wislok1 Ojjej, ona jest z Opoczna 30.09.06, 23:35 Tatana was born in Trnava and grew up in Opocno. She is a High School student, her future ambition is to attend university, graduate, have a modelling career which she hopes will enable her to travel; and to be a good parent one day. Her hobbies are: Tennis, volleyball, horse riding, ice skating and many other sports, she also enjoys dance and listening to music with a nice melody. Tatana likes to spend time with her many pets, she has: cats, guinea pigs, rabbits, a bird and a turtle. Favourite food is Chicken. Personal motto would be ‘Always be an optimist’. www.missworld.tv/bio/bio.sps?iBiographyID=91883 Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 01.10.06, 00:38 ...cili Slovenka. Je fakt, ze dost znacnou cast zivota jsem stravil ve frakofonni casti Evropy, priznam se, ze casto velmi nemoralne jsem pozoroval druhe pohlavi. Nechci tvrdit, ze Cesky, prip. Slovenky jsou nejkrasnejsi zeny, ale zrejme idealne odpovidaji predstavam soucasneho trendu mody, coz asi potvrzuje cela plejada topmodelek z Cech a taky soucasna nejlepe placena topmodelka sveta. A prozradim Vam tajemstvi jejich uspechu, staci, kdyz se kouknu na nase fotky z maturity, nase holky byly vysoke jak my. Natalie, kterou jsem "miloval" (ovsem bez opetovani z jeji strany) merila 1,92m.... Odpowiedz Link
czesil Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 01.10.06, 19:59 Sice ,,cesky,, jsou plejadou modelingu ale podivej se na prijmeni jsou snad ceska? Urcite ne a to u vetsiny.Treba obcanstvi maji ceske ale krev a tedy geneticky fond uz urcite ne. Takhle vypada stereotyp ktery rika ze cesky jsou nej...Je rozdil mezi Cechem a ceskym obcanem. Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 08:36 ...v teto zemi, po tisici letech souziti s Nemci, apod. ma malokdo nejaky typicky geneticky kod... Zvlastni, nejvic se priblizuje nas geneticky kod Keltum. Cili zustalo v nas hodne z Bohemu, hlavne laska k pivu. Odpowiedz Link
czesil Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 14:50 Proc Nemci a co treba Polaci. Kocurova Krainova Kurkova...typicky polska prijmeni.Neni se co divit kdyz pochazeji z Tesinska he he... Laska k pivu? Snad v mnozstvi ale ne w kvalitni degustaci.Hlavni je byt ozraly jak prase a jestli pivo je takove nebo makove to uz je vetsine stangastu opravdu jedno. Odpowiedz Link
vasermon Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 19:16 Sztokinger, Strasburger, Schubert... ci skąd pochodzą? ) Sądzić ludzi wg nazwiska to ciekawa metoda postrzegania rzeczywistości. Odpowiedz Link
czesil Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 21:47 vasermon napisał: > Sztokinger, Strasburger, Schubert... ci skąd pochodzą? ) Sądzić ludzi wg > nazwiska to ciekawa metoda postrzegania rzeczywistości. Wcale nie o to mi chodzi.Miałem na myśli postrzeganie Czeszek jako rdzenia z którego wywodzą się modelki itp.Bo to absurd jest.Chyba że nie rozróżnia się Czeszki od obywatela RC.Inaczej mówiąc nie ma czegość takiego jak monopol narodowy na piękność-zewnętrzną.A tak właśnie jest skonstruowany stereotyp postrzegania Czeszek. Czyli piękno które jest uwarunkowane zwłaszcza genetyką nie ma źródła w jednym miejscu czy w jednym źródle.Więc nie ma coś takiego jak np.Czeszki są ekstra a Włoszki bleeee. O to mi się rozchodziło. A że nazwiska są takie jakie są he he....tylko świadczy o powyższym. Odpowiedz Link
vasermon Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 03.10.06, 08:07 Ów stereotyp na pewno nie wywodzi się z Czech, więc to nie czeski problem. Zresztą nie sądzę, by Czeszki miały w jakiejkolwiek dziedzinie większy potencjał, w dodatku nie każdemu podobają się anorektyczne modelki. ) A co do reprezentacji, to zawsze chodzi o kraj (państwo), nie narodowość. Dlatego też Polacy z Zaolzia reprezentują RC, bo nie mają polskiego obywatelstwa, które jest kluczem. Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 20:02 ...protoze Polaci zde v Bohemii nebyli nikdy nejaka silna vetsina. Kocurova - je slovenske prijmemi, event. jihomoravske Krainova - no comment Kurkova - Kurka, vychodomoravske, event. slovenske Herzigova - no comment Maxova - no comment Porizkova - stredomoravske Odpowiedz Link
czesil Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 02.10.06, 21:59 Ale ja jsem psal o Tesinsku a ne Bohemii.Proto taky jsem pouzil tyto priklady ktere jsou polskeho puvodu jelikoz tezko najdes typicky tesinska prijmeni v Bohemii.Tato prijmeni najdes v hojne mire jenom v Polsku a ne na Morave nebo Slovensku.Sice ojedinele pripady by se nasly ale pouze diky migrace.Kdybys sledoval rodokmen treba Kurkove z ,,Moravy,, tak se urcite vratis na ex polske uzemi. Kocurova a ne snad Kocourova Krainova a ne snad Krajinova Kurkova a ne snad Slepickova Coz takhle vzit si slovnik... Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Ojjej, ona jest z Opoczna 03.10.06, 09:10 Krainova - Krain, ´celkem bezne jmeno v nem. tel. seznamu. Kocur je bezna moravska zkomolenina slova kocour. Ve stredoveku az do 17. stoleti uzivano "Kocur", prave v tomto veku i v poslednich provinciich dozrava vyvoj prijmeni. Krom vpadu polskych vojsk Boleslava Velikeho, kdy a KTERE "ex polske" uzemi bylo casti polskeho statu??? Odpowiedz Link
wislok1 Taa 03.10.06, 19:20 Co to za facet Boleslav Veliki ? Takiego nie ma w spisie polskich królów i książąt ? Argumenty w stylu tyle lat ziemia była w Polsce, a tyle w Czechach, a więc w u nas więcej, czyli mamy do niej prawo są bez sensu. Łatwo tu o manipulację, np. Czesi zaliczają okres 1526-1620 jako czeskie rządy na Śląsku, a Niemcy jako niemieckie. Słowacja i Słowenia nigdy nie miały państwa przed XX wiekiem, czy to oznacza, że nie mają prawa do państwa w XX wieku ? Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Taa 04.10.06, 12:16 ...spatne jsem spal, samozrejme: CHROBRY. -add. Otazka je, ne nemecke nebo ceske, ale Slezsko patrilo do Ceske koruny, Ceska koruna byla integralni cast Svate rise rimske a v tomto obdobi uz na trune v korune byli Hasburgove... Obe odpovedi by byly spravne, paklize definijume Svatou risi rimskou - naroda nemeckeho. V obdobi Habsburgu uz ano. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Taa 04.10.06, 13:26 Dla Niemców Czechy były do 1918 niemiecka ziemią, taką jak Bawaria Odpowiedz Link