Dodaj do ulubionych

Wiosna w Czechach

07.04.04, 10:52
Uwaga! Uwaga ! Wiosna przyszła do Czech . Wczoraj padało i dziś już tu
wiosna. Śnieg szybko taje nawet tu w górach Czech północnych. Jest już
koło 12 Celsjusza . Od 1. Kwietnia otworzony zamki i pałace ( hrady a zámky),
których w Czechach warto zobaczyć.
Też są otworzony wszystkie knajpy , gospody, oberży , karczmy, szynki,
tawerny, restauracje, bary, bufety , winiarni i szynkowni wszystkich rodzajów
i czekają klientów.
Obserwuj wątek
    • pacio.krawiec Re: Wiosna w Czechach 07.04.04, 15:36
      No to ładnie, że się otwierają wszystkie te knajpy, gospody, karczmy itd..., ale kogo będzie wkrótce stać na pójście naprz. na piwo? Od 1 maja wszystko w knajpach drożeje minimum o 14 % (podnosi się bowiem VAT z 5 na 19). A to mówię o minimum, bo jak wszyscy wiemy to zawsze jest więcej, żeby potem mieli na kogo winę zwalić. Naprawdę to może być nawet 30%sad To samo może być i s odwiedzaniem zamków.
      • paviensky Re: Wiosna w Czechach 08.04.04, 16:32
        Wszystko w knajpach nie musi być droższe. Na piwo, wino i alkohol już dzisiaj
        22 % VAT a od 1. Maja będzie tylko 19 % VAT. Tylko danie muszą być droższe, bo
        VAT podnosi się z 5 na 19%. Nie trzeba bać się dużego zdrożenia, bo konkurencja
        olbrzyma. Jest wiele karczm i mało klientów. Dzisiaj obiad w wielu
        restauracjach kosztuje poniżej 50,- Kč ( to nie dotyka się dania na zamówienie)
        i zdrożenia może być znośne. W takich sytuacjach Czesi mówią: To chce klid. (
        nie przejmować się).
    • elve Re: Wiosna w Czechach 08.04.04, 11:59
      oj, tęskno mi do wiosny w Pradze. pamiętam, kiedy w zeszłym roku wróciłam po
      świętach na studia, wyszłam z jakiegośtam pasażu w okolicach hlavni nadrazi i
      zobaczyłam liście na drzewach - po szarej, polskiej wiośnie to był szok,
      megapozytywny smile
      • cizinec Re: Wiosna w Czechach 13.04.04, 15:27
        A wiosna w Pradze faktycznie piekna, jeszcze wczoraj sam ja widzialem:o)
        Dostalem prawdziwej fotograficznej glupawki, gdy zobaczylem Petřin caly pokryty
        kwiatami... A Zlota uliczka w promieniach porannego slonca... A widok z Letné
        na caaaaaaaaałą Prage... I pusta kawiarnia w Lucernie doslownie pare krokow od
        wielobarwnego tlumu turystow na Vaclavaku... Eeech te kontrasty, nie tylko
        wiosenno-szarobure...
        Zdravím
        C.
        • elve Re: Wiosna w Czechach 14.04.04, 13:13
          aaa! ale mam smaka na wycieczkę!!! smile
    • kuks Re: Wiosna w Czechach 13.04.04, 02:36
      A ja pamietam pagorki miedzy Kostem, Humprechtem i Troskamy. Bylo to na
      poczatku maja, jakies piec lat temu. Wyobrazcie sobie pola pelne lubinu, ktory
      wydawal sie scielic az po zamkowe wieze. Bardzo bylo ladnie - moze pora znowu
      na maly zajezd?
      • paviensky Re: Wiosna w Czechach 13.04.04, 08:48
        Ten obszar nazywa się Český ráj ( Czeski raj)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka