hmmm11 25.05.06, 16:39 jak uzyskać obywatelstwo ?? ile lat trzeba być i na jakich zasadach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vico1 Re: obywatelstwo 25.05.06, 17:36 www.diplomatie.be/nl/services/nationalitydetail.asp?TEXTID=454 Wystarcza trzy lata stalego pobytu. Pobyt sie dostaje, jezeli ma sie prace. W ww linku jest info dla innych przypadkow. Polskie obywatelstwo mozna zachowac. Istnieje szybszy sposob, bardzo ostatnio popularny - strajk glodowy w ktoryms z kosciolow. Przy okazji mozna zdobyc popularnosc w tutejszych mediach. Odpowiedz Link
hmmm11 Re: obywatelstwo 25.05.06, 18:43 czyli podejmuje prace i po trzech latach staram się o obywatelstwo ?? żadnych wymogów językowych itp.?? Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 25.05.06, 21:08 No nie, jest cala procedura, dyskretny wywiad, rozmowa. Ogolnie bez problemu. Odpowiedz Link
paw_dady Re: obywatelstwo 26.05.06, 00:51 vico1 napisał: > No nie, jest cala procedura, dyskretny wywiad, rozmowa. Ogolnie bez problemu. no tak tylko po co? ;) Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 27.05.06, 16:32 Zachowanie pozorow. Tylko czekaja na frajerow, ktorzy polasza sie na belgijskie obywatelstwo. Pierwsze co zrobia po fakcie, to przysla kwity podatkowe. Kiedys rzeczywiscie bylo czekanie 4 lata, bylo trudniej i drozej. Jezeli obywatelstwo dostaje Abu Jahjah to swiadczy tylko o skrajnej desperacji. Odpowiedz Link
hmmm11 Re: obywatelstwo 26.05.06, 08:00 czyli po 3 latach mieszkania moge wystąpić !! w innych krajach trzeba mieszkać przyn ajmiej 4 lata !! Odpowiedz Link
repairman Re: obywatelstwo 26.05.06, 11:46 Przeciez podal ci linka, wszystko jest tam opisane , jesli nie znasz NL to sobie przelacz na inny jezyk FR, EN i po klopocie, a nie wkolko te same pytania jeszcze z wykrzyknikami. Najprosciej idziesz na komune gdzie miekszkasz i ci powiedza co i jak o ile bedzie kompetentna osoba a z tym czasami roznie bywa. Wiec polecam zaglebic sie w lekture pod wskazanym adresem :D Odpowiedz Link
kasiabru Re: obywatelstwo 26.05.06, 13:39 Belgia to jeden z krajow, w ktorym najlatwiej uzyskac obywatelstwo. Poczytaj jednak, bo warto zapoznac sie z tzw. tekstem pisanym malym druczkiem. Odpowiedz Link
do.ki Re: obywatelstwo 26.05.06, 13:57 > Belgia to jeden z krajow, w ktorym najlatwiej uzyskac obywatelstwo. Nie mam porownania, ale skoro tak, to nie da sie uzyskac obywatelstwa zadnego innego kraju. Swoja wlasna procedure wspominam niezbyt przyjemnie. No, ale to bylo z czasow sprzed snel-Belg-wet. Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 27.05.06, 16:43 Ciekawe co bedzie po podziale Belgii, a na to sie zanosi. Odpowiedz Link
do.ki Re: obywatelstwo 27.05.06, 20:51 vico1 napisał: > Ciekawe co bedzie po podziale Belgii, a na to sie zanosi. Vico, zaloze sie z Toba, ze do podzialu Belgii nie dojdzie za mojego zycia. Chcesz? Uzasadnienie: 1. a komu by sie chcialo? Konkretnie, to komu by sie chcialo: - dzielic - wziac do siebie Walonie (bo bez sponsora to Walonia przepadnie z kretesem) Pozostaje kwestia czy podzial Belgii jest pozadany z punktu widzenia samych Belgow po obu stronach taalgrens i gdzie pociagnac linie demarkacyjna. Ale to juz jest dluzsza rozmowa. Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 31.05.06, 19:13 System jest tak wymyslony, by nic sie nie zmienilo. Zeby bylo smieszniej mowi sie wciaz o reformie panstwa. Powiedzmy, ze VB osiaga >50% - w wyborach flamandzkich. W sondazach maja juz okolo 30%, elektorat z jakiegos glupiegi powodu moze sie nagle odwrocic od partii tradycyjnych. Atak terrorystyczny lub cos podobnego. No i klops. Panstewek normalnie nie majacych szans na samodzielnosc jest w Europie wiecej - ostatnio Montenegro. Walonia przeszlaby pod protektorat UE i zmuszona bylaby do reform. "gdzie pociagnac linie demarkacyjna" Granica jezykowa ma wieksze znaczenie dla Flandrii niz dla Walonii - to fakt. Odpowiedz Link
vico1 Radze ci sie nie zakladac 01.06.06, 22:45 O rany, cos sie zaczyna dziac... www.demorgen.be/telex/?news=B324102 Prywatnie, wolalbym federacje z jednym rzadem - nie lubie zbyt radykalnych zmian, ukladania klockow od poczatku. Jestem na to za stary. Niezdrowa sytuacja w Walonii powoduje jednak niezdrowa sytuacje we Flandrii i w calej Belgii. Nie mozna byc na to slepym. Tego sie nie da ciagnac w nieskonczonosc. To bylaby dobra propaganda dla Guy V. - Belgia sie laczy, przyklad dla EU. Dzisiaj sie tylko skompromitowal w PE, wlasnie na tle sytuacji w Belgii. Odpowiedz Link
do.ki Re: Radze ci sie nie zakladac 02.06.06, 11:15 Vico, Ty znasz Belgie i Belgow bodaj jeszcze lepiej ode mnie. Przeciez to przedwyborcza burza w szklance wody. Powiedz mi, ile z inicjatyw VB skonczylo sie inaczej niz szumem medialnym? Odpowiedz Link
vico1 Re: Radze ci sie nie zakladac 02.06.06, 23:19 Moze niezdrowo sie podniecam, ale kiedys ten temat byl tabu, a dzisiaj poruszaja go powazni ludzie (warande-manifest) nie tylko niepoprawne partie. Zgodze sie z toba, ze to potrwa. W normalnej sytuacji Belgia jest decyzyjnie zbyt skomplikowana by mozliwe byly radykalne decyzje. To ma swoje dobre i zle strony. Zakladamy jednak spokoj spoleczny, stabilny finansowo system. Kto moze to jednak zagwarantowac? Odpowiedz Link
hmmm11 Re: obywatelstwo 26.05.06, 16:00 żeczywiście łatwo je uzyskać bo tylko 3 lata , inne kraje przynajmiej 5 ale jeszcze łatwiej je stracić !! Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 27.05.06, 16:37 Latwo stracic? Nie w przypadku obywatelstwa belgijskiego. Jak cie dorwa, to juz nie puszcza;) Nawet w przypadku uzyskania obywatelstwa w drodze oszustwa, nie ma takiej sily by je cofnac. Obywatelstwo mozna teoretycznie stracic, jezeli po belgijskim poprosisz o inne. W praktyce nie slyszalem o takim przypadku. Odpowiedz Link
boe_ Re: obywatelstwo 31.05.06, 15:48 w ramach ciekawostek : moja kolezanka starala sie o obywatelstwo i go nie dostala mimo ze w miedzyczasie zrobila tu doktorat i wyszla za maz za belga powod: studia doktoranckie nie liczyly sie jej do pobytu! kazdy rok studiow liczy sie osobno, bo co roku trzeba sie meldowac z papierem z uniwerku ze ma sie przedluzony kontrakt na kolejny rok, w ten sposob przedluza sie tez prawo pobytu...w efekcie oficjalnie jej pobyt wyniosl 4x 1 rok, a nie 4 lata ot, witamy w belgii! co wiecej, przepis nie zmienil sie po wejsciu polski do unii i dotyczy tez starych krajow unii..studenci zawsze dostaja ta skladana ksiazeczke i dopiero po skonczeniu/rzuceniu studiow mozna ja wymienic na niebieska karte i zaczac liczyc lata..de facto chodzi wiec chyba o to, zeby tu mieszkac i PRACOWAC, inaczej kazdy student moglby sie starac o obywatelstwo Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 31.05.06, 18:22 Jakas logika w tym jest. Daja obywatelstwo tylko tym, ktorzy non stop wytrzymaja w Belgii 3 lata ;) Najlepszym sie to udaje. Odpowiedz Link
kasiabru Re: obywatelstwo 31.05.06, 21:41 a jak ja nie pracuje w Belgii a tylko mieszkam - to kwalifikuje sie czy raczej nie... tak sie tylko zastanawiam, bo zmieniac nie planuje. Odpowiedz Link
vico1 Re: obywatelstwo 01.06.06, 00:17 Wiesz, legalna praca - wbrew oficjalnej retoryce - nie odgrywa istotnej roli. Po 45latach pracy w najgorzej oplacanych zawodach dostaje sie prawie te sama emeryture jak po spedzeniu calego zycia na dopie. Miedzy innymi dlatego szara strefa jest tutaj doskonale rozwinieta. To, ze sie oficjalnie nie pracuje, nie swiadczy, ze cierpi sie biede. Korzysta sie przy tym z wszelkich udogodnien SZ. W Belgii nie uzaleznia sie przyznania obywatelstwa od wykazania sie oficjalna praca. Probuje sie ten warunek przepchnac we Francji, w Holandii, nie mowiac o USA, ale Belgia bedzie ostatnia, jezeli w ogole. Odpowiedz Link
do.ki Re: obywatelstwo 01.06.06, 08:40 boe_ napisała: > w ramach ciekawostek : moja kolezanka starala sie o obywatelstwo i go nie > dostala mimo ze w miedzyczasie zrobila tu doktorat i wyszla za maz za belga > powod: studia doktoranckie nie liczyly sie jej do pobytu! kazdy rok studiow > liczy sie osobno, bo co roku trzeba sie meldowac z papierem z uniwerku ze ma > sie przedluzony kontrakt na kolejny rok, w ten sposob przedluza sie tez prawo > pobytu...w efekcie oficjalnie jej pobyt wyniosl 4x 1 rok, a nie 4 lata > ot, witamy w belgii! Twoja kolezanka miala pecha, bo interpretacje przepisow w tej mierze roznia sie w zaleznosci od urzednika. Twoja kolezanka popelnila tez blad, nie dajac od samego poczatku sprawy adwokatowi do prowadzenia. Oba powyzsze twierdzenia umieszczam na podstawie wlasnych doswiadczen. > co wiecej, przepis nie zmienil sie po wejsciu polski do unii i dotyczy tez > starych krajow unii..studenci zawsze dostaja ta skladana ksiazeczke i dopiero > po skonczeniu/rzuceniu studiow mozna ja wymienic na niebieska karte i zaczac > liczyc lata..de facto chodzi wiec chyba o to, zeby tu mieszkac i PRACOWAC, > inaczej kazdy student moglby sie starac o obywatelstwo Nie jest az tak zle. Odpowiedz Link
boe_ Re: obywatelstwo 01.06.06, 09:24 > Twoja kolezanka miala pecha, bo interpretacje przepisow w tej mierze roznia sie > w zaleznosci od urzednika z cala pewnoscia! (mnie kiedys jeden z urzednikow probowal wyslac do obozu dla uchodzcow !:))) co nie zmienia faktu, ze jest taki przepis > Nie jest az tak zle przy okazjii jakichs spraw zaszlam raz zapytac o wymiane mojej karty pobytu na nowa..powiedzieli mi, ze wymienia jak skoncze studia i ze to samo dotyczy wszystkich studentow niezaleznie skad sa..wzruszylam ramionami bo co mnie to obchodzi jakiego koloru jest moja karta, ale nie moglam sie w tym dopatrzec logiki..w swietle powyzszego faktycznie ma to jakis sens Odpowiedz Link
do.ki Re: obywatelstwo 01.06.06, 09:32 > co nie zmienia faktu, ze jest taki przepis Kwestionuje to, ze jest taki przepis. Nigdy mi go tez nie pokazano. Ja tez mialem biala karte i tez przedluzalem ja co roku, a ciaglosc pobytu mi uznano. > przy okazjii jakichs spraw zaszlam raz zapytac o wymiane mojej karty pobytu na > nowa..powiedzieli mi, ze wymienia jak skoncze studia i ze to samo dotyczy > wszystkich studentow niezaleznie skad sa.. Mnie tez tak kiedys powiedziano. Odpowiedz Link
boe_ Re: obywatelstwo 03.06.06, 10:07 > Kwestionuje to, ze jest taki przepis. doki, logika podpowiada, ze jest przepis ktory mozna w ten sposob zinterpretowac i ty miales szczescie, a ona nie...lub ze twoja sytuacja byla inna np, ze oprocz lat studiow miales dodatkowo juz jakis staz pracy i bylo wszystko jedno czy ci policza te lata czy nie...lub ze przepisy sie troche zmienily w miedzyczasie, w koncu wszyscy mieli kiedys biale karty, a jednak obywatesltwa byly przyznawane....moge tu siedziec i wymyslac, bo ostatecznie wydaje sie byc malo prawdopodobne, ze urzednik w wydziale naturalizacji wymyslil to od poczatku do konca wylacznie na uzytek jej sprawy bo mial taka fantazje...jeszcze mniej prawdopodobne wydaje sie byc, ze jej sie to przysnilo Odpowiedz Link
do.ki Re: obywatelstwo 03.06.06, 14:12 > doki, logika podpowiada, ze jest przepis ktory mozna w ten sposob > zinterpretowac O wlasnie, i w ten sposob wracamy do mojej pierwotnej sugestii, ze takich spraw nie zalatwia sie samodzielnie, tylko poprzez specjaliste od interpretowania przepisow. Lepiej nie zdawac sie na szczescie. Odpowiedz Link
paw_dady pytanko off topic 01.06.06, 21:17 a po co twojej kolezance obywatelstwo ? jak zalapuje sie na meza nie potrzebne jak do rpacy tez nie ... hobbystka? czy lubi chodzic na przymusowe wybory ;) Odpowiedz Link
greentea2 Re: pytanko off topic 02.06.06, 11:19 Widze, ze niechcacy zalapalam sie na przymusowe wybory do kumunu 8.10. Co mi zrobia jak nie pojde, zamkna w wiezieniu? Odpowiedz Link
greentea2 Re: pytanko off topic 02.06.06, 13:57 Cos mi sie wydaje, ze jednak bede musiala pojsc. Dostalam juz formularze do wypelnienia. A przeciez nie mam zielonego pojecia na kogo glosowac i naprawde niewiele mnie to obchodzi. Odpowiedz Link
do.ki Re: pytanko off topic 02.06.06, 14:11 A przeczytalas dokladnie te formularze, herbatko? Bo ja tez twierdze, ze wcale nie musisz isc glosowac. Chyba ze chcesz, co zreszta byloby dosc naturalne. Odpowiedz Link
greentea2 Re: pytanko off topic 02.06.06, 14:23 Oczywiscie, ze nie przeczytalam, bo sa po francusku i flamandzku:) Ale czytalam niedawno kilka porad na ten temat dla ekspatow i bylo napisane, ze to jest obowiazkowe. Odpowiedz Link
kasiabru Re: pytanko off topic 02.06.06, 14:35 a jako expat dostalam tez po angielsku. Ale to na Etterbeeku, a poza tym burmistrz udzielal mi slubu hehehe... to sie znamy ;-) Odpowiedz Link
do.ki Re: pytanko off topic 02.06.06, 18:14 No to ja ci pisze, ze nie jest obowiazkowe. Odpowiedz Link
paw_dady doki sie nie znasz 03.06.06, 11:56 to byly porady dla EXPATOW a ty jestes autochton ;D W takiej Australii bylbys Aborygenem na ten przyklad, a w Pl pil borygo jak to autochtoni ;) Odpowiedz Link
paw_dady Re: pytanko off topic 02.06.06, 20:20 greentea2 napisała: > Widze, ze niechcacy zalapalam sie na przymusowe wybory do kumunu 8.10. Co mi zr > obia jak nie pojde, > zamkna w wiezieniu? a co lubisz czuc chlod kajdanek? ;) Odpowiedz Link
paw_dady Re: pytanko off topic 03.06.06, 11:54 vico1 napisał: > Przymocowanych do lozka? do lozka jedynie w wariancie komfortowym ;) Odpowiedz Link
boe_ Re: pytanko off topic 03.06.06, 10:10 nie wiem po co, bo to jakby nie moj interes ale jak bardzo jestes ciekawy to dam ci jej numer - zadzwon i zapytaj :) Odpowiedz Link
paw_dady Re: pytanko off topic 03.06.06, 11:53 no wlasnie vico pytaj sie jej a potem referuj na forumie ;) Odpowiedz Link
bachatka Re: pytanko back to the topic 21.07.06, 16:44 Zastanawiam sie od paru lat nad ewentualnym wystapieniem o belg. obywatelstwo. Ale po co? Jezeli i tak mam prace w Belgii, czy przyjecie blegijskiego obywtalestwa mogloby mi dac jakiekolwiek korzysci? Odpowiedz Link
do.ki Re: pytanko back to the topic 25.07.06, 10:17 Niektore posady sa jednak zarezerwowane dla Belgow, na przyklad w policji, ale tez w strukturach OCMW gdzieniegdzie wymaga sie belgijskiego obywatelstwa. Gdybys tez, na ten przyklad, chciala sie zajac polityka (sa precedensy!), to tez musisz byc "swoja". A tak poza tym to chyba troche dziwne rozpatrywac taka rzecz jak obywatelstwo w kategoriach "korzysci". Rownie dobrze mozna by rozwarzac korzysci z przejscia na inne wyznanie. Ale moze ja jestem staroswiecki. Odpowiedz Link
paw_dady Re: pytanko back to the topic 25.07.06, 18:52 > inne wyznanie. Ale moze ja jestem staroswiecki. jestes i dlatego Cie cenie... Odpowiedz Link