Dodaj do ulubionych

praga = co robic jak mieszkam tu

09.01.07, 16:14
podejrzewam ze ten watek juz byl poruszany, ale dopiero teraz mnie dotyćzy
wiec prosilabyzm o pomoc.
od stycznia pracuje w pradze i nie orientuje sie jeszcze co tu mozna robic,
gdzie isc po pracy itd.
czy ktos z was wie gdzie jest jakis dobry fitness w pradze, chetnie bym sie
zapisala, musze jakos wypelnic sobie wieczory gdy tu jestem. dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • boldhead Re: praga = co robic jak mieszkam tu 09.01.07, 22:32
      a gdzie pracujesz?
      a mozliwosci sa spore...
      • tossy Re: praga = co robic jak mieszkam tu 10.01.07, 14:59
        blisko metra i juz wiem ze napewno zostane do przyszlego piatku wiec martwie
        sie co tu robic.
        a co polecassz? pracujesz tu?
        • gira79 Re: praga = co robic jak mieszkam tu 14.01.07, 19:53
          Heh raczej ciezko jest odpowiedz o fitness. SAm jestem w tym temacie bardzo
          zainteresowany. I jedynie moge ci poradic bys szuakala(hledala) blisko domu, bo
          pewnie nie bedzie ci sie chcialo przez pol miasta chcialo jechac. Ja
          prawdopobonie narazie sie zapisze w centrum CHodov kolo 600 koron na miesiac, a
          sprzed i warunki rewelacyjne.www.solariumbbc.cz/Tu masz linka moze
          znajdziesz filie kolo siebie.
          A co robic w Pradze ??smile HMm a w ktoym polskim miescie jest wiecej, zabytkow,
          knajp i ciekawych okolic???
          NA poczatek polecam poszukac na googlach polskich stron o Pradze, i zaczac od
          tego co tam pisza
          • tossy Re: praga = co robic jak mieszkam tu 15.01.07, 11:13
            za to info rowniez dziekismile
            musze sie tu jakos zorganizowac po zwariujesmile

a 600 koron za fitness to nie tak drogo... super, dzieki,
            daj znac jak sie zdecydujesz na nie, napisz czy warto.
      • marchewa69 Re: praga = co robic jak mieszkam tu 03.02.07, 17:04
        Myślę, że po prostu brakuje Ci towarzystwa. Nawet wspomniane przez szanownych kolegów pivo za 1,5 KC nie smakuje w pojedynkę. Rzuć okiem na polkiwpradze.blox.pl/html. Dziewczyny regularnie umawiają się w jakiejś knajpie, ma to charakter otwarty. Ja jestem dzieciata, więc knajpy odpadają, a fitness mam codziennie z wózkiem, ale służę linkami typu: muzea, galerie, hrady, skanseny. Jeśli jesteś zainteresowana - daj znać.
        Możesz rzucić okiem na:
        www.cokdyvpraze.cz/muzea_2.html#muzeum_pr_vodarenstvi
        www.kdykde.cz/index.php
        W temacie: oni mnie nie rozumieją - poczekaj, nie obrażaj się, dużo słuchaj radia, czytaj gazetki, choćby te z metra, dużo się uśmiechaj, ucz się języka. Na prawdę, poza zdratnymi slovami nie jest to tak karkołomne. Na pocieszenie - kelnerzy czy sfrustrowane panie z supermarketu dla mnie też nigdy nie byli szczególnie mili, choć znam już trochę czeski. A i młodzież rzadko miała do mojej ćeśćiny nerwy, za to starsi ludzie - owszem.
        Reasumując - wchodź na blog polkiwpradze i się umów!
    • ondrys Re: praga = co robic jak mieszkam tu 16.01.07, 08:01
      tossy: Chyba najlepsza i najkompleksniejsza strona o Pradze to www.prague.tv
      (po angielsku). W Pradze wiele co robic. Zalezy od tego, w co sie interesujesz.
      W rzeczy fitnessu nie ma rady smile. Polecam lyzwy (na lodzie na Mrázovce, w parku
      na Ladronce). Ondrys.
      • tossy Re: praga = co robic jak mieszkam tu 16.01.07, 13:30
        dzieki za info, cos wykombinuje, na weekend wracam do domu do polski i juz nie
        moge sie doczekac.
        a jakie macie wrazenie odnosnie czechow? mnie bardzo denerwuje to, ze niezbyt
        duzo osób(nawet mlodych) mowi po angielsku-przy najmniej ludzie u mnie w pracy
        nie mowia dobrze, czesto w towarzystwie czuje sie jak osoba niepelnosprawna,
        nikt mnie nie rozumie, ja nie rozumiem ich. nie mowiac juz o zamawianiu obiadu
        w pracy - codziennie zamawiam cos okropnego, na chybil trafil, bo kucharki tez
        mnie nie rozumieja, za kazdym razem jest to cos, czego nie jestem w stanie
        zjesc.
        i do najelegantszego narodu to oni raczej nie naleza....
        Ale sa mili i pomocni, staraja sie
        • slavko1 Re: praga = co robic jak mieszkam tu 16.01.07, 19:10
          a nie przesadzasz przypadkiem? rozumiem,ze mieszkałabyś w Korei południowej to
          mogłabyś mieć problemy komunikacyjne, ale w Czechach? przecież to obok
          słowackiegonajbardziej zblizony jezyk do polskiego. Dementuje również ze młodzi
          Czesi nie mówią po angielsku a szczególnie w Pradze.!!!!!! Nie mówisz po prostu
          prawdy!!!!!!
        • boldhead sorry tossy, ale... 16.01.07, 19:36
          jakas dziwna(y) jestes. narzekasz i narzekasz.
          praga to cywilizowane miejsce a nie koniec swiata.
          a co do sposobow spedzania czasu, to chyba tylko zalezy od wyobrazni.
          a w szukaniu pomocny jest internet.
          pozdrawiam i wiecej pohody.
          piwa sie napij "U Cerneho vola" to pomaga a i ludzie mili, choc tam to raczej
          tylko po czesku...
          smile
        • gira79 Re: praga = co robic jak mieszkam tu 16.01.07, 23:24
          Po jakims czasie sie przyzwyczais do Czechow, ja na poczatku tez z wyczekiwanie
          do Polski jedzilem a teraz do mi sie tam nawet nie chce jechac. Jak mam tak
          piekne miasto w perspektywie wieczorami zwiedzac.
          Fakt ze jest grupa mlodych czechow co nie mowi po ang. ale w Polsce chyba jest
          podobnie. W Pradze wg mnie to i tak dobrze pod tym wzgledem.
          Co do jezyka, polecam sluchac rozmowek poslko czeskich, ja w ten sposob
          zalapalem podstawy, a pozniej to juz idzie samo, czlowiek chwyta gdzie sa
          roznice i sam kombinuje. Ale od czegos trzeba zaczac.
        • ondrys Re: praga = co robic jak mieszkam tu 19.01.07, 17:05
          Czesc Tossy.

"niezbyt duzo osób(nawet mlodych) mowi po angielsku-przy najmniej ludzie u mnie
          w pracy nie mowia dobrze."
          Mysle ze poziom znanosci angielskiego w Pradze jednym z najwyzsych z
          slowianskich miast.

"czuje sie jak osoba niepelnosprawna, nikt mnie nie rozumie, ja nie rozumiem
          ich."
          Po prostu w obcej ziemi jestesz... Czy myslesz, ze nie znajacy po polsku Czech,
          bez problemow zylby w Polsce?

"bo kucharki tez mnie nie rozumieja."
          Nie, kucharki, niespodzianie, zwykle nie mowia po angielsku.

"...czego nie jestem w stanie zjesc."
          ??? Nikt sie nie znalazl, kto pomogl by Ciebie z wyborem jedzenia?

"Ale sa mili i pomocni, staraja sie."
          No wlasnie...

Przy ktorej stacji metra mieszkasz? Jezdze metrem co dziennie do pracy. Moze
          sie spotkamy smile.

Ondrys.
        • fakej Re: praga = co robic jak mieszkam tu 20.01.07, 22:13
          Ahoj!

Apropos pytania z pierwszego postu to najtańsze piwo jakie widziałem w markecie
          kosztuje 3.5 CZK, ponoć piwo TESCO można tu dostać nawet za 1.5CZK, tym samym
          odpowiedź na pytanie co robić po pracy staje się retoryczne.
          Zamawianie dania z menu to jedna z najbardziej fascynujących loterii, jakich na
          codzień doświadczam, dziwię Ci się że tak wybrzydzasz ale co najważniejsze:
          JEDNO PIVO=JEDNO PIWO, więc tu pomyłki być nie może.
          Jeśli chodzi o fitness na Chodovie to codziennie z okna swojego pokoju oglądamy
          z kumplami jak laski się pocą na bieżni (zarośnięci faceci powinni tam mieć
          zakaz wstępu). Osobiście jakbym miał płacić za taką atrakcję to wolałbym się
          przebiec na Petrin i z powrotem (i jeszcze dalej schodami na tą śmieszną wieżę).
          No ale każdy robi to co lubi smile.
          Z pozostałych atrakcji w Pradze polecam rozrywki kulturalne: muzeum Sexu przy
          Starometske Nam. i muzeum tortur przy moście Karola.
    • rosman23 Re: praga = co robic jak mieszkam tu 10.02.07, 19:57
      hej
      to zalezy w okolicy ktorej stacji mieszkasz...
      jesli praha 5 - smichov - jest tam niezly kompleks FactoryPro, silownia, sauna,
      squash, sporo gatunkow aerobiku, solaria, etc ... troche drogo i tloczno.
      Ostatnio na Narodni znalazlem fitness. Cena nizsza, vstupenka 95 KC, a
      miesieczny karnet chyba 900KC.
      Ja chodze do fitness clubu na Zbraslavske Namesti (tam mieszkam), tanio i nie
      tak tloczno.
      Jesli chodzi o night live, Lucerna Music Bar - disco na vaclaviaku. Innych
      jeszcze nie poznalem...jeszczesmile
      Smialbym powiedziec, ze w Pradze kazdy cos dla siebie znajdzie - sporo
      Multikin, Bowlingi, Squash, korty tenisowe, zabytki, restauracje, klub
      kajakowy, etc etc...ale szukalem jakis czas temu mozliwosci gry w kosza.
      Znalazlem w VSE - wyzsza szkola ekonomiczna - niestety mieli komplet na
      treningiuncertain
      pozdrawiam
    • kgalilejka Re: praga = co robic jak mieszkam tu 15.02.07, 10:37
      Czesc,

Jestem tutaj dwa tygodnie i odnalazlam fitness BBC na Vinohradskiej,mozna
      dojechac metrem. Silowna jest swietnie wyposazona, sa rowniez zajecia fitnessu,
      box, joga, zajecia taneczne, spinning - mozna uzywac do bolu. Niestety chodze
      tam sama wiec jesli chcialabys dolaczyc to pisz prosze na maila:
      galilejka@interia.pl. Ide w ten piatek na 16.45 bedzie Hard Yoga Therapy -
      sredni poziom zaawansowania. Jeszcze nie bylam na tych zajeciach, ale chce
      sprobowac.

Pozdrawiam
      Karolina
      Ps. Jak zansz jakis dobry, godny polecenia salon kosmetyczny to napisz prosze.

tossy napisała:

> podejrzewam ze ten watek juz byl poruszany, ale dopiero teraz mnie dotyćzy
      > wiec prosilabyzm o pomoc.
      > od stycznia pracuje w pradze i nie orientuje sie jeszcze co tu mozna robic,
      > gdzie isc po pracy itd.
      > czy ktos z was wie gdzie jest jakis dobry fitness w pradze, chetnie bym sie
      > zapisala, musze jakos wypelnic sobie wieczory gdy tu jestem. dzieki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka