slunko 02.06.05, 12:26 Czy sa wsrod Was polsko-czeskie/ czesko-polskie pary? Jak i gdzie sobie zycie ukladacie? Jak na Waszego polsko/czeskiego partnera zareagowalo otoczenie?... Jesli sie inni ujawnia, to i ja cos napisze. Samej nie chce sie tak eksponowac Zapraszam... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taberes Re: pary mieszane 03.06.05, 16:54 Hello. Pary radza sobie normalnie. Ja w Pradze znam chyba 5 takich par (oprocz mnie bo to juz 6). Radzimy sobie wszyscy dobrze a jak reaguje otoczenie? Tez normalnie, bo co w tym dziwnego. Odpowiedz Link
slunko Re: pary mieszane 06.06.05, 18:01 czemu sie pytam? bo chetnie bym takie pary spotkala... chetnie bym zapytala, czy dobrze im sie w czechach mieszka... jakie mozliwosci rozwoju czekaja na czechow w warszawie... no i generalnie, jak sobie zycie ukladaja... wiadomo, takie tam... sama od kilku lat mieszkam z moim czechem. ale tu gdzie mieszkam ciezko jest generalnie czechow spotkac. a jak juz sie spotyka, to oni jacys tacy malo czescy sa... swoja mowe ojczysta zapominaja, kontaktow z rodakami nie szukaja... poza tym oboje sie zastanawiamy - chcielibysmy kiedys do (czeskiej) pragi lub warszawy wrocic, wiec chetnie z innymi bym porozmawiala, gdzie latwiej nam bedzie... Odpowiedz Link
halinka_z_prahy Re: pary mieszane 08.06.05, 14:07 No to my jestesmy siodma para. Ale pozostalych szesciu nie znamy... Troche nie rozumiem pytania slunka. Radzic sobie z czym? Na co ma reagowac otoczenie? W Pradze zyje sie swietnie. Nasi znajomi i rodzina sa dosyc "kosmopolityczni" wiec zwiazek z cudzoziemcem nie jest niczym nadzwyczajnym. Kluczem jest znajomosc jezyka - jesli juz go opanujesz to masz zaskarbiona sympatie kazdego Czecha. Przy nowych kontaktach nieuchronne jest przejscie przez dialogi, ktore maja nastepujaca kolejnosc: 1) Czech probuje pokazac, ze zna przynajmniej jedno polskie slowo, co zwykle konczy sie dowcipem "Prosze pana pan za pana" 2) Czech opowiada jak za socjalizmu (i wczesnego kapitalizmu) jezdzil na zakupy do Polska 3) Zaczynacie wspominac tytuly dobranocek 4) Czech sie pyta, czy naprawde pijemy tyle wodki. Nastepnie idziecie na piwo. 4) No i juz jestescie starymi kumplami Odpowiedz Link
taberes Re: pary mieszane 08.06.05, 17:10 O swiete slowa. No pewnie jedynie zestaw pytan i znanych slowek jest inny ale standard ten sam. A ja wlasnie koncze prace i szybko do domu. Odpowiedz Link
edzia_26 Re: pary mieszane 12.09.06, 18:30 No to my juz jestesmy kolejna para ) Od ponad roku mieszkam w Pradze a ponad pol roku mieszkam z moim "pritelem" Czechem. Moim skromnym zdaniem mieszany zwiazek nie rozni sie od takiego, w ktorym partnerzy sa tej samej narodowosci. Moze dla rodzin, ktore nie znaja jezyka czeskiego (w tym przypadku moji rodzice) jest na poczatku jakis problem z dogadaniem sie, ale to juz przeszlosc. Moj chlopak szybko opanowuje nasz przecudowny jezyk i zadnych problemoz z dogadaniem sie w Polsce nie ma ) Odpowiedz Link
polkiwpradze Re: pary mieszane 15.05.06, 17:32 Hej Slunko, dopiero dzis Cie namierzylam i szybko odpowiadam - jest nas duzo. Jesli trafisz do Pragi, chetnie Cie poznamy. I inne polsko - czeskie pary rowniez Piszcie na email: polkiwpradze@gazet.pl Odpowiedz Link
kubek Oczym sobie pary mieszane rozmawiają 27.05.06, 23:13 kiedy się spotykają ? I jakich par jest więcej męsko-damskich czy damsko-męskich, kto jest kim w tych związkach? Odpowiedz Link
stoik1 hehe 03.06.06, 19:17 zależy chyba od której strony patrzeć a kobieta jest zwykle zapewne kobietą a mężczyzna mężczyzną ; ) Odpowiedz Link
polacywpradze Re: Oczym sobie pary mieszane rozmawiają 14.06.06, 14:05 W naszym towarzystwie dominuja - panie Polki i panowie Czesi wlasciwie odwrotnego zestawienia nie znamy... Pozdrawiamy! Odpowiedz Link
slunko Re: Oczym sobie pary mieszane rozmawiają 21.07.06, 14:50 witam polki- i polacywpradze rzadko tu zagladam, wiec nie zauwazylam waszego wczesniejszego zaproszenia... jade do pragi na wesele 12.08 - nie swoje, dla sprostowania nie znam ani jednej polsko-czeskiej pary. oprocz nas. niestety. dlatego tak mnie zaciekawilo, czy jeszcze gdzies takie istnieja. napewno. wiec pozdrawiam wszystkie serdecznie Odpowiedz Link
republikan Re: Oczym sobie pary mieszane rozmawiają 20.07.06, 14:00 kubek napisał: > kiedy się spotykają ? piękne pytania. Kiedy się spotykają? Czyżbyś sugerował, że pary mieszane spotykają się w innych terminach, niż pary jednej narodowości?? > I jakich par jest więcej męsko-damskich czy damsko-męskich, A jaka to różnica? A może zapytaj jeszcze o męsko - męskie i damsko - damskie > kto jest kim w tych związkach? Z reguły mężczyzna jest mężczyzną a kobieta kobietą, choć ponoć zdarza się odwrotnie. Ach, ta dzisiejsza medycyna i zmiany płci ... Odpowiedz Link
mbrechtacz Re: Oczym sobie pary mieszane rozmawiają 20.07.06, 14:02 > > I jakich par jest więcej męsko-damskich czy damsko-męskich Według mnie po wprowadzeniu ustawy o związkach partnerskich najwięcej jest par mieszanych męsko-męskich i damsko-damskich. Na lewackich stronach wychwalają Czechy pod niebiosa. Odpowiedz Link
iwibal Re: pary mieszane 14.06.06, 14:50 Jestem żoną Czecha, który mieszka ze mną w Polsce i nie mówi po polsku.Nie mamy zadnych problemów z tym, że jesteśmy innej narodowości i wcale mi nie zależy na tym by on przyjął polskie obywatelstwo. Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: pary mieszane 16.06.06, 21:57 Hmmm... A wogole to mozna sie spotkac np. w Brnie? I liczyc na to, ze np. napotkany Polak na widok polske skupiny nie ucieka...? Odpowiedz Link
thomasisko para z Brna sie nudzi 12.09.06, 15:26 Witamy, jesteśmy parą młodych ludzi z Brna, tworzymy mieszany związek - Polka i Czech. Szukamy ludzi w Brnie badz w okolicy, które reflektowałyby na wyjścia od czasu do czasu na czeskie piwko Kontakt: thomasisko@centrum.cz Tomek i Ania Odpowiedz Link