie zawodowy boks na kablówce?
            > > Czy nie?
            > > Tam przecież się biją i czasami krew leci.Przecież to brutalne ,czy ja jes
            > tem
            > > normalny?
            > Ale masz chłopie swój boks i alleluja! A ja, jak mam czas na telewizję to mam B
            > B,
            > DŚ, Klan, Decyzję, co należy do Ciebie i podobne. I kto mi zabroni się wkurwiać
            >
            > na BB? Czy ja jestem normalny? Aha i w dupie mam głęboko wszystkich uczestnikó
            > w
            > reality shows! Niech żyje Adam Małysz!
            Czy ja jestem normalny?
            Czy ja jestem normalny?
            Czy ja jestem normalny?
            Czy ja jestem normalny?

1)Raczej nie. Normy wyznacza większość , a przynajmniej tak się tej większości
            zdaje . Niemniej większość naszego społeczeństwa ogląda BB a Ty nie oglądasz więc
            coś z Tobą jest nie tak .Z jakiego miasta pochodzi Janusz , jaką bieliznę nosi
            Manuela , ile wódy może wypić Gulczas ? Nie wiesz ? A powinieneś ! Takie mogą być
            pytania w milionerach ! Też nie oglądasz , bo wolisz sobie poczytać ? A to już
            niebezpiecznme , bo podniesie się średnia czytelnicza do 1,1 książki/łeb/rok i co
            będzie?
            2)Raczej tak. Skoro oglądasz A.Małysza , tak jak to czyni większość to jesteś w
            normie . Tylko w której normie ? Czy norma od BB i A.Małysza to ta sama morma ? A
            może normą jest dopiero suma tych dwóch , a może jeszcze jakiejś innej
            np.Zbłąkanego Anioła ?

P.S. Wolę być nienormalnym nieoglądaczem BB niż bałwochwalcą pseudoeksperymentu
            socjojakiegośtam,jeżdzącym harleyem z tupecikiem a la Manuela i szprajtem za
            pazuchą .
    • Gość: czaro Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 21:46
      ... i co temat skończony ? Oratorzy się wypalili ?
      • Gość: ameba Re: TOTALITARNA DYKTATURA ĆWIERĆINTELIGENTÓW IP: 195.117.174.* 06.07.01, 09:18
        Gość portalu: czaro napisał(a):

> ... i co temat skończony ? Oratorzy się wypalili ?

Nie, program się skończył, teraz będą pisać o amazonkach i ekspedycjach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka