Dodaj do ulubionych

Studencki sylwek w Pradze - pare pytan

09.12.10, 00:12
Witam,
planujemy w 3-4 osoby podroz do Pragi, w zwiazku z tym prosze Was o udzielenie odpowiedzi na kilka moich pytan.

Pierwsza sprawa - polaczenie. Jak wyglada relacja Katowice - Praga, jakie koszty, czy Czesi uwzgledniaja studenckie znizki. Czytalem o bilecie "kombinowanym" czyli najpierw Kato - Cieszyn, przejscie na czeski dworzec (jakas przejsciowka? gdzie i jak?) i stamtad do Pragi, i najwazniejsze: ile kosztuje polaczenie w ta i z powrotem?

Po drugie gdzie sa najtansze (bezpieczne) noclegi. Komfort nie gra duzej roli chodzi o to zeby bylo gdzie wrocic okolo tej 4-5 rano i wyspac sie do 11-12.

Tercio - co zwiedzic, gdzie sie bawic (rynek czy jakis ciekawy lokal)?

Tyle, bardzo prosilbym o udzielenie w miare szybkiej odpowiedzi, bo plan jest w powijakach a czas nagli wink

Pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • kytutr Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 09.12.10, 10:15
      Wszystko o podróżach koleją po Czechach znajdziesz tutaj: www.kolej.one.pl/~halski/cestovani_vlakem.html (Nie wiem, który to już raz wklejam ten link dla tych mniej zorientowanych w tajnikach wyszukiwania w internecie.)

Co do lokali, to w Sylwestra najlepiej trzymać się z daleka od "Rynku" i "Starego Miasta", ale to są jedynie moje przypuszczenia, ponieważ nigdy nie spędzałem Sylwestra w Pradze. Może wypowie się ktoś bardziej zadomowiony w stolicy?
      • morgan89 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 09.12.10, 21:14
        link bardzo przydatny, juz prawie wszystko wiem jesli chodzi o przejazd... co do noclegu to najchetniej jakby byl to jakis akademik (tanio i w miare bezpiecznie). Mozecie cos poradzic?

i czy gdzie odbywa sie glowna zabawa sylwestrowa... ew. gdzie isc, prosze o odpowiedzi nie tylko tych ktorzy tam spedzali sylwestra ale takze osoby ktore orientuja sie w realiach. Dlaczego nie nocowac w rynku i srodmiesciu?
    • fonky73 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 09.12.10, 21:25
      Wiec tak:

1. Trasa najlepsza jest taka. Katowice > Cieszyn polski > Cieszyn czeski i potem do Pragi.
      ceny sprawdz sobie na jizdnirady.idnes.cz
      2. Najtanszy nocleg w akademiku np. Strahov dosyc tani a warunki da rade przezyc.
      Koszt to okolo 200 koron bodajze za dwie osoby za noc
      3. Wlasnie najlepiej isc na Stare Miasto bo tam beda ludzie a w plenerze student najlepiej sie odnajduje smile Kluby odpadaja bo ceny sa dosyc wysokie no i poziom nie za dobry
      • morgan89 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 09.12.10, 22:49
        myslalem nad bubencem... taniej niz strachov, super lokalizacja blisko centrum. Co sadzicie o Lucernie?
        • wislok1 Czas zejść na ziemię 09.12.10, 23:37
          Lucerna to raczej drogie miejsce, hehe, delikatnie mówiąc.

Sylwester w Pradze to impreza dla bogatych turystów, tak jak sylwester w każdym innym wielkim mieście.
          Do bogatych turystów dochodzi miejscowa masówka, ludzie z blokowisk.
          Główna impreza jest na rynku starego miasta.
          Ludzie z blokowisk nad ranem wracają do swoich mieszkań, studenci do akadmików ( to nie lato, akademiki nie są wynajmowane turystom ).
          A bogaci śpią w hotelach i hostelach, bo są bogaci.
          Dla was miejsca nie przewidziano.
          Chyba że uda wam się zdobyć nocleg prywatnie,u kogoś w mieszkaniu
    • wislok1 Z choinki żeście się urwali ? 09.12.10, 22:59
      Do Cieszyna minibusem lub pekaesem, potem specer przez granicę i z Czeskiego Cieszyna do Pragi pociągiem.
      Najlepiej hostel w centrum, tu wybór, tylko najlepiej od razu rezerwować, wystarczy 10% zaliczki karta visa ( kredytową ):
      tiny.pl/hwsnw
      Szkoda 1 noc, najlepiej 2 nocki i zwiedzić w Nowy Rok miasto.

Jedno małe ale, najtańszy koszt:
      Total price 2447.86 PLN
      Czyli 600 stów na 1 osobę za 2 noce, 300 złotych za łóżko w 6 osobowym pokoju.
      I są tylko 4( czytaj CZTERY ) oferty na całą Pragę

Noclegi w sylwestra rezerwuje się trzy miesiące do przodu, a ceny resztówek, jakie zostały, są zbójeckie
      • wislok1 Re: Z choinki żeście się urwali ? 09.12.10, 23:10
        Dl aporównania : latem płaciłem 80 euro za noc,
        pensjonat w Alpach, 4 osoby, apartament, śniadanie.
        Wyszło tyle samo co w Pradze jedna osoba za wyro w hostelu

Może lepiej odpuścić tego sylwka
        i skoncentrować się na lecie ?
        • morgan89 Re: Z choinki żeście się urwali ? 09.12.10, 23:18
          ma byc tanio wink najwyzej zwiniemy sie o 5 albo przekimamy na dworcu wink) Jest plan i checi - reszta to tylko logistyka.
          • wislok1 Re: Z choinki żeście się urwali ? 09.12.10, 23:28
            Na dworcu NIE przekimacie, nie macie najmniejszych szans.
            Dworzec jest bardzo bezpieczny, jest co zjeść, jest bardzo czysto,
            nie ma złodziejsstwa, ale każda próba spania jest eliminowana w ciągu 1 minuty. Wszędzie są kamery. Policja i wynajęci ochroniarze wywalają bez dyskusji poza teren dworca,a opór to nocleg na komisariacie.
            Poza dworcem, w jego okolicach, jest pełno meneli.
            Raczej mało przyjemni.
            • morgan89 Re: Z choinki żeście się urwali ? 09.12.10, 23:34
              dobra to inaczej, moze ktos zna jakakolwiek inna alternatywe... nasz budzet to ok. 200-250 zl na głowe jedzie nas 3-4. Jak wyglada tam sytuacja z miejscami parkingowymi? Jakby udalo sie jechac autem wtedy nocleg i transport mielibysmy zapewniony a zrzuta na wache to ok. 150 zl.
              • wislok1 A ha 09.12.10, 23:48
                Co to znaczy zrzuta na wachę ?
                Kto ma wachować ?

Autem w 4 osoby nie wyjdzie drogo. Godzinka do Cieszyna, potem trzeba liczyć z 6 do Pragi ( zima, korki, lód, itp. ).
                Koło stacji metra na peryferiach zostawiacie auo na parkingu, wychodzi tanio, 10 koron.
                prazskejkrtek.cz/wp-content/uploads/2009/11/praha_parkoviste_p_r1.jpg
                prazskejkrtek.cz/prakticke/co-se-skryva-za-oznacenim-pr-parkoviste/
                No i dochodzi koszt biletu do centrum.

Ma to swoje plusy, o ile nie zamarzniecie w aucie w nowy rok
                • morgan89 Re: A ha 10.12.10, 00:07
                  zrzuta na benzynkę wink co prawda najlepszy bylby hostel, nie ma to jak lozko i 4 sciany, jednak kiedy sytuacja do tego zmusza dobre i auto. Jak nagrzejemy przed pojsciem spac to mysle ze wystarczy do jakiejs 7-8 wink Rozumiem, że w tym wypadku przejazd trasa D1 przez Bohumin, Ostrave, Ołomuniec, Brno do Pragi? Czy ta droga jest płatna i jaki jest jej stan?
                • roberta.redford Re: A ha 10.12.10, 00:07
                  auto z parkingu P+R nie moze parkowac na noc, odbiera sie je najpozniej do 1h.
                  akademik na Strahove dziala jako hostel tylko w lecie, ale sprobujcie moze tutaj www.studenthostel.cz/home.php
                  a Lucerna wg mnie jest bardzo tania, jak na centrum, ale rownie obskurna.

• morgan89 Re: A ha 10.12.10, 00:19
                    ceny nie takie duze - ~300 koron za glowe (pokoj? - to byloby chyba za piekne) za nocleg to jeszcze mozna zaplacic. Podzwonimy, macie jeszcze jakies ciekawe stronki moze z prywatnymi gospodarzami (nie ceniacymi sie zbójami wink
                    • wislok1 Re: A ha 10.12.10, 00:44
                      ubytovani.kamsi.cz/praha/ubytovna/silvestr-2010
                      Sprawdźcie te adresy
                  • wislok1 Re: A ha 10.12.10, 00:37
                    Może parkować, ale to kosztuje 100 koron pokuty.
                    Razem 110 koron za parkowanie
                    • ursulad Re: A ha 10.12.10, 08:08
                      Nie ma imprezy sylwestrowej na zadnym z praskich rynkow. Szczatki na Starym Miescie, gdzie przede wszystkim wychuchaja petardy pijanych turystow. Naprawde: Sylwester w Pradze to imreza tylko w lokalu. Na zewnatrz balagan. Kiedys probowala telewizja NOVA organizowac imreze na Vaclavaku, ale to tez raczej bylo zalosne i na szczescie, juz sie skonczylo. Szczerze: nie wiem dlaczego tlumy rodakow ruszaja w tym terminie do Pragi, sa ciekawsze miasta.
                      • wislok1 Re: A ha 10.12.10, 22:34
                        Są rózne gusty.
                        Wiem, że ekstra jest we Wiedniu. Jest dziki tłum Włochów, fajan atmosfera
    • fonky73 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 10.12.10, 17:48
      Nie gadajcie glupot w zwiazku z akademikami

Morgan, pisz maila i bez problemu wynajmujesz pokoj na Strahovie.
      To ze wynajmuja tylko w okresie letnim to klamstwo. Recepcja jest w bloku 1 no i tam w letnim, ale blok 12 rowniez sluzy jako hostel i nie ma zadnych problemow z wynajeciem pokoju za 200 koron. Skontaktuj sie z nimi, adres znajdziesz w goglach "koleje Strahov"

A j/w organizacji nie ma zadnej, wszystko dzieje sie w klubach barach itd za wysokie stawki.
      Stare miasto to strzelanie petard itd nic szczegolnego

Lucerna to obskurne i slabe miejsce. Dobry klub dla studenta to Matrix na Zizkovie, albo Nebe, Shadow Azyl
      • wislok1 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 10.12.10, 22:30
        Nie wiem, czy nie ma problemu.
        Na stronce hostelsclub jest zwykle kilkadziesiąt ofert hosteli, ceny były fajen, w cenie Strahova.
        A teraz są tylko cztery oferty ze zbójeckimi cenami.
        Co otwarcia studenckich hosteli przed latem, to zeszłego roku robiłem rozpoznanie. Zawsze mi mówili, że otwierają dopiero pod koniec czerwca dla turystów,a info ze strony internetowej to pic na wodę.
        Na Strahov nie dzwoniłem, bo raz tam byłem, straszne miejsce do spania, trudno o bardziej zaniedbane
        • morgan89 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 10.12.10, 22:45
          skoro jestesmy gotowi spac w aucie to nawet bardzo zaniedbane ale jednak lozko jest dobre wink)
          W Bubencu nie ma miejsc crying Napisalem maila do Strahova i zobaczymy...
          BTW balaganu na tego typu imprezach to zjawisko wystepuje chyba wszedzie, byle tylko nie bylo pokazu transwestytow jak w ubieglym roku wink Ktos zna tegoroczna ramowke?
          • wislok1 Re: Studencki sylwek w Pradze - pare pytan 10.12.10, 22:58
            Gdyby na Rynku było do d..., zawsze możecie zrobić spacer na Most Karola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka