Dodaj do ulubionych

winietki - konkretne pytanie

07.06.05, 09:15
Szukałe, czytałem i nie ma konkretnych informacji na jakich drogach
obowiązują winietki w Czechach. Raz jest, że podlegają opłacie autostardy,
raz, że drogi, a innym razem, że drogi szybkiego ruchu.
Może ktoś mi tu odpowie czy na tych trasach jest konieczna opłata:
1. Jakuszyce - Praga
2. Praga - Kudowa Zdrój

M.
Obserwuj wątek
    • misonek Re: winietki - konkretne pytanie 07.06.05, 12:53
      winietki obowiazuja na wszystkich autostradach poza odcinkami wchodzacymi w
      sklad np. obwodnicy ktoregos miasta i na prawie wszystkich drogach ekspresowych.
      Z Jakuszyc do Pragi jedzie sie od Turnova po drodze ekspresowej R10 na ktorej
      konieczne jest wykupienie winietki ale mozna te droge ominac korzystajac z
      drogi wojewodzkiej II/610.Tak samo z Kudowy Zdroju jedzie sie najpierw po
      darmowej drodze krajowej i dopiero v Poděbradech (cca 40km z Pragi) zaczyna sie
      platna autostrada D11 ktora mozna ominac jadac po drodze II/611
      • patekku1 Re: winietki - konkretne pytanie 07.06.05, 13:51
        Lepiej wykupić winietkę i jechać "normalnie" niż tłuc się równoległymi,
        zatłoczonymi.
        Teraz winietka na 15 dni - 200 koron (o ile dobrze pamiętam), więc koszt raczej
        niewielki, a podróżowanie przyjemniejsze.
        • moye Re: winietki - konkretne pytanie 07.06.05, 16:06
          patekku1 napisała:

> Lepiej wykupić winietkę i jechać "normalnie" niż tłuc się równoległymi,
          > zatłoczonymi.

Też tak myślę,
          dzięki za informacje.

M.
          • wiedzmun Re: winietki - konkretne pytanie 26.06.05, 21:30
            podzielam, a czy moze orientujecie sie jak wyglada sytuacja z winietkami na
            krotszy okres- potrzebuje na jeden dzien! il to kosztuje, jesli istnieje?
            • misonek Re: winietki - konkretne pytanie 27.06.05, 14:08
              ten typ niestety nie istniejesad lepiej skorzystaj z drog nieplatnych
              • a.morro Re: winietki - konkretne pytanie 25.10.05, 10:57
                1. Jeżeli chcę dojechać do Ostrawy z Chałupek albo z Cieszyna to też potrzebuję
                winietki?

2. Którędy lepiej jechać z Krakowa do Pragi?
                a) przez Cieszyn i autostradą przez Brno czy
                b) przed Kłodzko?
                • misonek Re: winietki - konkretne pytanie 25.10.05, 11:07
                  Do Ostravy z Chałupek oraz z Cieszyna nie ma autostrad lub dróg szybkiego ruchu
                  więc dojedziesz do nas za darmo.Z Krakowa do Pragi jedziesz albo przez Brno
                  (nie polecam bo autostrada D1 pełna korków i dosyć niebiezpeczna) lub po drodzę
                  nr11 przez Ostravę,Opavę,.(jedzie się przez góry więc zimą może być pełno
                  śniegu i ślizgo)Hradec Králové i Poděbrady i 40km do Pragi jedzie się albo po
                  autostradzie albo po starej drodze.
                  • a.morro Re: winietki - konkretne pytanie 25.10.05, 11:19
                    Na 100% jechałem z Chałupek do Ostrawy trasą szybkiego ruchu, no chyba że jest
                    jakaś inna droga a ja źle zrobiłem że na nią wjechałem.

Czy przez D1 nie jest jednak szybciej niż drogą nr 11?
                    • buciu69 Re: winietki - konkretne pytanie 25.10.05, 14:13
                      To zalezy. Czesto jezdze na trasie Katowice-Praga i korzystam z trasy Cieszyn-
                      Olomuc-Brno-Praga. Odleglosc okolo 500km. Jedzie sie dosc szybko, bez wiekszych
                      problemow (chociaz teraz remontuja autostrade i gdzies tak w 4 miejscach sa
                      zwezenia) jakies 5 h. Raz jechalem z Pragi do Katowic przez Kudowe gdzie
                      odleglosc wynosi okolo 400km ale zajelo mi to ponad 6h bo co chwila trafialem
                      na tiry jadace pod gore 30km/h bez mozliwosci wyprzedzenia. Sa duze korki w
                      drodze Praga-Bro-Olomuc w piatki po poludniu, na zwezeniach przy robotach
                      drogowych (mozna nawet utknac na 30 min). Najwiekszy korek jest jakies 30 km za
                      Brnem, kolo Vyskova, tam proponuje wjechac do Vyskova i ominac caly korek.
                      Ogolnie uwazam ze autosdrada D1 jest dluzej ale szybciej (o ile nie ma jakiegos
                      wypadku i zblokowanego pasu ruchu. Najwieksze korki sa w piatek po poludniu lub
                      przed dluzszymi weekendami.
                      pozdro
                    • misonek Re: winietki - konkretne pytanie 25.10.05, 22:28
                      Autostrada z Chałupek do Ostravy dopiero się buduje.Może pomyliłaś z drogą z
                      Cieszyna tam są jakieś odcinky dwupasmowe(obwodnica Cieszyna,szosa Hawierzów-
                      Ostrava)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka